ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
МIНIСТЕРСТВО ПАЛИВА ТА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ

Н А К А З
м. Київ

вiд 12.07.2002 N 371/413


Про затвердження Iнструкцiї про порядок здiйснення митного контролю за перемiщенням електроенергiї через митний кордон України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 липня 2002 р. за N 612/6900


     На виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.08.99 N 1459 "Про затвердження перелiку пунктiв контролю, в яких здiйснюється митне оформлення електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України" та з метою захисту економiчних iнтересiв України, удосконалення митного контролю й митного оформлення електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, НАКАЗУЄМО:

     1. Затвердити Iнструкцiю про порядок здiйснення митного контролю за перемiщенням електроенергiї через митний кордон України (далi - Iнструкцiя), що додається.

     2. Управлiнню нетарифного регулювання (Пашинний О. I.), Правовому управлiнню (Мельник М. В.) Держмитслужби України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Наказ Держмитслужби України та Мiнпаливенерго України вiд 15.02.2000 N 80/5 "Про затвердження Тимчасової iнструкцiї з митного контролю за електроенергiєю, що перемiщується через митний кордон України, на визначених енергетичних об'єктах контролю" визнати таким, що втратив чиннiсть.

     4. При здiйсненнi митного контролю за перемiщенням електроенергiї через митний кордон України у визначених пунктах контролю, системи облiку яких розмiщено повнiстю або частково на територiї сумiжних держав, використовувати офiцiйнi данi, що надаються сумiжною державою.

     5. Керiвникам митних органiв України й органiв Мiнiстерства палива та енергетики України взяти пiд особисту вiдповiдальнiсть виконання вимог Iнструкцiї.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Єгорова О. Б. i на заступника Державного секретаря Мiнiстерства палива та енергетики України Андрiйчука Ю. А.

Голова Державної митної служби України М.М.Каленський
Мiнiстр палива та енергетики України В.А.Гайдук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України й Мiнiстерства палива та енергетики України
12.07.2002 N 371/413
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
26 липня 2002 р. за N 612/6900

IНСТРУКЦIЯ
про порядок здiйснення митного контролю за перемiщенням електроенергiї через митний кордон України

1. Загальнi положення

     1.1. Ця Iнструкцiя встановлює єдиний порядок митного контролю за фактичним перемiщенням електроенергiї через митний кордон України лiнiями електропередачi.

     1.2. Дiя Iнструкцiї поширюється на:

     пiдприємства та iншi органiзацiї незалежно вiд форм власностi, на енергетичних об'єктах яких установленi лiчильники, якими контролюються перетоки електричної енергiї мiждержавними лiнiями електропередачi;

     митнi органи України, у зонi дiяльностi яких розташовано цi енергетичнi об'єкти.

     1.3. Для цiлей цiєї Iнструкцiї пiд енергетичними об'єктами слiд розумiти електростанцiї, пiдстанцiї та блок-станцiї, на територiї яких установленi лiчильники електричної енергiї.

     1.4. Порядок органiзацiї облiку електроенергiї та вiдповiдальнiсть за недостовiрнiсть його даних визначено Iнструкцiєю про порядок комерцiйного облiку електричної енергiї, затвердженою постановою Нацiональної комiсiї з питань регулювання електроенергетики України вiд 19.10.98 N 1349.

     1.5. Посадовi особи митних органiв при здiйсненнi митного контролю за фактичним перемiщенням електроенергiї через митний кордон України керуються чинними законодавчими актами України, Порядком митного контролю та митного оформлення електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України лiнiями електропередачi, затвердженим наказом Державної митної служби України вiд 17.08.98 N 510 i зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 01.12.98 за N 767/3207, Правилами безпечної експлуатацiї електроустановок, затвердженими наказом Держкомiтету України по нагляду за охороною працi вiд 06.10.97 N 257 i зареєстрованими в Мiнiстерствi юстицiї України 13.01.98 за N 11/2451, а також цiєю Iнструкцiєю.

     1.6. Посадовi особи митних органiв для забезпечення виконання своїх функцiй зi здiйснення митного контролю безпосередньо на енергетичних об'єктах зобов'язанi пройти вiдповiдне навчання в енергосистемi, скласти iспит на знання Правил безпечної експлуатацiї електроустановок з присвоєнням III (II) квалiфiкацiйної групи, отримати посвiдчення, а при виконаннi контрольних функцiй безпосередньо на енергетичних об'єктах - пройти iнструктаж з технiки безпеки iз записом у вiдповiдному журналi.

