ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

вiд 04.11.2002 р. N 7400/6/15-3415-8


     ДПА України розглянула лист щодо порядку оподаткування ПДВ послуг з перевезення вантажiв транзитом через територiю України i повiдомляє.

     Пiдпунктом 6.2.4 ст. 6 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" передбачено оподаткування за нульовою ставкою операцiй з надання транспортних послуг з перевезення вантажiв за межами митного кордону України: вiд пункту проведення митних процедур з випуску вантажiв за межi митного кордону України (включаючи внутрiшнi митницi) до пункту за межами державного кордону України. Застосування нульової ставки ПДВ з продажу послуг з транспортування експортних вантажiв можливе тiльки за умови пiдтвердження транспортними органiзацiями, що надавали послуги з мiжнародного перевезення, фактичного перетину цими вантажами митного кордону України.

     У разi надання окремих послуг з транспортування експортних вантажiв, якi знаходяться пiд митним контролем, тiльки мiж внутрiшньою митницею та митницею на кордонi, тобто без перетину державного кордону України, операцiї з надання таких послуг слiд вважати як здiйснення операцiй на митнiй територiї України. Окремо наданi послуги з транспортування експортних вантажiв, що пройшли митне оформлення на внутрiшнiй митницi (оформлення ВМД з необхiдними вiдмiтками внутрiшньої митницi), до митницi на кордонi оподатковуються за ставкою 20 % незалежно вiд того, резидентам чи нерезидентам України такi послуги надаються.

     Що ж стосується питання оподаткування операцiй з надання послуг, пов'язаних з перевезенням (перемiщенням) пасажирiв або вантажiв транзитом через територiю України, то ДПА України зазначає таке. Пунктом 11.15 ст. 11 Закону України "Про податок на додану вартiсть" встановлено, що до 1 сiчня 2003 р. зберiгається порядок сплати ПДВ за операцiями з надання послуг, пов'язаних з перевезенням (перемiщенням) пасажирiв та вантажiв транзитом через територiю i порти України, який дiяв до набуття чинностi Законом України "Про податок на додану вартiсть". Тобто на цей час до операцiй з транзиту вантажiв через територiю України та порти застосовується норма, визначена пп. "а" п. 1 ст. 5 Декрету КМУ вiд 26.12.92 р. N 14-92 "Про податок на добавлену вартiсть".

     Враховуючи наведенi норми законодавства, вiд ПДВ звiльняються операцiї з надання послуг, пов'язаних з перевезенням (перемiщенням) пасажирiв та вантажiв транзитом через територiю i порти України, незалежно вiд форми розрахункiв. Формування податкового кредиту особою, що надає послуги з перевезення (перемiщення) пасажирiв та вантажiв транзитом через територiю i порти України, до 01.01.2003 р. здiйснюється в порядку, передбаченому згаданими вище Декретом та Iнструкцiєю, а саме: у разi надання зазначених транзитних послуг iз розрахунками в iноземнiй валютi суми податку, сплаченi (нарахованi) у звiтному перiодi у зв'язку з придбанням товарiв (робiт, послуг), вартiсть яких вiдноситься до складу валових витрат виробництва (обiгу) та основних фондiв i нематерiальних активiв, що пiдлягають амортизацiї, включаються до податкового кредиту. При наданнi транзитних послуг за нацiональну валюту чи за товарообмiном, зазначенi суми податку до податкового кредиту не вiдносяться, а включаються до витрат виробництва.

Заступник Голови Г. Оперенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.