Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 261 від 21.04.2003

ДЕРЖАВНИЙ МИТНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ

Н А К А З
м.Київ

вiд 04.11.92 N 205


Про затвердження "Положення про провадження в справах про порушення митних правил"

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити "Положення про провадження в справах про порушення митних правил" i ввести в дiю з 15 листопада.

     2. Затвердити форми протоколiв, передбаченi "Положенням ...". 1992 року.

     3. Управлiнню матерiально-технiчного постачання (Терещенко М.Г.) забезпечити виготовлення типографським способом "Положення..." та форм процесуальних документiв. Управлiнню по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил (Вiнник С.Ф.) скласти заявки на виготовлення необхiдної кiлькостi екземплярiв.

     4. Начальникам митниць до отримання нових форм процесуальних документiв забезпечити їх виготовлення на мiсцях.

Голова Комiтету О.М.Коваль

 

Затверджено
наказом ДМКУ
N 205 вiд 04.11.92 р.

Положення
про провадження в справах про порушення митних правил

1. Загальнi положення

     1.1. Згiдно з Митним кодексом України (далi МК України) на митнi органи покладенi завдання по боротьбi з порушеннями митних правил. Цi завдання вирiшуються з допомогою митних розслiдувань.

     1.2. Митнi розслiдування це система процесуальних дiй встановлених МК України, а в частинi, яка не передбачена ним, - Кодексом України про адмiнiстративнi правопорушення (далi КпАП України).

     1.3. Пiд час проведення митних розслiдувань митнi органи керуються дiючим законодавством України, МК України та вiдповiдними мiжнародними угодами.

     1.4. Основними завданнями митних розслiдувань є:

     - виявлення та припинення правопорушень;

     - своєчасне, всебiчне повне та об'єктивне з'ясування обставин кожної справи, її вирiшення вiдповiдно до чинного законодавства;

     - забезпечення виконання постанов у справах;

     - виявлення причин та умов, якi сприяли скоєнню митних правопорушень, вжиття заходiв щодо їх усунення, запобiгання правопорушень та змiцнення правопорядку та законностi.

     1.5. Митнi розслiдування складаються з таких стадiй:

     - виявлення та припинення правопорушень, перевiрка первинних повiдомлень, матерiалiв правопорушень;

     - розгляд матерiалiв перевiрки та прийняття рiшення про порушення адмiнiстративного провадження або вiдмову у порушеннi такого провадження;

     - провадження митно-процесуальних дiй по виявленню факту та обставин правопорушення, особи правопорушника, збиранню та перевiрцi доказiв;

     - розгляд справи про порушення митних правил;

     - виконання постанов у справах про порушення митних правил;

     - направлення матерiалiв про iншi правопорушення у вiдповiднi правоохороннi органи; внесення пропозицiй про вжиття заходiв щодо усунення причин та умов, якi сприяли скоєнню правопорушення.

     1.6. Провадження у справах про порушення митних правил здiйснюється службовими особами митних органiв України.

2. Порушення митних правил

     2.1. Порушення митних правил визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дiя чи бездiяльнiсть, яка посягає на встановлений порядок управлiння, i за яку вiдповiдальнiсть передбачена ст.ст. 104-120 МК України.

     Адмiнiстративна вiдповiдальнiсть за порушення митних правил настає, якщо цi порушення за своїм характером не тягнуть за собою кримiнальної вiдповiдальностi.

     2.1.1. Порушення митних правил визнається вчиненим умисно, коли особа, яка його вчинила, усвiдомлювала протиправний характер своєї дiї чи бездiяльностi, передбачала її шкiдливi наслiдки i бажала їх або свiдомо допускала настання цих наслiдкiв (ст. 10 КпАП України).

     2.1.2. Порушення митних правил визначається вчиненим з необережностi, коли особа, яка його вчинила, передбачала можливiсть настання шкiдливих наслiдкiв своєї дiї чи бездiяльностi, але легковажно розраховувала на їх вiдвернення або не передбачала можливостi настання таких наслiдкiв, хоч повинна була i могла їх передбачити (ст.11 КпАП України).

     2.3. Службовi особи пiдлягають вiдповiдальностi за порушення митних правил, якщо в їх службовi обов'язки входило забезпечення виконання вимог, встановлених МК України.

     При вчиненнi порушень митних правил пiдприємствами вiдповiдальностi пiдлягають службовi особи - керiвники цих пiдприємств (ст.103 МК, ст.14 КпАП України).

     2.4. Вiйськовослужбовцi, особистий склад органiв внутрiшнiх справ та служби безпеки України, якi несуть вiдповiдальнiсть за адмiнiстративнi правопорушення з дисциплiнарними статутами, при скоєннi порушення митних правил несуть вiдповiдальнiсть на загальних пiдставах, але до них не може бути застосовано накладення штрафу.

     Згiдно з дiючим адмiнiстративним законодавством, начальники митниць можуть замiсть накладення стягнень (конфiскацiя) передавати матерiали про правопорушення вiдповiдним органам для вирiшення питання про притягнення винних до дисциплiнарної вiдповiдальностi (ст. 15 КпАП України).

     2.5. Iноземнi громадяни i особи без громадянства, якi перебувають на територiї України, за порушення митних правил пiдлягають адмiнiстративнiй вiдповiдальностi на загальних пiдставах.

     Питання про вiдповiдальнiсть за адмiнiстративнi правопорушення, вчиненi на територiї України iноземними громадянами, якi згiдно з чинними законами та мiжнародними договорами України користуються iмунiтетом вiд адмiнiстративної юрисдикцiї України, вирiшується дипломатичним шляхом (ст. 16 КпАП України).

     2.6. Вiдповiдальностi за порушення митних правил пiдлягають особи, якi досягли на момент вчинення правопорушення шiстнадцятирiчного вiку (ст.103 МК, ст.13 КпАП України).

     2.7. Не є порушенням митних правил дiя, яка хоч i передбачена МК України, але вчинена в станi крайньої необхiдностi, тобто для усунення небезпеки, яка загрожує установленому порядку управлiння, якщо ця небезпека за данних обставин не могла бути усунута iншими засобами, i якщо заподiяна шкода є менш значною, нiж вiдвернена шкода (ст. 18 КпАП України).

     2.8. Не є порушенням митних правил дiя, яка хоч i передбачена МК України, але вчинена в станi необхiдної оборони, тобто при захистi установленого порядку управлiння вiд протиправного посягання шляхом заподiяння посягаючому шкоди, якщо при цьому не було допущено перевищення меж необхiдної оборони (ст.19 КпАП України).

     2.9. Не пiдлягає адмiнiстративнiй вiдповiдальностi особа, яка пiд час вчинення протиправної дiї чи бездiяльностi була в станi неосудностi, тобто не могла усвiдомлювати свої дiї або керувати ними внаслiдок хронiчної душевної хвороби, тимчасового розладу душевної дiяльностi, слабоумства чи iншого хворобливого стану (ст.20 КпАП України).

     2.10. При малозначностi вчиненого порушення митних правил службова особа митного органу України, яка розглядає справу, може звiльнити порушника вiд адмiнiстративної вiдповiдальностi i обмежитись усним зауваженням (ст. 142 МК, ст.22 КпАП України).

3. Адмiнiстративна вiдповiдальнiсть за порушення митних правил

     3.1. Вiдповiдальнiсть за порушення митних правил.

     За вчинення порушень митних правил можуть застосовуватись такi адмiнiстративнi стягнення:

     - попередження;

     - штраф;

     - конфiскацiя предметiв, знарядь вчинення порушень митних правил;

     - конфiскацiя предмета, який є безпосереднiм об'єктом порушення митних правил.

     3.2. Основнi i додатковi адмiнiстративнi стягнення.

     Конфiскацiя предметiв може застосовуватись як основне, так i додаткове адмiнiстративне стягнення; штраф i попередження можуть застосовуватись тiльки як основнi.

     За одне порушення митних правил може бути накладене основне або основне i додаткове стягнення. Якщо санкцiєю статтi митного кодексу передбачене накладення основного i додаткового стягнення, застосування тiльки додаткового стягнення суперечить дiючому законодавству (ст.25 КпАП України).

     3.2.1. Попередження.

     Попередження, як захiд адмiнiстративного стягнення, виноситься в письмовiй формi (ст.26 КпАП України).

     Застосування попередження передбачене ст.ст. 104, 105, 107, 108, 109, 111 МК України.

     Адмiнiстративне стягнення у виглядi попередження може бути накладене не пiзнiше двох мiсяцiв з дня вчинення порушення митних правил, а при порушеннi митних правил, що триває, - не пiзнiше двох мiсяцiв з дня його виявлення (ст.139 МК України)

     3.2.2. Штраф.

     Застосування штрафу передбачене ст.ст. 104 - 120 МК України.

     Адмiнiстративне стягнення у виглядi штрафу може бути накладене не пiзнiше двох мiсяцiв з дня вчинення порушення митних правил, а при порушеннi митних правил, що триває, - не пiзнiше двох мiсяцiв з дня його виявлення (ст. 139 МК, ст. 27 КпАП України).

     3.2.3. Конфiскацiя.

     Застосування конфiскацiї передбачене ст. ст. 109, 112 - 118 МК України.

     Конфiскацiя предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднiм об'єктом митного правопорушення, полягає в примусовiй безоплатнiй передачi цього предмета у власнiсть держави, незалежно вiд того, чи є вiн власнiстю особи, яка вчинила порушення митних правил, а також незалежно вiд того, встановлена ця особа чи нi (ст. 149 МК України, ст. 29 КпАП України).

     Конфiскацiя згаданих предметiв проводиться незалежно вiд часу вчинення або виявлення порушення митних правил (ст. 139 МК України).

     При неможливостi конфiскацiї предметiв, якi є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил, з осiб, якi вчинили порушення, стягується вартiсть таких предметiв (ст. 149 МК України).

     У випадку, коли предмети перемiщувались з приховуванням вiд митного контролю, з використанням iнших засобiв, що утруднювали їх виявлення (конструктивнi порожнини та iнш.), конфiскацiя зазначених засобiв, здiйснюється з посиланням на частину першу ст.29 КпАП України.

     3.2.4. У разi припинення кримiнальної справи, при наявностi в дiях порушника ознак порушення митних правил адмiнiстративне стягнення у виглядi попередження або штрафа може бути накладене не пiзнiше мiсяця з дня прийняття рiшення про припинення кримiнальної справи (ст. 141 МК України, ст. 38 КпАП України).

4. Накладення адмiнiстративного стягнення

     4.1. Накладення адмiнiстративного стягнення.

     Стягнення за порушення митних правил накладається в межах, установлених МК України.

     При накладеннi стягнення враховуються характер вчиненого порушення, особа порушника, ступiнь його вини, майновий стан, обставин, що пом'якшують i обтяжують вiдповiдальнiсть (ст.33 КпАП України).

     4.1.1. Обставинами, що пом'якшують вiдповiдальнiсть за порушення митних правил, визнаються:

     - щире розкаяння винного;

     - вiдвернення винним шкiдливих наслiдкiв правопорушення, добровiльне вiдшкодування збиткiв або усунення заподiяної шкоди;

     - вчинення правопорушення пiд впливом сильного душевного хвилювання або при збiгу тяжких особистих чи сiмейних обставин;

     - вчинення правопорушення неповнолiтнiм;

     - вчинення правопорушення вагiтною жiнкою, або жiнкою яка має дитину вiком до одного року.

     Службова особа митного органу, яка розглядає справу про порушення митних правил, може визнати пом'якшуючими i обставини, не зазначенi в законодавствi (ст.34 КпАП України).

     4.1.2. Обставинами, що обтяжують вiдповiдальнiсть за порушення митних правил, визнаються:

     - продовження протиправної дiї, незважаючи на вимогу уповноважених на те осiб припинити її;

     - повторне протягом року вчинення однорiдного правопорушення, за яке особу вже було пiддано адмiнiстративному стягненню; вчинення правопорушення особою, яка, ранiше вчинила злочин;

     - втягнення неповнолiтнього в правопорушення;

     - вчинення правопорушення групою осiб;

     - вчинення правопорушення в умовах стихiйного лиха або за iнших надзвичайних обставин;

     - вчинення правопорушення в станi сп'янiння. Орган (службова особа), який накладає адмiнiстративне стягнення, залежно вiд характеру адмiнiстративного правопорушення може не визнати дану обставину обтяжуючою (ст. 35 КпАП України).

     4.2. При вчиненнi однiєю особою двох або бiльше порушень митних правил адмiнiстративне стягнення накладається за кожне правопорушення окремо.

     Якщо особа вчинила кiлька порушень митних правил, справи про якi одночасно розглядаються одним i тим же органом (службовою особою); стягнення накладається в межах санкцiї, встановленої за бiльш серйозне правопорушення з числа вчинених. До основного стягнення в цьому разi може бути приєднано одне з додаткових стягнень, передбачених статтями про вiдповiдальнiсть за будь-яке з вчинених правопорушень (ст. 36 КпАП України).

5. Органи та службовi особи, уповноваженi провадити митнi розслiдування та розглядати справи про порушення митних правил

     5.1. Розслiдування порушень митних правил та пiдготовка матерiалiв справи до розгляду провадяться:

     - оперативно-iнспекторським складом - службовими особами митних органiв, якi здiйснюють згiдно iз структурою, штатним розкладом функцiї митного оформлення та пропуску через митний кордон України предметiв, товарiв, транспортних засобiв, валюти та цiнностей;

     - службовими особами митних органiв, спецiально уповноваженими для проведення митних розслiдувань у справах про порушення митних правил; - якщо у складi митницi iснують пiдроздiли служби митних розслiдувань, iнспектор по розслiдуванням або iнспектор-дiзнавач, якi приймають до свого провадження, як правило, найбiльш складнi справи, в тому числi, справи у вiдношеннi пiдприємств;

     - службовими особами Державного митного комiтету України, уповноваженими у встановленому порядку.

     5.2. Компетенцiя митних органiв України та службових осiб цих органiв.

     5.2.1. Компетенцiя митниць.

     Виявлення порушень митних правил, покладене на митницi, службовi особи яких приймають до свого провадження справи;

     - заведенi оперативно-iнспекторським складом митницi;

     - заведенi iншими митними органами, якщо правопорушення було здiйснено, або правопорушник має постiйне мiсце знаходження (проживання, реєстрацiї) у зонi дiяльностi митницi.

     5.2.2. Про порушення митних правил мiж регiонального характеру, або якщо суб'єкти виявлених правопорушень мають постiйну реєстрацiю у зонi дiяльностi iнших митниць, термiново iнформуються вiдповiднi митнi органи України та Управлiням по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил ДМК України.

     5.2.3. Провадження у справах про порушення митних правил здiйснюють начальник митницi, особа, яка його замiщає, та службовi особи митницi, зазначенi у роздiлi 5.1. цього Положення.

     5.2.4. Начальник митного органу або особа, яка його замiщає, по справi, яку розглядає, приймає рiшення:

     - про порушення або вiдмову у порушеннi справи;

     - про адмiнiстративне затримання особи, яка скоїла порушення митних правил;

     - про проведення перевiрки окремих сторiн дiяльностi пiдприємства;

     i згiдно з ст. 140 МК України виносить по нiй постанову.

     5.2.5. Начальник митного органу або особа, яка його замiщає:

     - органiзує роботу по прийманню, розгляду та перевiрцi заяв та повiдомлень про правопорушення, проведенню розслiдувань та здiйснює контроль за розслiдуваннями;

     - забезпечує вивчення матерiалiв розслiдувань в цiлях всебiчного та повного встановлення обставин справи, додержання об'єктивностi та законностi розслiдування;

     - вживає заходи до усунення недолiкiв, дає вказiвки щодо строкiв, послiдовностi виконання процесуальних дiй, методики проведення розслiдування;

     - особисто здiйснює розслiдування у найбiльш складних справах;

     - забезпечує взаємодiю з iншими правоохоронними органами та навчання кадрiв у питаннях розслiдувань.