     1.7. Накладення митного забезпечення на прилади облiку електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, здiйснюється посадовими особами митних органiв, у зонi дiяльностi яких розташовано цi енергетичнi об'єкти.

2. Документальне оформлення результатiв митного контролю

     2.1. Митний контроль за фактичним перемiщенням електроенергiї через митний кордон України здiйснюється посадовими особами митних органiв разом з вiдповiдальними представниками енергетичних об'єктiв шляхом зняття та реєстрацiї показникiв з метрологiчно атестованих i опломбованих лiчильникiв електроенергiї та перевiрки документiв облiку й звiтностi.

     Перелiки об'єктiв, на яких здiйснюється митний контроль за перемiщенням електроенергiї через митний кордон України, доводяться митним органам наказами Держмитслужби України за погодженням з Мiнпаливенерго України.

     2.2. Посадова особа митного органу, у зонi дiяльностi якого розташовано контрольований енергетичний об'єкт, здiйснюючи митний контроль на цьому енергооб'єктi, зобов'язана:

     першого числа мiсяця, наступного за звiтним, завiрити покази лiчильникiв (основних, резервних i обхiдних), знятi персоналом енергооб'єкта за станом на останнiй день звiтного мiсяця та зареєстрованi в журналах показникiв лiчильникiв облiку електроенергiї або добовiй диспетчерськiй вiдомостi, якi ведуться на енергооб'єктах. При цьому ця посадова особа особисто розписується в журналах, проставляє вiдмiтку "Перевiрено" та вiдтиск особистої номерної печатки (далi - ОНП);

     при кожному iншому звiряннi показникiв лiчильникiв з вiдповiдними записами їх у журналах показникiв лiчильникiв облiку електроенергiї завiрити цi записи своїм пiдписом та вiдтиском ОНП;

     брати участь у перевiрцi лiчильникiв розрахункового облiку разом з персоналом вiдповiдної енергетичної системи (далi - ЕС) згiдно з рiчними графiками перевiрок;

     у складi комiсiї брати участь у складаннi акта про реєстрацiю показникiв лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України (додаток 1);

     зареєструвати акт про реєстрацiю показникiв лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, у журналi реєстрацiї таких актiв (додаток 2), який ведеться в митному органi;

     у разi прийняття мiждержавних повiтряних лiнiй (далi - ПЛ) пiд "охоронну напругу" у примiтках акта реєстрацiї показань лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України (додаток 1), журналi реєстрацiї актiв про реєстрацiю показань лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України (додаток 2), та в актi про обсяги електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України (додаток 3), здiйснюється припис "охоронна напруга".

     2.3. Вiдповiдальнiсть за зняття показань з лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, покладається на керiвництво енергетичних об'єктiв, на яких установленi цi лiчильники.

     2.4. Час реєстрацiї показань лiчильникiв електроенергiї визначається вiдповiдно до укладених контрактiв та технiчних угод.

     2.5. Обсяги електроенергiї, зареєстрованi лiчильниками на мiждержавних ПЛ, якi перебувають пiд охоронною напругою, зараховуються до втрат.

     2.6. Акт про реєстрацiю показникiв лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, складається в 4 примiрниках. Кожен з примiрникiв цього акта посадова особа митного органу завiряє своїм пiдписом та вiдтиском ОНП. Перший примiрник такого акта, складеного на енергетичному об'єктi, зберiгається на цьому об'єктi або в пiдроздiлi ЕС, якщо на цьому об'єктi вiдсутнiй постiйний черговий персонал. Iншi примiрники акта передаються:

     вiдповiднiй ЕС;

     посадовiй особi митного органу;

     Центральнiй енергетичнiй митницi.

     2.7. Посадова особа митного органу передає примiрник акта про реєстрацiю показникiв лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, до вiддiлу органiзацiї митного контролю регiональної митницi, у зонi дiяльностi якої розташовано вiдповiдну ЕС.

     Персонал енергетичного об'єкта, на якому встановленi лiчильники електричної енергiї, що перемiщується через митний кордон України, не пiзнiше 2-го числа мiсяця, наступного за звiтним, передає до вiдповiдної ЕС один примiрник акта реєстрацiї показань лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України.

