ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.02.05 N 45/20-811-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     З метою скорочення термiнiв та спрощення митного оформлення товарiв надсилаємо для використання в роботi "Методичнi рекомендацiї щодо експрес-аналiзу паперу та картону" та "Методичнi рекомендацiї щодо експрес-аналiзу текстильних матерiалiв", розробленi фахiвцями Управлiння з використанням спецiальної нормативно-технологiчної лiтератури.

     Додаток 1: "Методичнi рекомендацiї щодо експрес-аналiзу паперу та картону" на 4 арк.
     Додаток 2: "Методичнi рекомендацiї щодо експрес-аналiзу текстильних матерiалiв" на 3 арк.

Начальник Управлiння О.Г. Рувiн

 

Додаток 1

Методичнi рекомендацiї щодо експрес-аналiзу паперу та картону.

     МЕТА РОЗРОБКИ: Дана методика розроблена з метою роз'яснення окремих питань класифiкацiї деяких видiв товарiв згiдно з вимогами товарної номенклатури Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" вiд 05.04.2001 N 2371-III.

     Перш за все слiд зазначити, що вiдповiдно Основного правилу iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв 1 для класифiкацiї товарiв юридичну силу мають: опис товарних позицiй, примiтки до роздiлiв та груп.

     Видання ДМСУ Пояснення до Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (Київ, 2004) мiстять коментарi до кожної товарної позицiї ГС з описом товарiв, якi включаються або виключаються з конкретної товарної позицiї.

     Текст зазначених пояснень завжди повинен розглядатись в суворiй вiдповiдностi з текстовим описом угрупувань УКТ ЗЕД, iз Правилами iнтерпретацiї, а також iз примiтками до роздiлiв та груп.

Способи виготовлення паперу
Ї Ї
машинний ручний

     Обидва способи виготовлення проходять 3 стадiї:

     1) пiдготовка паперової маси;

     2) вiдливання аркуша чи полотна;

     3) оброблення.

ПIДГОТОВКА ПАПЕРОВОЇ МАСИ

     Паперова маса пiдготовляється шляхом змiшання, якщо необхiдно, волокнистих напiвфабрикатiв, наповнювача, клеїльних або фарбувальних речовин, вона доводиться до необхiдної концентрацiї розведенням водою i механiчним розмелом.

     Наповнювачi, звичайно неорганiчного походження, використовуються для збiльшення непрозоростi, полiпшення друкувальних властивостей чи економiї целюлози. Клей використовується для зменшення вбирання папером чорнил i т.д.

ВIДЛИВАННЯ АРКУША ЧИ ПОЛОТНА

     - машинне виготовлення: найбiльш розповсюджений метод - вiдливання на плоскiй сiтцi. Паперова маса пiсля вищезазначеної пiдготовки подається на широку нескiнченну сiтку з синтетичних волокон, латунних чи бронзових ниток, що рухається звичайно з вiбрацiєю. Пiд силою тяжiння маса втрачає велику частину води, проходить крiзь реєстровi валики. Волокна ущiльнюються i набувають форми м'якого паперового полотна. Потiм полотно надходить у пресову частину, де додатково ущiльнюється та при проходженнi крiзь сушильнi цилiндри сушиться.

     - ручне виготовлення: пiд час формування аркуша паперова маса перемiшується в ситi, поки бiльша частина води не буде видалена i волокна не ущiльняться. Потiм аркуш витягається з форми, пресується мiж сукнами i вивiшується для сушiння. Характерними властивостями паперу ручного вiдливання є мiцнiсть, довговiчнiсть i якiсть поверхнi.

ОБРОБЛЕННЯ

     Папiр може бути оздоблений пiд час каландрування чи суперкаландрування за допомогою каландрiв у складi папiроробної машини або на окремо стоячому суперкаландрi, це дає бiльш-менш гладку чи глянсову поверхню на обох сторонах. Аналогiчна поверхня на однiй сторонi паперу може бути одержана в процесi машинного глянсування з використанням гарячого цилiндру. На цiй стадiї на папiр можна нанести штучне водяне маркування. Майже весь звичайний папiр для писання, друкування та креслення можуть мати також поверхневу проклейку, наприклад, певним клеєм або крохмальною суспензiєю, звичайно для того, щоб збiльшити мiцнiсть їх поверхнi чи опiр до проникнення i поширення рiдин.