     5.2.6. Начальник пiдроздiлу митницi, який спецiально уповноважений для проведення митних розслiдувань (вiддiл по органiзацiї боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил):

     - бере участь у роботi по органiзацiї розслiдувань та здiйснює контроль за ними;

     - дає методичнi вказiвки по проведенню розслiдувань;

     - узагальнює практику розслiдувань та дає рекомендацiї щодо правильної квалiфiкацiї правопорушень;

     - безпосередньо бере участь у розслiдуваннях, приймає до свого провадження найбiльш складнi справи;

     - вiдповiдає за облiк справ, дотримання строкiв провадження по них.

     5.2.7. Службова особа митних органiв України, в провадженнi якої знаходиться справа про порушення митних правил, має право:

     - проводити всi процесуальнi дiї, передбаченi МК України, (за винятком випадкiв, коли рiшення про проведення окремих процесуальних дiй приймається начальником митницi або його заступником), про що складаються вiдповiднi процесуальнi документи.

     В процесi провадження по справi:

     - готує матерiали справи для розгляду;

     - приймає передбаченi законом заходи по виконанню постанови митного органу;

     - виявляє причини та умови, якi сприяли здiйсненню правопорушення, та готує вiдповiднi документи;

     - вiдповiдає за своєчаснiсть , повноту, якiсть та законнiсть проведення процесуальних дiй.

     5.2.8. В окремих випадках (пiзнiй час, митний контроль у мiсцях, де вiдсутнiй телефонний зв'язок та iншi види зв'язку, значне вiддалення вiд митної установи, можливiсть втрати доказiв) при наявностi ознак порушення митних правил, за яке МК України передбачена адмiнiстративна вiдповiдальнiсть, рiшення про проведення усiх необхiдних процесуальних дiй може бути прийняте будь-якою службовою особою митного органу, якою виявлене правопорушення або прийнята заява чи повiдомлення.

     Одночасно вживаються заходи до повiдомлення керiвництва митницi про прийняте рiшення та хiд розслiдування.

     5.2.9. У випадках, коли начальник митницi не згоден з прийнятим рiшенням про проведення митного розслiдування, а також при наявностi обставин, якi виключають провадження по справi, вiн своєю постановою припиняє провадження по справi.

     5.2.10. Начальник митного органу та вищезгаданi службовi особи несуть вiдповiдальнiсть за обгрунтованiсть, законнiсть розслiдувань, проведення усiх митних дiй, необхiдних для досягнення завдань провадження у справах про порушення митних правил.

     5.3. Компетенцiя Державного митного комiтету України.

     5.3.1. Митний комiтет України має право:

     - приймати до свого провадження будь-якi справи про порушення митних правил;

     - доручати провадження у справах будь-яким митним органам України.

     5.3.2. Митний комiтет України, як правило, приймає до свого провадження найбiльш складнi справи, з великою кiлькiстю пiдприємств, осiб, епiзодiв протиправної дiяльностi, мiжрегiонального характеру.

     5.3.3. Провадження у справах про порушення митних правил здiйснюють службовi особи, зазначенi у роздiлi 5.1. цього Положення.

     5.3.4. Службовi особи Митного комiтету України, призначенi у встановленому порядку, для забезпечення завдань митних розслiдувань здiйснюють усi процесуальнi дiї, передбаченi МК України, та користуються усiма повноваженнями при провадженнi у справах про порушення митних правил.

     5.4. Орган та службовi особи, якi правомочнi розглядати справи про порушення митних правил.

     Справи про порушення митних правил розглядаються вiд iменi ДМК України уповноваженою службовою особою цього комiтету, а вiд iменi iнших митних органiв України - начальниками митниць чи їх заступниками.

6. Провадження в справах про порушення митних правил

     6.1. Приводами для проведення митних розслiдувань є:

     - безпосереднє виявлення службовими особами митних органiв порушень митних правил;

     - повiдомлення засобами масової iнформацiї про факти митних правопорушень пiдприємствами, установами, службовими особами та громадянами;

     - матерiали, якi надiйшли з iнших правоохоронних органiв;

     - повiдомлення та матерiали iноземних митних та правоохоронних служб.

     Митнi розслiдування можуть проводитись тiльки в тих випадках, коли є достатнi пiдстави, якi вказують на наявнiсть ознак порушення митних правил.

     6.1.1. Заяви та повiдомлення можуть бути зробленi у письмовiй та уснiй формi.

     Уснi заяви заносяться до протоколу, який пiдписують заявник та службова особа, що прийняла заяву.

     Письмова заява повинна бути пiдписана особою, вiд якої вона подається.

     Повiдомлення пiдприємств, установ, органiзацiй i службових осiб повиннi бути викладенi в письмовiй формi.

     Протокол, який складається у довiльнiй формi, письмова заява чи повiдомлення реєструються у книзi реєстрацiї заяв та повiдомлень про порушення митних правил, пiсля чого передаються на розгляд начальнику митного органу.

     6.1.2. Заяви, повiдомлення та матерiали розглядаються начальником митного органу в строк не бiльше 3 дiб, при цьому перевiряються на достатнiсть матерiалiв для прийняття обгрунтованого рiшення, виявляються обставини, якi виключають провадження у справах про порушення митних правил, приймається рiшення про необхiднiсть проведення митних розслiдувань.

     6.1.2.1. Повiдомлення, якi надiйшли в непiдписаних листах, по телефону або з невстановлених джерел ставляться на контроль i перевiряються в звичайному порядку.

     6.1.3. Пiд час перевiрок приймаються пояснення вiд конкретних осiб та можуть проводитись митнi обстеження. При цьому треба мати на увазi, що проведення iнших процесуальних дiй, передбачених МК України можливе тiльки пiсля порушення провадження в справi про порушення митних правил, тобто пiсля складення протоколу.

     6.1.4. Якщо виникає необхiднiсть у застосуваннi оперативно-розшукових заходiв, до участi в перевiрцi залучаються iншi правоохороннi органи (СБУ, МВС України). Самостiйне проведення спiвробiтниками митних органiв заходiв заборонено.

     6.1.5. Матерiали про iншi правопорушення передаються у вiдповiднi державнi органи.

     6.1.5.1. У випадках виявлення таких правопорушень пiд час провадження в справi про порушення митних правил, матерiали про них видiляються iз справи i вiдправляються до вiдповiдного державного органу.

     6.1.6. При виявленнi пiд час митного розслiдування ознак злочину, який не вiдноситься до пiдслiдностi митницi, необхiднi матерiали у строк не бiльше 3-х дiб, направляються прокурору, органу попереднього слiдства чи дiзнання. У таких випадках митний орган, в межах своєї компетенцiї, повинен вжити заходи до запобiгання чи припинення злочину, а також до закрiплення слiдiв злочину, забезпеченню цiлостi матерiальних цiнностей, документiв, встановленню очевидцiв.

     6.1.7. По результатах розгляду матерiалiв перевiрки приймається одне з таких рiшень:

     - про порушення справи про порушення митних правил;

     - про направлення матерiалiв у iншi органи, уповноваженi на провадження в справах про адмiнiстративнi правопорушення;

     - про порушення кримiнальної справи та проведення дiзнання у справах про контрабанду;

     - про вiдмову в порушеннi справи про порушення митних правил;

     - про направлення повiдомлення про злочин прокурору, органу попереднього слiдства чи дiзнання.

     6.2. Обставини, що виключають провадження у справi про порушення митних правил.

     Провадження в справi про порушення митних правил не може бути порушене, а порушене пiдлягає закриттю за таких обставин:

     - вiдсутнiсть подiї та складу порушення митних правил;

     - недосягнення особою на момент вчинення порушення митних правил шiстнадцятирiчного вiку;

     - неосуднiсть особи, яка вчинила протиправну дiю чи бездiяльнiсть;

     - вчинення дiї особою в станi крайньої необхiдностi або необхiдної оборони;

     - видання акта амнiстiї, якщо вiн усуває застосування адмiнiстративного стягнення;

     - скасування акту, який встановлює адмiнiстративну вiдповiдальнiсть;

     - закiнчення на момент розгляду справи про адмiнiстративне правопорушення строкiв, передбачених статтею 139 МК України;

     - наявнiсть по тому самому факту щодо особи, яка притягається до адмiнiстративної вiдповiдальностi, постанови службової особи про накладення адмiнiстративного стягнення, або нескасованої постанови про закриття справи про адмiнiстративне правопорушення, а також порушення по даному факту кримiнальної справи;

     - смерть особи, щодо якої було розпочате провадження в справi (ст. 247 КпАП України).

     При наявностi згаданих пiдстав протокол про порушення митних правил не складається. У випадках, коли провадження по справi все ж було почате, данi обставини є пiдставою для припинення провадження по справi.

     6.3. Докази.

     6.3.1. Доказами в справi про порушення митних правил, згiдно з законодавством є будь-якi фактичнi данi, на основi яких у визначеному законом порядку встановлюється наявнiсть чи вiдсутнiсть адмiнiстративного правопорушення, виннiсть даної особи в його вчиненнi та iншi обставини, що мають значення для правильного вирiшення справи.

     Таким чином, розслiдування в справi про порушення митних правил здiйснюється в цiлях встановлення таких обставин, якi пiдлягають з'ясуванню при розглядi справи:

     - чи дiйсно скоєне правопорушення i яке конкретно;

     - мiсце та час здiйснення правопорушення;

     - при яких обставинах, яким чином, iз застосуванням яких засобiв;

     - хто скоїв правопорушення та вiдомостi про нього;

     - виннiсть конкретної особи (осiб), з якою цiллю та за якими мотивами скоєне правопорушення;

     - обставини, якi впливають на ступiнь та характер вiдповiдальностi особи;

     - наслiдки правопорушення, характер та розмiр заподiяної шкоди;

     - де та у чиєму розпорядженнi знаходяться предмети, якi стали безпосереднiми об'єктами правопорушення, або використовувалися при його скоєннi, або пiдлягають конфiскацiї;

     - якi причини та умови, що сприяли вчиненню даного правопорушення конкретною особою (особами);

     - iншi обставини, що мають значення для правильного вирiшення справи.

     Вищенаведенi данi встановлюються:

     - протоколом про порушення митних правил;

     - протоколами процесуальних дiй;

     - висновками експертiв та iншими документами, отриманими у передбаченому законом порядку;

     - поясненнями особи, яка притягається до вiдповiдальностi;

     - речовими доказами.

     6.3.2. Протоколи про порушення митних правил та протоколи процесуальних дiй, складенi та оформленi в порядку передбаченому МК України та цим Положенням, є джерелом доказiв, оскiльки в них пiдтверджуються обставини i факти, що мають значення для вирiшення справи.

     6.3.3. Речовими доказами є предмети, якi були знаряддям вчинення правопорушення, зберегли на собi слiди правопорушень, або були об'єктом незаконних дiй правопорушника, а також предмети, якi були отриманi незаконним шляхом та всi iншi предмети, якi можуть бути засобами для встановлення фактичних обставин справи, виявлення винних або для спростування обвинувачення пом'якшення вини обвинуваченого.

     6.3.4. Документи є джерелом доказiв, якщо в них викладено або засвiдченi обставини, якi мають значення для справи.

     У тих випадках, коли документи мають ознаки вказанi у п.6.5., вони є речовими доказами.

     6.3.5. Службова особа, яка проводить розслiдування або розглядає справу про порушення митних правил, керуючись законом оцiнює докази за своїм внутрiшнiм переконанням, що грунтується на всебiчному, повному i об'єктивному дослiдженi всiх обставин справи в їх сукупностi.

     6.4. Протокол про порушення митних правил.

     6.4.1. Складання протоколу.

     Про вчинення порушення митних правил уповноважена службова особа складає протокол за формою, що встановлюється Державним митним комiтетом України. Основнi вимоги до протоколу зазначенi у ст. 122 МК України.

     Крiм цього в протоколi необхiдно вказати такi данi;

     - найменування та iндивiдуальнi ознаки предметiв, що є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил, їх кiлькiсть або вага, iндивiдуальна та загальна вартiсть, а також кiлькiсть однорiдних з ними предметiв, якi пропущенi, прийнятi на зберiгання або повернутi;

     - найменування затриманих предметiв iз спецiально виготовленими тайниками, їх iндивiдуальнi ознаки, кiлькiсть, вартiсть;

     - найменування затриманих документiв, необхiдних для розгляду справи;

     - предмети, вилученi з метою забезпечення стягнення штрафу, їх iндивiдуальнi ознаки, кiлькiсть, вага, вартiсть.

     6.4.1. У випадках, коли при складеннi протоколу неможливо встановити реальну вартiсть затриманих предметiв, напроти найменування цього предмету у позицiї "вартiсть" необхiдно зробити запис: "оцiнка буде проведена додатково".

     В позицiю "кiлькiсть однорiдних з затриманими предметiв" слiд включати тiльки предмети тих же найменувань, якi затриманi, як предмети порушення митних правил, за винятком випадкiв, коли затримуються вироби з дорогоцiнних металiв та iноземна валюта. Тодi у цiй позицiї необхiдно вказувати усi iншi коштовнi вироби та любо iноземна валюта, незалежно вiд назви.

     6.4.1.2. При необхiдностi заповнюється додаток до протоколу за встановленою формою ДП, який є невiд'ємною частиною протоколу. Про заповнення додатку у вiдповiднiй графi протоколу робиться вiдмiтка.

     6.4.1.3. У протоколах про порушення митних правил, крiм тих, що складаються про порушення митних правил у мiжнародних поштових вiдправленнях, робляться наступнi записи:

     - на якiй мовi велась бесiда з особою, вiдносно якої складено протокол, якщо ця особа не володiє українською мовою; ким був перекладений змiст протоколу на зрозумiлу правопорушнику мову, i якщо перекладачем - то його прiзвище, iм'я та по батьковi, адреса та мiсце роботи;

     - про те, що особi. у вiдношеннi якої складено протокол, вiдомо про час та мiсце розгляду справи, а аткож що вона одержала копiю протоколу.

     6.4.2. Особливостi оформлення окремих видiв протоколiв.

     6.4.2.1. Протокол за формою П-1 складається у випадках порушення митних правил, виявлених при доглядi мiжнародних поштових вiдправлень.

     При складаннi протоколу за формою П-1, необхiдно також зазначати:

     - мiсце роботи, посаду, прiзвище, iм'я, та по батьковi представника пiдприємства зв'язку, у присутностi якого було складено протокол;

     - валовий номер мiжнародного поштового вiдправлення;

     - вiдомостi про вiдправника та одержувача мiжнародного поштового вiдправлення, якi вказанi на оболонцi поштового вiдправлення (на українськiй та iноземнiй мовах) та в митнiй декларацiї.

     Протокол пiдписується спiвробiтником митницi, який його склав, та представником пiдприємства зв'язку.

     Протокол складається у трьох екземплярах, перший з яких залишається у справах митного органу, другий пiдлягає вiдправленню у строк не бiльший трьох дiб вiдправнику мiжнародного поштового вiдправлення з повiдомленням про вручення, третiй видається представнику пiдприємства зв'язку для вручення одержувачу, що повинно пiдтверджуватися його пiдписом.

     Пiсля вiдправлення другого екземпляру протоколу вiдправнику у першому та третьому екземплярах робиться запис про дату та номер цiєї вiдправки.

     Протокол вважається врученим, хоч би вiдправник i не знаходився у вказаному ним мiсцi проживання, перебування або тимчасового проживання або це мiсце було вказано ним невiрно.

     6.4.2.2. Протокол за формою П-2 складається у випадках порушення митних правил фiзичними особами, або якщо власник предметiв - безпосереднiх об'єктiв порушення митних правил не встановлений.

     При складаннi протоколу необхiдно зазначати:

     - вiдомостi про особу, яка вчинила правопорушення, номер паспорта, або iншого документа, який дає право перемiщення через кордон, повну адресу (якщо справа стосується вiйськовослужбовцiв, необхiдно вказувати тiльки номер польової пошти);

     - з якої країни i до якої слiдує правопорушник, цiль подорожi, вiдомостi про транспортний засiб.

