ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 23.08.2000 р. N 4817/6/16-1313


     ДПА України розглянула лист СП щодо визначення термiну вiдшкодування ПДВ при здiйсненнi операцiй з поставки для заправки або постачання повiтряних суден, що виконують мiжнароднi рейси для навiгацiйної дiяльностi чи перевезення пасажирiв або вантажiв за плату, i повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до пп. 6.2.1 ст. 6 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" за нульовою ставкою оподатковуються операцiї з поставки для заправки або постачання повiтряних суден, що виконують мiжнароднi рейси для навiгацiйної дiяльностi чи перевезення пасажирiв або вантажiв за плату. Як було зазначено в листi ДПА України вiд 15.01.98 р. N 393/10/16-1221, зазначенi операцiї оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ за умови реєстрацiї фактично проведених мiжнародних рейсiв, вiдповiдно пiдтверджених аеропортами України, оформлених договорiв на заправку, обслуговування та постачання повiтряних суден, що здiйснюють мiжнароднi рейси, ведення окремого облiку зi здiйснення зазначених поставок для обслуговування мiжнародних рейсiв.

     Законом України вiд 01.06.2000 р. N 1783-III "Про внесення змiн до Закону України "Про податок на додану вартiсть" встановлено особливостi оподаткування операцiй з вивезення (пересилання) товарiв (робiт, послуг) за межi митної територiї України. Щодо порядку здiйснення вiдшкодування в результатi проведення операцiй, якi оподатковуються за нульовою ставкою на митнiй територiї України (постачання повiтряних суден, що виконують мiжнароднi рейси, паливно-мастильними матерiалами слiд вважати як проведення саме таких операцiй), то для зазначених операцiй залишається чинним порядок, згiдно з яким платник має право на отримання бюджетного вiдшкодування до кiнця мiсяця, наступного за мiсяцем, в якому подано податкову декларацiю за звiтний перiод.

     Враховуючи зазначене, порядок вiдшкодування ПДВ та оподаткування операцiй з постачання повiтряних суден, що виконують мiжнароднi рейси, передбачений листом ДПА України вiд 15.01.98 р. N 393/10/16-1221, залишається чинним.

Заступник Голови О. Шитря
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.