Документ скасований: Постанова КМУ № 1029 від 09.12.2015

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 12 грудня 2002 р. N 1861


Про затвердження Порядку верифiкацiї сертифiкатiв про походження товарiв з України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами КМУ
вiд 18 сiчня 2003 року N 92,
вiд 5 жовтня 2011 року N 1016,
вiд 21 травня 2012 року N 426

     Вiдповiдно до статтi 47 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

(вступна частина iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2012р. N 426)

     1. Затвердити Порядок верифiкацiї сертифiкатiв про походження товарiв з України (додається).

     2. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 липня 1996 р. N 846 "Про верифiкацiю сертифiкатiв про походження товарiв з України" (ЗП України, 1996 р., N 15, ст. 415).

     3. Ця постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2004 року.

(пункт 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою КМУ вiд 18.01.2003р. N 92)
 
Прем'єр-мiнiстр України
В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 12 грудня 2002 р. N 1861

ПОРЯДОК
верифiкацiї сертифiкатiв про походження товарiв з України

     1. Цей Порядок визначає процедуру здiйснення митними органами верифiкацiї (установлення достовiрностi) сертифiкатiв про походження товарiв з України (далi - сертифiкати), виданих уповноваженим на це органом (далi - уповноважений орган).

     2. У цьому Порядку поняття вживаються у тому ж значеннi, що i в Митному кодексi України.

     3. Верифiкацiя сертифiкатiв здiйснюється митними органами у разi виникнення сумнiвiв з приводу достовiрностi поданих сертифiкатiв чи вiдомостей, що в них мiстяться, а також за поданими в установленому порядку запитами iнших державних органiв України, митних та iнших уповноважених органiв iноземних держав протягом термiну, що не перевищує шести мiсяцiв з дати отримання запиту.

     4. У разi потреби до участi у верифiкацiї сертифiкатiв митнi органи можуть залучати в установленому порядку спецiалiстiв та експертiв iнших пiдприємств, установ та органiзацiй.

     5. Верифiкацiя сертифiкатiв здiйснюється у формi перевiрки сертифiката на автентичнiсть (справжнiсть) i перевiрки достовiрностi вiдомостей, що мiстяться у ньому.

     6. Перевiрка сертифiката на автентичнiсть (справжнiсть) здiйснюється шляхом:

     1) отримання пiдтвердження уповноваженим органом видачi цього сертифiката;

     2) перевiрки даних сертифiката за iнформацiєю, поданою уповноваженим органом;

     3) проведення в разi потреби в установленому порядку експертизи бланка сертифiката, вiдбитка печатки та пiдпису вiдповiдної посадової особи уповноваженого органу.

     7. Перевiрка достовiрностi вiдомостей, що мiстяться в сертифiкатi, здiйснюється шляхом:

     1) установлення вiдповiдностi зазначеного в сертифiкатi товару критерiю достатньої переробки та iнших вiдомостей, що мiстяться в сертифiкатi;

     2) порiвняння товару (або його фотокопiї), на який видавався сертифiкат, з iдентичним.

     8. Митнi органи для здiйснення верифiкацiї сертифiкатiв мають право вiдповiдно до законодавства:

     1) отримувати вiд уповноваженого органу i пiдприємств - виробникiв товарiв необхiдну iнформацiю, зразки товарiв, а також проводити безпосередньо на пiдприємствах перевiрку виробництва ними товарiв та первинної документацiї, пов'язаної з таким виробництвом;

     2) перевiряти справжнiсть документiв, поданих заявником для отримання сертифiката.

     9. Якщо в запитi державних органiв України, митних та iнших уповноважених органiв iноземних держав недостатньо вiдомостей для здiйснення верифiкацiї сертифiката, Держмитслужба надсилає такому органу повiдомлення про необхiднiсть надання додаткової iнформацiї.

     10. Верифiкацiя сертифiкатiв здiйснюється митним органом, у зонi дiяльностi якого перебуває уповноважений орган, що видав сертифiкат, або виробник (експортер) товару. Про результати верифiкацiї сертифiкатiв митний орган iнформує Держмитслужбу.

(пункт 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2012р. N 426)

     11. Держмитслужба повiдомляє орган, вiд якого надiйшов запит, про результати верифiкацiї сертифiкатiв.

(пункт 11 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2012р. N 426)

     12. У разi виявлення недостовiрностi даних, унесених до сертифiката, Держмитслужба подає вiдповiдному уповноваженому органу пропозицiю про анулювання сертифiката.

     13. Держмитслужба надсилає вiдповiдним державним органам України, митним та iншим уповноваженим органам iноземних держав повiдомлення про неможливiсть установити достовiрнiсть сертифiкатiв у разi:

     визнання господарським судом пiдприємства - виробника товарiв банкрутом;

     лiквiдацiї пiдприємства - виробника товарiв;

     зняття товару з виробництва.

     14. У разi виявлення митними органами порушення вимог до оформлення сертифiката Держмитслужба iнформує про такi факти уповноважений орган.

     15. На пiдставi аналiзу запитiв державних органiв України, митних та iнших уповноважених органiв iноземних держав митнi органи можуть здiйснювати вибiркову верифiкацiю сертифiкатiв, що були виданi на товари, аналогiчнi зазначеним у цих запитах.

     16. Запити державних органiв України, митних та iнших уповноважених органiв iноземних держав та iншi матерiали щодо верифiкацiї сертифiката зберiгаються в справах митних органiв протягом трьох рокiв з дати затвердження акта.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.