     Протокол складається у двох екземплярах, перший з яких залишається в справах митного органу, другий вручається правопорушнику.

     Якщо власник предметiв, якi є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил, не встановлений, копiя протоколу може бути вручена iншим зацiкавленим особам (капiтану корабля, начальнику поїзда та iнш.). Реквiзити бланку протоколу, якi передбаченi для вiдомостей про мiсце та час розгляду справи, в цих випадках не заповнюються.

     6.4.2.3. Протокол за формою П-3 складається у випадках порушення митних правил пiдприємствами.

     При складеннi протоколу необхiдно зазначати:

     - країну вiдправлення або призначення предметiв, назву та юридичну адресу пiдприємств, якi вiдправляли або отримували предмети, а у вiдношеннi пiдприємств, зареєстрованих у Мiнiстерствi зовнiшньоекономiчних зв'язкiв та торгiвлi України - реєстрацiйний номер та дату видачi свiдоцтва про реєстрацiю;

     - назву та реквiзити документiв (включаючи ВМД), представлених як пiдставу для перемiщення предметiв.

     Якщо затриманi предмети, з яких-небудь пiдстав не можуть бути залишенi у митному органi та передаються на вiдповiдальне зберiгання службовим особам, про це складається акт за формою А-1, про що вiдзначається в протоколi.

     Протокол за формою П-3 складається в двох екземплярах, при цьому перший залишається в справах митного органу, а другий вручається представнику пiдприємства або декларанту.

     6.4.2.4. Iншi форми протоколiв.

     У випадках, коли, виходячи з конкретних обставин, форми протоколiв, що встановленi, не можуть бути застосованi для документального закрiплення виявленого правопорушення, допускається складення протоколу довiльної форми. Складення такого протоколу повинно проводитися з дотриманням вимог, якi викладенi у цьому роздiлi положення.

     У випадках затримання iншими правоохоронними органами України предметiв, що є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил, митним органом приймається до свого провадження протокол того органу, який затримав такi предмети. Як правило, протокол приймається митним органом одночасно з предметами, затриманими по протоколу та iншими зiбраними по справi матерiалами.

     6.5. Проведення митних обстежень.

     Митне обстеження пiдприємства, примiщень, транспортних засобiв провадиться в присутностi понятих (не менше 2-х осiб). службова справа митних органiв, яка органiзує i провадить обстеження об'єкта, зобов'язана залучити до участi в обстеженнi власника об'єкта або представника власника, а також має право залучити фахiвця, представника транспортної органiзацiї, що перевозить вантаж, декларанта, свiдка.

     Про проведення митного обстеження згiдно зi ст. 127 МК України складається протокол за формою П-4. В разi необхiдностi заповнюється перелiк предметiв за формою П-5.

     В протоколi вказується: - мiсце i дата проведення обстеження; час його початку та закiнчення, посада та прiзвище особи, яка склала протокол, прiзвище, iм'я та по батьковi кожної особи, яка брала участь в обстеженнi, а в необхiдних випадках - i його адреса, змiст обстеження та виявленi пiд час його проведення суттєвi для справи обставини. Якщо пiд час проведення обстеження застосовувались фотографування, кiно та вiдеозйомка, звукозапис, або були виготовленi злiпки та вiдбитки слiдiв, то в протоколi мають бути вказанi також технiчнi засоби, якi було застосовано пiд час обстеження, умови та порядок їх застосування, об'єкти, до яких цi засоби було застосовано, та отриманi результати. В протоколi має бути вiдзначено, що перед застосуванням технiчних засобiв про це були попередженi особи, якi беруть участь в проведеннi обстеження.

     Протокол повиннi прочитати усi особи, якi брали участь в проведеннi обстеження, їм мають бути роз'ясненi права роботи зауваження, якi пiдлягають внесенню в протокол.

     Протокол пiдписується службовою особою митницi, власником (або його представником) об'єкта, що пiдлягав обстеженню, понятими, перекладачем, фахiвцем та iншими особами, якщо вони брали участь в проведеннi обстеження.

     До протокола додаються фотографiчнi негативи та знiмки, кiноплiвки, дiапозитиви, фонограми, вiдеокасети, плани, схеми, злiпки та вiдбитки, якi були зробленi пiд час проведення обстеження, а також пломби та печатки (знятi з об'єктiв, що пiдлягали обстеженню).

     Якщо хтось з учасникiв митного обстеження вiдмовляється пiдписати протокол, про це робиться вiдмiтка, завiрена пiдписом особи, яка провадила обстеження.

     Особi, яка вiдмовилась пiдписати протокол, має бути надана можливiсть дати пояснення причини вiдмови, якi вносяться до протоколу.

     В разi виникнення в осiб, якi беруть участь в обстеженнi зауважень, пов'язаних з проведенням обстежень, їм має бути надана можливiсть письмово викласти їх в протоколi.

     6.5.1. Деякi правила проведення митних обстежень.

     Обстеження провадиться службовою особою митного органу. Решта осiб допомагає йому i дiє тiльки за його вказiвкою. Обстеження може бути проведене в будь-який час доби в разi наявностi необхiдного освiтлення.

     Послiдовнiсть обстеження окремих об'єктiв залежить вiд обставин конкретного випадку, але обраний план огляду має забезпечити такий стан, щоб всi об'єкти, якi мають вiдношення до мiсця подiї, були б ретельно оглянутi.

     На початку обстеження, поки не порушене оточення, рекомендується зробити орiєнтувальнi оглядовi фотознiмки, а також фотознiмки найбiльш важливих (вузлових) дiлянок об'єкта, що обстежується.

     Все виявлене на мiсцi подiї має бути пред'явлене понятим, якi, як правило, повиннi перемiщуватись разом iз службовою особою, що провадить обстеження.

     Огляд речей та документiв, виялених пiд час обстеження, здiйснюється, як правило, на мiсцi проведення вiдповiдної дiї. В цьому випадку, коли для бiльш ретельного огляду предметiв та документiв потребується бiльше часу, або за iнших обставин, огляд провадиться в митному органi, або за iншому примiщеннi.

     У випадках, якщо провадиться обстеження предметiв та документiв, що зберiгаються в примiщеннi, упаковках, транспортних засобах, тощо, якi опечатанi або опломбованi, слiд пiд час розпечатування забезпечити збереження пломб та вiдбиткiв печаток.

     По закiнченнi обстеження запакованi пломби та печатки передають на експертне кримiналiстичне дослiдження на предмет з'ясування, чи розпечатувалися вони чи нi, з метою встановлення можливостi довкладень або вилучення перемiщуваних предметiв та документiв на шляху слiдування.

     Якщо пiд час обстеження були виявленi предмети, що є безпосереднiми об'єктами порушення, а також документи, необхiднi для порушення справи, службова особа митного органу, керуючись ст. 128 МК України, проводить їх вилучення. В необхiдних випадках предмети або документи, що вилучаються, пакуються та опечатуються, про що в протоколi робиться вiдповiдний запис.

     Пiд час проведення митного обстеження об'єкту службова особа митного органу на пiдставi ст.40 МК України має право провести взяття проб та зразкiв вантажу, що обстежується, про що в протоколi робиться вiдповiдний запис, а про взяття проб та зразкiв складається окремий протокол за формою П-6.

     6.6. Опитування осiб у справi про порушення митних правил.

     Службова особа митного органу України, а також службова особа, яка розглядає справу про порушення митних правил, згiдно з ст. 124 МК України та Кодексом України про адмiнiстративнi правопорушення може викликати та опитати будь-яку особу, якiй можуть бути вiдомi якi-небудь обставини, що пiдлягають уточненню.

     Очевидцi (свiдки), якi викликанi по одному i тому ж факту опитуються порiзно, та у вiдсутностi iнших очевидцiв (свiдкiв).

     Перед опитуванням слiд засвiдчити особу очевидцiв (свiдка), роз'яснити йому його права та обов'язки, з'ясувати, чи володiє дана особа українською мовою, чи потрiбен йому перекладач на якiй мовi опитуваний буде давати свiдчення. Цих правил необхiдно неухильно дотримуватись пiд час опитування iноземних громадян.

     На початку опитування з'ясовується вiдношення особи, що опитується, до перемiщуваних через митний кордон речей, цiнностей або вантажiв i з'ясовуються iншi необхiднi вiдомостi про особу, що опитується.

     Опитування по сутi справи, що знаходиться в провадженнi, починається пропозицiєю до очевидця (свiдка) повiдомити все, що йому вiдомо про обставини, у зв'язку з якими вiн був викликаний для опитування. Пiсля повiдомлення службова особа митного органу може ставити питання.

     Для опитування очевидця (свiдка) вiком вiд 14 до 16 рокiв викликають педагога, а також законних представникiв або близьких родичiв. Перед початком опитування цим особам роз'яснюються їх права та обов'язки, про що в протоколi робиться вiдмiтка.

     Вказанi особи, якi присутнi при опитуваннi, з дозволу iнспектора можуть задавати питання. Службова особа митного органу може вiдвести питання, але вiдведене питання має бути занесене до протоколу.

     Опитування осiб оформлюється протоколом за формою П-17.

     Свiдчення очевидця записуються вiд першої особи i, по можливостi, дослiвно. В разi необхiдностi записуються поставленi очевидцю питання. По закiнченнi опитування протокол пред'являють опитуванiй особi для прочитання, або на його прохання протокол зачитується уголос. Особа, яку опитували, має право вимагати доповнення протоколу та внесення в нього поправок. Цi доповнення i поправки пiдлягають обов'язковому занесенню до протоколу. Пiсля того, як протокол прочитано, в ньому робиться запис про те, що всi свiдчення записанi вiрно та очевидцем прочитанi або написанi ним власноручно, доповнень та зауважень немає. Якщо протокол написано на кiлькох аркушах, то очевидець та особи, якi були присутнi пiд час складення протоколу, пiдписують кожний аркуш окремо. Пiсля подання свiдчень, в разi прохання очевидця, йому має бути надана можливiсть написати свої свiдчення власноручно, про що в протоколi опитування робиться вiдмiтка.

     В разi проведення опитування з участю перекладача, протокол опитування повинен включати вказiвку про роз'яснення перекладачевi його обов'язкiв, що засвiдчується пiдписом перекладача. В протоколi робляться вiдмiтки про роз'яснення особi, що опитується, її права на вiдвiд перекладача та додається заява з цього приводу. Перекладач пiдписує кожний аркуш протокола та протокол в цiлому. Особа, яку опитують, своїм пiдписом в кiнцi протоколу пiдтверджує, що зроблений усно переклад протоколу вiдповiдає її свiдченням. Якщо протокол опитування було перекладено на iншу мову письмово, то переклад в цiлому на кожний його аркуш окремо повинен бути пiдписаний перекладачем та особою, яка опитувалась.

     Якщо особа, що опитувалась, вiдмовилась вiд пiдпису, то в протоколi робиться запис такого змiсту: - протокол прочитаний, доповнень та зауважень нема, вiд пiдпису вiдмовився, причини ...".

     6.7. Адмiнiстративне затримання.

     Для складання протоколу про порушення митних правил, в разi неможливостi скласти його на мiсцi, забезпечення провадження по справi, з'ясування особи порушника, а також з метою припинення митного правопорушення, службова особа митних органiв України згiдно зi ст. 125 МК України має право провести адмiнiстративне затримання. Затримання проводиться за рiшенням начальника митного органу або особи, яка його замiщає.

     Адмiнiстративне затримання може бути проведене тiльки за наявнiстю правопорушення. Затримання неприпустиме, якщо провопорушення вiдсутне.

     Адмiнiстративне затримання особи, яка скоїла митне правопорушення, може тривати не бiльше 3-х годин, при цьому термiн обчислюється з моменту закiнчення митного контролю та доставлення правопорушника в службове примiщення митного органу або iнше примiщення для складення протоколу, а особи, яка була в станi сп'янiння - з моменту її витвереження.

     Про кожний випадок затримання особи, яка пiдозрюється в скоєннi митного порушення, має бути складений протокол за формою П-8.

     Протокол затверджує начальник митного органу, або особа, яка його замiщає.

     В протоколi вказуються: дата (рiк, мiсяць, число, час) та мiсце складення; посада; прiзвище, iм'я та по батьковi особи, яка склала протокол; кого затримано (основнi данi про особу затриманого); пiдстави та мотиви затримання; пояснення порушника, наявнiсть ручної поклажi; зауваження порушника з приводу оформлення протоколу, що надiйшли пiд час його оформлення.

     Не можуть бути адмiнiстративно затриманi: iноземнi громадяни, якi скоїли правопорушення, якщо вони користуються дипломатичною недоторканiстю i пред'явили на пiдтвердження цього дипломатичний паспорт, дипломатичну або консульську картку, а також народнi депутати, суддi, прокурори.

     Службова особа митного органу, яка затримала правопорушника, зобов'язана роз'яснити затриманому його права та обов'язки.

     6.8. Витребування документiв, необхiдних для розгляду справи про порушення митних правил.

     З метою повноти та об'єктивностi митного розслiдування службова особа митного органу має право витребувати будь-якi документи та iнформацiю, необхiдну для розгляду справи.

     Згiдно зi ст. 126 МК України службова особа митного органу в листi-дорученнi вказує термiн обов'язкового виконання - до 5 дiб.

     Лист-доручення складається за формою В-1.

     6.9. Вилучення предметiв та документiв.

     Якщо службова особа митного органу має вiдомостi про те, що в пiдприємствi, установi, органiзацiї знаходяться предмети, листи, документи або iнша переписка, необхiднi для розгляду справи про митне порушення, то вона має право згiдно зi ст. 128 МК України провести вилучення таких предметiв. Проведення вилучення в нiчний час, за винятком негайних випадкiв не допускається.

     Вилучення оформлюється протоколом (у двох примiрниках), копiя якого вручається пiд розпис про вручення представниковi тих закладiв, пiдприємств або органiзацiй, де було проведене вилучення. Протокол складається за формою П-9.

     При проведеннi вилучення обов'язкова участь понятих (не менше 2-х осiб) та представника пiдприємства або органiзацiї, де воно проводиться. Вказаним особам необхiдно роз'яснити їх право бути присутнiми при всiх дiях i подавати заяви, що пiдлягають занесенню в протокол, з приводу цих дiй.

     В необхiдних випадках для участi в проведеннi вилучення слiд запросити вiдповiдного спецiалiста. Пiд час проведення вилучення слiд запропонувати видати предмети, документи, що можуть мати значення для справи. Якщо вони виданi добровiльно та немає пiдстав пiдозрювати приховування розшукуваних предметiв та документiв, службова особа митного органу має право обмежитись вилученням виданого i не проводити дiй по їх розшуку. Всi предмети та документи, що вилучаються, пред'являються понятим та iншим учасникам даної дiї та в разi необхiдностi пакуються та опечатуються на мiсцi, про що в протоколi робиться вiдповiдний запис.

     Назви предметiв i документiв, що вилучаються, обов'язково записуються в протокол з перелiком їх реквiзитiв, iдентифiкацiйних ознак (номер, колiр, розмiр, т.п.).

     В ходi митного розслiдування службова особа митного органу має право прийняти рiшення або про визнання вилучених предметiв речовим доказом, або про повернення їх власнику за вiдсутнiстю необхiдностi.

     Вилученi предмети, що є речовими доказами, пiдлягають зберiганню або до закiнчення перевiрки, або до вступу в силу остаточного рiшення по данiй справi.

     6.10. Оцiнка вилучених предметiв.

     Вилученi предмети оцiнюють на пiдставi державних роздрiбних цiн, що дiють в Українi, а за вiдсутнiстю таких цiн - на пiдставi висновку експертiв.

     Перерахунок iноземної валюти, вилученої згiдно з статтею 128 МК України, у валюту України провадиться за дiючим на день виявлення порушення митних правил курсом Нацiонального банку України, що застосовується для розрахункiв за зовнiшньоекономiчними операцiями (ст.129 МК).