     Целюлоза складається переважно з волокнистої клiтковини, одержаної з рiзних рослинних матерiалiв або вiдходiв текстильних матерiалiв рослинного походження.

     Деревинну масу одержують винятково механiчним способом, тобто розщепленням або дефiбруванням у волокна деревини, звiльненої вiд кори та iнодi вiд сукiв, шляхом механiчного розмелу в потоцi води. Для виробництва деяких видiв паперу та картону (наприклад, газетний папiр, крафт-картон) її змiшують з целюлозою.

     Деревинне волокно (натронна або сульфатна целюлоза) виготовляють шляхом варiння деревини, звичайно у формi трiски, у мiцних лужних розчинах. Для натронної целюлози - це розчин гiдроксиду натрiю, для сульфатної - модифiкований розчин гiдроксиду натрiю.

Способи виробництва деревинних волокон
Ї Ї Ї
механiчний хiмiко-механiчний хiмiчний

ТЕРМIНОЛОГIЯ

     1. "крафт-папiр та картон" - папiр та картон з вмiстом у загальнiй масi волокна не менш як 80 мас.% деревного волокна, отриманого хiмiчним сульфатним або натронним способами.

     2. "газетний папiр" - бiлий або трохи забарвлений папiр, в якому вмiст деревної маси становить не менш як 70 % (загальної маси волокна), гладкiсть паперу не перевищує 130 секунд за Бекком; папiр непроклеєний з масою 1 м2 не менш як 40г i не бiльше як 57г, з водяними знаками, що наносяться на вiдстанi 4-10 см, у рулонах завширшки 31 см або бiльше, з вмiстом не бiльш як 8 мас.% наповнювача i призначений для друкування газет, щотижневикiв або iнших перiодичних видань.

     3. "папiр для гофрування з напiвцелюлози" - папiр, поданий у рулонах, з вмiстом вiд загальної маси волокна не менш як 65 мас.% невибiлених волокон твердої деревини; опiр на стискання цього паперу, вимiряний за методом СМТ 60, понад 196Н, при вiдноснiй вологостi 50 % i температурi 23°С.

     4. "папiр обгортковий сульфiтний" - вiдглянсований машинним способом папiр з вмiстом бiльш як 40 мас.% деревних волокон, одержаних хiмiчним сульфатним способом з вмiстом золи не бiльше як 8 % та коефiцiентом опору на розривання за Мюленом не менш як 1,47 кПаЧм2/г.

     5. "папiр крейдований легкий" - папiр, крейдований з обох бокiв, загальна маса якого не перевищує 72 г/м2, до того ж маса вкривального шару на кожнiй поверхнi не повинна перевищувати 15 г/м2, i не менш як 50 мас.% загальної маси волокна у композицiї становить деревинна маса.

     6. "просочений папiр i картон" - бiльшiсть цих виробiв одержують в процесi обробки паперу та картону олiями, восками, пластмасами. Пiсля просочення папiр i картон набувають спецiальнi властивостi (наприклад, водо- чи жиронепроникнiсть). Вони використовуються переважно як захисний обгортковий чи iзоляцiйний матерiал.

     7. "рослинний пергамент" - виготовляється зануренням на декiлька секунд непроклеєного та без наповнювача паперу гарної якостi в сiрчану кислоту. Пiсля ретельного промивання i сушiння одержаний продукт значно мiцнiший, нiж папiр-основа, напiвпрозорий, масло- i жиронепроникний, має у всьому об'ємi водо- i газостiйкiсть.

     8. "жиронепроникний папiр" - виготовляється безпосередньо з целюлози шляхом розщеплення волокон до тонких фракцiй i гiдролiзу їх тривалим розмелюванням у водi.

