ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ ЗВ'ЯЗКУ ТА IНФОРМАТИЗАЦIЇ УКРАЇНИ

Н А К А З

11.02.2003 N 22


Про затвердження Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 квiтня 2003 р. за N 305/7626


     Вiдповiдно до Закону України "Про радiочастотний ресурс України" та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про порядок надання лiцензiй на використання радiочастотного ресурсу України" вiд 7 лютого 2001 р. N 112 НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України (додається).

     2. Управлiнню радiотехнологiй та використання радiочастот (Глотов С.П.) у встановленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Заступнику Голови Держкомзв'язку України Коляденку В.А. забезпечити публiкацiю наказу "Про затвердження Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України" у засобах масової iнформацiї та розмiщення на Web-сторiнцi Держкомзв'язку України.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Держкомзв'язку України Лобунова М.О.

Голова М.Гончар

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комiтету зв'язку та iнформатизацiї України
11.02.2003 N 22
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
15 квiтня 2003 р. за N 305/7626

ПОЛОЖЕННЯ
про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України

     Це Положення розроблено вiдповiдно до Законiв України "Про зв'язок" та "Про радiочастотний ресурс України", нормативно-правових актiв, що регламентують використання радiочастотного ресурсу України (далi - РЧР).

1. Загальнi положення

     1.1. Державний нагляд за використанням РЧР здiйснює Державний комiтет зв'язку та iнформатизацiї України (далi - Держкомзв'язку) через Державну iнспекцiю електрозв'язку (далi - ДIЕ) України та її регiональнi пiдроздiли - регiональнi Державнi iнспекцiї електрозв'язку (далi - органи державного нагляду).

     1.2. Державний нагляд за використанням РЧР здiйснюється щодо користувачiв як загальної категорiї, так i спецiальної категорiї - у частинi, вiднесеної до компетенцiї Центру "Укрчастотнагляд", повноваження якого визначенi чинними нормативно-правовими актами України.

     1.3. Це Положення визначає порядок:

     органiзацiї та здiйснення державного нагляду за використанням РЧР;

     оформлення результатiв державного нагляду за використанням РЧР;

     контролю за дотриманням законодавства у сферi використання РЧР;

     контролю за виконанням розпоряджень та приписiв про усунення у встановлений термiн порушення лiцензiатом особливих умов використання РЧР, зазначених у лiцензiї на використання радiочастотного ресурсу України (далi - лiцензiйнi умови);

     подання пропозицiй до Держкомзв'язку щодо розгляду питання про анулювання лiцензiї та/чи тимчасового зупинення її дiї на термiн до одного мiсяця вiдповiдно до встановлених пiдстав та визначає повноваження осiб, якi здiйснюють державний нагляд за використанням РЧР.

2. Основнi завдання державного нагляду за використанням РЧР

     2.1. Основними завданнями державного нагляду за використанням РЧР є:

     нагляд за дотриманням користувачами РЧР чинного законодавства у сферi використання РЧР та запобiгання правопорушенням у цiй сферi;

     здiйснення контролю за дотриманням користувачами РЧР установленого порядку частотних присвоєнь, розробки, модернiзацiї, виробництва, придбання, проектування, будiвництва, використання радiоелектронних засобiв (далi - РЕЗ) та радiовипромiнювальних пристроїв (далi - РВП) на територiї України та ввезення їх з-за кордону;

     здiйснення заходiв щодо усунення радiозавад;

     здiйснення радiочастотного монiторингу, облiку та державного нагляду за використанням РЧР, передбачених статтею 7 Закону України "Про радiочастотний ресурс України";

     нагляд за дотриманням користувачами РЧР умов лiцензiй на використання радiочастотного ресурсу України та виданих дозволiв на розроблення, модернiзацiю, виробництво, придбання, використання РЕЗ та РВП на територiї України, а також на ввезення їх з-за кордону;

     нагляд за виконанням вимог наданих дозволiв на реалiзацiю та продаж в Українi РЕЗ та РВП;

     надання та анулювання частотних присвоєнь згiдно статтi 10 Закону України "Про радiочастотний ресурс України".

3. Органiзацiя державного нагляду за використанням РЧР

     3.1. Державний нагляд за використанням РЧР виконується шляхом здiйснення планових, позапланових перевiрок, проведення радiочастотного монiторингу та комплексу вiдповiдних заходiв, спрямованих на усунення виявлених порушень та недолiкiв щодо використання РЧР.

     3.2. Радiочастотний монiторинг здiйснюється службою радiочастотного монiторингу Центру "Укрчастотнагляд" та вiдповiдними пiдроздiлами регiональних ДIЕ, якi забезпечують функцiонування системи радiочастотного монiторингу.

     3.3. Результати радiочастотного монiторингу є складовою частиною державного нагляду при проведеннi перевiрок стосовно використання РЧР.

     3.4. Плановi перевiрки додержання користувачами РЧР умов лiцензiй i дозволiв у сферi використання РЧР проводяться органом державного нагляду не частiше одного разу на рiк, але не менше одного разу на 3 роки згiдно з рiчними планами перевiрок дiяльностi користувачiв РЧР, якi розробляються Центром "Укрчастотнагляд" та затверджуються Держкомзв'язку.

