ДЕРЖАВНА КОМIСIЯ З ЦIННИХ ПАПЕРIВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

вiд 07.02.2003 р. N 1343/18


Про деякi операцiї з векселями

     Управлiння регулювання та розвитку ринку цiнних паперiв <...> повiдомляє.

     На пiдставi ст. 16 Унiфiкованого закону про переказнi векселi та простi векселi, який запроваджений Женевською конвенцiєю 1930 року (далi - Унiфiкований закон), власник переказного векселя вважається його законним держателем, якщо його право на вексель базується на безперервному рядi iндосаментiв, навiть якщо останнiй iндосамент є бланковим.

     Згiдно iз ст. 43 Унiфiкованого закону держатель може використати своє право регресу проти iндосаментiв, трасанта та iнших зобов'язаних осiб у передбачених цiєю нормою випадках.

     Всi трасанти, акцептанти, iндосанти i особи, якi забезпечують авалем платiж за переказним векселем, є солiдарно зобов'язаними перед держателем.

     Держатель має право пред'явити позов до кожної з цих осiб окремо i до всiх разом, при цьому необов'язково додержуючись тiєї послiдовностi, в якiй вони зобов'язалися (ст. 47 Унiфiкованого закону).

     Особа, яка прийме переказний вексель i здiйснить платiж за ним, може стягнути з iнших зобов'язаних перед нею осiб сплачену нею суму, вiдсотки на вказану суму, а також будь-якi витрати, якi вона зазнала.

     Отже, iз зобов'язаної особи в будь-якому разi можуть бути стягнутi передбаченi Унiфiкованим законом суми за векселем.

     Потрiбно зауважити, що ч. 3 ст. 11 Унiфiкованого закону, на яку Ви посилаєтесь, є диспозитивною нормою. Тобто, реiндосування векселя - це не обов'язок, а право платника або векселедавця.

     Таким чином, вважаємо, що у випадку отримання векселя за iндосаментом платником (векселедавцем), зобов'язання за таким векселем припиняються в зв'язку зi збiгом боржника i кредитора в однiй особi, як це передбачено ст. 219 Цивiльного кодексу УРСР.

Начальник управлiння О. Науменко

"Податки та бухгалтерський облiк", N 22, 17 березня 2003 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.