     2.8. Не пiзнiше 5-го числа мiсяця, наступного за звiтним, регiональна митниця спiльно з вiдповiдною ЕС оформлюють збалансований акт про обсяги електроенергiї, перемiщеної через митний кордон України (додаток 3), у 3 примiрниках, якi передаються:

     вiдповiднiй ЕС;

     посадовiй особi митного органу;

     Центральнiй енергетичнiй митницi.

     Цей акт оформлюється за розрахунками обсягiв перетокiв за напрямками електроенергiї, що перемiщується мiждержавними лiнiями електропередачi, вiдповiдно до мiждержавних договорiв про технiчне обслуговування приладiв та систем облiку перетокiв електроенергiї мiж прикордонними енергосистемами сумiжних країн.

     Акт про обсяги електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, пiдписується керiвниками регiональної митницi та ЕС або особами, що їх замiщують, i завiряється їх печатками.

     2.9. На об'єктах, де встановлено автоматизованi системи комерцiйного облiку електроенергiї, контроль за фактичними обсягами електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, може здiйснюватися на основi показникiв таких систем. Облiковi данi з таких об'єктiв передаються НЕК "Укренерго" до Центральної енергетичної митницi.

     2.10. Обсяг електричної енергiї на вiдпайках вiд мiждержавної ПЛ у разi вiдключення цiєї ПЛ з боку енергосистеми сумiжної держави вважається внутрiшнiм перетоком електроенергiї вiдповiдної ЕС i не враховується в загальному обсязi мiждержавних перетокiв електроенергiї.

     Облiк електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, здiйснюється з вiдрахунку показань лiчильникiв, якi зафiксованi на момент вiдключення ПЛ з обох сторiн. У разi змiну режиму роботи ПЛ iнформацiю про стан ПЛ, а також показання лiчильникiв, якi зафiксованi на цей момент, ЕС надсилає у вiддiл митного контролю регiональної митницi, у зонi дiяльностi якого розташована ця ЕС.

3. Порядок передання та оброблення iнформацiї

     3.1. Iнформацiя, зазначена в актах про реєстрацiю показникiв лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, передається митним органом засобами електронного зв'язку в термiн, що не перевищує двох дiб пiсля дати складання цих актiв, до Центральної енергетичної митницi. Оригiнальнi примiрники цих актiв пересилаються поштою.

     3.2. Передання актiв про реєстрацiю показникiв лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, здiйснюється за такою схемою:

     Сумська, Глухiвська, Конотопська, Магiстральна, Куп'янська митницi - Схiднiй регiональнiй митницi (Пiвнiчна енергосистема);

     Луганська, Старобiльська, Амвросiївська митницi - Донбаськiй регiональнiй митницi (Донбаська енергосистема);

     Чернiгiвська, Житомирська митницi - Центральнiй енергетичнiй митницi (Центральна енергосистема);

     Рiвненська, Волинська, Чопська, Кельменецька, Вадул-Сiретська митницi - вiддiлу митного контролю та митного оформлення енергоносiїв Центральної енергетичної митницi в м. Львовi (Захiдна енергосистема);

     Котовська, Бiлгород-Днiстровська, Iллiчiвська, Придунайська, Миколаївська митницi - митному посту "Одеса-енергетична" Центральної енергетичної митницi (Пiвденна енергосистема);

     Могилiв-Подiльська митниця - Подiльськiй регiональнiй митницi (Пiвденно-захiдна енергосистема).

     3.3. Регiональнi митницi та пiдроздiли Центральної енергетичної митницi до десятого числа мiсяця, наступного за звiтним, зазначену в актах про реєстрацiю показникiв лiчильникiв електроенергiї iнформацiю про обсяги електроенергiї, перемiщеної через митний кордон України, засобами електронного зв'язку передають до Центральної енергетичної митницi. Оригiнальнi примiрники цих актiв пересилаються поштою.

     3.4. Пiсля отримання Центральною енергетичною митницею актiв про реєстрацiю показникiв лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України, iнформацiя узагальнюється й обробляється у вiддiлi митного контролю та митного оформлення електроенергiї для перевiрки вiдповiдностi обсягiв фактично перемiщеної електроенергiї обсягам електроенергiї, заявленої суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi України й документально оформленої митними органами.

4. Накладення та зняття митного забезпечення

     4.1. Митне забезпечення (пломби митного органу) накладається в присутностi вiдповiдальних осiб ЕС та енергетичних об'єктiв на прилади розрахункового (комерцiйного) облiку електроенергiї згiдно з Iнструкцiєю про порядок комерцiйного облiку електричної енергiї.