     6.11. Пред'явлення предметiв та документiв для впiзнання.

     В ходi митного розслiдування з метою встановлення тотожностi об'єкта, що пред'являється, з об'єктом, що спостерiгається при впiзнаннi, службова особа митного органу згiдно зi ст. 130 МК України має право пред'явити для впiзнання порушнику, свiдку, предмети та документи, якi виявленi при митного оглядi, обстеженнi, особистому оглядi, проведеннi вилучення. Про пред'явлення документiв i предметiв для впiзнання службова особа митного органу складає протокол за формою П-10. В протоколi вказують вiдомостi про особу, яка впiзнає, про предмети та документи, що пред'явленi для впiзнання, про час i умови проведення даної дiї, при можливостi дослiвно подаються свiдчення особи, яка впiзнає.

     В протоколi фiксуються роз'яснення особам, якi беруть участь у впiзнаннi, їх прав i обов'язкiв.

     До пред'явлення особам для впiзнання предметiв та документiв вони попередньо опитуються про обставини, за яких вони спостерiгали предмети, документи, про ознаки та особливостi, завдяки яким вони можуть провести впiзнання. Пiд час опитування особи, яка впiзнає, слiд з'ясувати:

     - обставини i об'єктивнi фактори спостереження; в яких умовах особа, яка впiзнає, спостерiгала об'єкт, в зв'язку з чим це вiдбувалося; в який час доби вiдбувалося спостереження, якi були умови освiтлення, як довго вiдбувалося спостереження, тощо;

     - суб'єктивнi фактори, що впливають на повноту та вiрнiсть сприйняття, стан зору особи, яка впiзнає, особливостi його пам'ятi, чи добре вiн запам'ятав спостережуваний об'єкт, чи звернув увагу на iндивiдуальнi ознаки спостережуваного об'єкта, i чи може вiн їх описати;

     - наявнiсть характерних ознак та iндивiдуальних особливостей об'єкта;

     - чи може особа, яку опитують впiзнати об'єкт в числi iнших однорiдних;

     - чи може хто-небудь пiдтвердити свiдчення про ознаки та особливостi об'єкта.

     Об'єкт, що впiзнають, пред'являється в групi однорiдних об'єктiв. Особа, що впiзнає, повинна вказати на предмет або документ, про який вона дала свiдчення. Питання, що наводять, - неприпустимi. Якщо особа, яка впiзнає, вказала на один з пред'явлених об'єктiв, вона повинна пояснити, за якими ознаками або особливостями його впiзнала.

     Пред'явлення об'єктiв для впiзнання проводиться тiльки в присутностi понятих.

     Пiд час проведення впiзнання слiд вказувати такi вимоги:

     - предмети i документи, що пред'являють, повиннi бути одного найменування, призначення, розмiру, форми, моделi, марки, кольору, тощо:

     - кiлькiсть предметiв i документiв має бути не менше 2 - 3 крiм того, що впiзнають.

     Процес пред'явлення для впiзнання вiдображають в протоколi в тiй послiдовностi, в якiй вiдбувалась ця дiя. Свiдчення особи, яка впiзнає, фiксуються по можливостi дослiвно. Протокол пiдписують службова особа митного органа, особа, яка впiзнавала, понятi, а також перекладач та спецiалiст, якщо такi брали участь. Порядок внесення в протокол зауважень, пропозицiй, що надiйшли пiд час дiї, зберiгається той же, що i при митному обстеженнi.

     6.12. Експертиза.

     В разi необхiдностi службова особа митного органу на пiдставi ст. 131 МК України призначає та доручає провести експертизу з метою з'ясування найменування вантажу, складу елементiв, що входять в конкретне найменування, способу виготовлення, умов виготовлення, вiдповiднiсть конкретного найменування вiдповiдному ГОСТу, з'ясування вартостi перемiщуваних предметiв i вiдповiднiсть її свiтовим цiнам за дiючим курсом на момент вилучення вантажу, оцiнки художньої, iсторичної, науково-технiчної або iншої культурної цiнностi предметiв, а також iнших питань.

     Експертизи призначаються у випадках, коли для правильного вирiшення питань необхiднi спецiальнi значення в науцi, технiцi, мистецтвi, в якiй-небудь сферi дiяльностi, отримання суджень та висновкiв, що спираються на строго вивiренi, справжнi науковi данi i зробленi на пiдставi конкретних наукових методик. Експертиза проводиться експертами вiдповiдних установ або iншими спецiалiстами, призначеними особою, яка проводить митне розслiдування. Питання, що ставлять експерту, та його висновки не можуть виходити за межi спецiальних знань експерта. При цьому службова особа митного органу зобов'язана на вимогу експерта ознайомити його з матерiалами справи, що мають вiдношення до предмету експертизи, розглянути його клопотання про надання додаткових матерiалiв, необхiдних для подання висновку, а також поставити особi, яка притягується до вiдповiдальностi, свiдку питання, якi вiдносяться до предмету експертизи; надати можливiсть бути присутнiм пiд час розгляду справи.

     Службова особа митного органу при призначеннi експертизи визначає конкретнi пiдстави i умови проведення, предмет експертизи, об'єкти, експерта чи заклад, де буде проводитися дослiдження, мiсце i час проведення експертизи.

     Про призначення експертизи службова особа митного органа виносить постанову за формою П-11. Постанова повинна мiстити, крiм загальних вiдомостей (час, мiсце складення, ким складано), фактичнi данi, що вказують на пiдстави проведення i визначальнi реальнi умови проведення конкретної експертизи. При цьому викладаються обставини справи, в зв'язку з якими виникла необхiднiсть у використаннi спецiальних знань, вказують назву експертної установи або прiзвище, iм'я та по батьковi експерта, якому доручено проведення експертизи; встановлюється предмет експертизи, тобто формулюються питання, що пiдлягають вирiшенню i перераховуються об'єкти експертизи - матерiали справи, наданi в розпорядження експерта (речовi докази, зразки для порiвняння та iншi матерiали справи, що мiстять iнформацiю, яка має вiдношення до предмета експертизи i необхiдну для надання висновку).

     В постановi має бути чiтко сформульоване завдання i в зв'язку з цим iндувiдуалiзованi наданi експерту речовi докази, позначенi безпосереднi об'єкти дослiдження (наприклад, точно вказанi пiдписи, вiдбутки печатки, що пiдлягають дослiдженню, а також порiвняльнi та допомiжнi матерiали). Бажано вказати вид упаковки з описом упакованих предметiв i порiвняльних матерiалiв.

     В разi необхiдностi службова особа митного органа має право призначити повторну або додаткову експертизу. Призначення такої експертизи має бути детально мотивоване, повiдомленi тi положення iз висновку експерта, який проводив первинну експертизу, що викликали сумнiв, а також обставини справи, на пiдставi яких поставлена пiд сумнiв достовiрнiсть, висновкiв експерта.

     6.13. Проведення перевiрки окремих сторiн дiяльностi пiдприємств.

     В ходi митного розслiдування у справi начальник митного органу або особа, яка його замiщує, на пiдставi ст. 132 МК України своєю постановою, складеною за формою П-12, призначає i доручає перевiрку дiяльностi пiдприємства, пов'язаної з порушеннями митних правил:

     - службовiй особi митного органу, в чиєму провадженнi знаходиться справа, а в необхiдних випадках, в залежностi вiд обсягу, складностi перевiрки - групi осiб, до складу якої можуть залучатися спецiалiсти, що не працюють в митнiй службi;

     - органiзацiї, вищiй по вiдношенню до тiєї, яка допустила порушення;

     - органiзацiї, що здiйснює контроль за окремими напрямками дiяльностi пiдприємства-порушника, у питаннях, що вiднесенi до її компетенцiї.

     З метою забезпечення повноти та своєчасностi результатiв перевiрки або ревiзiї, пов'язаних з порушенням митних правил, службовiй особi митного органу на пiдставi наявних вiдомостей, про правопорушення необхiдно чiтко сформулювати у дорученнi питання, що його цiкавлять, а також встановити термiн виконання.

     Термiн проведення перевiрки встановлюють залежно вiд термiну, необхiдного для закiнчення провадження у справi.

     Висновки про результати перевiрки повиннi бути неспростовними, спиратись на факти, якi пов'язанi з порушенням законiв. Прийнятi по результатах перевiрки заходи щодо усунення правопорушення, його причини i умови, що сприяли, фiксуються в матерiалах справи.

     Пiд час проведення перевiрки службова особа митного органу повинна виявити не тiльки факт правопорушення, але i його наслiдки до яких, серед iншого, вiдносяться матерiальнi збитки, а також розмiр збиткiв, хто їх понiс, i хто в цьому винен.

     Пiсля закiнчення перевiрки її результати повиннi бути в триденний строк повiдомленi пiдприємству.

     6.14. Особи, якi беруть участь у провадженнi в справi про порушення митних правил.

     6.14.1. Права та обов'язки особи, яка притягується до адмiнiстративної вiдповiдальностi.

     Згiдно з дiючим законодавством особа, яка притягається до адмiнiстративної вiдповiдальностi має право:

     - знайомитись з матерiалами справи;

     - давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання;

     - при розглядi справи користуватися юридичною допомогою адвоката, виступати рiдною мовою i користуватися послугами перекладача, якщо вона не володiє мовою, якою ведеться провадження;

     - оскаржити постанову по справi (ст.268 КпАП України).

     6.14.2. Законнi представники.

     Iнтереси осiб, якi притягуються до адмiнiстративної вiдповiдальностi, i через свої фiзичнi та психiчнi вади не можуть самi здiйснювати свої права у справах про адмiнiстративнi правопорушення, мають право представляти їх законнi представники (батьки, усиновителi, опiкуни, пiклувальники).

     Справи юридичних осiб ведуть їх законнi представники, якi дiють в межах повноважень, наданих їм законом, статутом або положення.

     Представниками пiдприємств є:

     - керiвник та iншi уповноваженi працiвники пiдприємств - у справах цих пiдприємств;

     - адвокати;

     - уповноваженi органiзацiї, яким законом, статутом або положенням надано право захищати iнтереси iнших осiб;

     - iншi особи, якi дiють за дорученням осiб, якi притягуються до вiдповiдальностi.

     Представлення iнтересiв iноземних юридичних осiб, акредитованих в Українi здiйснюється представниками перелiченими вище, за умови, що нотарiальне посвiдчення документа, що пiдтверджує їх повноваження, виконане в країнi реєстрацiї цих юридичних осiб i доручення легалiзоване в посольствi України в данiй країнi, а за вiдсутнiстю дипломатичних зносин - в Консульському Управлiннi МЗС України (ст.270 КпАП України).

     Повноваження представника пiдприємства пiдтверджується нотарiально засвiдченим дорученням. Керiвники цих осiб надають документи, що засвiдчують їх службовi повноваження. Вiд iменi пiдприємства доручення видає керiвник.

     Законнi представники зобов'язанi за вимогою органа (службової особи), в чиєму провадженнi знаходиться справа про порушення митних правил, надати документи, що засвiдчують їх статус законних представникiв.

     Законний представник може бути опитаний як свiдок.

     6.14.3. Адвокат.

     Для надання юридичної допомоги особi, яка притягується до адмiнiстративної вiдповiдальностi, у розглядi справи про порушення митних правил може брати участь адвокат.

     Адвокат, який бере участь у розглядi справи про порушення митних правил, має право знайомитись з усiма матерiалами справи, заявляти клопотання, за дорученням особи, яка його запросила, вiд її iменi подавати скарги на постанову у справi.

     Повноваження адвоката посвiдчують ордером, що його видає юридична консультацiя.

     Адвоката не можна опросити як свiдка про обставини справи, якi стали йому вiдомi в зв'язку з наданням юридичної допомоги.

     Адвокат допускається до участi в процесi митного розслiдування з стадiї розгляду начальником вiдповiдного митного органу справи про порушення митних правил (ст.271 КпАП України).

     6.14.4. Свiдок.

     Як свiдок в справi про порушення митних правил може бути викликана кожна особа, про яку є данi, що їй вiдомi якi-небудь обставини, що пiдлягають установленню по данiй справi.

     На виклик органу (службової особи), у провадженнi якого перебуває справа, свiдок зобов'язаний з'явитися в зазначений час, дати правдивi свiдчення, повiдомити все вiдоме йому по справi та вiдповiсти на поставленi питання (ст. 272 КпАП України).

     Свiдка викликають запрошенням, в якому встановлюється, куди i до кого вiн має з'явитися, а також день i час. Запрошення вручається свiдку пiд розпис, а у разi його тимчасової вiдсутностi - дорослим членам сiм'ї, адмiнiстрацiї за мiсцем роботи, житловим органам за мiсцем проживання.

     6.14.5. Експерт.

     Експерт призначається органом (службовою особою), в провадженнi якого перебуває справа про порушення митних правил, у разi, коли виникає потреба в спецiальних знаннях.

     Експерт зобов'язаний: з'явитися на виклик; дати об'єктивний висновок на поставленi перед ним питання.

     Експерт має право:

     - знайомитися з матерiалами справи, що стосуються предмета експертизи;

     - заявляти клопотання про надання йому додаткових матерiалiв, необхiдних для дачi висновку;

     - з дозволу органа (службової особи), в провадженнi якого перебуває справа про порушення митних правил, ставити особi, яка пригягується до вiдповiдальностi, свiдку запитання, що стосуються предмета експертизи;

     - бути присутнiм пiд час розгляду справи (ст.273 КпАП України).

     Експертом може бути як працiвник експертної установи, так i iнша особа (спецiалiст), яка залучається до виконання ролi експерта в разовому порядку.

     Експерту вiдшкодовують витрати, пов'язанi з явкою на виклик органу (посадової особи), в провадженнi якого перебуває справа про порушення митних правил.

     6.14.6. Перекладач.

     Перекладач призначається митним органом України (службовою особою), в провадженнi якого перебуває справа про порушення митних правил.

     Перекладач зобов'язаний з'явитися на виклик органу (службової особи) i зробити повно i точно доручення йому переклад (ст. 274 КпАП України).

     Особами, якi не володiють мовою, на якiй ведеться провадження у справi, визнаються особи, якi не розумiють або погано розумiють розмовну мову, не можуть вiльно розмовляти або читати даною мовою, мають труднощi в розумiннi тих чи iнших термiнiв.

     Перекладач не повинен виконувати iнших функцiй по справi. Неприпустиме об'єднання в однiй особi функцiй перекладача та особи, яка розглядає справу, адвоката, експерта, свiдка та iнш.

     6.14.7. Понятi.

     Митним кодексом України участь понятих передбачена ст.130 МК України, яка регламентує пред'явлення предметiв та документiв для впiзнання.

     Пред'явлення предметiв та документiв для впiзнання проводиться в присутностi понятих.

     Понятих має бути не менше двох. Понятими можуть виступати будь-якi незацiкаленi в справi особи. Неприпустиме запрошення понятим особи, яка притягується до адмiнiстративної вiдповiдальностi адвоката, свiдка, експерта або перекладача.

     Понятими в справi про порушення митних правил не можуть бути працiвники митних органiв України, а також працiвники правоохоронних органiв (суд, прокуратура, МВС та СБ), в провадженнi яких може потiм знаходитися справа.

     Понятi зобов'язанi засвiдчити факт, змiст та результат дiй, що були проведенi в їх присутностi. Вони мають право з приводу проведених дiй робити зауваження, якi пiдлягають занесенню в протокол.

     Особи, якi запрошенi як понятi, користуються правом на вiдшкодування витрат, яких вони зазнали в зв'язку з участю в справi.

     Про роз'яснення понятим їх прав i обов'язкiв робиться вiдмiтка в протоколi.

     6.14.8. Суми, що пiдлягають сплаченню свiдкам, експертам i перекладачам.