     9. "гофрований папiр i картон" - одержують в процесi проходження матерiалу мiж валами, якi обiгрiваються парою, з рифленою поверхнею. Гофрований папiр або картон можуть складатися з одного гофрованого шару чи в сполученнi з плоским шаром, приклеєним до нього з одного боку чи по обидва боки двох плоских шарiв. Гофрований папiр i картон звичайно застосовують для виготовлення ящикiв, а також використовують як захисний пакувальний матерiал.

     10. "крепований або зморшкуватий папiр" - їх одержують механiчною обробкою полотна паперу, що пропускають мiж цилiндрами з дрiбно рифленою поверхнею. Такий папiр часто фарбують i використовують в один чи декiлька шарiв для виготовлення рiзноманiтних виробiв.

     11. "перфорований папiр i картон" - виготовляються шляхом механiчного пробивання отворiв у паперi i картонi в сухому станi.

ЕСПРЕС-МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ПОВЕРХНЕВОЇ ЩIЛЬНОСТI

     Поверхнева щiльнiсть - маса 1 м2 паперу чи картону.

     Для визначення поверхневої щiльностi, беруть вiдрiзок зразка розмiром приблизно 10см2 та зважують його. Масу 10 см2 перераховують за формулою:

П.Щ.= М / П, де

     П.Щ. - поверхнева щiльнiсть, г/м2,

     М - маса аркушу, г;

     П - площа аркушу, м2.

ЕКСПРЕС-МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ВИДУ ПОВЕРХНЕВОГО ПОКРИТТЯ

     Матерiали покриття звичайно складаються з мiнеральних речовин, зв'язувальних агентiв та iнших добавок, таких як твердники та диспергувальнi речовини.

     Вироби крейдуються каолiном (китайською глиною) або iншими неорганiчними речовинами. Неорганiчнi речовини, використовуванi для крейдування, включають сульфат барiю, карбонат кальцiю, сульфат кальцiю та iн. В якостi поверхневого покриття використовуються гудрон, бiтум, асфальт, пластмаси чи iншi органiчнi матерiали, такi як вiск, стеарин, текстильний пил та iн.

     Крейдування можна вiдрiзнити вiд поверхневої проклейки, використовуючи комбiнацiю хiмiчних i фiзичних методiв. Один з методiв, яким визначають, чи має папiр крейдоване покриття (особливо неорганiчними речовинами), полягає у вiддiленнi покриття за допомогою клейової стрiчки. Стрiчку накладають на папiр i потiм вiдокремлюють його вiд неї. При цьому до стрiчки приклеюється значна частина покриття. Другий метод визначення - це горiння. Якщо папiр або картон крейдованi каолiном чи iншими неорганiчними речовинами, при пiдпалюваннi попiл не осипається. Якщо папiр або картон покритi органiчними речовинами, то при горiннi попiл має розпушений вигляд, а дим може мати трохи iнший запах, нiж при горiннi паперу або картону без покриття.

ЕКСПРЕС-МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ КIЛЬКОСТI ШАРIВ ПАПЕРУ ЧИ КАРТОНУ

     Папiр та картон можуть бути як одношаровими, так i багатошаровими. Якщо колiр верхньої сторони вiдрiзняється вiд нижньої, вирiб багатошаровий. Для того, щоб визначити кiлькiсть шарiв, папiр або картон занурюють у воду не деякий час. Шари, з'єднанi мiж собою тиском та без з'язувальних речовин, як правило роздiляються дуже легко.

     При необхiдностi визначення iнших характеристик паперу та картону, потрiбно звертатись до експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи.

 

Додаток 2

МЕТОДИЧНI РЕКОМЕНДАЦIЇ
ЩОДО ЕКСПРЕС-АНАЛIЗУ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРIАЛIВ З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ХIМIЧНОЇ СТРУКТУРИ ВОЛОКОН

     МЕТА РОЗРОБКИ: Данi методичнi рекомендацiї розробленi з метою роз'яснення окремих питань класифiкацiї текстильних матерiалiв згiдно вимогам товарної номенклатури Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" вiд 05.04.01 N 2371-III.

