ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 29.01.2002 р. N 357/С/17-0515


     ДПА України розглянула питання, викладенi у листi, i повiдомляє, що листами ДПА у областi, ДПА України вiд 14.12.2001 р. N 4685/С/17-0515, вiд 18.12.2001 р. N 4728/С/21-0215 надавалися роз'яснення вiдповiдно до чинного законодавства щодо застосування спрощеної системи оподаткування фiзичними особами - суб'єктами пiдприємницької дiяльностi, якi є виробниками ювелiрних виробiв.

     Додатково повiдомляємо, що спрощена система оподаткування запроваджується для суб'єктiв малого пiдприємництва, зокрема, i для фiзичних осiб. Згiдно iз Законом України вiд 19.10.2000 р. N 2063-III "Про державну пiдтримку малого пiдприємництва" (далi - Закон) до суб'єктiв малого пiдприємництва вiднесенi фiзичнi особи, якi зареєстрованi у встановленому чинним законодавством порядку як суб'єкти пiдприємницької дiяльностi i якi здiйснюють пiдприємницьку дiяльнiсть, не заборонену чинним законодавством, включаючи галузь сiльського господарства, крiм суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, якi є виробниками та iмпортерами пiдакцизних товарiв, на яких дiя цього Закону (ст. 2) не поширюється, тобто держпiдтримка, основнi напрями якої визначено у ст. 5 Закону, до перелiку яких входить i запровадження спрощеної системи оподаткування, бухгалтерського облiку та звiтностi, в порядку, встановленому законодавством України, на суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, в тому числi i фiзичних осiб, якi є виробниками та iмпортерами пiдакцизних товарiв, не поширюється.

     Декретом КМУ вiд 26.12.92 р. N 18-92 "Про акцизний збiр" (п. "а" ст. 2) визначено, що платниками акцизного збору є суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, а також їх фiлiї, вiддiлення (iншi вiдокремленi пiдроздiли) - виробники пiдакцизних товарiв на митнiй територiї України, у тому числi з давальницької сировини по товарах (продукцiї), на якi встановлено ставки акцизного збору у твердих сумах, а також замовники, за дорученням яких виготовляється продукцiя на давальницьких умовах по товарах, на якi встановлено ставки акцизного збору у вiдсотках до обороту, якi сплачують акцизний збiр виробнику. Тобто платниками акцизного збору до бюджету з ювелiрних виробiв є суб'єкти пiдприємницької дiяльностi - як виробники ювелiрних виробiв, так i замовники, iз сировини яких виготовляються ювелiрнi вироби.

     Крiм цього, слiд зазначити, що вiдповiдно до листа ДПА України вiд 12.06.2001 р. N 7773/7/21-0117 "Щодо оподаткування акцизним збором ювелiрних виробiв", якщо у випадку виготовлення ювелiрних виробiв на давальницьких умовах замовником виступає фiзична особа, яка не має статусу суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, i надає виробнику сировину у виглядi самих ювелiрних виробiв або їх брухту, то акцизний збiр не нараховується i не сплачується. При цьому сам виробник ювелiрних виробiв як платник акцизного збору повинен подавати розрахунок акцизного збору незалежно вiд того, виникло у звiтному перiодi у нього податкове зобов'язання чи нi, що передбачено Положенням про порядок нарахування, термiни сплати i подання розрахунку акцизного збору, затвердженим наказом ДПА України вiд 19.03.2001 р. N 111 i зареєстрованим у Мiн'юстi України 02.04.2001 р. N 295/5486.

     Що стосується третього питання, то повiдомляємо, що поняття "продаж товарiв", "продаж результатiв робiт (послуг)" визначено в Законi України "Про оподаткування прибутку пiдприємств", а поняття "виручка вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг)" визначено в Указi Президента України "Про спрощену систему оподаткування, облiку та звiтностi суб'єктiв малого пiдприємництва".

Заступник Голови Г. Бондаренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.