МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

Н А К А З

20.05.2003 N 140


Про затвердження Положення про Українську державну помологiчно-ампелографiчну iнспекцiю

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 червня 2003 р. за N 458/7779


     З метою забезпечення виконання Закону України "Про насiння i садивний матерiал" наказую:

     1. Затвердити Положення про Українську державну помологiчно-ампелографiчну iнспекцiю, що додається.

     2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Державного секретаря Яковенка В.П.

Мiнiстр С.Рижук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства
аграрної полiтики України
20.05.2003 N 140
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 червня 2003 р. за N 458/7779

ПОЛОЖЕННЯ
про Українську державну помологiчно-ампелографiчну iнспекцiю

     1. Українська державна помологiчно-ампелографiчна iнспекцiя Мiнiстерства аграрної полiтики України (далi - Iнспекцiя) вiдповiдно до Закону України "Про насiння i садивний матерiал" є органом державного контролю в плодовому насiнництвi i розсадництвi.

     2. Iнспекцiя в своїй дiяльностi керується Конституцiєю України i законами України, актами Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України, нормативно-правовими актами Державного комiтету стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї України, Мiнiстерства аграрної полiтики України та цим Положенням.

     3. Iнспекцiя узагальнює практику застосування нормативних актiв з питань, що належать до її компетенцiї, розробляє пропозицiї щодо їх вдосконалення та вносить їх на розгляд Мiнiстерства аграрної полiтики України.

     4. Iнспекцiя здiйснює консультативно-методичне забезпечення суб'єктiв насiнництва плодових i горiхоплiдних культур, а також суб'єктiв розсадництва плодових, ягiдних, горiхоплiдних культур та винограду.

     5. Основними завданнями Iнспекцiї є:

     5.1. Органiзацiя та здiйснення державного контролю за якiстю насiння плодових i горiхоплiдних культур (далi - насiння), садивного матерiалу плодових, ягiдних, горiхоплiдних культур та винограду (далi - садивний матерiал) на всiх стадiях їх виробництва та реалiзацiї, дотримання технологiї вирощування, сортового районування, вимог державних i галузевих стандартiв суб'єктами насiнництва i розсадництва.

     5.2. Перевiрка наявностi вiдповiдних документiв про походження та якiсть насiння i садивного матерiалу в усiх суб'єктiв насiнництва i розсадництва.

     5.3. Перевiрка якостi сортування пiсля викопування, пiд час реалiзацiї садивного матерiалу на вiдповiднiсть державним i галузевим стандартам.

     5.4. Аналiз стану насiнництва плодових i горiхоплiдних культур (далi - насiнництво) i розсадництва плодових, ягiдних, горiхоплiдних культур та винограду (далi - розсадництво) в Українi.

     5.5. Здiйснення контролю за дотриманням сортового районування при вирощуваннi та створеннi маточних насаджень плодових, ягiдних культур та винограду.

     5.6. Здiйснення державного контролю за вирощуванням садивного матерiалу вищих категорiй вiдповiдно до вимог стандартiв.

     5.7. Вивчення вiдповiдностi умов для вирощування садивного матерiалу пiдприємствами, яким надано право займатися виробництвом, реалiзацiєю та використанням насiння i садивного матерiалу.

     5.8. Розробка пропозицiй щодо вдосконалення навчальних планiв i програм пiдготовки спецiалiстiв з апробацiї маточних насаджень та садивного матерiалу.

     5.9. Органiзацiя та проведення щорiчних курсiв з пiдготовки агрономiв-апробаторiв маточних насаджень та садивного матерiалу плодових, ягiдних культур та винограду.

     5.10. Здiйснення контролю за якiстю проведення апробацiї маточних насаджень та садивного матерiалу у суб'єктiв плодового насiнництва та розсадництва, веденням первинної документацiї тощо.

     5.11. Узагальнення даних апробацiї.

     5.12. Здiйснення контролю за проведенням масової, клонової та фiтосанiтарної селекцiї, станом i вiдповiднiстю категорiй маточних насаджень плодових, ягiдних культур i винограду.

     5.13. Здiйснення контролю за якiстю насiння плодових культур, дотриманням технологiй виробництва i заготiвлi якiсного насiння.

     5.14. Проведення лабораторного визначення посiвних якостей насiння i сортових якостей садивного матерiалу з видачею вiдповiдних документiв.

     5.15. Проведення експертної оцiнки якостi насiння та садивного матерiалу на вимогу споживачiв.

     5.16. Здiйснення контролю за технологiєю стратифiкацiї насiння плодових i горiхоплiдних культур, якiстю посiвiв та догляду за ними.

     5.17. Проведення експертизи проектно-кошторисної документацiї на створення багаторiчних насаджень.

     5.18. Надання консультативно-методичної допомоги та проведення координацiйної роботи з проектно-конструкторськими органiзацiями з проектування створення багаторiчних насаджень.

     5.19. Контроль за дотриманням органiзацiями, що займаються проектуванням багаторiчних насаджень, авторського нагляду за новоствореними насадженнями.

