ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА

ЛИСТ

вiд 09.10.2001 р. N 5-532/6100


     Державний комiтет України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва розглянув лист стосовно сплати акцизного збору та повiдомляє.

     У зв'язку з набранням чинностi з 25 квiтня 2001 року Законом України вiд 22.03.2001 р. N 2324-III "Про внесення змiн та доповнень до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр" (далi - Закон) Державна податкова адмiнiстрацiя листом вiд 12.06.2001 р. N 7773/7/21-0117 надала роз'яснення щодо визначення платникiв акцизного збору з пiдакцизних товарiв, що виготовляються на давальницьких умовах i на якi встановлено ставки акцизного збору у вiдсотках до обороту. На сьогоднi до таких пiдакцизних товарiв вiдносяться лише ювелiрнi вироби.

     У випадку виготовлення ювелiрних виробiв iз давальницької сировини замовник сплачує виробнику вартiсть виготовлення та акцизний збiр, нарахований на цю вартiсть. Отримана вiд замовника сума акцизного збору перераховується виробником до бюджету у законодавчо встановлений термiн.

     За умов подальшої реалiзацiї замовником готових ювелiрних виробiв акцизний збiр нараховується замовником на обороти з реалiзацiї ювелiрних виробiв у повному обсязi, а безпосередньо до бюджету сплачується ним сума акцизного збору, зменшена на суму, що вже була сплачена виробнику.

     Вiдповiдно до п. "а" статтi 2 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.12.92 р. N 18-92 "Про акцизний збiр" (зi змiнами та доповненнями) платниками акцизного збору є суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, а також їх фiлiї, вiддiлення (iншi вiдокремленi пiдроздiли) - виробники пiдакцизних товарiв на митнiй територiї України, у тому числi з давальницької сировини щодо товарiв (продукцiї), на якi встановлено ставки акцизного збору у твердих сумах. Таким чином, при виробництвi товарiв (продукцiї), на якi встановлено ставки акцизного збору у твердих сумах, на давальницьких умовах платником акцизного збору є саме переробник. Слiд також взяти до уваги, що ст. 6 зазначеного Декрету передбачено, що власник готової продукцiї, на яку встановлено ставки акцизного збору у твердих сумах, виготовленої на давальницьких умовах, сплачує акцизний збiр виробнику (переробнику) не пiзнiше дня вiдвантаження його замовнику або за його дорученням iншiй особi.

     Отже, вiдповiдаючи на питання щодо визначення платника акцизного збору на товар, виготовлений з давальницької сировини, слiд брати до уваги те, який саме це товар та яким чином на нього встановлюються ставки - у вiдсотках до обороту чи у твердих сумах.

Заступник Голови Ю. Футоранська
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.