     Свiдкам, експертам i перекладачам вiдшкодовуються у встановленому порядку витрати, що вони зазнали в зв'язку з явкою в орган (до службової особи), в провадженнi якого перебуває справа про адмiнiстративне порушення.

     За особами, яких викликають як свiдкiв, експертiв i перекладачiв, зберiгається у встановленому порядку середнiй заробiток за мiсцем роботи на час їх вiдсутностi у зв'язку з явкою в орган (до службової особи), в провадженнi якого перебуває справа (ст. 275 КпАП України).

     6.15. Розгляд справи про порушення митних правил.

     6.15.1. Мiсце розгляду справи про порушення митних правил.

     Справа про порушення митних правил розглядається за мiсцем знаходження митного органу, службова особа якого здiйснювала провадження у справi (ст.136 МК).

     6.15.2. Строк розгляду справи про порушення митних правил.

     Справа про порушення митних правил розглядається у п'ятнадцятиденний строк з дня одержання органом чи службовою особою, зазначеними у п.5.4., матерiалiв, якi необхiднi для вирiшення справ (ст.137 МК).

     6.15.3. Закiнчення пiдготовки справи до розгляду.

     Службова особа проводить пiдготовку справи до розгляду.

     При цьому вирiшуються такi питання:

     - визначається вiдсутнiсть пiдстав, що виключають провадження у справi, а також чи вiдноситься до його компетенцiї розгляд даної справи. Якщо справа мiстить ознаки контрабанди (ст.100 МК України), то матерiали справи передаються для проведення дiзнання вповноваженiй на це службовiй особi;

     - перевiряється, чи правильно складенi протоколи та iншi матерiали справи про порушення митних правил;

     - розглядаються та вирiшуються клопотання особи, яка притягується до вiдповiдальностi, законних представникiв, адвоката та iнших осiб, що беруть участь у розглядi справи (ст. 278 КпАП України).

     Матерiали справи брошуруються, пiсля чого складається опис документiв, що мiстяться в справi.

     6.15.4. Справа про порушення митних правил розглядається в присутностi особи, яка притягується до адмiнiстративної вiдповiдальностi.

     У разi вiдсутностi особи, яка притягується до адмiнiстративної вiдповiдальностi, справу про порушення митних правил може бути розглянуто лише у випадках:

     - коли особа, яка вчинили порушення не встановлена;

     - порушення митних правил вчинене пiд час пересилки предметiв у мiжнародних поштових вiдправленнях:

     - особi, яка притягується до вiдповiдальностi було своєчасно повiдомлено про мiсце та час розгляду справи, але вiд неї не надiйшло клопотання про перенесення часу розгляду справи;

     - коли є данi про те, що на час розгляду справи особа знаходиться поза межами України (ст.138 МК).

     6.15.5. Порядок розгляду справи в митному органi України.

     Згiдно з законодавством розгляд справи починається з представлення службової особи, яка розглядає справу.

     Службова особа оголошує, яка справа пiдлягає розгляду, хто притягується до вiдповiдальностi, роз'яснює особам, якi беруть участь у розглядi справи, їх права i обов'язки. Пiсля цього оголошується протокол про порушення митних правил. На засiданнi заслуховуються особи, якi беруть участь у розглядi справи, дослiджуються докази i вирiшуються клопотання (ст. 279 КпАП України).

     6.15.6. Службова особа при розглядi справи зобов'язана з'ясувати:

     - чи було вчинено порушення митних правил;

     - чи винна дана особа в його вчиненнi;

     - чи пiдлягає вона адмiнiстративнiй вiдповiдальностi;

     - чи є обставини, що пом'якшують i обтяжують вiдповiдальнiсть;

     - чи заподiяно майнову шкоду;

     - iншi обставини, що мають значення для правильного вирiшення справи (ст.280 КпАП України).

     6.15.7. Сповiщення осiб - учасникiв розгляду справи про порушення митних правил.

     У справах про порушення митних правил особа, яка притягується до вiдповiдальностi, сповiщається запрошенням про час i мiсце розгляду справи, якщо про це вiдсутня вiдмiтка в протоколi про порушення митних правил.

     6.16. Постанова по справi про порушення митних правил.

     6.16.1. Розглянувши справу про порушення митних правил, орган (службова особа) виносить постанову по справi за формою П-13.

     Постанова повинна мiстити:

     - найменування органу (службової особи), який винiс постанову, дату розгляду справи;

     - вiдомостi про особу, щодо якої розглядається справа;

     - викладення обставин, установлених при розглядi справи;

     - зазначення статтi МК України, яка передбачає вiдповiдальнiсть за дане порушення;

     - прийняте по справi рiшення;

     - строк i порядок її оскарження.

     Постанова пiдписується службовою особою, яка розглянула справу (ст. 140 МК).

     6.16.2. По справi по порушення митних правил службова особа, вказана у ст. 135 МК України виносить одну з таких постанов:

     - про накладення адмiнiстративного стягнення;

     - про припинення провадження у справi;

     - про порушення кримiнальної справи i проведення дiзнання у справi про контрабанду.

     Постанова про закриття справи виносяться при оголошеннi усного зауваження або передачi її для провадження дiзнання, а також при наявностi обставин, якi виключають провадження по справi.

     6.16.3. Постанова оголошується негайно пiсля закiнчення розгляду справи. Копiя постанови протягом трьох днiв з дня її винесення вручається або надсилається особi, щодо якої її винесено. Постанова вважається врученою, хоч би особа, якiй було вислано постанову, не знаходилась у вказаному нею мiсцi проживання, перебування або тимчасового проживання або це мiсце було вказано нею невiрно.

     У випадках, коли особа, яка вчинила порушення митних правил не встановлена, але є вiдомостi про декларанта, власника, вiдправника або фiзичних осiб, пiдприємства, на зберiганнi у яких знаходились або знаходяться предмети, якi є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил, вони повiдомлюються про виявлене порушення та про прийняте по справi рiшення в строки, передбаченi для вручення постанови (ст. 140 МК).

     6.16.4. Пропозицiї про усунення причин та умов, що уможливили порушення митних правил.

     Службова особа митного органу України, яка має право розглядати справу про порушення митних правил, зобов'язана при розглядi справи вжити заходiв по встановленню причин та умов, що уможливили таке правопорушення. По закiнченнi розгляду справи вiдповiдним пiдприємствам та органiзацiям вносяться пропозицiї щодо усунення таких причин та умов.

     Всенення пропозицiй вiдображається в постановлюючiй частинi постанови, що виноситься по результатах розгляду справи.

     Пiдприємства та органiзацiї, що отримали вiдповiднi пропозицiї вiд митного органу, зобов'язанi прийняти їх до розгляду та протягом мiсяця з дня їх надходження повiдомити службовiй особi митного органу України, яка внесла пропозицiю, про вжиття заходiв.

     Вiдповiднi пiдприємства та органiзацiї додаються до матерiалiв справи (ст.146 МК).

7. Контроль за дотриманням законностi у провадженнi в справах про порушення митних правил та порядок оскарження

     7.1. Вищестоячi митнi органи України здiйснюють контроль за дотриманням законностi в провадженнi у справах про порушення митних правил пiд час:

     - пiдготовки справи до розгляду;

     - розгляду справи та винесення постанови;

     - виконання постанови у справах про порушення митних правил.

     У справах про порушення митних правил, якi розглядає уповноважена особа цього органу, контроль за дотриманням законностi у провадженнi у таких справах здiйснюється у порядку, визначеному його керiвником.

     7.2. Оскарження та опротестування постанови у справах про порушення митних правил.

     7.2.1. Оскарження постанови митного органу України.

     Митним кодексом України (ст. 143) та Кодексом України про адмiнiстративнi правопорушення (ст.287) закрiпленi права особи, на яку постановою митного органу України накладене адмiнiстративне стягнення за порушення митних правил, оскаржити цю постанову

     Iншi особи такого права не мають.

     7.2.2. Порядок подання скарги.

     Скарга на постанову начальника митницi може бути подана у вищестоячий митний орган - Державний митний комiтет України, або у районний (мiський) народний суд за мiсцем знаходження вiдповiдного митного органу України. Рiшення суду є остаточним.

     Рiшення Державного митного комiтету України (ст.143) може бути оскаржене у районному народному судi за мiсцем знаходження митного комiтету. Рiшення суду є остаточним.

     7.2.3. Строки, протягом яких можна подати скаргу.

     Згiдно з ч. 1 ст.126 МК України постанова митного органу може бути оскаржена протягом 10 днiв з дня винесення постанови. Цей строк починається наступного дня пiсля пiдписання уповноваженою на те особою постанови про накладення адмiнiстративного стягнення або прийняття рiшення вищестоячим митним органом.

     Строк оскарження постанови обчислюється днями.

     Дотримання встановленого строку для подання скарги може бути пiдтверджене квитанцiєю або датою на поштовому конвертi (обов'язково додається до скарги), даними реєстрацiйних журналiв, пiдписами осiб, якi приймали скаргу, iншими вiдомостями.

     Строк закiнчується в кiнцi робочого дня.

     Якщо закiнчення строку припадає на неробочий день, то останнiм днем строку вважається перший наступний за ним робочий день.

     Строк не вважається пропущеним, якщо скарга була здана на пошту до закiнчення строку.

     7.2.4. Поновлення порушеного з поважних причин строку подання скарги.

     В разi пропуску з поважних причин, вказаних в ст. 143 МК України, строкiв подання скарги, цi строки, за заявою особи, у вiдношеннi якої винесена постанова, можуть бути поновленi вiдповiдно вищестоячим митним органом або судом.

     Заява про поновлення пропущених з поважних причин строкiв для оскарження може бути прийнята тiльки вiд особи, у вiдношеннi якої винесена постанов (ч.4 ст. 143 МК України).

     Про поновлення пропущених строкiв або про вiдмову в поновленнi повiдомляється особа, яка подала заяву.

     7.3. Розгляд митним органом України постанов про накладення адмiнiстративного стягнення у зв'язку iз скаргою або протестом, а також в порядку контролю.

     Згiдно з ст. 144 МК України для розгляду вищестоячим митним органом України постанови про адмiнiстративне стягнення передбаченi 3 пiдстави:

     - скарга особи, яка була притягнута до вiдповiдальностi за порушення митних правил;

     - протест прокурора, внесений на постанову митного органу України;

     - у порядку контролю за дотриманням законностi в провадженнi у справах про порушення митних правил.

     При наявностi однiєї з вказаних пiдстав, Державний митний комiтет приймає одне з таких рiшень:

     - залишає постанову без змiн, а скаргу чи протест без задоволення;

     - скасовує постанову i надсилає справу на новий розгляд;

     - скасовує постанову i припиняє справу;

     - змiнює мiру стягнення у межах, передбачених цим Кодексом, з тим однак, щоб стягнення не було посилено.

     По кожному рiшенню виноситься Постанова.

     У випадках, коли до моменту подання скарги в митнi органи справа про порушення митних правил або по контрабандi знаходиться в судi або вiдповiдному правоохоронному органi, то скаргу без розгляду i прийняття по нiй одного з вищезгаданих рiшень слiд надiслати в суд або в правоохороннi органи, де знаходяться матерiали справи, про що необхiдно повiдомити особу, яка подала скаргу.

     7.3.1. Строки розгляду скарги або протесту.

     Згiдно з ст. 144 МК України скарги на постанову про накладення адмiнiстративного стягнення розглядаються протягом мiсяця (це стосується скарг, якi потребують перевiрки).

     Скарги, що не потребують додаткової перевiрки, розглядаються негайно, але не пiзнiше 15 днiв з дня надходження.

     Строки розгляду скарг можуть бути, як виняток, поновленi начальником вищестоячого митного органу або його заступником, про що повiдомляють особу, яка подала скаргу.

     Протест прокурора пiдлягає розгляду протягом 10 днiв з дня надходження в вищестоячий митний орган України.

     Про результати розгляду протеста повiдомляють прокурора.

     Обчислення строку починають з дня реєстрацiї скарги, що надiйшла, або протеста в органах, що мають право їх розглядати.

     Закiнчення строку розгляду скарги або протеста обчислюється з момента прийняття по ним рiшення.

8. Виконання постанов митного органу України у справах про порушення митних правил

     8.1. Обов'язковiсть постанови про накладення адмiнiстративного стягнення за порушення митних правил.

     Постанова про накладення адмiнiстративного стягнення є обов'язковою для виконання державними i громадськими органами, пiдприємствами, установами, органiзацiями, службовими особами i громадянами. Обов'язковiсть виконання постанов базується на вимогах ст. ст. 148, 149 МК України та ст. 298 КпАП України.

     8.1.1. Звернення постанови митного органу до виконання

     Постанова про накладення адмiнiстративного стягнення у виглядi штрафа i конфiскацiї пiдлягає виконанню по закiнченню 15-ти денного строку з моменту її винесення за винятком випадкiв, коли:

     - постанову оскаржено в вищестоячий митний орган. В цьому випадку виконання постанови зупиняється до прийняття рiшення по скарзi та звертається до виконання протягом 10 днiв пiсля прийнятого по скарзi рiшення;

     - постанову оскаржено в районний (мiський) народний суд в строки, передбаченi ст. 143 МК України.

     В цьому випадку постанова звертається до виконання негайно пiсля залишення скарги без задоволення.

     Постанова про стягнення штрафу пiдлягає примусовому виконанню по закiнченню строку, визначеного для добровiльного виконання.

     Пропущений десятиденний строк, вiдведений на оскарження постанов та рiшень митних органiв, може бути поновлений у випадках, якщо причини його пропуску будуть визнанi поважними.

     Постанова у справi про порушення митних правил звертається до виконання митним органом. що винiс цю постанову, самостiйно чи шляхом направлення фiнансовому органу або банкiвським установам України повiдомлення про звернення постанови до виконання, а у випадку, передбачених ст.ст. 148, 149 МК України - через судового виконавця.

     Постанова у справi про порушення митних правил, винесена судом, звертається до виконання судовими органами.

     У випадках, коли постанова не була звернута до виконання протягом 3-х мiсяцiв з дня її винесення, вона не пiдлягає виконанню.

     8.2. Виконання постанов в частинi накладання штрафу.

     8.2.1. Порядок виконання постанови митного органу України в частинi накладення штрафу встановлюється ст. 148 МК України.

     Штраф має бути сплачений особою, яка порушила митнi правила, не пiзнiше 15 днiв з дня вручення чи направлення їй постанови, а у випадках оскарження чи опрестування такої постанови - не пiзнiше 15 днiв з дня винесення рiшення про залишення скарги чи протесту без задоволення.

     В разi вiдсутностi самостiйного заробiтку у осiб вiком вiд 16 до 18 рокiв, якi порушили митнi правила, штраф стягується з їх батькiв, або осiб, якi iх замiщують.

     Штраф вноситься особою, визнаною винною в порушеннi митних правил, безпосередньо в касу митного органу , що винiс постанову у справi, або в банкiвськi установи у встановленому порядку. Штраф може бути сплачений як в нацiональнiй, так i в iноземнiй валютi, що купується банками України, за курсом Нацiонального банку України, що застосовується для розрахункiв по зовнiшньоекономiчним операцiям, i який дiє на день сплачення штрафу.

     В разi внесення штрафу безпосередньо в касу митного органу порушнику видають квитанцiю встановленого зразка. Копiя квитанцiї додається до матерiалiв справи.

     В разi внесення штрафу в установи банкiв України, копiя квитанцiї, що надiйшла з банкiвської установи, також додається до матерiалiв справи.

     8.2.2. Вилучення предметiв, для забезпечення стягнення штрафа здiйснює митний орган (службова особа), який розглядає справу про порушення митних правил.

     В разi несплати штрафу у встановлений строк, вiн стягується з сум, одержаних вiд реалiзацiї предметiв, затриманих в рахунок забезпечення стягнення штрафу.

     Стягнення штрафiв за порушення митних правил та їх облiк ведеться незалежно вiд стягнення iнших митних платежiв.

     8.2.2. Вилучення предметiв, для забезпечення стягнення штрафу за порушення митних правил.

