ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 11.10.2001 р. N 13668/7/22-2217


     ДПА України розглянула лист ДПА в областi щодо суми винагороди, що сплачується пiдприємством - резидентом України перевiзнику - резиденту Республiки Македонiя вiдповiдно до договору про надання останнiм транспортних послуг автомобiльним транспортом, i повiдомляє.

     Вiдповiдно до п. 13.5 ст. 13 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" суми доходiв нерезидентiв, якi виплачуються резидентами як оплата вартостi фрахту транспортних засобiв, оподатковуються за ставкою 6 вiдсоткiв у джерела виплати таких доходiв за рахунок таких виплат.

     Таким чином, оплата фрахту транспортних засобiв, про яку йдеться у згаданому вище пунктi, означає орендну плату, що сплачується (нараховується) резидентами або постiйними представництвами на користь нерезидента - орендодавця транспортних засобiв.

     У разi коли мiжнародною угодою, ратифiкованою ВРУ, встановлено iншi правила оподаткування, нiж тi, що передбаченi цим Законом, застосовуються норми мiжнародного договору (п. 18.1 ст. 18 Закону).

     Вiдповiдно до п. 1 ст. 8 Конвенцiї мiж Урядом України i Урядом Республiки Македонiя про уникнення подвiйного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податкiв на доходи i на капiтал, яка набрала чинностi 23.11.98 р., прибутки, одержанi резидентом Договiрної Держави вiд експлуатацiї морських, рiчкових або повiтряних суден, дорожнiх транспортних засобiв у мiжнародних перевезеннях, оподатковуються лише в цiй Державi.

     Правила оподаткування доходiв резидента Македонiї вiд надання в оренду українському пiдприємству транспортних засобiв визначаються ст. 7 Конвенцiї з урахуванням положень ст. 5 та 22.

     Вiдповiдно до п. 1 ст. 7 прибуток пiдприємства Македонiї вiд здiйснення ним пiдприємницької (господарської) дiяльностi буде оподатковуватися в Українi лише у разi, якщо ця дiяльнiсть здiйснюється через постiйне представництво.

     Для цiлей ст. 7 Конвенцiї використовується термiн "постiйне представництво", як вiн визначений у законодавствi України з урахуванням положень ст. 5 Конвенцiї.

     Враховуючи викладене вище, резидент Македонiї може оподатковуватись в Українi щодо доходiв, отриманих вiд дiяльностi в Українi, у випадку коли вiн має постiйне мiсце бiзнесу у значеннi п. 1 ст. 5 Конвенцiї або коли вiн проводить бiзнес через особу у значеннi п. 5 цiєї статтi. Якщо ж дiяльнiсть не здiйснюється через постiйне представництво, то доходи македонської компанiї вiд надання

     в оренду українському пiдприємству транспортних засобiв вiдповiдно до ст. 7 та ст. 22 Конвенцiї не оподатковуються в Українi.

     У розумiннi вiдповiдних положень згаданої Конвенцiї у разi, якщо пiдприємство - резидент Республiки Македонiя, яке уклало договiр з українським резидентом про надання останньому транспортних послуг автомобiльним транспортом за маршрутом Україна - Македонiя, не здiйснює своєї дiяльностi в Українi через розташоване у нiй постiйне представництво, будь-якi доходи такого пiдприємства стосовно цього договору не пiдлягають оподаткуванню в Українi.

     Механiзм застосування звiльнення згаданих доходiв визначено Порядком звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України згiдно з мiжнародними договорами України про уникнення подвiйного оподаткування, затвердженим постановою КМУ вiд 06.05.2001 р. N 470.

     Водночас вiдповiдно до положень Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" оплата українським пiдприємством послуг македонського перевiзника з перевезення останнiм вантажiв за згаданим маршрутом вiдповiдно до пп. "й" ст. 13 цього Закону, в якому йдеться про те, що доходи у виглядi виручки або iнших видiв компенсацiї вартостi товарiв (робiт, послуг), переданих (виконаних, наданих) резиденту вiд такого нерезидента, становлять виняток з цього пiдпункту, не оподатковується в Українi.

Заступник Голови I. Кальнiченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.