ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

Л И С Т

13.09.2002 N 7143/5/15-2316


     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України щодо порядку реєстрацiї постiйних представництв нерезидентiв i повiдомляє.

     Вiдповiдно до п.1.17 ст.1 та п.2.5 ст.2 Закону України вiд 22.05.97 р. N 283/97-ВР "Про оподаткування прибутку пiдприємств" (iз змiнами i доповненнями) (далi - Закон) постiйне представництво нерезидента в Українi (далi - постiйне представництво) - це постiйне мiсце дiяльностi, через яке повнiстю або частково здiйснюється господарська дiяльнiсть нерезидента на територiї України. Постiйне представництво до початку своєї господарської дiяльностi стає на облiк в податковому органi за своїм мiсцезнаходженням у порядку, встановленому центральним податковим органом України. Постiйне представництво, яке розпочало свою господарську дiяльнiсть до реєстрацiї у податковому облiку, вважається таким, що ухиляється вiд оподаткування, а одержанi ним прибутки вважаються прихованими вiд оподаткування.

     При цьому господарська дiяльнiсть - це будь-яка дiяльнiсть особи, направлена на отримання доходу в грошовiй, матерiальнiй або нематерiальнiй формах, у разi коли безпосередня участь такої особи в органiзацiї такої дiяльностi є регулярною, постiйною та суттєвою. Пiд безпосередньою участю слiд розумiти зазначену дiяльнiсть особи через свої постiйнi представництва, фiлiї, вiддiлення, iншi вiдокремленi пiдроздiли, а також через довiрену особу, агента або будь-яку iншу особу, яка дiє вiд iменi та на користь першої особи (п.1.32 ст.1 Закону).

     На виконання зазначеного вище п.2.5 ст.2 Закону розроблено наказ ДПА України вiд 12.08.97 р. N 293 "Про затвердження Положення про порядок реєстрацiї та облiку постiйних представництв нерезидентiв в Українi як платникiв податку на прибуток" (iз змiнами i доповненнями).

     Що стосується питання про необхiднiсть попередньої реєстрацiї представництва в Мiнiстерствi економiки та з питань європейської iнтеграцiї, то згiдно з п.22.20 ст.22 Закону у зв'язку з введенням обов'язкової реєстрацiї постiйних представництв нерезидентiв як платникiв податку державна реєстрацiя таких постiйних представництв нерезидентiв з моменту набрання чинностi цим Законом не застосовується, у тому числi в Мiнiстерствi зовнiшнiх економiчних зв'язкiв та торгiвлi України або в iнших органах державної влади.

Заступник Голова О.Шитря
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.