     У випадках, коли особа, що визнана винною в порушеннi митних правил, не має в Українi постiйного мiсця проживання або адреси, дозволяється вилучення митним органом України речей, валюти та цiнностей в розмiрах, необхiдних для забезпечення стягнення штрафу.

     Реалiзацiя вилучених в рахунок забезпечення штрафу предметiв проводиться у разi несплачення штрафу у встановленi строки. Сума, що залишилась пiсля стягнення штрафу, вираховується i переказується поштовим переказом особi, на яку було накладено штраф, за винятком витрат на реалiзацiю та митних платежiв.

     Акт реалiзацiї i квитанцiя про поштовий переказ, а також справка про зробленi утримання сум, що повертаються, додаються до матерiалiв справи.

     Пiсля сплачення штрафу, предмети, вилученi для забезпечення стягнення штрафу, можуть бути отриманi особою, в якої вони були вилученi, в митному органi України протягом 6 мiсяцiв з дня сплачення штрафу.

     8.2.3. Примусове стягнення штрафiв за порушення митних правил.

     У разi, якщо штраф за порушення митних правил не сплачено у встановлений строк, а предмети в рахунок забезпечення стягнення штрафу не вилучались, постанова про накладення штрафу надсилається для утримання суми штрафу в примусовому порядку з його прибуткiв або iнших наявних у нього грошових засобiв судовому виконавцю при районному (мiському) народному судi за мiсцем знаходження або проживання (тимчасового) в Українi особи, яка притягується до вiдповiдальностi за порушення митних правил.

     В разi примусового стягнення штрафiв судовi виконавцi керуються нормами дiючого законодавства України.

     8.3. Виконання постанов в частинi конфiскацiї.

     8.3.1. Предмети, у вiдношеннi яких винесено постанову про конфiскацiю, по закiнченню строку оскарження постанови митного органу України, конфiсковуються.

     Конфiскацiя проводиться незалежно вiд того, чи є вони власнiстю особи, яка скоїла порушення митних правил, а також незалежно вiд того, чи виявлена ця особа, чи нi.

     У випадку, коли на цi предмети заявляють права особи (особа), якi не є суб'єктами порушення митних правил, це питання може бути вирiшено в судовому порядку шляхом пред'явлення позову власником предметiв особi, яка притягується до вiдповiдальностi.

     Службова особа митного органу України, яка здiйснює провадження у справi про порушення митних правил, повинна вжити всiх заходiв для виявлення та вилучення предметiв, що є безпосереднiм об'єктом правопорушення.

     Якщо згаданi предмети не були вилученi, вони будуть вилученi у особи, яка вчинила правопорушення. Строк передачi таких предметiв - 15 днiв з дня вручення особi, яка скоїла порушення, постанови, а в разi оскарження чи опротестування нею такої постанови - не пiзнiше 15 днiв з дня винесення рiшення про залишення скарги чи протесту без задоволення.

     Витрати митного органу України по зберiганню предметiв, у вiдношеннi яких винесено постанову про конфiскацiю, а також залишених як застава, мають бути компенсованi особою, яка скоїла порушення, в порядку передбаченому ст. 148 МК України. У випадках, коли виноситься постанова про звiльнення вiд конфiскацiї предметiв з причини вiдсутностi пiдстав для притягнення до вiдповiдальностi, стягнення за витрати митного органу по зберiганню таких предметiв не проводяться.

     В разi неможливостi конфiскацiї предметiв, що є безпосереднiми об'єктами порушень митних правил, а також предметiв iз спецiально виготовленими тайниками, що використовувались для перемiщення через митний кордон України з приховуванням вiд митного контролю таких предметiв, з осiб, якi порушили митнi правила, стягується вартiсть згаданих предметiв.

     8.4. Давнiсть виконання постанови у справi про порушення митних правил.

     8.4.1. Не пiдлягає виконанню постанова про накладення адмiнiстративного стягнення за порушення митних правил у виглядi попередження або штрафа, якщо воно не було звернене до виконання протягом 3 мiсяцiв з дня винесення постанови, або якщо з дня здiйснення порушення до моменту винесення постанови пройшло бiльше 2 мiсяцiв, а при порушеннi, що тягнеться, - бiльше 2 мiсяцiв з дня його виявлення.

     В разi припинення виконання постанови у зв'язку з поданням скарги або протеста, строк давностi припиняється до розгляду скарги або протеста.

     При цьому, в строк давностi не зараховується перiод часу, протягом якого розглядалась скарга або протест чи строк вiдстрочення.

     8.5. Закiнчення, провадження по виконанню постанов про порушення митних правил.

     8.5.1. Провадження у справi про порушення митних правил вважається закiнченим пiсля пiдшиття у справi документiв, що свiдчать про виконання постанови.

     Зброшурована, пiдшита та опечатана справа, з перелiком документiв (П-14), що в нiй знаходяться, здається в архiв митного органу, який винiс постанову у справi. Строки та порядок зберiгання справ в архiвi встановлюються дiючими iнструкцiями по дiловодству.

 

Форма П-1
                 Державний митний комiтет України

                             Протокол
                   про порушення митних правил
               у Мiжнародних поштових вiдправленнях
"     " ____________________ 199  р.  ____________________________
                                       (мiсце складання протоколу)
 _________________________________________________________________
            (посада, митний орган, прiзвище, iнiцiали)
 в присутностi ___________________________________________________
               (прiзвище, iм'я, по батьковi, посада, мiсце
 _________________________________________________________________
      роботи представника пiдприємства зв'язку, спецiалiста)
згiдно  з  вимогами  ст.122  Митного  кодексу  України  склав  цей
протокол про  те,  що  при  митному  оглядi Мiжнародного поштового
вiдправлення _____________________________________________________
                       (вказати вид i валовий номер)
вiдправленого з __________________________________________________
                         (вказати країну, адресу)
 гр. _____________________________________________________________
        (вказати прiзвище, iм'я, по батьковi вiдправника)
 в _______________________________________________________________
                     (вказати країну, адресу)
 гр. _____________________________________________________________
        (вказати прiзвище, iм'я, по батьковi одержувача)
 _________________________________________________________________
                  (суть порушення митних правил)
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 ____________________
     (пiдписи)
     Вбачаючи наявнiсть  достатнiх  даних,  що  вказують на ознаки
порушення митних  правил,  передбачених  ст....  Митного   кодексу
України,
                             вирiшив:
     1. Згiдно  зi  ст.  128  Митного кодексу України вилучити:  -
предмети, що є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил:
 -----------------------------------------------------------------
 | NN|Найменування |Кiлькiсть| Вартiсть |Кiлькiсть однорiдних з  |
 |п/п|та iндивiдуа-|   вага  |          |затриманими предметiв   |
 |   |льнi ознаки  |         |          |------------------------|
 |   |             |         |          |пропущених |прийнятих на|
 |   |             |         |          |митницею   |зберiгання, |
 |   |             |         |          |           |повернених  |
 -----------------------------------------------------------------
 _________________________________________________________________
        (якщо є додаток - вказати - дивись додаток N ... )
     2. Цим протоколом затримати документи, предмети iз спецiально
виготовленими тайниками,  або для забезпечення утримання штрафу  -
дивись додаток N  (непотрiбне закреслити).
     3. Копiю даного протоколу направити _________________________
Копiю даного   протоколу  для  вручення  одержувачу  (вiдправнику)
мiжнародного поштового вiдправлення отримав.
     "      " _______________ 199  р.    Спiвробiтник пiдприємства
                                                зв'язку
                                         _________________________
                                                  (пiдпис)
     Протокол склав спiвробiтник митного органу
                                         _________________________
                                                  (пiдпис)

 

Форма П-2
                 Державний митний комiтет України

                             Протокол
                   про порушення митних правил

"     " ____________________ 199  р.  ____________________________
                                       (мiсце складання протоколу)
 _________________________________________________________________
            (посада, митний орган, прiзвище, iнiцiали)
 в присутностi ___________________________________________________
               (прiзвище, iм'я, по батьковi, адреса свiдкiв)
 _________________________________________________________________
              (посада i мiсце роботи  спецiалiстiв)
згiдно  з  вимогами  ст.122  Митного  кодексу  України  склав  цей
протокол про  те,  що  пiд час здiйснення митного контролю
 _________________________________________________________________
   (найменування ручної поклажi, вантажу, транспортного засобу,
 _________________________________________________________________
                    на територiї порту та iн.)
 гр-на (ки) ______________________________________________________
        (громадянство, прiзвище, iм'я, по батьковi, рiк i мiсце
 _________________________________________________________________
               народження, серiя i номер паспорту чи
 _________________________________________________________________
           iншого документу на право перетину кордону)
 що мешкає _______________________________________________________
                   (адреса i мiсце проживання)
 що працює _______________________________________________________
                     (посада i мiсце роботи)
 що прямує з_______________________ у ____________________________
             (якої країни)            (яку країну чи вказати, що
 _________________________________________________________________
   через кордон не прямував, мета поїздки, номер поїзда, рейсу,
 _________________________________________________________________
           автомобiля назва i належнiсть судна та iн.)
 встановлено: ____________________________________________________
                   (мiсце, час, суть порушення митних правил)
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 ____________________
     (пiдписи)
     Вбачаючи наявнiсть  достатнiх  даних,  що  вказують на ознаки
порушення митних  правил,  передбачених  ст....  Митного   кодексу
України,
                             вирiшив:
     1. Згiдно  зi  ст.  128  Митного кодексу України вилучити:  -
предмети, що є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил.
 -----------------------------------------------------------------
 |NN |Найменування |Кiлькiсть| Вартiсть |Кiлькiсть однорiдних з  |
 |п/п|та iндивiдуа-|   вага  |          |затриманими предметiв   |
 |   |льнi ознаки  |         |          |------------------------|
 |   |             |         |          |пропущених |прийнятих на|
 |   |             |         |          |митницею   |зберiгання, |
 |   |             |         |          |           |повернених  |
 -----------------------------------------------------------------
 _________________________________________________________________
        (якщо є додаток - вказати - дивись додаток N ... )
     2. Цим протоколом затримати документи, предмети iз спецiально
виготовленими тайниками,  або для забезпечення утримання штрафу  -
дивись додаток N  (необхiдне пiдкреслити).
     3. Копiю даного протоколу направити (вручити) гр. ___________
декларанту (представнику) пiдприємства, (органiзацiї)_____________
 _________________________________________________________________
  (назва, поштова адреса, реквiзити документiв про повноваження)
     Права передбаченi  ст.268 Кодексу України про адмiнiстративнi
правопорушення:
     - знайомитися  з  матерiалами  справи;  -  давати  пояснення;
подавати докази, заявляти клопотання;
     - при   розглядi  справи  користуватися  юридичною  допомогою
адвоката, виступати  рiдною  мовою  i   користуватися   послугами
перекладача, якщо не володiє мовою, якою ведеться провадження;
     - оскаржити постанову по справi.
     менi роз'ясненi _____________________________________________
                                (пiдпис)
     Бесiда велась ___________ мовою, що нею гр. _________________
володiє вiльно, змiст протоколу перекладено ______________________
                                                (вказати - ким,
 _________________________________________________________________
     прiзвище,  iм'я,  по батьковi,  мiсце роботи  та посаду)
 Пояснення, зауваження гр. _______________________________________
                                (прiзвище, iнiцiали, змiст)
 _________________________________________________________________
                    (якщо є додаток - вказати)
 Присутнi особи:
                                         _________________________
                                         _________________________
                                                  (пiдпис)
Копiю даного   протоколу  отримав  ______________________ 199  р.
про час розгляду справи "    " ___________ 199 р. о ____ год.
____ хв. за адресою _______________ менi повiдомлено ____________
                                                     (пiдпис)
     Протокол склав спiвробiтник митного органу
                                         _________________________
                                                  (пiдпис)

 

Форма П-3
                 Державний митний комiтет України

                             Протокол
                   про порушення митних правил

"     " ____________________ 199  р.  ____________________________
                                       (мiсце складання протоколу)
 _________________________________________________________________
            (посада, митний орган, звання, прiзвище,
 _________________________________________________________________
                iм'я, по батьковi службової особи)
 в присутностi ___________________________________________________
               (прiзвище, iм'я, по батьковi, адреса свiдкiв,
 _________________________________________________________________
               посада i мiсце роботи спецiалiстiв)
згiдно  з  вимогами  ст.122  Митного  кодексу  України  склав  цей
протокол         про  те,  що  при    здiйсненнi  митного контролю
 _________________________________________________________________
     (найменування предметiв, вантажу, транспортного засобу)
вiдправленого з __________________________________________________
                         (країна, назва i поштова адреса
 _________________________________________________________________
                    органiзацiї - вiдправника)
 у _______________________________________________________________
    (країна, назва i поштова адреса органiзацiї - одержувача)
 пред'явленого до контролю _______________________________________
                            (назва i поштова адреса декларанта;
 _________________________________________________________________
     прiзвище, iм'я, по батьковi i документи про повноваження
 _________________________________________________________________
                           декларанта)
 по документах ___________________________________________________
                       (реквiзити документiв, представлених на
 _________________________________________________________________
                    товар, транспортний засiб)
 що перевозиться _________________________________________________
                    (вид транспортного засобу, номер поїзду,
 _________________________________________________________________
            рейсу, номер та модель автомобiля, назва i
 _________________________________________________________________
                      належнiсть судна та iн.)
 встановлено:_____________________________________________________
                 (мiсце, час, суть порушення митних правил)
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 ____________________
     (пiдписи)
     Вбачаючи наявнiсть  достатнiх  даних,  що  вказують на ознаки
порушення митних  правил,  передбачених  ст....  Митного   кодексу
України,
                             вирiшив:
     1. Згiдно  зi  ст.  128  Митного кодексу України вилучити:  -
предмети, що є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил:
 -----------------------------------------------------------------
 |NN |   Назва     |Кiлькiсть| Вартiсть |Кiлькiсть однорiдних з  |
 |п/п|та iндивiдуа-|   вага  |          |затриманими предметiв   |
 |   |льнi ознаки  |         |          |------------------------|
 |   |             |         |          |пропущених |прийнятих на|
 |   |             |         |          |митницею   |зберiгання, |
 |   |             |         |          |           |повернених  |
 -----------------------------------------------------------------
 _________________________________________________________________
        (якщо є додаток - вказати - дивись додаток N ... )
     2. Цим протоколом затримати документи, предмети iз спецiально
виготовленими тайниками,  або для забезпечення утримання штрафу  -
дивись додаток N  (необхiдне пiдкреслити).
     3. Копiю даного протоколу направити (вручити) гр. ___________
 _______________________________________ декларанту (представнику)
пiдприємства, (органiзацiї) ______________________________________
                            (назва, поштова адреса, реквiзити
 _________________________________________________________________
                   документiв про повноваження)
     Права передбаченi  ст.268 Кодексу України про адмiнiстративнi
правопорушення:
     - знайомитися з матерiалами справи;
     - давати пояснення; подавати докази, заявляти клопотання;
     - при   розглядi  справи  користуватися  юридичною  допомогою
адвоката, виступати  рiдною  мовою   i   користуватися   послугами
перекладача, якщо не володiє мовою, якою ведеться провадження;
     - оскаржити постанову по справi.
менi роз'ясненi __________________________________________________
                             (пiдпис)
Бесiда велась ________________ мовою, що нею гр. _________________
володiє вiльно, змiст протоколу перекладено ______________________
                                         (вказати - ким, прiзвище,
 _________________________________________________________________
            iм'я, по батьковi, мiсце роботи та посаду)
Пояснення, зауваження гр. ________________________________________
                                (прiзвище, iнiцiали, змiст)
 _________________________________________________________________
                 (якщо є додаток - вказати)
     Присутнi особи:                         _____________________
                                             _____________________
                                                  (пiдписи)
Копiю даного   протоколу  отримав "     " _____________ 199  р.
про час розгляду справи  "     " ________________ 199 р.
о _________ год. _________ хв. за адресою ________________________
менi повiдомлено ___________________________
                     (пiдпис)
     Протокол склав спiвробiтник митного органу __________________
                                                  (пiдпис)

 

Форма ДП
                 Державний митний комiтет України

                           Продовження
              протоколу про порушення митних правил

"     " ____________________ 199  р.  ____________________________
               (дата)                    (назва митного органу)
 _________________________________________________________________
 _________________________________________________________________
 пiд час здiйснення митного контролю _____________________________
                                     (вказати - у громадянина (ки)
 _________________________________________________________________
   прiзвище, iм'я, по батьковi, рiк та мiсце народження або пiд
 _________________________________________________________________
   час контролю транспортного засобу на територiї порта, iнш.)

