ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

14.03.2003 N 1908/6/12-0116


     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист i повiдомляє таке.

     Вiдповiдно до п. 13.5 статтi 13 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" сума доходiв нерезидентiв, яка виплачується резидентами як оплата вартостi фрахту, оподатковується за ставкою 6 вiдсоткiв у джерела виплати таких доходiв за їх рахунок.

     Пунктом 18.1 статтi 18 вищезазначеного Закону України встановлено: "Якщо мiжнародним договором, ратифiкованим Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi цим Законом, застосовуються норми мiжнародного договору".

     26 лютого 2002 р. набула чинностi Конвенцiя мiж Урядом України i Швейцарською Федеральною Радою про уникнення подвiйного оподаткування стосовно податкiв на доходи i на капiтал, пiдписана 30.10.2000 р., ратифiкована Верховною Радою України 10.01.2002 р.

     Згiдно з положеннями пiдпункту h) пункту 1 статтi 3 та положеннями статтi 8 вищезгаданої Конвенцiї прибутки швейцарської авiакомпанiї, одержанi вiд експлуатацiї повiтряних суден у мiжнародних перевезеннях, пiдлягають оподаткуванню тiльки в Швейцарськiй Конфедерацiї.

     Отже, враховуючи вищевикладене, при наявностi письмового пiдтвердження, виданого швейцарським компетентним органом, про те, що зазначена швейцарська авiакомпанiя є резидентом Швейцарiї, українська компанiя при виплатi швейцарськiй авiакомпанiї доходiв вiд мiжнародних перевезень (згiдно з укладеним договором чартера) не повинна утримувати податок з таких доходiв.

Заступник Голови В.Росоловський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.