     3.5. Позаплановi перевiрки додержання користувачами РЧР умов лiцензiй i дозволiв у сферi використання РЧР здiйснюються органом державного нагляду на пiдставi надходження у письмовiй формi заяви про виявлення порушень користувачем РЧР законодавства у сферi використання РЧР, порушень умов лiцензiй та дозвiльних документiв, або з метою перевiрки виконання розпорядження про усунення виявлених порушень.

     Обсяги та термiни проведення позапланових перевiрок аналогiчнi плановим перевiркам.

     3.6. При здiйсненнi державного нагляду за використанням РЧР органи державного нагляду проводять цiльовi iнспекцiйнi перевiрки. Цiльовi iнспекцiйнi перевiрки - це перевiрки, якi здiйснюються стосовно дотримання користувачем РЧР вимог конкретних нормативно-правових документiв у галузi зв'язку та сферi використання РЧР.

     3.7. Пiдставою для здiйснення цiльової iнспекцiйної перевiрки можуть бути:

     - порушення параметрiв випромiнювань, зареєстрованi при здiйсненнi радiочастотного монiторингу;

     - створення радiозавад, якi становлять небезпеку людському життю, нацiональнiй безпецi та обороноздатностi держави;

     - використання РЧР без законних на те пiдстав;

     - доручення Держкомзв'язку;

     - звернення Генерального штабу Збройних Сил України;

     - звернення та повiдомлення правоохоронних органiв щодо порушень нормативно-правових документiв у галузi зв'язку та сферi використання РЧР, якi потребують термiнового реагування;

     - результати планових та позапланових перевiрок iнших користувачiв РЧР, пiд час яких виявленi порушення з боку даного користувача;

     - невиконання у визначенi термiни вимог приписiв, розпоряджень, наданих посадовими особами органу державного нагляду.

     3.8. Для проведення планової, позапланової або цiльової iнспекцiйної перевiрки користувачiв РЧР посадовим особам органу державного нагляду видається посвiдчення на проведення перевiрки користувача РЧР (додаток 1), яке пiдписується начальником Центру "Укрчастотнагляд", його заступниками або начальниками регiональних ДIЕ i засвiдчується вiдповiдною печаткою.

     За рiшенням керiвникiв ДIЕ України або регiональних ДIЕ може створюватись комiсiя iз залученням за взаємною згодою фахiвцiв iнших пiдприємств.

     3.9. Посвiдчення реєструються в журналах облiку посвiдчень, сторiнки яких мають бути пронумерованi, прошнурованi та скрiпленi печаткою (додаток 2).

     3.10. Для проведення планових та позапланових перевiрок можуть за їх згодою залучатись фахiвцi центральних та мiсцевих органiв виконавчої влади, органiв мiсцевого самоврядування, пiдприємств, правоохоронних органiв тощо.

     3.11. Термiн проведення планової, позапланової або цiльової iнспекцiйної перевiрки становить до п'яти робочих днiв, який у разi великого обсягу робiт може бути продовжений начальником Центру "Укрчастотнагляд" (його заступником або начальником регiональної ДIЕ) на п'ять робочих днiв.

4. Порядок проведення перевiрок

     4.1. Про проведення планової або позапланової перевiрки орган державного нагляду, який здiйснює перевiрку, письмово (листом, факсом) або телефонограмою (зареєстрованою у встановленому законодавством порядку) не пiзнiше нiж за п'ять робочих днiв до початку перевiрки повiдомляє користувача РЧР.

     Про проведення цiльової iнспекцiйної перевiрки орган державного нагляду повiдомляє користувача РЧР безпосередньо перед початком перевiрки.

     4.2. На початку проведення планових, позапланових та iнспекцiйних перевiрок посадовi особи органу державного нагляду повиннi пред'явити керiвнику (уповноваженому представнику) користувача РЧР (юридична особа) або користувачу РЧР (фiзична особа) посвiдчення на проведення перевiрки та службовi посвiдчення iз зазначеними повноваженнями (додатки 3, 4).

     4.3. Голова комiсiї (посадова особа органу державного нагляду) у Журналi вiдвiдання користувача РЧР, який ведеться користувачем РЧР, зазначає термiн та мету вiдвiдання, свої посаду i прiзвище. Указанi данi засвiдчуються пiдписом голови комiсiї (посадової особи органу державного нагляду).

     4.4. Користувач РЧР пiд час перевiрки дотримання ним лiцензiйних умов, умов наданих дозволiв, стандартiв, норм i правил у сферi використання РЧР надає особам, якi здiйснюють перевiрку, усi необхiднi для проведення перевiрки документи та забезпечує умови для її проведення.

     4.5. При проведеннi перевiрки користувача РЧР комiсiя (посадова особа органу державного нагляду) перевiряє:

     4.5.1. Наявнiсть лiцензiй, сертифiкатiв та iнших дозвiльних документiв, передбачених законодавством України.

     4.5.2. Додержання лiцензiатом особливих умов використання РЧР, зазначених у лiцензiї.