по протоколу  вилученi  предмети,  якi  є безпосереднiми об'єктами
порушення митних правил, документи, необхiднi для розгляду справи,
предмети з спецiально виготовленими тайниками, чи для забезпечення
стягнення штрафу (непотрiбне пiдкреслити).
 -----------------------------------------------------------------
 |NN |Назва та     |Кiлькiсть| Вартiсть |Кiлькiсть предметiв одно|
 |п/п|iндивiдуальнi|   вага  |          |рiдних з затриманими    |
 |   | ознаки      |         |          |------------------------|
 |   |             |         |          |пропущених |прийнятих на|
 |   |             |         |          |митницею   |зберiгання, |
 |   |             |         |          |           |повернених  |
 |---+-------------+---------+----------+-----------+------------|
 | 1 |      2      |    3    |    4     |     5     |      6     |
 -----------------------------------------------------------------
 Продовження протоколу зачитано вголос. Записано вiрно.
 Власник предметiв                             __________________
                                                 (пiдпис)
 Присутнi особи:                               __________________
                                               __________________
                                                 (пiдписи)
 Копiю продовження протоколу отримав: "    " ____________ 199  р.
                                               __________________
                                                 (пiдпис)
 Протокол склав спiвробiтник ____________________________ митницi
                                             __________________
                                               (пiдпис)

 

Форма П-4
                 Державний митний комiтет України

                             Протокол
                        митного обстеження

"     " ____________________ 199  р.  ____________________________
                                         (назва населеного пункту)
 _________________________________________________________________
     (посада, митний орган, прiзвище, iнiцiали службової особи)
 _________________________________________________________________
у присутностi ____________________________________________________
                (посада прiзвище, iм'я, по батьковi, мiсце роботи
 _________________________________________________________________
 представникiв пiдприємств, органiзацiї, чиї об'єкти обстежуються)
за участю ________________________________________________________
           (прiзвище, iнiцiали, мiсце роботи, посада спецiалiста
 _________________________________________________________________
                        експерта, та iн.)
у присутностi понятих ____________________________________________
                           (прiзвище, iм'я, по батьковi,
 _________________________________________________________________
                          домашня адреса)
за участю ________________________________________________________
     (данi iнших осiб, якi мають вiдношення до митного обстеження)
на пiдставi   ст.127   Митного   кодексу  України  здiйснив  митне
обстеження _______________________________________________________
           об'єкт обстеження, мiсце його розташування,
 _________________________________________________________________
     адреса мiсцезнаходження i найменування юридичної особи)
про що складено цей протокол.  Перед  початком  огляду  зазначеним
особам роз'яснено  їх право бути присутнiми при всiх дiях i роботи
заяви, давати пояснення з приводу цих  дiй;  цi  заяви  пiдлягають
занесенню до протоколу.
Понятим та iншим присутнiм особам ________________________________
                                         (прiзвище, iнiцiали)
 _________________________________________________________________
                       (прiзвище, iнiцiали)
крiм того,  роз'яснено  їх  обов'язок  засвiдчити  факт,  змiст  i
результати митного обстеження ____________________________________
__________________________                 _______________________
     (пiдпис)                                   (пiдпис)
Митне обстеження здiйснювалось в умовах __________________________
                                       (хмарної,  сонячної погоди,
_________________ при ____________________________________________
  тощо)                      (природному, штучному освiтленнi)
Пiд час обстеження використовувались ТЗК _________________________
 __________________________
        (пiдписи)
Пiд час митного обстеження виявлено: _____________________________
 _________________________________________________________________
       (якщо є додаток, то вказати - дивись додаток N ... )
Згiдно зi ст. 128 Митного кодексу України вилучено:
 -----------------------------------------------------------------
 |NN |Найменування та iндивiдуа- |Кiлькiсть| Вартiсть |Примiтки  |
 |п/п|   льнi ознаки             |  (вага) |          |          |
 -----------------------------------------------------------------
       (якщо є додаток -  вказати - дивись додаток N ... )
Вилученi предмети  i  цiнностi  упакованi  в присутностi понятих i
опечатанi (опломбованi) печаткою (пломбою) з вiдбитком ___________
_______________________ Заява, пояснення гр. _____________________
при складаннi протоколу __________________________________________
 _________________________________________________________________
       (якщо є додаток, то вказати - дивись додаток N ... )
Протокол прочитано вголос. Записано вiрно.
     Понятi                  ________________   __________________
     Присутнi особи          ________________   __________________
     Протокол склав спiвробiтник митного органу __________________
     Копiю протоколу отримав "   " ________________________ 199 р.

 

Форма П-5
                 Державний митний комiтет України

                        Перелiк предметiв
          (продовження до протоколу митного обстеження)
вилучених ________________________________________________________
    (вказати реквiзити документа, за яким вилученi, прiзвище,
 _________________________________________________________________
            iнiцiали особи, найменування органiзацiї)
 -----------------------------------------------------------------
 |NN |Найменування та iндивiдуа- |Кiлькiсть| Вартiсть |Примiтки  |
 |п/п|   льнi ознаки             |  (вага) |          |          |
 |---+---------------------------+---------+----------+----------|
 | 1 |              2            |    3    |     4    |      5   |
 -----------------------------------------------------------------
     Перелiк склав спiвробiтник _______________ митницi __________
                                (назва)                 (прiзвище)
                                _________________________________
                                          (пiдпис)

 

Форма П-6
                 Державний митний комiтет України

                             Протокол
                      взяття проб i зразкiв

"     " ____________________ 199  р.  ____________________________
                                       (мiсце складання протоколу)
 _________________________________________________________________
            (посада, митний орган, прiзвище, iнiцiали)
 у присутностi ___________________________________________________
               (прiзвище, iм'я, по батьковi,
 _________________________________________________________________
    посада , мiсце роботи представникiв пiдприємства, органiзацiї
 _________________________________________________________________
   чи адреса мiсця проживання гр-на (ки), якiй належать предмети)
 за участю _______________________________________________________
            (прiзвище, iнiцiали, мiсце роботи, посада фахiвця,
 _________________________________________________________________
                         експерта, тощо)
 у присутностi понятих: 1. _______________________________________
                              (прiзвище, iм'я, по батьковi,
 _________________________________________________________________
                     адреса мiсця проживання)
 2. ______________________________________________________________
 за участю _______________________________________________________
        (iншi особи, що мають вiдношення до взяття проб i зразкiв)
 згiдно зi  ст.  40 Митного кодексу України здiйснив взяття проб i
 зразкiв  для проведення  експертного  дослiдження ( експертизи) з
 числа ______________________________________________, що належать
              (назва предметiв)
 1. Гр-ну (цi) ___________________________________________________
   (вказати - громадянство, прiзвище, iм'я, по  батьковi, рiк i
 _________________________________________________________________
   мiсце народження, номер i серiю паспорта або iншого документа,
 _________________________________________________________________
                              що його замiнює)
 який (яка) працює _______________________________________________
                              (посада i мiсце роботи)
 який (яка) проживає _____________________________________________
                                (адреса проживання)
 який (яка) прямує з _____________________________________________
                       (якої країни)            (яку країну)
 2. Пiдприємству (органiзацiї) ___________________________________
                                (вказати повну назву  пiдприємства
 _________________________________________________________________
       чи  органiзацii  якiй  (якому) належать предмети)
 що знаходились __________________________________________________
                       ( у ручнiй поклажi, багажi, поштовому
 _________________________________________________________________
                 вiдправленнi N ...  вагонi, тощо)
i  представлених  "  " ______ 199 р.  до митного оформлення про що
складено цей протокол.  До початку провадження  даної  митної  дiї
перелiченим особам  роз'яснено  їх  право бути присутнiми при усiх
дiях здiйснюваних пiд час взяття проб i зразкiв та  роботи  заяви,
давати пояснення, що пiдлягають занесенню до протоколу.
     Понятим _____________________________________________________
                       (прiзвище, iнiцiали)
та iншим присутнiм особам ________________________________________
                                   (прiзвище, iнiцiали)
крiм того  роз'яснено  їх  обов'язок  засвiдчити  факт,  змiст   i
результати взяття проб i зразкiв
_________________________                  _______________________
 (пiдписи понятих)                           (пiдпис фахiвця)
     Взяття проб i зразкiв проводилось в умовах __________________
__________________________________________________________________
                 (хмарної, сонячної погоди, тощо)
 при ___________________________________________________освiтленнi
                      (природному, штучному)
 за адресою ______________________________________________________
     Пiд час взяття проб i зразкiв були застосованi НТЗ i ТЗК
 _________________________________________________________________
     Цим протоколом як проби та зразки взятi:
 -----------------------------------------------------------------
 |NN  |Назва, iндивiдуальнi ознаки предметiв,|Кiлькiсть |Вартiсть|
 |п/п | взятих як проби i зразки             | (вага)   |        |
 -----------------------------------------------------------------
 _________________________________________________________________
                    (якщо є додаток - вказати)
     Заяви, зауваження присутнiх осiб ____________________________
 _________________________________________________________________
        (вказати змiст i П.I.Б., особи, яка зробила заяву)
 _________________________________________________________________
                    (якщо є додаток - вказати)
     Протокол прочитано вголос. Записано вiрно.
     Понятi:                 _____________________________________
                                         (пiдписи)
     Присутнi особи          _____________________________________
                                          (пiдписи)

     Копiю  даного протоколу отримав (ла) "   " ___________ 199 р.

     Протокол склав спiвробiтник митного органу __________________
                                                  (пiдпис)

 

Форма П-7
                 Державний митний комiтет України

                       Протокол опитування
Мiсце опитування _________________________________________________
                             ( населений пункт, митний орган)
Опитування розпочато ____________ 199  р. о ____ год. _________хв.
Закiнчено            ____________ 199  р. о ____ год. _________хв.
 _________________________________________________________________
       (посада, митний орган, прiзвище, iм'я, по батьковi)
 _________________________________________________________________
           (службової особи, яка проводить опитування)
за участю ________________________________________________________
            (прiзвище, iнiцiали, мiсце роботи, посада)
у присутностi ____________________________________________________
                    (прiзвище, iнiцiали, мiсце роботи, посада)
згiдно зi ст.  124 Митного кодексу України здiйснив опитування  по
сутi справи про порушення митних правил.
Прiзвище, iм'я, по батьковi ______________________________________
Число, мiсяць, рiк народження ____________________________________
Мiсце народження _________________________________________________
Громадянство _____________________________________________________
Вiдомостi про iншi мови,  якими особа володiє вiльно,  якою  мовою
буде давати свiдчення ____________________________________________
Освiта ___________________________________________________________
Мiсце роботи, посада, телефон ____________________________________
Адреса мiсця помешкання, телефон _________________________________
Вiдомостi   про  паспорт, або  iнший  документ, що засвiдчує особу
 _________________________________________________________________
             ( N паспорта, серiя, коли i ким виданий)
Обов'язки ________________________________________ давати правдивi
                   (прiзвище, iнiцiали)
свiдчення: повiдомити про  все  вiдоме  йому  по  справi  та  дати
вiдповiдi на поставленi питання, - роз'ясненi
                                          ________________________
                                                 (пiдпис)
Гр. ____________________________ роз'яснено право давати свiдчення
        (прiзвище, iнiцiали)
рiдною мовою, а також користуватися послугами перекладача.
Українською мовою ___________________________, послуги перекладача
                    (володiю, не володiю)
 ______________________ i бажано давати свiдчення __________ мовою
 (потрiбнi, не потрiбнi)                           (якою)
 _________________________________________________________________
       (пiдпис особи, для якої українська мова не є рiдною)
Перекладачу ______________________________________________________
       (прiзвище, iм'я, по батьковi, мiсце роботи, посада)
що мешкає за адресою: ____________________________________________
____________________________________________________ квалiфiковано
виконати повний та вiрний доручений йому переклад ________________
                                              (пiдпис перекладача)
Мова, якою проводилось опитування ________________________________
По сутi справи повiдомляю: _______________________________________
 _________________________________________________________________
          (якщо є додаток - зазначити кiлькiсть аркушiв)
Протокол прочитано (перекладено)  _________________________ мовою.
Записано вiрно. Доповнень та зауважень не надiйшло.
 _________________________________________________________________
                      (якщо є, то якi саме)
     Особа, яка було опитана _____________________________________
                                       ( пiдпис)
     Перекладач                                   ________________
     Присутнi (брали участь) особи                ________________
     Протокол склав  спiвробiтник митного органу  ________________

 

Форма П-8
                 Державний митний комiтет України

                                                     Затверджую
                                  Начальник ______________ митницi
                                  ________________________________
                                  "    " __________________ 199 р.
                             Протокол
                  про адмiнiстративне затримання

"     " ____________________ 199  р.  ____________________________
                                       (мiсце складання протоколу)
 _________________________________________________________________
            (посада, митний орган, прiзвище, iнiцiали
 _________________________________________________________________
            службової особи, що здiйснила затримання)
за участю (у присутностi) ________________________________________
                           (прiзвище, iнiцiали, адреса чи
 _________________________________________________________________
                      посада, мiсце роботи )
з  додержанням  вимог ст.125  Митного кодексу України у примiщеннi
 _________________________________________________________________
здiйснив затримання громадянина (ки) _____________________________
 _________________________________________________________________
    (громадянство, прiзвище, iм'я, по батьковi, рiк народження,
 _________________________________________________________________
 серiя i номер паспорта чи iншого документа, що засвiдчує особу)
що проживає ______________________________________________________
працює ___________________________________________________________
прямує з _____________________ у _________________________________
           (якої країни)         (яку країну чи вказати, що через
 _________________________________________________________________
         кордон не прямував, мета поїздки, чим слiдував)
Адмiнiстративне затримання здiйснено з метою _____________________
 _________________
    (пiдписи)
Затриманого (ну) доставили у _____________________________________
                                  (вказати мiсце i час)
Затриманого (ну) звiльнили _______________________________________
                             (вказати час з моменту доставлення,
 _________________________________________________________________
              витверезення, кiнця митного контролю)
Строк  адмiнiстративного затримання обчислюється з __________ год.
________ хв.
Пiд час затримання _______________________________________________
                             (вказати, якi проводились дiї)
Права, передбаченi ст.  268 Кодексу  України  про  адмiнiстративнi
правопорушення, менi роз'ясненi __________________________________
                                               (пiдпис)
Бесiда велась ___________ мовою, що нею гр. ______________________
__________________________________володiє вiльно, змiст  протоколу
перекладено ______________________________________________________
        (вказати - ким, прiзвище, мiсце роботи та посаду)
Пояснення, зауваження гр. ________________________________________
Протокол прочитано вголос.  Записано вiрно.