     Митнi забезпечення можуть замiнюватися тiльки тими митними органами, якi їх наклали.

     4.2. Перед накладенням митного забезпечення або його зняттям чи замiною вiдповiдальнi особи енергетичних об'єктiв здiйснюють пiдготовку мiсць пломбування вiдповiдно до Правил безпечної експлуатацiї електроустановок ( z0011-98 ).

     4.3. Посадова особа митного органу накладає митне забезпечення, пiсля чого оформлює в 4 примiрниках акт про накладення пломб митного органу на лiчильники електроенергiї (додаток 4). Перший примiрник акта зберiгається в митному органi, який наклав митне забезпечення, другий - на енергетичному об'єктi або в пiдроздiлi ЕС, якому вiн пiдпорядкований, якщо на цьому об'єктi вiдсутнiй постiйний черговий персонал, третiй - передається до Центральної енергетичної митницi, четвертий - до вiдповiдної ЕС.

     4.4. Вiдповiдальнiсть за збереження митного забезпечення несуть вiдповiдальнi особи енергетичних об'єктiв.

     4.5. У разi потреби замiни приладiв облiку, здiйснення їх перевiрки або iнших робiт, проведення яких потребує порушення цiлостi митних пломб, вiдповiдальнi особи ЕС за тиждень до цього повiдомляють митний орган, у зонi дiяльностi якого розташовано цi ЕС, про проведення таких робiт iз зазначенням дати їх початку та закiнчення. Цi роботи проводяться тiльки в присутностi посадових осiб митного органу. У разi нез'явлення працiвника митного органу в зазначений термiн або при наданнi митним органом письмової згоди на проведення робiт персонал енергооб'єкта та ЕС може самостiйно зняти митне забезпечення й проводити потрiбнi роботи.

     Пiсля закiнчення робiт персоналом ЕС та енергетичного об'єкта посадова особа митного органу проводить накладення митного забезпечення в порядку, визначеному в пунктах 4.1, 4.2 та 4.3 цiєї Iнструкцiї.

     4.6. У разi виявлення порушень режиму роботи системи облiку вiдповiдальна особа ЕС термiново повiдомляє митний орган про необхiднiсть зняття митного забезпечення. Митний орган забезпечує прибуття посадової особи в термiн, узгоджений з ЕС. У разi неприбуття представника митного органу в зазначений термiн або при наданнi митним органом письмової згоди на самостiйне виконання енергетиками робiт фахiвцi ЕС виконують цi роботи самостiйно.

     У разi виникнення аварiйної зупинки в роботi системи облiку персонал енергооб'єкта може самостiйно зняти митне забезпечення чи знищити його та повинен негайно повiдомити митний орган наявними засобами зв'язку й у письмовiй формi про таке зняття чи знищення та про iншi вжитi заходи.

     4.7. Зняття митного забезпечення посадовою особою митного органу здiйснюється в присутностi вiдповiдальних осiб ЕС та енергетичного об'єкта з оформленням вiдповiдного акта в трьох примiрниках (додаток 5), перший примiрник якого зберiгається в митному органi, другий - на енергетичному об'єктi або в пiдроздiлi ЕС, якому вiн пiдпорядкований, якщо на цьому об'єктi вiдсутнiй постiйний черговий персонал, третiй - у вiдповiднiй ЕС.

5. Заключне положення

     Посадовi особи митних органiв i вiдповiдальнi особи ЕС та енергетичних об'єктiв у межах своєї компетенцiї несуть вiдповiдальнiсть за невиконання вимог цiєї Iнструкцiї.

Начальник Управлiння нетарифного регулювання Держмитслужби України О.I.Пашинний
Начальник Головного управлiння мiжнародного спiвробiтництва Мiнпаливенерго України С.М.Павлуша

 

Додаток 1
до Iнструкцiї про порядок здiйснення митного контролю за перемiщенням електроенергiї через митний кордон України

"___" ____________ 200 р.