     4.5.3. Додержання користувачами РЧР параметрiв випромiнювання i норм припустимих радiозавад.

     4.5.4. Вiдповiднiсть параметрiв обладнання мережi користувача РЧР наданим лiцензiям та дозволам. Наявнiсть незаконно дiючих РЕЗ та РВП.

     4.5.5. Додержання користувачами РЧР технiчних умов приєднання мереж радiозв'язку та РЕЗ до мереж електрозв'язку загального користування.

     4.5.6. Своєчаснiсть подання повiдомлення про змiну даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу лiцензiї та вiдповiдних дозволiв на використання РЕЗ та РВП.

     4.5.7. Своєчаснiсть виконання користувачем РЧР розпоряджень про усунення порушень лiцензiйних умов, наданих органом лiцензування, та приписiв, наданих органом державного нагляду.

     4.5.8. Своєчаснiсть та повноту здiйснення платежiв за використання РЧР.

     4.5.9. Своєчаснiсть та повноту здiйснення передбачених чинними нормативно-правовими актами платежiв Центру "Укрчастотнагляд" та регiональним ДIЕ.

     4.5.10. Вiдповiднiсть кiлькостi наявних у користувача РЕЗ заявленим у реєстрацiйнiй вiдомостi та додатку до договору на роботи, пов'язанi з наглядом за технiчними характеристиками випромiнювання та забезпечення ЕМС РЕЗ користувача.

     4.5.11. Дотримання користувачами РЧР чинного законодавства у сферi використання РЧР та запобiгання правопорушенням у цiй сферi.

     4.6. При виявленнi порушень у сферi використання РЧР, якщо вони тягнуть вiдповiдальнiсть згiдно з Кодексом України про адмiнiстративнi правопорушення, посадовi особи органу державного нагляду складають протоколи та протягом трьох робочих днiв передають їх начальникам вiдповiдних ДIЕ для розгляду та прийняття рiшення.

5. Порядок оформлення результатiв перевiрок

     5.1.За результатами iнспекцiйних перевiрок органом лiцензування або органами державного нагляду складається акт перевiрки додержання користувачем РЧР нормативно-правових актiв, умов лiцензiй, дозволiв та нормативно-технiчних документiв у сферi використання РЧР (далi - акт перевiрки), який оформлюється таким чином:

     5.1.1. Пiсля проведення перевiрки уповноваженi посадовi особи органу державного нагляду (далi - посадовi особи) складають у двох примiрниках акт перевiрки (додаток 5).

     5.1.2. Обидва примiрники акта перевiрки пiдписуються посадовими особами, якi проводили перевiрку. Один примiрник акта перевiрки надається керiвнику (уповноваженому представнику) користувача РЧР (юридична особа) або користувачу РЧР (фiзична особа, у тому числi i суб'єкт пiдприємницької дiяльностi), який перевiрявся. Другий примiрник зберiгається органом державного нагляду, який здiйснив перевiрку.

     5.1.3. Керiвник користувача РЧР (юридична особа) або його уповноважений представник, або користувач РЧР (фiзична особа) на другому примiрнику акта перевiрки особисто засвiдчує, що ознайомлений з актом перевiрки i отримав один примiрник, ставить свiй пiдпис, дату i печатку. У разi необхiдностi користувач РЧР додає зауваження до акта, про що зазначає пiд час ознайомлення з результатами перевiрки.

     Для фiлiй та iнших структурних пiдроздiлiв - керiвник або його уповноважений представник на другому примiрнику акта перевiрки особисто засвiдчує, що ознайомлений з актом перевiрки i отримав один примiрник, ставить свiй пiдпис, дату i печатку.

     5.1.4. У разi вiдмови користувача РЧР вiд ознайомлення з актом перевiрки або пiдписання акта перевiрки (у тому числi й з зауваженнями), голова комiсiї або посадова особа органу державного нагляду робить вiдповiдний запис в актi перевiрки про те, що ця особа вiдмовилася вiд ознайомлення з актом або з актом ознайомлена, але вiд пiдпису вiдмовилася (також засвiдчується пiдписами iнших членiв комiсiї або посадових осiб, якi здiйснювали перевiрку).

     У цьому разi один примiрник акта перевiрки протягом не бiльш нiж трьох робочих днiв пiсля завершення перевiрки органом державного нагляду, який здiйснював перевiрку, направляється рекомендованим листом з повiдомленням про вручення користувачевi РЧР.

     5.2. Користувач РЧР має право дати письмовi пояснення щодо причин виявлених порушень i викласти зауваження щодо змiсту акта та проведення перевiрки, що є невiд'ємною частиною акта перевiрки.

     5.3. Порушення, викладенi в актi перевiрки, повиннi мати посилання на конкретнi пункти, роздiли, статтi нормативно-правових актiв, лiцензiй та дозвiльних документiв. Довiльне викладення або трактування вимог нормативно-правових актiв посадовими особами, якi здiйснювали перевiрку та/або користувачами РЧР не допускається.