     Особа, щодо якої здiйснено
     адмiнiстративне затримання                    _______________
                                                     (пiдпис)
     Присутнi особи                                _______________
                                                   _______________
                                                   _______________
     Протокол склав спiвробiтник митного органу    _______________

 

Форма П-9
                 Державний митний комiтет України

                             Протокол
                 вилучення предметiв, документiв

"     " ____________________ 199  р.  ____________________________
                                       (назва населеного пункту)
 _________________________________________________________________
   (посада, митний орган, прiзвище, iнiцiали службової особи)
 у присутностi ___________________________________________________
                        (посада, прiзвище, iм'я, по батьковi,
 _________________________________________________________________
          мiсце роботи представникiв пiдприємства, органiзацiї
 _________________________________________________________________
             якiй (якому) належать предмети, документи)
за участю ________________________________________________________
           (прiзвище, iнiцiали, мiсце роботи, посада спецiалiста,
 _________________________________________________________________
                         експерта, та iн.)
 у присутностi понятих: __________________________________________
                              (прiзвище, iм'я, по батьковi,
 _________________________________________________________________
                     домашня адреса)
 за участю _______________________________________________________
             (данi iншiх осiб, якi мають вiдношення до вилучення)
на  пiдставi  ст. 128 Митного  кодексу  України здiйснив вилучення
 _________________________________________________________________
       (назва предметiв, документiв, iндивiдуальнi ознаки)
необхiдних для розгляду справи про  порушення  митних  правил,  що
належать пiдприємству (органiзацiї) ______________________________
                                     (вказати повну назву i адресу
 _________________________________________________________________
 мiсцезнаходження пiдприємства  або   органiзацiї,   якiй   (якому
 _________________________________________________________________
                  належать предмети, документи)
про що складено цей протокол.  До  початку  проведення   вилучення
перелiченим особам  роз'яснено  їх  право бути присутнiми при усiх
дiях, здiйснюваних у процесi обстеження  i  робити  заяви,  давати
пояснення, що мають бути занесеними до протоколу чи приєднаними до
нього.
Понятим __________________________________________________________
                       (прiзвище, iнiцiали)
спецiалiсту ______________________________________________________
                       (прiзвище, iнiцiали)
крiм того   роз'яснено  їх  обов'язок  засвiдчити  факт,  змiст  i
результати вилучення предметiв, документiв _______________________
________________________     _____________________________________
  (пiдпис спецiалiста)                  (пiдпис понятих)
Перед початком  вилучення  посадовою  особою  митного  органу було
запропоновано ___________________ видати _________________________
                (кому)                       (назва предметiв,
 _________________________________________________________________
               документiв, що пiдлягають вилученню)
 ___________________________________
        (пiдписи)
Представник пiдприємства (органiзацiї) ___________________________
                                          (вказати прiзвище)
заявив (ла) ______________________________________________________
          (згоду або незгоду видати предмети, документи)
 _________________________________________________________________
        (якщо є додаток, то вказати - дивись додаток N   )
 _________________________________________________________________
     (помiтка про добровiльну видачу або примусове вилучення)
Згiдно зi ст. 128 Митного кодексу України вилучено:
 -----------------------------------------------------------------
 |NN |Найменування та iндивiдуа- |Кiлькiсть| Вартiсть |Примiтки  |
 |п/п|   льнi ознаки             |  (вага) |          |          |
 -----------------------------------------------------------------
 _________________________________________________________________
        (якщо є додаток, то вказати - дивись додаток N   )
Вилученi предмети  i  цiнностi  упакованi  в присутностi понятих i
опечатанi опломбованi) печаткою (пломбою) з вiдбитком ____________
Заяви, зауваження присутнiх осiб при складаннi протоколу;
 _________________________________________________________________
        (вказати змiст i прiзвище особи, що зробила заяву)
 _________________________________________________________________
        (якщо є додаток, то вказати - дивись додаток N   )
Протокол прочитано вголос. Записано вiрно.
     Понятi                  ________________   __________________
     Присутнi особи          ________________   __________________
                               (пiдписи)          (пiдписи)
     Протокол склав спiвробiтник митного органу __________________
     Копiю протоколу отримав    ________________________ 199 р.

 

Форма П-10
                 Державний митний комiтет України

                             Протокол
                      пред'явлення предметiв
                    (документiв) для впiзнання

  _____________________ 199 р.     _______________________________
                                     (мiсце складання протоколу
 _________________________________________________________________
             (посада, митний орган, звання, прiзвище
 _________________________________________________________________
                iм'я, по батьковi службової особи)
в присутностi понятих ____________________________________________
                     (прiзвище, iм'я, по батьковi, домашня адреса)
за участю перекладача ____________________________________________
              (прiзвище, iм'я, по батьковi, посада i мiсце роботи)
згiдно з вимогами ст.  130 Митного кодексу  України  пред'явив  до
впiзнання предмети (документи) громадянину (цi) __________________
                                                  (громадянство,
 _________________________________________________________________
                   прiзвище, iм'я, по батьковi,
 _________________________________________________________________
            серiя та номер паспорта чи iн. документу)
який (яка) проживає ______________________________________________
                          (домашня адреса)
i працює _________________________________________________________
                     (посада i мiсце роботи)
Попередньо гр-н (ка) ____________________________ був опитаний про
                     (прiзвище, iнiцiали)
обставини, за   яких   вiн   спостерiгав  пiдлягаючi  пред'явленню
предмети (документи) на що гр-ном (кою) __________________________
                                           (прiзвище, iнiцiали)
було заявлено: ___________________________________________________
 _________________________________________________________________
До   впiзнання  пред'явленi  нижчезазначенi предмети (документи):
 _________________________________________________________________
       (перелiчуються однорiднi предмети, що пред'явленi до
 _________________________________________________________________
         впiзнання, документи, в яких мають бути вказанi
 _________________________________________________________________
     порядковi номера на бiрках, виготовлених для зазначення
 _________________________________________________________________
                однорiдних документiв i предметiв)
Учасникам пред'явлення  до  впiзнання  роз'яснено  їх права робити
зауваження,   що  мають  бути  занесеними  до протоколу, а понятим
 _______________________________ крiм того роз'яснено їх обов'язок
     (прiзвище, iнiцiали)
засвiдчити факт,   змiст  i  результати пред'явлення для впiзнання
 _____________________ ______________________ ____________________
   (пiдпис)                     (пiдпис)                (пiдпис)
Громадянин (ка) ____________________, розглянувши пред'явленi йому
                (прiзвище, iнiцiали)
(її) для впiзнання предметiв (документи) заявив (ла):
 _________________________________________________________________
     (впiзнає чи не впiзнає пред'явленi предмети, документи,
 _________________________________________________________________
                якi конкретно i за якими ознаками)
Впiзнання проводилось у примiщеннi _______________________________
при ______________________________ освiтленнi.
     (природному, штучному)
Бесiда велась _______________________  мовою, якою громадянин (ка)
______________________ володiє вiльно, змiст протоколу перекладено
(прiзвище,iнiцiали)
 _________________________________________________________________
           (вказати - ким, прiзвище, iм'я, по батьковi,
 _________________________________________________________________
                       мiсце роботи, посада)
заяви, зауваження пiд час впiзнання ______________________________
                                      (якi i вiд кого надiйшли
 _________________________________________________________________
                          чи не надiйшли)
 _________________________________________________________________
        (якщо є додаток, то вказати - дивись додаток N   )
     Протокол прочитано вголос. Записано вiрно.
     Впiзнаючий (ча)                           ___________________
     Понятi _________________________          ___________________
     Присутнi особи                            ___________________
                                                    (пiдписи)
Протокол склав спiвробiтник митного органу     ___________________
                                                    (пiдпис)

 

Форма П-11
                 Державний митний комiтет України

                            Постанова
                    про призначення експертизи

 "______" _________________ 199  р   _____________________________
                                      (мiсце прийняття постанови)
 _________________________________________________________________
            (посада, митний орган, прiзвище, iнiцiали)
 ________________ розглянувши матерiали справи N _________________
про порушення митних правил, розпочатої __________________________
                                            (вказати - по якому
 _________________________________________________________________
            факту, в вiдношеннi кого заведено справу)

                           встановив:
 _________________________________________________________________
               (короткий змiст  обставин  справи  i   пiдстав
 _________________________________________________________________
                  для   призначення  експертизи)
Беручи    до    уваги, що   по   справi є пiдстави для призначення
 _________________________________________________________________
                     (вказати вид експертизи)
експертизи, керуючись ст. 131 Митного кодексу України

                           постановив:
     1. Призначити по данiй справi _______________________________
                                      (вказати  вид експертизи)
експертизу, виробництво якої доручити ____________________________
                                      (вказати установу, експерта,
 _________________________________________________________________
              якому доручено проведення експертизи)
     2. На вирiшення експертизи постановити такi питання: ________
 _________________________________________________________________
В розпорядження експерта надати __________________________________
                                  (перелiчити предмети, документи,
 _________________________________________________________________
          що подаються експерту для дослiдження, у якому
 _________________________________________________________________
            виглядi, номер печатки, пломбiратора тощо)
 ______________________________            _______________________
 (посада, митний орган)                      (прiзвище, iнiцiали)
                                           _______________________
                                                  (пiдпис)
          _______________
              М.П.

 

Форма П-12
                 Державний митний комiтет України

                            Постанова
                    про призначення перевiрки

 "______" _________________ 199  р   _____________________________
                                       (назва населеного пункту)
 _________________________________________________________________
                  (посада, звання, митний орган,
 _________________________________________________________________
                   прiзвище, iм'я, по батьковi)
розглянувши матерiали справи N ______ про порушення митних правил,
розпочатої _______________________________________________________
                   (вказати по якому факту розпочато справу)
_______________________ керуючись ст. 132 Митного кодексу України,

                            постановив:
     1. Призначити  перевiрку  дiяльностi, пов'язаної з порушенням
митних правил ____________________________________________________
                (вказати найменування пiдприємства, органiзацiї)
за перiод з _______________________ до ___________________ 199  р.
     2. Здiйснення перевiрки доручити ____________________________
                                       (посада, прiзвище, iнiцiали
 _________________________________________________________________
         особи (осiб), яким доручено здiйснення перевiрки)
              _____________________________________
 (посада, найменування митного органу)
                              _______________________________
                               (пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Форма П-13
                 Державний митний комiтет України

                            Постанова
         по справi про порушення митних правил N ________

 "______" _________________ 199  р   _____________________________
                                       (назва населеного пункту)
 _________________________________________________________________
             (посада, митний орган, звання, прiзвище,
 _________________________________________________________________
                iм'я, по батьковi службової особи)
розглянувши матерiали справи N ______ про порушення митних правил,
розпочатої _______________________________________________________
                   (вказати по якому факту розпочато справу)

                            встановив:
 _________________________________________________________________
     (викласти обставини, що встановленi при розгляданнi справи)
Керуючись   ст. 135  i на пiдставi ч. 1 п. ст. 140   МК   України,

                           постановив:
     1. __________________________________________________________
         (вказати прiзвище, iм'я, по батьковi порушника,
 _________________________________________________________________
     або найменування пiдприємства (органiзацiї) - порушника)
визнати винним   (ою)   в   здiйсненнi  порушення  митних  правил,
передбаченого ст. __________ Митного кодексу України.
     2. Перелiченi  у пунктах _______ протоколу вiд _______ 199 р.
предмети на суму _______________________________ крб. _______ коп.
                         (сума прописом)
конфiскувати (повернути).
 (непотрiбне закреслити)
     3. _____________________________________________ конфiскувати
як предмети зi спецiально виготовленими тайниками.
     4. __________________________________________________________
           (вказати прiзвище та iнiцiали порушника або
 _____________________________________________________стягти штраф
               найменування органiзацiї-порушника)
у розмiрi ________________________________________ крб. _____ коп.
                      (сума прописом)
     5. _________________________________________________________
     Штраф, не  сплачений протягом п'ятнадцяти днiв з дня вручення
або направлення постанови у справi про  порушення  митних  правил,
стягується:
     - у примусовому порядку iз заробiтку оштрафованого або  через
судового виконавця;
     - шляхом  звертання  стягнення  на  предмети,  вилученi   для
забезпечення усього стягнення.
     Постанова про  накладання  адмiнiстративного  стягнення  може
бути оскаржена  особою,  щодо якої її винесено,  на протязi десяти
днiв з дня винесення постанови.
     Скарга може  бути  подана  у Державний митний комiтет України
або в  ___________________________________________________________
            (вказати найменування та адресу районного
 _________________________________________________________________
                    (мiського) народного суду)
     Рiшення суду  є  остаточним.  Постанова,   не   оскаржена   у
встановлений термiн, пiдлягає виконанню.
 _____________________________________
 (посада, найменування митного органу)
                                   _____________________________
                                   (пiдпис), (прiзвище,iнiцiали)
     Копiю даної постанови отримав "___" _______199 р.
                       _________________ (пiдпис)

 

Форма П-14
                             Перелiк
        документiв, що знаходяться у справi про порушення
                     митних правил N _______
 -----------------------------------------------------------------
 |  NN  | Найменування i реквiзити документiв      |  NN сторiнок|
 |  п/п |                                          |             |
 |------+------------------------------------------+-------------|
 |   1  |                      2                   |         3   |
 -----------------------------------------------------------------
      Опис склав _____________________________________
                     (посада, митний орган, звання)
  ____________________________             _______________________
    (прiзвище, iнiцiали)                       (пiдпис)

 

Форма А-1
                               Акт
           про передачу-прийомку товарiв (предметiв) на
                     вiдповiдальне зберiгання
                             ____________________________________
                                       (мiсце складання акту)
  "  "_______________ 199  р.  спiвробiтник ______________________
                                            (назва митного органу)
 ______________________ у присутностi ____________________________
 (прiзвище, iнiцiали)                  (мiсце роботи, посада,
 _________________________________________________________________
                        прiзвище, iнiцiали)
переданi з представником _________________________________________
                          (назва пiдприємства, органiзацiї,
 _________________________________________________________________
                   посада, прiзвище, iнiцiали)
прийнятi на   вiдповiдальне   зберiгання   нижчезазначенi   товари
(предмети), що   перемiщуються  через  митний  кордон  України  та
пред'явленi до митного оформлення:
 -----------------------------------------------------------------
 |  NN  | Назва (iндивiдуальнi ознаки предметiв)   | Кiлькiсть   |
 |  п/п |                                          |  (вага)     |
 |------+------------------------------------------+-------------|
 |   1  |                      2                   |         3   |
 -----------------------------------------------------------------
 Примiтки:________________________________________________________
                (обставини, що служать пiдставою для передачi
 _________________________________________________________________
   предметiв на вiдповiдальне зберiгання, а також данi про те,
 _________________________________________________________________
    чи був здiйснений огляд вищезазначених предметiв (повний,
 _________________________________________________________________
 частковий: в якiй частинi) i на пiдставi яких даних (результатiв
 _________________________________________________________________
 контролю; вiдомостей, що мiстяться у документах) здiйснено опис
 _________________________________________________________________
             предметiв в актi, помiтки про накладення
 _________________________________________________________________
                   митного забезпечення, тощо)
             _____________________________________________________
             (назва пiдприємства, органiзацiї, прiзвище, iнiцiали)
пояснено положення митного законодавства, що регламентують питання
зберiгання товарiв  (предметiв)  пiдприємством,  органiзацiєю  пiд
митним контролем i вiдповiдальнiсть за порушення цих положень.
Заява гр-на (ки) _________________________________________________
     Спiвробiтник митного органу             _____________________
                                                    (пiдпис)
     Товари (предмети) на                    _____________________
     вiдповiдальне зберiгання прийняв               (пiдпис)

     Присутнi                                _____________________
                                                    (пiдпис)
     Копiю даного акту отримав ___________________________________
                                          (пiдпис)
                    "   " ________________ 199 р.

 

Форма В-1
                 Державний митний комiтет України

                                         Куди ____________________
                                         _________________________
                                         Кому ____________________
                                         _________________________

                              Вимога
                      про надання документiв

У провадженнi _________________________________ знаходиться справа
                (найменування митного органу)
N ___________ про  порушення митних правил.
На пiдставi статтi 126 Митного кодексу України прошу у п'ятиденний
строк направити за адресою________________________________________
нижчезазначенi документи, необхiднi для розглядання справи: ______
 _________________________________________________________________
 ____________________________  ___________________________________
 (посада, митний орган)          (прiзвище, iнiцiали)
                                           _______________________
                                                 (пiдпис)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.