     Текстильнi нитки являють собою тонке, гнучке тiло не визначено великої довжини, яке складається з текстильних волокон.

     Ознаками, якi звичайно складають основу класифiкацiї волокон, являються походження або спосiб виготовлення матерiалiв, хiмiчний склад та особливостi їх будови.

     Найбiльше поширена загальна науково-технiчна видова класифiкацiя волокон. У якостi основ такої класифiкацiї використовується походження та хiмiчний склад волокон на рiвнi вiднесення їх до визначеного волокноутворюючого полiмеру.

     Так, по характеру походження, текстильнi волокна дiлять на два великих класи - природнi(натуральнi) та хiмiчнi.

     Природнi (натуральнi) волокна подiляють на 3 пiдкласи: волокна рослинного (бавовна, льон, пенька, джут, та iнш.), тваринного (вовна, шовк) та мiнерального походження (склянi, азбестовi та iнш.). Усi вони побудованi з природних полiмерiв: целюлози, протеїнiв або полiмерних алюмосилiкатiв вiдповiдно. Тому вiднесення волокон до целюлозних, протеїнових або мiнеральних означає їх класифiкацiю i по хiмiчному складу.

     Хiмiчнi волокна, якi отримують в результатi хiмiчної переробки природних та синтетичних полiмерiв, пiдроздiляють на 2 великих пiдкласи: штучнi та синтетичнi. До штучних вiдносять волокна, якi отриманi шляхом хiмiчної переробки природних органiчних полiмерiв. Сюди вiдносять вiскознi, ацетатнi, мiдно-амiачнi, альгiнатнi та полiнознi волокна. До синтетичних вiдносять волокна, якi отриманi з органiчних полiмерiв, синтезованих на хiмiчних заводах з низькомолекулярних речовин. Сюди вiдносять полiамiднi, полiефiрнi, полiакрилонiтрильнi та iншi волокна.

ЕКСПРЕС-МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ПРИРОДИ ВОЛОКОН ГОРIННЯМ

     Проба на горiння дозволяє орiєнтовно визначити вид волокон. При проведеннi цiєї проби необхiдно вiдмiчати характер змiн, що вiдбуваються з волокнами при їх наближеннi до полум'я, та слiдкувати за їх поведiнкою при видалення з полум'я. Для цього бажано використовувати запальничку (щоб не заважав запах горiлого сiрника).

     Видаляють з проби декiлька волокон, злегка їх пiдкручують, один кiнець волокна затискають щипцями, а iнший кiнець в горизонтальному положеннi пiдносять до полум'я, вiдмiчають характернi особливостi їх горiння. Видаляють волокна з полум'я i спостерiгають за подальшою її поведiнкою, вiдмiчають запах, визначають вид залишку пiсля горiння.

Волокно Горiння волокон Вид залишку пiсля горiння Запах при горiннi
при пiднесеннi до полум'я в полум'ї при видаленнi з полум'я
Бавовна, льон Не плавиться i не змiнює форми Горить без плавлення Продовжує горiти без плавлення Попiл свiтло-сiрого кольору, легко роздавлюється пальцями Горiлого паперу
Натуральний шовк, вовна Розплавляється i скручується в направленнi вiд полум'я Горить повiльно з плавленням Горить дуже повiльно i саме затухає Пориста, крихка чорна маса, легко роздавлюється пальцями Горiлого волосся
Три-ацетатне, диацетатне Плавиться, нерозплавлена частина його не усаджується Горить з плавленням Продовжує горiти з плавленням Чорна кулька неправильної форми, легко роздавлюється мiж пальцями Оцтової кислоти
Вiскозне, мiдно-амiачне Не плавиться i не змiнює своєї форми Горить без плавлення Продовжує горiти без плавлення Попiл свiтло-сiрого кольору Горiлого паперу
Полiамiдне Плавиться, а нерозплавлена частина його усаджується в направленнi вiд полум'я Горить повiльно з плавленням, видiляє бiлий дим Горить дуже повiльно i саме затухає Кругла тверда кулька янтарного кольору, яку неможливо роздавити пальцями Сургуча
Полiефiрне Плавиться, а нерозплавлена частина його усаджується в направленнi вiд полум'я Горить повiльно з плавленням, видiляє чорний дим з кiптявою Горить дуже повiльно i саме затухає Кругла тверда кулька чорного кольору, яку неможливо роздавити пальцями Вiдсутнiй
Ацетохлори-нове Не пiдтримує горiння - Хлору
Вiнiтронове Не пiдтримує горiння - -