     5.4. Забороняється включати до акта перевiрки вiдомостi та порушення, якi не було виявлено безпосередньо пiд час перевiрки, ранiше виявленi порушення, якi було усунено користувачем РЧР, та iншi вiдомостi, якi не пiдтвердженi документально.

     5.5. У разi виявлення порушень користувачами РЧР вимог чинного законодавства у сферi використання РЧР чи умов лiцензiї , якi не є пiдставою для анулювання лiцензiї на використання РЧР, у вiдповiдностi до результатiв актiв перевiрки орган державного нагляду, що здiйснював перевiрку, оформлює розпорядження або приписи встановленої форми (додатки 6, 7).

     При цьому:

     5.5.1. Центр "Укрчастотнагляд" або регiональнi ДIЕ протягом не бiльш нiж десяти робочих днiв з дати складання акта перевiрки надсилає користувачевi РЧР приписи щодо усунення виявлених порушень рекомендованим листом з повiдомленням про вручення.

     5.5.2. Держкомзв'язку на пiдставi виявлених порушень умов лiцензiї за результатами перевiрок органами державного нагляду згiдно пункту 9 статтi 19 Закону України "Про радiочастотний ресурс України" видає вiдповiдне розпорядження про усунення порушень та/чи тимчасове припинення дiї лiцензiї на термiн до 1 мiсяця, яке передається (надсилається) рекомендованим листом з повiдомленням про вручення користувачу РЧР не пiзнiше трьох робочих днiв з дати його прийняття.

     5.6. У разi усунення користувачем РЧР виявлених порушень протягом десяти робочих днiв з дати складання акта перевiрки, якщо це пiдтверджено документально i не потребує додаткової перевiрки, розпорядження або приписи не видаються.

     5.7. Користувач РЧР, який одержав розпорядження або припис про усунення порушень чинного законодавства у сферi використання РЧР, зобов'язаний в установлений в розпорядженнi або приписi строк усунути виявленi порушення та в письмовiй формi сповiстити про це орган, який видав це розпорядження або припис.

     5.8. У разi невиконання користувачем РЧР розпорядження або припису про усунення виявлених порушень та/або ненадання ним вiдповiдної iнформацiї орган державного нагляду складає акт про повторне порушення чинного законодавства у сферi використання РЧР.

     5.9. Невиконання припису, наданого органом державного нагляду користувачевi РЧР, тягне за собою вiдповiдальнiсть у вiдповiдностi до Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення.

     5.10. У разi повторного порушення користувачем РЧР умов лiцензiй та умов наданих дозволiв орган державного нагляду готує документи про притягнення користувача РЧР до адмiнiстративної вiдповiдальностi (додатки 8, 9) та/або звертається до органу лiцензування з пропозицiєю стосовно порушення питання про анулювання лiцензiї на використання РЕЗ. До звернення додається документальне пiдтвердження порушень.

6. Анулювання лiцензiй та припинення дiї РЕЗ та РВП

     6.1. Регiональнi ДIЕ в разi виявлення пiдстав для анулювання Лiцензiї, якi викладенi в пунктi 13 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.02.2001 N 112 "Про порядок надання лiцензiй на використання радiочастотного ресурсу України", надсилають оформлений акт перевiрки до Центру "Укрчастотнагляд", який не пiзнiше п'яти робочих днiв з дати складання акта перевiрки повинен представити його до органу лiцензування для вирiшення в установленому порядку питання про анулювання лiцензiї.

     6.2. Держкомзв'язку, при виявленнi порушень лiцензiйних умов, якi є пiдставою для анулювання лiцензiї, а також при отриманнi вiд Центру "Укрчастотнагляд" актiв перевiрки з пропозицiями про анулювання лiцензiї, приймає рiшення про анулювання лiцензiї на використання РЧР. Протягом 10 днiв з дати виявлення пiдстав для анулювання лiцензiї копiя прийнятого рiшення передається (надсилається) лiцензiату рекомендованим листом з повiдомленням про вручення особисто не пiзнiше трьох робочих днiв з дати його прийняття (з обгрунтуванням причин її анулювання). Копiя рiшення про анулювання лiцензiї надсилається Державнiй податковiй адмiнiстрацiї України та Центру "Укрчастотнагляд".

     6.3. Припинення використання РЕЗ (РВП) користувач РЧР здiйснює одразу пiсля набрання чинностi рiшення Держкомзв'язку про анулювання лiцензiї на використання РЧР.

     Центр "Укрчастотнагляд" або регiональна ДIЕ на пiдставi рiшення Держкомзв'язку про анулювання лiцензiї протягом не бiльше нiж трьох днiв приймає рiшення про анулювання частотних присвоєнь, наданих користувачевi РЧР, i направляє рекомендованим листом з повiдомленням про вручення користувачевi РЧР обов'язковий для виконання припис на припинення використання РЕЗ (РВП), передбачений пунктом 4 статтi 18 Закону України "Про радiочастотний ресурс України".

     6.4. РЕЗ (РВП), якi використовуються пiсля одержання рiшення про анулювання лiцензiї або припису на припинення використання РЕЗ (РВП), вважаються незаконно дiючими, i щодо користувачiв РЧР, якi їх використовують, органи державного нагляду повиннi вживати заходiв, передбачених чинним законодавством.