АКТ
про реєстрацiю показникiв лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України
Пiдстава: наказ Держмитслужби України та Мiнпаливенерго України вiд _____ N ______
Комiсiя в складi:
представника ЕС  
представника митного органу  
Цим актом установлено, що за _____________ 200 р. показники лiчильникiв на прикордонному пунктi
 
(назва електростанцiї або пiдстанцiї)
мають такi значення:
N
з/п
Назва лiнiї N лiчильника Напрямок перетоку Показання лiчильника Рiзниця показникiв лiчильника Коефiцiєнт лiчильника Кiлькiсть електро-
енергiї, облiкованої лiчиль-
ником, тис. кВт/год.
Примiтка
На 00 год.
1-го числа звiтного мiсяця
На 24 год.
остан-
нього числа звiтного мiсяця
      вiддача            
      прийом            

 

Представник ЕС   М.П.
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Представник митного органу   ОНП
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 2
до Iнструкцiї про порядок здiйснення митного контролю за перемiщенням електроенергiї через митний кордон України

Журнал реєстрацiї актiв
про реєстрацiю показникiв лiчильникiв електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України

N
з/п
N
акта
Дата пiдписання акта N
лiчильника
Назва лiнiї Рiзниця показань лiчильника Останнє показання лiчильника Прiзвище, iм'я, по батьковi посадової особи митницi, яка пiдписала акт Примiтка
                 

 

Додаток 3
до Iнструкцiї про порядок здiйснення митного контролю за перемiщенням електроенергiї через митний кордон України

"___" ____________ 200 р.

АКТ
про обсяги електроенергiї, що перемiщується через митний кордон України
____________________ регiон
Пiдстава: наказ Держмитслужби України та Мiнпаливенерго України вiд_________N _______
Комiсiя в складi:
представника ЕС  
представника митного органу  
Цим актом установлено, що за   200   р. обсяги перемiщення
(мiсяць)
електроенергiї через митний кордон у   регiонi
(назва регiону)
мають такi значення:
N
з/п
Назва лiнiї Напрямок перетоку Кiлькiсть електроенергiї,
тис. кВт/год.
Примiтка
    вiддача    
    приймання    
    вiддача    
    приймання    
Усього   вiддача
приймання
Сума
Сума
 

 

Представник ЕС   М.П.
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Представник митного органу   ОНП
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 4
до Iнструкцiї про порядок здiйснення митного контролю за перемiщенням електроенергiї через митний кордон України
 

АКТ
про накладення пломб митного органу на лiчильники електроенергiї

Мною (нами)  
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi посадової особи митного органу)
за участю  
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi представника ЕС)
та  
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi представника енергооб'єкта)
складено цей акт про те, що  
(число, мiсяць, рiк)
на   здiйснено накладення пломб
(найменування пiдстанцiї, електростанцiї)
на клемну кришку лiчильника електроенергiї.
N
з/п
Найменування вузла облiку Тип та клас точностi лiчильника N
лiчильника
Вiдтиск пломби митницi Кiлькiсть пломб митного органу
           

Показники лiчильника на момент накладення засобiв iдентифiкацiї (пломб митного органу)
N
з/п
N лiчильника Показники лiчильника Примiтка
       

Вищезазначенi лiчильники перебувають пiд митним контролем
 
(найменування митного органу)
Зняття пломб з лiчильникiв здiйснювати тiльки за погодженням керiвництва митного органу та в присутностi посадової особи митного органу.
Службовий телефон N   оперативного чергового  
(найменування митного органу)

 

      ОНП
(посада працiвника митного органу) (пiдпис, ОНП) (iнiцiали, прiзвище)
      М.П.
(посада представника ЕС) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
     
(посада представника енергооб'єкта) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 5
до Iнструкцiї про порядок здiйснення митного контролю за перемiщенням електроенергiї через митний кордон України
 

АКТ
про зняття пломб митного органу

Мною (нами)  
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi посадової особи митного органу)
за участю  
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi представника ЕС)
та  
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi представника енергооб'єкта)
складено цей акт про те, що  
(число, мiсяць, рiк)
на   здiйснено зняття пломб митного органу з
(найменування пiдстанцiї, електростанцiї)
клемних кришок лiчильникiв електроенергiї   на пiдставi
(тип, N лiчильника)
звернення  
(найменування документа, реєстрацiйний номер та дата реєстрацiї)
 
(найменування електроенергетичної (енергопостачальної) органiзацiї)
Причина зняття пломб митного органу  
 
 
 
Показники лiчильника на момент зняття засобiв iдентифiкацiї (пломб митного органу)
N
з/п
N лiчильника Показники лiчильника Примiтка
       

 

      ОНП
(посада працiвника митного органу) (пiдпис, ОНП) (iнiцiали, прiзвище)
      М.П.
(посада представника ЕС) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
     
(посада представника енергооб'єкта) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.