     При перемiщеннi через митний кордон текстильних матерiалiв, на упаковцi та в товаросупроводжувальних документах може стояти абревiатура, яка мiстить у собi iнформацiю про природу матерiалу, способу його оброблення та iншi ознаки, якi полегшують дослiдження цього товару. Нижче наведений стандартний набiр розшифрувань для абревiатур у характеристиках ниток за мiжнародною класифiкацiєю:

     РА 66 - вид матерiалу (РА 66,6 - полiамiд 66,6; РВТ - полiбутилентерефталат)

     DTY - текстурована нитка (Drawn Textured Yarn)

     FDY - гладка (комплексна) нитка (Full Drawn Yarn)

     NGY - гладка (комплексна) нитка нової генерацiї (New GenerationYarn)

     FOY - гладка (комплексна) нитка - повнiстю оринтована (Fully Oriented Yarn)

     POY - гладка (комплексна) нитка - предориєнтована (Partially Oriented Yarn) - самостiйно не перероблюється - тiльки через текстурування (DTY) або через витягування (FDY)

     TWY - кручена нитка (Twisted Yarn)

     33f10x1- нитка титру 33дтекс, фiламентнiсть 10, складена у 1 кiнець (тобто без складення) 10дтекс=1текс

     22f7x1- нитка титру 22дтекс, фiламентнiсть 7, складена у 1 кiнець (тобто без складення)

     BR - блискуча нитка (BRight)

     SD - матована нитка (SemiDull)

     FD - глибокоматована нитка (FullDull)

     BLK - чорна нитка (BLak)

     RD - фiламенти круглого перетину (RounD)

     TR - фiламенти трилобального перетину (TRilobal)

     RE - фiламенти прямокутного перетину (REctangular)

     HO - фiламенти пустотiлого перетину - "макарони" (HOllow)

     HE - високоеластична нитка (High Elasticity)

     LE - низькоеластична нитка (Low Elasticity)

     СРS - нитка на копсах (СоРS)

     СРS420 - нитка на копсi висотою 420мм

     ТВS - нитка на картонних бобiнах (TuBeS)

     ТВS 290 - нитка на картоннiй бобiнi висотою 290мм (TuBeS)

     SС - один раз обплетена (Single Covered)

     DC - двiчi обплетена (Double Covered)

     EL 44 - еластанова нитка титру 44дтекс (Elastane)

     LY17 - еластан марки "Лайкра" титру 17дтекс (LYсrа)

     IN - пневмоз'єднана нитка (INtermingled)

     IТМ - пневмоз'єднана нитка (InТerМingled)

     1900ТРМ - обплетка 1900оборотов на метр (Twist Per Meter)

     S - нитка крутки S (нитка звисає з бобiни вниз i фiламенти окручують один одного таким чином, що утворюють букву S - центральна частина ближче до спостерiгача, верхня та нижня частини - за центральними фiламентами)

     Z - нитка крутки Z (протилежне направлення крутки)

     Z - скручена 90 оборотiв на 1м в направленнi Z.

     Приклад: гладка витягнута нитка полiамiду 6 титру 22 дтекс в 6 трилобальних фiламентiв з блискучого полiмеру, забарвленого у чорний колiр у масi, один раз оплетена навколо еластану марки Лайкра титру 44 з кiлькiстю кручень 1000 на 1 метр називається: РА6 FDY 22f6 BR BLK ТR SС 1000 ТРМ LY44.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.