ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

12.11.2002 р. N 11/4-13-10889-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць

<. . .>

     Повiдомляємо, що класифiкацiя товарiв товарної позицiї 3208 повинна проводитись у вiдповiдностi до положень Закону України вiд 05.04.2001 N 2371-III "Про Митний тариф України". Використання як допомiжного матерiалу Пояснень до ТН ЗЕД СНД передбачено наказом ДМСУ вiд 25.01.2002 N 42.

     Зазначаємо, що згiдно з УКТЗЕД до товарної позицiї 3208 включається наступний асортимент товарiв: фарби (включаючи емалi), лаки (включаючи полiтури) та розчини, зазначенi у примiтцi 4 до групи 32.

     Стосовно першого питання, зазначеного в листi ДП "Сан Кемiкел Україна" iнформуємо, що термiн "лак" означає розчини плiвкоутворювачiв в органiчних розчинниках, що мiстять доданi речовини: розчиннi барвники, пластифiкатори, отверджувачi, сикативи i т.п. добавки (Химическая энциклопедия в 5 т; Советская энциклопедия. Москва 1990. т.2 стр.1128).

     Товари товарної позицiї 3208, якi зазначенi як "лаки", є розчинами полiмерiв лише товарних позицiй 3901-3913 в органiчних розчинниках, якi мiстять наступнi речовини (добавки): пiдсилювачi протикорозiйних властивостей (наприклад, фосфати цинку, похiднi танiнової кислоти), добавки, що запобiгають осаджуванню (наприклад, стеарат алюмiнiю), добавки для запобiгання утворення плiвки при зберiганнi лакiв (наприклад, бутиральдоксим, метилетилкетоксим, дипентен, гваякол i т.п.), добавки як iнгiбiтори корозiї тари, добавки для поглинання вологи (наприклад, мономернi iзоцiанати), сикативнi добавки (як правило, це сполуки на основi кобальту, марганцю, свинцю, залiза, цинку, кальцiю, ванадiю, барiю, цирконiю, алюмiнiю, церiю), тиксотропнi добавки та iншi подiбнi добавки, що роблять цi розчини придатними для використання лише як лакiв.

     Стосовно вiднесення товарiв до розчинiв, що зазначенi в примiтцi 4 до групи 32 товарної позицiї 3208, то до таких товарiв вiдносяться фактично лише розчини полiмерiв товарних позицiй 3901-3913 в органiчних розчинниках (за умови, що маса розчинника перевищує 50% вiд маси розчину), якi можуть мiстити тiльки розчиннi iнгредiєнти (як залишковi продукти необхiднi для синтезу або виробництва цих полiмерiв, наприклад, прискорювачi або сповiльнювачi реакцiй, зшиваючi агенти), за винятком розчинних барвникiв, пiгментiв та зазначених вище специфiчних добавок.

     Щодо другого питання, зазначеного у листi ДП "Сан Кемiкел Україна", то термiн "складнi полiефiри" визначено в Поясненнях до ТН ЗЕД СНД (товарна позицiя 3907, п.5). Термiн "складнi полiефiри" означає такi полiмери (олiгомери), що "характеризуються наявнiстю карбоксильної групи ефiру в полiмерному ланцюгу та отримуються, як правило, конденсацiєю багатоатомного спирту i полiкарбонової кислоти". До складних полiефiрiв вiдносяться; алкиднi смоли, складнi полiалильнi спирти, полiєтилентерефталат, та iншi подiбнi сполуки. Складнi полiефiри можуть бути насиченими або ненасиченими.

     Текст, зазначений в УКТЗЕД як "3208 10 - що мiстять складнi полiефiри:", означає, що в даних лакофарбових засобах плiвкоутворююча або зв'язуюча сполука утворена на основi складних полiефiрiв.

     Термiн "на основi складних полiефiрiв" означає, що основна плiвкоутворююча сполука iдентифiкується як "складний полiефiр" або ж частка полiмеру, що вiдноситься до класу складних полiефiрiв, повинна переважати за масою над будь-яким iншим полiмером iз яких складається сумiш основних плiвкоутворювачiв або зв'язуючих речовин i визначається для полiмерiв за правилами, викладеними в поясненнях до групи 39.

     Даний лист мiстить пiдхiд до класифiкацiї певних товарiв i має загальний iнформативний характер.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.