     6.5. Рiшення органу лiцензування про анулювання лiцензiї може бути оскаржено в судовому порядку.

7. Права посадових осiб органiв державного нагляду за використанням РЧР

     Посадовi особи Держкомзв'язку, Центру "Укрчастотнагляд" та регiональних ДIЕ (керiвники та їх заступники, державнi iнспектори та iнспектори електрозв'язку, а також iншi працiвники цих органiв, спецiально уповноваженi наказами їх керiвникiв) при здiйсненнi планових, позапланових та цiльових iнспекцiйних перевiрок мають право:

     7.1. На доступ на територiю користувача РЧР, у виробничi та iншi примiщення з метою перевiрки розмiщених у них РЕЗ та РВП, для обстеження i з'ясування питань, безпосередньо пов'язаних з перевiркою.

     7.2. Ознайомлюватися з документами, пов'язаними з напрямком, що перевiряється.

     7.3. Отримувати копiї (ксерокопiї) документiв, безпосередньо пов'язаних з напрямками, що перевiряються.

     7.4. Отримувати вiд користувача РЧР письмовi пояснення та iнформацiю з питань, що виникають пiд час перевiрки.

     7.5. Перевiряти наявнiсть обладнання, яке використовує користувач РЧР, проводити вимiрювання технiчних характеристик обладнання та мережi зв'язку, визначати їх вiдповiднiсть наданим лiцензiям, сертифiкатам, дозволам, нормам, стандартам самостiйно або з використанням вимiрювального обладнання користувача РЧР.

     7.6. Перевiряти наявнiсть у користувача РЧР вiдповiдних лiцензiй, дозвiльних документiв, сертифiкатiв, передбачених чинними нормативно-правовими актами.

     7.7. У межах своїх повноважень надавати обов'язковi для виконання розпорядження (приписи) про усунення порушень i недолiкiв у сферi використання радiочастотного ресурсу.

     7.8. У межах своїх повноважень надавати обов'язковi для виконання розпорядження (приписи) про припинення використання РЕЗ та РВП, якi використовуються з порушенням чинних нормативно-правових актiв або параметри випромiнювання яких не вiдповiдають зазначеним у дозвiльних документах.

     7.9. На пiдставi статтi 18 Закону України "Про радiочастотний ресурс України" обмежувати, тимчасово зупиняти чи припиняти використання РЕЗ та РВП, якi використовуються з порушенням чинних нормативно-правових актiв та нормативно-технiчних документiв.

     7.10. Порушувати в установленому законом порядку питання щодо притягнення до вiдповiдальностi юридичних i фiзичних осiб, винних у порушеннi законодавства про використання радiочастотного ресурсу України.

     7.11. Перевiряти дотримання користувачем РЧР вимог нормативно-правових актiв та нормативно-технiчних документiв щодо порядку приєднання його технiчних засобiв до мережi зв'язку загального користування.

8. Обов'язки посадових осiб органiв державного нагляду за використанням РЧР

     Посадовi особи Держкомзв'язку, Центру "Укрчастотнагляд" та регiональних ДIЕ (керiвники та їх заступники, державнi iнспектори та iнспектори електрозв'язку, а також iншi працiвники цих органiв, спецiально уповноваженi наказами їх керiвникiв) при здiйсненнi планових, позапланових та цiльових iнспекцiйних перевiрок зобов'язанi:

     8.1. Керуватись у своїй роботi нормами законодавства України.

     8.2. Об'єктивно вiдображати стан справ щодо додержання користувачами РЧР вимог нормативно-правових актiв України.

     8.3. Забезпечувати збереження державної таємницi та нерозголошення конфiденцiйної iнформацiї користувача РЧР.

9. Вiдповiдальнiсть посадових осiб органiв державного нагляду за використанням РЧР

     9.1. Посадовi особи Держкомзв'язку, Центру "Укрчастотнагляд" та регiональних ДIЕ (керiвники та їх заступники, державнi iнспектори та iнспектори електрозв'язку, а також iншi працiвники цих органiв, спецiально уповноваженi наказами їх керiвникiв) при здiйсненнi планових, позапланових та цiльових iнспекцiйних перевiрок несуть вiдповiдальнiсть у порядку, визначеному чинним законодавством, за таке:

     9.1.1. Необ'єктивне вiдображення в актi перевiрки даних про дiяльнiсть користувача РЧР.

     9.1.2. Приховування фактiв порушень чи зловживань, допущених користувачем РЧР.

     9.1.3. Iншi дiї, учиненi в процесi перевiрки, якi порушують чинне законодавство України.

     9.2. Рiшення i дiї посадових осiб, якi здiйснюють державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу, можуть бути оскарженi в десятиденний термiн:

     начальника ДIЕ України - у Держкомзв'язку;

     начальника регiональної ДIЕ - у начальника ДIЕ України;

     iнших посадових осiб ДIЕ України та регiональних ДIЕ - у начальника ДIЕ України або начальника регiональної ДIЕ вiдповiдно.

