ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

Л И С Т

вiд 17.01.2001 N 288/5/16-1216


     ДПА України розглянула лист МiнАПК України щодо оподаткування ПДВ операцiй ВАТ з вивезення гербiцидiв за межi митної територiї України для збагачення i перезатарення та зворотного ввезення i повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до чинних норм Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-вр "Про податок на додану вартiсть" пiд час вивезення товарiв за межi митної територiї України ПДВ нараховується за нульовою ставкою, за винятком бартерних (товарообмiнних) операцiй у галузi зовнiшньоекономiчної дiяльностi, за якими суми ПДВ, сплаченi (нарахованi) у зв'язку з придбанням товарiв (робiт, послуг), не вiдносяться на збiльшення податкового кредиту, а включаються до складу валових витрат виробництва (обiгу). Тобто за операцiєю з вивезення гербiцидiв за межi митної територiї України з метою збагачення, освiтлення i перезатарення ПДВ не нараховується.

     Разом з тим згiдно iз пп.3.1.2 ст.3 зазначеного Закону операцiї з ввезення (пересилання) товарiв на митну територiю України та отримання робiт (послуг), що надаються нерезидентами для їх використання або споживання на митнiй територiї України, у тому числi операцiї з ввезення (пересилання) майна за договорами оренди (лiзингу), застави та iпотеки, є об'єктом оподаткування ПДВ. А тому операцiя з ввезення (пересилання) гербiцидiв на митну територiю України пiдпадає пiд об'єкт оподаткування ПДВ. При цьому контроль за справлянням i перерахуванням податку до бюджету пiд час ввезення (пересилання) товарiв на митну територiю України здiйснюють митнi органи.

Заступник Голови Г.Оперенко

"Бухгалтерiя", N 50/1, 10.12.2001 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.