ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА

ЛИСТ

вiд 11.01.2002 р. N 2-222/157


     Державний комiтет України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва розглянув Ваш лист вiд 26.11.2001 N 137 та повiдомляє.

     Вiдповiдно до пiдпункту 7.2.7 пункту 7.2 статтi 7 Закону України вiд 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" (далi - Закон) у разi ввезення (iмпортування) товарiв документом, що посвiдчує право на отримання податкового кредиту, вважається належним чином оформлена митна декларацiя, яка пiдтверджує сплату податку на додану вартiсть.

     Згiдно до пiдпункту 7.5.2 пункту 7.5 статтi 7 Закону для операцiй iз ввезення (пересилання) товарiв датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається дата оформлення ввiзної митної декларацiї iз зазначенням у нiй суми податку, що пiдлягає сплатi.

     Пунктом 8.1 статтi 8 Закону передбаченi особливостi оподаткування операцiй з вивезення (пересилання) товарiв (робiт, послуг) за межi митної територiї України. Так, платник податку, який здiйснює операцiї з вивезення (пересилання) товарiв (робiт, послуг) за межi митної територiї України (експорт) i подає розрахунок експортного вiдшкодування за наслiдками податкового мiсяця, має право на отримання такого вiдшкодування протягом 30 календарних днiв з дня подання такого розрахунку. Зазначений розрахунок подається разом iз такими документами:

     митною декларацiєю, яка пiдтверджує факт вивезення (експортування) товарiв за межi митної територiї України, вiдповiдно до митного законодавства, або актом (iншим документом), який засвiдчує передання права власностi на роботи (послуги), призначенi для їх споживання за межами митної територiї України;

     копiями платiжних доручень, завiрених банком, про перерахування платником податку коштiв на користь iншого платника податкiв, в оплату придбаних товарiв (робiт, послуг).

     Разом з тим, Законом не передбачений порядок нарахування податкового кредиту i визначення бюджетного вiдшкодування при оплатi експорту шляхом залiку зустрiчних однорiдних вимог.

Перший заступник Голови В. Загороднiй

"Экспресс-анализ законодательных и нормативных актов", N 9, 4 березня 2002 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.