     9.3. Посадовi особи Держкомзв'язку, начальник ДIЕ України або начальник регiональної ДIЕ протягом десяти днiв розглядають скарги та приймають щодо них вiдповiднi рiшення, якi є обов'язковими для виконання. Про наслiдки розгляду повiдомляється заявник.

10. Права й обов'язки користувачiв РЧР

     10.1. Користувачi РЧР мають право:

     використовувати РЧР згiдно iз Законом України "Про радiочастотний ресурс України" та iншими нормативно-правовими актами;

     згiдно iз законодавством України оскаржувати в судi дiї голови та членiв комiсiї, яка проводила перевiрку, та посадових осiб органу державного нагляду, а також рiшення про анулювання лiцензiї на використання РЧР та наданих йому частотних присвоєнь.

     10.2. Користувачi радiочастотного ресурсу України зобов'язанi:

     додержуватися вимог нормативно-правових документiв у сферi зв'язку та використання РЧР, умов наданих лiцензiй та дозволiв, а також утримуватися вiд будь-яких дiй, якi можуть призвести до порушень законодавства про використання радiочастотного ресурсу України;

     подавати до Держкомзв'язку графiк використання РЧР iз зазначенням послiдовностi регiонiв;

     повiдомляти орган, який видав лiцензiю та/чи вiдповiдний дозвiл, про тимчасове або постiйне припинення використання РЧРдiочастотного ресурсу України;

     надавати посадовим особам Центру "Укрчастотнагляд" та регiональних ДIЕ iнформацiю щодо тактико-технiчних характеристик, розмiщення РЕЗ та РВП, а також пред'являти на їх вимогу вiдповiднi лiцензiї, дозволи, сертифiкати та iншi документи, якi належать до питань використання радiочастотного ресурсу України;

     своєчасно вносити збiр за використання радiочастотного ресурсу України, здiйснення нагляду за його використанням та iншi платежi, передбаченi нормативно-правовими актами України;

     своєчасно подавати довiдки до регiональних ДIЕ про сплату щомiсячного збору за використання РЧР;

     своєчасно надавати до Держкомзв'язку щорiчнi звiти за використання РЧР.

Заступник начальника Управлiння радiотехнологiй та використання радiочастот В.П.Звєрєв

 

Додаток 1
до пункту 3.8 Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України
 
(найменування органу, який видав посвiдчення)
 

ПОСВIДЧЕННЯ
на проведення перевiрки користувачiв РЧР

вiд "______" ____________ 200__ р. N _____
Видане головi комiсiї  
(посада, прiзвище, iнiцiали)
та членам комiсiї:  
 
(посада, прiзвище, iнiцiали)
для проведення   перевiрки користувача РЧР  
(вид перевiрки)
 
(найменування об'єкта перевiрки, адреса)

щодо додержання вимог нормативно-правових актiв та нормативно-технiчних документiв, якi регламентують дiяльнiсть у сферi використання радiочастотного ресурсу України.

у термiн з "___" __________ 200_ р. до "___" __________ 200_ р.
Керiвник органу державного нагляду  
(його заступник) (iнiцiали та прiзвище)
м.п.
Термiн продовжено до "___" ___________ 200_ р.
Керiвник органу державного нагляду  
(його заступник) (iнiцiали та прiзвище)
м.п.

 

Додаток 2
до пункту 3.9 Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України

ЖУРНАЛ
облiку посвiдчень на право перевiрки користувачiв РЧР

N
з/п
N
посвiдчення
Найменування
користувача РЧР
Склад комiсiї Термiн
проведення перевiрки
Дата
завершення перевiрки
           
           
           
           
           
           
           

 

Додаток 3
до пункту 4.2 Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України

ФОРМА ПОСВIДЧЕННЯ
керiвних працiвникiв Центру "Укрчастотнагляд" та регiональних ДIЕ

Державний комiтет зв'язку та iнформатизацiї України
Центр "Укрчастотнагляд"

Державна iнспекцiя електрозв'язку України

ПОСВIДЧЕННЯ N ____

Видано  
(прiзвище, iм'я та по батьковi)

 
 
Фото
 
 

 
Посада  
Мiсце роботи  
Начальник  
(пiдпис)
Особистий пiдпис  
Дата видачi  
М. П.

Посадова особа, якiй видано це посвiдчення, має повноваження, визначенi п. 4 ст. 18 Закону України "Про радiочастотний ресурс України", має право доступу на всi об'єкти зв'язку та уповноважена Державним комiтетом зв'язку та iнформатизацiї України здiйснювати перевiрку дiяльностi операторiв зв'язку та користувачiв радiочастотного ресурсу України, якi мають або повиннi мати лiцензiї Держкомзв'язку України на використання радiочастот та/або на надання послуг у галузi зв'язку.

