ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

Н А К А З
м.Київ

вiд 29.03.2002 N 140


Про внесення змiн до Порядку надання звiтiв про утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 квiтня 2002 р. за N 391/6679


     Вiдповiдно до статтi 13 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємствi", Порядку звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України згiдно з мiжнародними договорами України про уникнення подвiйного оподаткування, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 травня 2001 р. N 470, та керуючись статтею 8 Закону України "Про державну податкову службу в Українi", НАКАЗУЮ:

     1. Унести змiни до Порядку надання звiтiв про утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентiв, затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 16.01.98 N 28 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 30.01.98 за N 56/2496 (iз змiнами), виклавши його у новiй редакцiї, що додається.

     2. Начальнику управлiння мiжнародних зв'язкiв Гладуну Ю.В. подати цей наказ до Мiнiстерства юстицiї України для державної реєстрацiї.

     3. Начальнику Головного управлiння масово-роз'яснювальної роботи Сисоєву В.О. та головному редакторовi журналу "Вiсник податкової служби України" Кудрицькому Д.А. довести цей наказ через засоби масової iнформацiї до вiдома платникiв податкiв.

     4. Начальнику управлiння справами Коваленку В.В. в десятиденний термiн пiсля державної реєстрацiї наказу забезпечити його тиражування та надсилання державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Шитрю О.I.

Голова М.Я.Азаров

 

Затверджено
Наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України
16.01.98 N 28
(у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України
вiд 29.03.2002 N 140)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
24 квiтня 2002 р. за N 391/6679

Порядок
надання звiтiв про виплаченi доходи, утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентiв

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено згiдно зi статтею 13 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" (далi - Закон) та Порядком звiльнення (зменшення) вiд оподаткування доходiв iз джерелом їх походження з України згiдно з мiжнародними договорами України про уникнення подвiйного оподаткування, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 травня 2001 року N 470 (далi - Постанова).

     1.2. Порядок застосовується резидентами i постiйними представництвами нерезидента в Українi (далi - особи, що виплачують доходи), якi виплачують доходи нерезидентам, утримують i перераховують до вiдповiдного бюджету податок на доходи, одержанi нерезидентами iз джерел їх походження з України.

     1.3. Особи, що виплачують доходи, протягом термiну, передбаченого законодавством для квартального звiтного перiоду, подають до державного податкового органу за своїм мiсцезнаходженням звiти про виплаченi доходи, утримання та внесення до бюджету податку на прибуток нерезидентiв (далi - звiт) за попереднiй квартал за формою згiдно з додатком 1.

     1.4. Звiти подаються окремо про кожного нерезидента, якому було виплачено дохiд. У разi вiдсутностi у звiтному кварталi виплат доходiв нерезидентам звiт не подається.

     1.5. У звiтi наводяться всi передбаченi в ньому показники. У разi незаповнення того чи iншого рядка через вiдсутнiсть операцiї у цьому рядку ставиться прочерк. Звiт заповнюється чорнильною або кульковою ручкою, за допомогою друкарських машинок, принтерiв, засобiв механiзацiї та iнших засобiв, якi забезпечують збереження цих записiв протягом установленого термiну зберiгання звiтностi.

     1.6. Суми в звiтi заповнюються в гривнях.

     1.7. Данi, наведенi у звiтi, заповнюються на пiдставi даних первинного бухгалтерського облiку i повиннi вiдповiдати податковому облiку (звiтностi). Достовiрнiсть даних пiдтверджується пiдписами керiвника пiдприємства i головного бухгалтера, а за вiдсутностi на пiдприємствi бухгалтерської служби - спецiалiста, який веде облiк, та засвiдчується печаткою.

2. Порядок заповнення звiту

     2.1. У заголовнiй частинi звiту вiдображаються повна назва резидента (вiдповiдно до установчих документiв) або постiйного представництва, мiсцезнаходження, номер телефону та iдентифiкацiйний код (з ЄДРПОУ) особи, що виплачує доходи. Тут вiдображаються також назва нерезидента, його адреса, країна резиденцiї та iдентифiкацiйний код нерезидента у країнi резиденцiї.

     2.2. У колонцi ставка податку (%) особою, що виплачує доходи, проставляються ставки податку на доходи нерезидентiв, якi визначенi статтею 13 Закону. Якщо особа, що виплачує доходи, безпосередньо застосовує норми мiжнародного договору України про уникнення подвiйного оподаткування, яким передбаченi iншi ставки, вiдповiдно до процедури, передбаченої Постановою, то в цiй колонцi проставляється ставка податку, передбачена мiжнародним договором (у тому числi 0, якщо мiжнародним договором передбачено звiльнення вiд оподаткування).

     2.3. У рядку 1 вiдображається сума доходу нерезидента вiд здiйснення портфельних iнвестицiй у процентнi облiгацiї чи процентнi казначейськi зобов'язання, випущенi (емiтованi) за рiшенням резидента, зокрема уповноваженого державного органу чи органу мiсцевого самоврядування (за винятком облiгацiй зовнiшнiх державних позик України).

     2.4. У рядку 2 вiдображається сума прибутку нерезидента, отриманого у виглядi доходiв на безпроцентнi (дисконтнi) облiгацiї чи казначейськi зобов'язання. При цьому базою оподаткування є прибуток, який розраховується як рiзниця мiж номiнальною вартiстю безпроцентних (дисконтних) цiнних паперiв, сплаченою (нарахованою) їх емiтентом, та цiною їх придбання на первинному чи вторинному фондовому ринку. При заповненнi цього рядка до звiту додається розрахунок податкових зобов'язань при виплатi прибутку нерезиденту за формою згiдно з додатком 2.

