КОМIТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ

30.12.2002 N 06-16/484

 

Директору Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Торгмет"
Гребиножко Е.I.


     У Комiтетi Верховної Ради України з питань Європейської iнтеграцiї розглянуто Ваш лист вiд 16.12.2002 року N 403-16/8, щодо порядку застосування вивiзного (експортного) мита на металобрухт, що вивозиться за межi України до країн - учасниць угод про вiльну торгiвлю. При цьому надсилаємо експертний висновок з цього питання, виконаний Секретарiатом Комiтету.

Голова Комiтету Б.Тарасюк

 

Директору Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Торгмет"
Гребиножко Е.I.

ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК

Щодо порядку застосування вивiзного (експортного) мита на металобрухт, що вивозиться за межi України до країн - учасниць угод про вiльну торгiвлю

     Вивчивши зазначене питання, Секретарiат Комiтету з питань Європейської iнтеграцiї Верховної Ради України, iнформує про таке:

     1. Вiдповiдно до статтi 3 Угоди про створення зони вiльної торгiвлi вiд 15.04.1994 року, сторонами якої є Україна та iншi країни СНД (ратифiкована Україною 06.10.1999 року), "Договiрнi Сторони не застосовують мито, а також податки i збори, якi мають з ним еквiвалентну дiю, а також кiлькiснi обмеження на ввiз i (або) вивiз товарiв, що походять з митної територiї однiєї з Договiрних Сторiн i призначенi для митної територiї iнших Договiрних Сторiн".

     2. Вiдповiдно до статтi 3 Угоди про створення зони вiльної торгiвлi мiж державами-учасницями ГУУАМ, "Договiрнi Сторони не застосовують мито, а також податки i збори, якi мають еквiвалентну дiю та кiлькiснi обмеження на ввiз i (або) вивiз товарiв, що походять з митної територiї однiєї з Договiрних Сторiн i призначенi для митної територiї iнших Договiрних Сторiн. У торгiвлi мiж Договiрними Сторонами з моменту набуття для них чинностi цiєї Угоди не будуть вноситися, кiлькiснi та тарифнi обмеження iмпорту та/або експорту i вживатися заходи, що мають еквiваленту дiю".

     Такi ж норми мiстяться в iнших угодах про вiльну торгiвлю, якi укладенi та ратифiкованi Україною.

     3. Пунктом 3 листа Державної митної служби України вiд 30.08.1999 року N 11/2-9155 щодо застосування положень угод про вiльну торгiвлю передбачено, що вiдповiдно до угод про вiльну торгiвлю, стороною яких є Україна, наша держава не застосовує вивiзне (експортне) мито до товарiв українського походження, що експортуються i призначенi для країн, з якими укладено цi угоди про вiльну торгiвлю (за винятком ряду груп товарiв, передбачених у вiдповiдних меморандумах, пiдписаних державами-учасницями зазначених угод).

     4. Вiдповiдно до листа Державної митної служби України вiд 09.03.1999 року N 14/1-558-ЕП щодо пiльг при митному оформленнi товарiв з країн СНД, з якими укладенi угоди про вiльну торгiвлю, пiльги щодо сплати митних платежiв, про якi йдеться в угодах про вiльну торгiвлю, застосовується лише до суб'єктiв господарської дiяльностi, на яких поширюється дiя Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     5. Вiдповiдно до статтi 17 Закону України "Про мiжнароднi договори України", укладенi i належним чином ратифiкованi мiжнароднi договори України "становлять невiд'ємну частину нацiонального законодавства України i застосовуються у порядку, передбаченому для норм нацiонального законодавства. Якщо мiжнародним договором України, укладання якого вiдбулось у формi закону, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi законодавством України, то застосовуються правила мiжнародного договору України".

     Таким чином, норми Закону України "Про вивiзне (експортне) мито на вiдходи та брухт чорних металiв" вiд 24.10.2002 року не застосовуються щодо експорту металобрухту до країн, з якими укладено угоди про вiльну торгiвлю що ратифiкованi Верховною Радою України, за таких умов:

     1. металобрухт, що експортується, походить з територiї України;

     2. металобрухт призначений для митної територiї країн-учасникiв угод про вiльну торгiвлю, стороною яких є Україна;

     3. мiж Україною та будь-якою стороною угод про вiльну торгiвлю нi укладено окремих меморандумiв щодо вилучення з режиму вiльної торгiвлi вiдходiв та брухту чорних металiв,

     4. експортер металобрухту є суб'єктом господарської дiяльностi, на який поширюється дiя статтi 5 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

Головний Консультант О.Кулаков
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.