Посвiдчення безстрокове
При звiльненнi пiдлягає поверненню

 

Додаток 4
до пункту 4.2 Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України

ФОРМА ПОСАДОВОГО ПОСВIДЧЕННЯ
державних iнспекторiв, iнспекторiв електрозв'язку

Державний комiтет зв'язку
та iнформатизацiї України

ПОСВIДЧЕННЯ N ____

Видано  
(прiзвище, iм'я та по батьковi)

 
 
Фото
 
  

 
Посада  
 
Мiсце роботи  
 
Заступник Голови
Держкомзв'язку України

М. П. 

   
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Особистий пiдпис  
Дата видачi  
Термiн дiї до  

Пiсля закiнчення термiну дiї посвiдчення пiдлягає поверненню

Посадова особа, якiй видано це посвiдчення, уповноважена Державним комiтетом зв'язку та iнформатизацiї України здiйснювати перевiрку дiяльностi операторiв зв'язку та користувачiв радiочастотного ресурсу України, якi мають або повиннi мати лiцензiї Держкомзв'язку України на використання радiочастот та/або на надання послуг у галузi зв'язку, i має повноваження, визначенi Законом України "Про радiочастотний ресурс":

на доступ до об'єктiв зв'язку та в примiщення з метою перевiрки розмiщених у них РЕЗ та РВП;

перевiряти додержання нормативно-правових актiв у галузi зв'язку та у сферi використання РЧР юридичними та фiзичними особами, отримувати вiд них необхiднi пояснення, матерiали та iнформацiю;

у межах своїх повноважень надавати обов'язковi для виконання розпорядження (приписи) про усунення порушень i недолiкiв у сферi використання РЧР;

у порядку, установленому законом, обмежувати, тимчасово зупиняти чи припиняти використання РЕЗ та РВП, якi не вiдповiдають вимогам нормативно-правових актiв про використання РЧР України;

порушувати в установленому законом порядку питання щодо притягнення до вiдповiдальностi юридичних i фiзичних осiб, винних у порушеннi законодавства про використання РЧР України.

 

Додаток 5
до пункту 5.1.1 Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України
 
(найменування органу, який проводив перевiрку)
 

АКТ
перевiрки додержання користувачем РЧР вимог нормативно-правових актiв та нормативно-технiчних документiв у сферi використання радiочастотного ресурсу України

вiд "______" ____________ 200__ р. N _____
пiдприємства (оператора) зв'язку  
  ,
(найменування об'єкта перевiрки, адреса, за якою проводиться перевiрка)
номер та дата посвiдчення   ,
голова комiсiї   ,
(посада, прiзвище, iнiцiали)
члени комiсiї:  
 
 
(посада, прiзвище, iнiцiали)
за участю представника (iв)  
 
(назва органу, посада, прiзвище, iнiцiали)
у присутностi  
(посада, прiзвище, iнiцiали уповноваженої особи оператора)
У перiод з "___"____________ 200_ р. до "___" __________ 200_ р.
було проведено   перевiрку користувача РЧР
(вид перевiрки)
Данi користувача:
iдентифiкацiйний код (номер)  
мiсцезнаходження  
мiсце здiйснення дiяльностi  
свiдоцтво про державну реєстрацiю: N   вiд  
(назва органу, що його видав)
лiцензiя на використання РЧР: N   дата видачi  
вид радiозв'язку, який здiйснює користувач РЧР  

(зворотний бiк)

Перевiркою ВСТАНОВЛЕНО:
(кожне порушення, записане в актi перевiрки, має бути пiдкрiплене посиланням на вiдповiдний нормативно-правовий акт або нормативно-технiчний документ)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Акт складено у двох примiрниках.
Голова комiсiї  
(пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище)
Члени комiсiї:  
 
 
 
(пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище)
З актом ознайомлений та один примiрник отримав:
Керiвник або уповноважений представник користувача РЧР (юридична особа), користувач РЧР (фiзична особа)
 
(пiдпис, дата, iнiцiали, прiзвище,
печатка)

 

Додаток 6
до пункту 5.5 Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України
 

Державний герб України

Державний комiтет зв'язку та iнформатизацiї України

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

вiд "______" ____________ 200__ р. N _____

Про усунення порушень лiцензiйних умов
Вiдповiдно до Закону України "Про радiочастотний ресурс України" та на пiдставi акта перевiрки вiд ________ N ____________
  :
(найменування лiцензiата (користувача РЧР)
 
(змiст заходiв)
 
 
 
Iнформацiю про усунення порушень надати  
(назва органу контролю)
у термiн до   .
Керiвник органу державного нагляду
(його заступник) (iнiцiали та прiзвище)
м.п.

 

Додаток 7
до пункту 5.5 Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України
 
(найменування органу державного нагляду, який видав припис)
 

ПРИПИС

вiд "______" ____________ 200__ р. N _______

Про усунення порушень законодавства у сферi використання радiочастотного ресурсу України

    Вiдповiдно до Закону України "Про радiочастотний ресурс України" та на пiдставi результатiв

  N   вiд
(назва документа, який фiксує порушення)
    , який належить
(дата) (найменування об'єкта перевiрки)
 
(найменування суб'єкта господарювання або прiзвище та iнiцiали фiзичної особи власника РЕЗ )
я,  
(посада, найменування органу нагляду,
 
прiзвище, iм'я, по батьковi особи, яка склала припис)

ЗОБОВ'ЯЗУЮ:
 
(прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника суб'єкта господарювання чи фiзичної особи власника РЕЗ)
 
(змiст заходiв)
 
 
 

    Згiдно з п. 4 ст.18 Закону України "Про радiочастотний ресурс України" приписи посадових осiб, якi здiйснюють нагляд за використанням РЧР, є обов'язковими до виконання. iнформацiю про усунення порушень надати

 
(найменування органу нагляду)
у термiн до   .
 