     2.5. У рядку 3 вiдображається сума доходiв, отриманих нерезидентами, у виглядi процентiв або доходу (дисконту) на державнi цiннi папери, проданi (розмiщенi) нерезидентам за межами територiї України через уповноважених агентiв - нерезидентiв.

     2.6. У рядку 4 вiдображається сума доходiв у виглядi процентiв, сплачених нерезидентам за отриманi Україною позики (кредити або державнi зовнiшнi запозичення), якi вiдображаються у Державному бюджетi України чи кошторисi Нацiонального банку України.

     2.7. У рядку 5 вiдображається сума доходiв нерезидента, якi виплачуються резидентами як оплата вартостi фрахту транспортних засобiв.

     2.8. У рядку 6 вiдображається сума доходiв нерезидента, отриманих (нарахованих) у виглядi страхових внескiв, страхових платежiв або страхових премiй вiд перестрахування ризикiв, у тому числi страхування життя на територiї України та ризикiв резидентiв за межами України.

     2.9. У рядку 7 вiдображається сума доходiв нерезидентiв, отриманих (нарахованих) у виглядi страхових внескiв, страхових платежiв або страхових премiй вiд страхування ризикiв та страхування життя на територiї України.

     2.10. У рядку 8 вiдображається сума доходiв нерезидентiв, отриманих (нарахованих) у виглядi надання рекламних послуг на територiї України.

     2.11. У рядку 9 вiдображається сума доходiв нерезидентiв, отриманих у виглядi дивiдендiв, нарахованих на корпоративнi права, емiтованi резидентами.

     2.12. У рядку 10 вiдображається сума податку на репатрiацiю процентiв, якi не пiдпадають пiд дiю пунктiв 13.3 та 13.4 статтi 13 Закону.

     2.13. У рядку 11 вiдображається сума податку на репатрiацiю роялтi.

     2.14. У рядку 12 вiдображається сума податку на репатрiацiю iнших доходiв.

     2.15. У рядку 13 вiдображається загальна сума доходiв, виплачених нерезиденту, та сума податку на цi види доходу.

3. Порядок заповнення розрахунку податкових зобов'язань при виплатi прибутку нерезиденту

     3.1. Розрахунок при виплатi прибутку нерезиденту заповнюється залежно вiд дати здiйснення вiдповiдної операцiї.

     3.2. Пiд час кожної виплати прибутку в рядку "Усього на дату виплати прибутку" проставляється сума прибутку, що пiдлягає виплатi нерезиденту, та сума податку.

Начальник управлiння мiжнародних зв'язкiв Ю.В.Гладун

 

Додаток 1
до Порядку надання звiтiв про виплаченi доходи, утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентiв

Вiдмiтка про
одержання звiту


(дата, штамп ДПI)

Звiт
про виплаченi доходи, утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентiв

За ________ квартал 200___ року
(I, II, III, IY)
Подається до ДПI у  
Назва резидента (постiйного представництва)
Адреса, телефон
Iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ
Назва нерезидента
Адреса
Країна
Iдентифiкацiйний код нерезидента в країнi резиденцiї

     Одиниця вимiру: у гривнях

N
з/п
Вид доходу Сума
доходу
за
звiтний
квартал
Наростаю-
чим
пiдсумком з початку
року
Ставка
податку (%)
Сума
утриманого
податку
за
звiтний
квартал
Наростаю-
чим
за пiдсумком
з початку
року
1 Проценти вiд облiгацiй чи казначейських зобов'язань          
2 Прибуток вiд операцiй з безпроцентними (дисконтними) облiгацiями чи казначейськими зобов'язаннями          
3 Проценти, дохiд (дисконт) вiд державних цiнних паперiв, якi проданi (розмiщенi) нерезидентами за межами територiї України     0    
4 Проценти за отриманi Україною позики (кредити або державнi зовнiшнi запозичення)     0    
5 Оплата вартостi фрахту транспортних засобiв          
6 Доходи у виглядi страхових внескiв, страхових платежiв або страхових премiй вiд перестрахування ризикiв          
7 Доходи у виглядi страхових внескiв, страхових платежiв або страхових премiй вiд страхування ризикiв          
8 Надання рекламних послуг          
9 Дивiденди          
10 Податок на репатрiацiю процентiв          
11 Податок на репатрiацiю роялтi          
12 Податок на репатрiацiю iнших доходiв          
13 Усього     X    

Дата подання звiту __________________ 200__ р.

Наведена iнформацiя є вiрною

Керiвник пiдприємства  
(пiдпис, прiзвище)
Головний бухгалтер  
(пiдпис, прiзвище)

 

Додаток 2
до Порядку надання звiтiв про виплаченi доходи, утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентiв

Розрахунок
податкових зобов'язань при виплатi прибутку нерезиденту

Назва нерезидента

 

Країна

 

Адреса Iдентифiкацiйний код нерезидента в країнi резиденцiї

     Одиниця вимiру: у гривнях

N
з/п
Дата придбання цiнних паперiв Цiна придбання цiнних паперiв Номiнальна вартiсть цiнних паперiв Сума прибутку (кол.4 кол.3) Сума податку (кол.5 х 30:100)
1 2 3 4 5 6
           
Усього на дату виплати прибутку х х    
           
Усього на дату виплати прибутку х х    
Усього за звiтний перiод х х    
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.