ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

19.03.2003р. N 11/5-30-4077-ЕП

 

Керiвникам митних органiв


Про розпорядження алкогольними напоями та тютюновими виробами

     У зв'язку з численними запитами митних органiв щодо розпорядження алкогольними напоями та тютюновими виробами, що на законних пiдставах перейшли у власнiсть держави, повiдомляємо.

     З набранням чинностi Законом України вiд 20.04.2000 N 1685-III "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо посилення боротьби з незаконним виробництвом та обiгом спирту етилового, коньячного, плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв" внесено змiни до частини 6 статтi 9 Закону України "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби", якi полягають в тому, що конфiскованi алкогольнi напої та тютюновi вироби пiдлягають знищенню або промисловiй переробцi, а тютюновi вироби - знищенню. Порядок такої переробки або знищення встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України. При цьому в пунктi 2 прикiнцевих положень зазначеного Закону України запропоновано "привести нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть з цим Законом, до набрання ним чинностi.

     Розробку зазначеного нормативного акту покладено на Державну податкову адмiнiстрацiю України. Держмитслужбою України неодноразово опрацьовувалися проекти вiдповiдних правових актiв, але на цей час питання залишається законодавчо неврегульованим. Крiм того, згiдно з пунктом 2 витягу з протоколу вiд 16.09.2002 N 35 засiдання Урядового комiтету з реформування аграрного сектору "Про проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про порядок знищення або промислової переробки неякiсних та фальсифiкованих конфiскованих алкогольних напоїв та порядок знищення неякiсних та фальсифiкованих конфiскованих тютюнових виробiв" проект постанови знято з розгляду. На сьогоднi, згiдно з дорученням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.01.2003 N 14336/36 до листа Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 29.12.2002 N 1222/3/21-3311 "Про проблемнi питання щодо розпорядження алкогольними напоями та тютюновими виробами, що перейшли у власнiсть держави" остаточно доопрацьовується проект Закону України "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби", що передбачає передання якiсних алкогольних напоїв та тютюнових виробiв на реалiзацiю.

     Тривала неврегульованiсть порушеного питання призвела до масового накопичення на складах митних органiв алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, що перейшли у власнiсть держави.

     У зв'язку з викладеним, Мiнiстерством юстицiї України (за запитом Держмитслужби України) листом вiд 11.03.2003 N 17-36-21 надано тлумачення застосування чинних нормативно-правових актiв при проведеннi розпорядження зазначеною групою товарiв, а саме:

     "Порядок реалiзацiї або знищення конфiскованих алкогольних напоїв та тютюнових виробiв затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.96 N 1284.

     Пунктом 21 цього Порядку встановлено, що конфiскованi тютюновi вироби, якiсть яких не вiдповiдає встановленим вимогам або щодо яких прийнято рiшення про недоцiльнiсть випробування, пiдлягають знищенню, а алкогольнi напої - знищенню або промисловiй переробцi на спирт для подальшого його використання на технiчнi потреби. При цьому рiшення про доцiльнiсть знищення конфiскованих алкогольних напоїв приймають керiвники державних податкових адмiнiстрацiй (iнспекцiй) або їх заступники, до функцiональних обов'язкiв яких належать зазначенi питання.

     Знищення проводиться комiсiєю, до складу якої обов'язково включаються представники державної податкової адмiнiстрацiї (iнспекцiї), яка взяла на облiк зазначенi вироби, установи, де проведено випробування, та вiдповiдних мiсцевих державних адмiнiстрацiй.

     Про знищення алкогольних напоїв i тютюнових виробiв складається акт, до якого у вiдповiдних випадках додається висновок установи, де проведено випробування, про неможливiсть використання зазначених конфiскованих виробiв.

     Переробка конфiскованих алкогольних напоїв здiйснюється на спиртових i виноробних заводах, визначених Комiтетом харчової промисловостi та Комiтетом з питань садiвництва, виноградарства та виноробної промисловостi, якi мають вiдповiднi технiчнi можливостi i лiцензiї на виробництво, на пiдставi договорiв, укладених з ними державними податковими адмiнiстрацiями (iнспекцiями).

     Передача алкогольних напоїв на переробку здiйснюється на пiдставi акта опису i оцiнки, що складається вiдповiдно до законодавства.

     Приймання конфiскованих алкогольних напоїв на переробку здiйснюється комiсiєю, до складу якої входять представники державної податкової адмiнiстрацiї (iнспекцiї), пiдприємства, яке здiйснює переробку, та вiдповiдної мiсцевої державної адмiнiстрацiї.

     Облiк продукцiї, що пiдлягає переробцi здiйснюється за кiлькiстю безводного етилового спирту згiдно з Iнструкцiєю по прийманню, зберiганню, транспортуванню та облiку спирту етилового, затвердженою Мiнiстерством харчової промисловостi СРСР вiд 25.09.85.

     Переробка конфiскованих алкогольних напоїв здiйснюється згiдно з дiючими технологiчними регламентами.

     Тара та скляний посуд з-пiд конфiскованих i перероблених алкогольних напоїв оприбутковується пiдприємствами за цiною можливої реалiзацiї, що встановлюється комiсiєю, створеною для приймання конфiскованих алкогольних напоїв, а у разi неможливостi реалiзацiї скляного посуду - за цiною склобою.

     Про переробку конфiскованих алкогольних напоїв складається акт, до якого додаються розрахунки зазначених вище витрат.

     Кошти, отриманi вiд реалiзацiї продуктiв переробки зазначених алкогольних напоїв, перераховуються до Державного бюджету".

     Таким чином, розпорядження алкогольними напоями та тютюновими виробами необхiдно проводити згiдно з вищезазначеним Порядком, у частинi, що не суперечить чинному законодавству. Звертаємо увагу, що розпорядження зазначеними товарами необхiдно провести згiдно з чинним законодавством у найкоротшi термiни.

     Окремо наголошуємо на персональнiй вiдповiдальностi керiвникiв митних органiв у забезпеченнi реалiзацiї державної полiтики спрямованої на посилення боротьби з незаконним обiгом алкогольних напоїв та тютюнових виробiв на територiй України, недопущення появи на ринку неякiсної та фальсифiкованої продукцiї (Указ Президента України вiд 11 липня 2001 року iз змiнами та доповненнями внесеними Указом Президента України вiд 21.06.2002 N 586/2002 "Про посилення державного контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв") та забезпечення контролю за неухильним дотриманням чинного законодавства при проведеннi знищення або промислової переробки алкогольних напоїв та знищення тютюнових виробiв, що перейшли у власнiсть держави.

Заступник Голови Служби В.С.Копач
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.