     5.20. Участь у розробцi нових державних i галузевих стандартiв, методик, положень та iншої нормативно-правової документацiї, що регламентують ведення галузi плодового насiнництва, розсадництва та створення багаторiчних насаджень.

     5.21. Накладання на винних осiб адмiнiстративних стягнень за порушення вимог Закону України "Про насiння i садивний матерiал" та iнших нормативних актiв.

     6. Iнспекцiя має право:

     6.1. Здiйснювати державний контроль в плодовому насiнництвi i розсадництвi в межах своєї компетенцiї та завдань, покладених на неї даним Положенням.

     6.2. Залучати спецiалiстiв розсадницьких пiдприємств, галузевих науково-дослiдних установ та органiзацiй для розгляду питань ведення насiнництва i розсадництва та створення багаторiчних насаджень.

     6.3. Перевiряти документацiю, що стосується походження, способiв вирощування, реалiзацiї та використання плодового насiння i садивного матерiалу, незалежно вiд пiдпорядкування i форм власностi їх виробника.

     6.4. Перевiряти вiдповiднiсть суб'єктiв насiнництва i розсадництва, незалежно вiд їх пiдпорядкування та форм власностi, атестацiйним вимогам до виробникiв насiння i садивного матерiалу, що встановлюються Мiнiстерством аграрної полiтики України.

     6.5. Перевiряти якiсть, фiтосанiтарний стан, сортовий склад садивного матерiалу та маточних насаджень.

     6.6. Вносити до Мiнiстерства аграрної полiтики України пропозицiї щодо видачi наказiв про усунення порушень порядку ведення насiнництва та розсадництва.

     6.7. Перевiряти вiдповiднiсть якостi садивного матерiалу вищих категорiй вимогам державних i галузевих стандартiв.

     6.8. Проводити апробацiю i видавати документи про якiсть садивного матерiалу, маточних насаджень плодових, ягiдних культур та винограду.

     6.9. Проводити лабораторний аналiз насiння i садивного матерiалу з видачею вiдповiдних документiв про їх якiсть.

     6.10. Проводити експертне визначення якостi насiння плодових, горiхоплiдних культур та садивного матерiалу плодових, ягiдних, горiхоплiдних культур та винограду на вимогу споживачiв.

     6.11. Проводити експертизу проектно-кошторисної документацiї на закладку багаторiчних насаджень у господарствах України.

     7. Начальник Iнспекцiї - державний iнспектор України з розсадництва.

     Iнспекцiю очолює начальник Iнспекцiї, який за посадою є одночасно державним iнспектором України з розсадництва.

     Заступник начальника Iнспекцiї за посадою є одночасно державним iнспектором з розсадництва.

     Головнi, провiднi та спецiалiсти Iнспекцiї за посадою є одночасно державними iнспекторами з розсадництва.

     Начальник Iнспекцiї:

     7.1. Забезпечує органiзацiю i здiйснення державного контролю в плодовому насiнництвi та розсадництвi.

     7.2. Представляє iнтереси Iнспекцiї на пiдприємствах, в установах, органiзацiях та судах.

     7.3. Органiзацiю контролю в плодовому насiнництвi та розсадництвi здiйснює у взаємодiї з мiсцевими органами виконавчої влади та спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї.

     7.4. Здiйснює керiвництво дiяльнiстю Iнспекцiї, несе персональну вiдповiдальнiсть за виконання покладених на Iнспекцiю завдань.

     7.5. Визначає компетенцiю заступника начальника Iнспекцiї, керiвникiв структурних пiдроздiлiв Iнспекцiї.

     8. Суб'єкти насiнництва i розсадництва, посадовi особи пiдприємств, установ та органiзацiй насiнництва i розсадництва у перiод проведення контрольних заходiв зобов'язанi сприяти iнспекторам у виконаннi їх функцiй.

     9. Порядок призначення на посаду i звiльнення з посади працiвникiв Iнспекцiї:

     9.1. Начальник Iнспекцiї - державний iнспектор України з розсадництва призначається на посаду i звiльняється з посади Мiнiстерством аграрної полiтики України.

     9.2. Всi iншi працiвники Iнспекцiї призначаються на посаду i звiльняються з посади начальником Iнспекцiї згiдно з чинним законодавством.

     10. Iнспекцiя утримується за рахунок коштiв державного бюджету.

     11. Майно Iнспекцiї складається з основних та оборотних фондiв, придбаних за рахунок державного бюджету, вартiсть яких вiдображена в самостiйному балансi i перебуває у загальнодержавнiй власностi.

     12. Структура, штатний розпис i кошторис Iнспекцiї затверджуються Мiнiстерством аграрної полiтики України.

     13. Оплата працi працiвникiв Iнспекцiї здiйснюється вiдповiдно до законодавства.

     14. Iнспекцiя є юридичною особою, має самостiйний баланс, печатку зi своїм найменуванням, а також штампи.

Начальник Української державної помологiчно-ампелографiчної iнспекцiї Ю.Б.Гудзiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.