(посада) (мiсце пiдпису) (iнiцiали та прiзвище)

 

Додаток 8
до пункту 5.10 Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України
 

Державний комiтет зв'язку та iнформатизацiї України
Центр "Укрчастотнагляд"

 
(найменування органу , що пiдготував протокол)
"____" _______________ 200_ року

ПРОТОКОЛ N ____
про вчинення адмiнiстративного правопорушення, що тягне вiдповiдальнiсть згiдно iз статтею _____________ Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення
 
 
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi особи, яка склала протокол)
 
 
(дата та мiсце складання протоколу (адреса)
склав даний протокол про таке:
 
(мiсце, час учинення, суть адмiнiстративного правопорушення)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Свiдки у справi про адмiнiстративне правопорушення (якщо вони є):
1.   , що мешкає за
(прiзвище, iм'я та по батьковi)
адресою    
(населений пункт, вулиця, провулок, будинок, корпус, квартира) (пiдпис свiдка)
2.   , що мешкає за
(прiзвище, iм'я та по батьковi)
адресою    
(населений пункт, вулиця, провулок, будинок, корпус, квартира) (пiдпис свiдка)
ВIДОМОСТI ПРО ПОРУШНИКА
(або батькiв неповнолiтнього порушника)
1. Прiзвище, iм'я та по батьковi  
2. Рiк народження  

(зворотний бiк)

3. Мiсце роботи, служби або навчання  
 
(найменування пiдприємства або установи, адреса)
4. Посада  
5. Мiсце постiйного проживання  
(населений пункт, вулиця,
 
провулок, будинок, корпус, квартира)

ПОЯСНЕННЯ ПОРУШНИКА
 
 
 
 
 

    Гр. ____________________________ роз'яснено його права та обов'язки, що передбаченi ст. 268 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення. (Має право ознайомлюватись з матерiалами справи, давати пояснення, наводити докази, заявляти клопотання; при розглядi справи користуватись допомогою адвоката, виступати рiдною мовою та користуватись послугами перекладача, якщо не володiє мовою, якою ведеться розслiдування; оскаржити постанову за справою).

З протоколом ознайомлений(на)  
(пiдпис порушника, дата)
 
 
Пiдпис особи, яка склала протокол    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

РIШЕННЯ
начальника ДIЕ _________________________________
(назва органу державного нагляду)
 
 
 
Начальник ДIЕ ______________
(пiдпис)
______________
(дата)
     М.П.

 

Додаток 9
до пункту 5.10 Положення про державний нагляд за використанням радiочастотного ресурсу України
 

Державний комiтет зв'язку та iнформатизацiї України
Центр "Укрчастотнагляд"

 
(найменування органу державного нагляду, що розглядає справу)

Постанова до протоколу N _____
за справою про адмiнiстративне правопорушення в галузi зв'язку
Я,   ,
(прiзвище, iм'я, по батьковi, посада керiвника органа нагляду)

_______________ розглянувши "___" ________ 200_ р. матерiали справи про адмiнiстративне правопорушення, яке зафiксоване протоколом про адмiнiстративне правопорушення N _________ вiд "____" ________ 200_ р., УСТАНОВИВ:

 
(стисло суть порушення)
 
посадовою особою (громадянином)  
(прiзвище, iм'я, по батьковi особи, що скоїла порушення)
  , який працює
 
(посада, найменування i адреса суб'єкта господарювання або адреса фiзичної особи)
 

за що передбачена вiдповiдальнiсть згiдно з ________________ Кодексом України про адмiнiстративнi правопорушення (далi - КУАП). Правопорушення скоєно за таких обставин:

 
 

На пiдставi статтi 243 КУАП вiд iменi Державної iнспекцiї електрозв'язку (ДIЕ) Адмiнiстрацiї зв'язку України


ПОСТАНОВЛЯЮ:
накласти адмiнiстративне стягнення на  
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi особи, що скоїла порушення)
 
у виглядi штрафу в розмiрi   неоподаткованих
мiнiмумiв доходiв громадян, що становить  
гривень за порушення   КУАП.
Матерiали, якi додаються:  
 
Протокол про адмiнiстративне правопорушення вiд "____" ___________ 20_ р. N ______
Начальник ДIЕ
(iнiцiали та прiзвище)
м.п.

Ця постанова може бути оскаржена в порядку, указаному в главi 24 КУАП, протягом десяти днiв iз дня її винесення у вищої посадової особи або в районному (мiському) судi: начальника ДIЕ України - у Держкомзв'язку, начальника регiональної ДIЕ - у начальника ДIЕ України.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.