МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ

Н А К А З

15.07.2003 N 533


Про затвердження Iнструкцiї про проведення на залiзницях України робiт iз дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї порожнiх вагонiв та контейнерiв, призначених для перевезення харчових продуктiв i продовольчої сировини

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 серпня 2003 р. за N 703/8024


     На виконання Законiв України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" та "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв та продовольчої сировини", з урахуванням позитивних результатiв пiлотного проекту iз дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї на Львiвськiй залiзницi порожнього рухомого складу санiтарно-епiдемiологiчною станцiєю на Львiвськiй залiзницi спiльно iз спецiалiзованим пiдприємством "Агроконтроль", а також з метою збереження якостi харчових продуктiв i продовольчої сировини пiд час перевезення залiзничним транспортом, профiлактики виникнення та поширення iнфекцiйних хвороб i масових отруєнь серед населення, а також розповсюдження шкiдникiв запасiв наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю про проведення на залiзницях України робiт iз дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї порожнiх вагонiв та контейнерiв, призначених для перевезення харчових продуктiв i продовольчої сировини (додається).

     2. Головним державним санiтарним лiкарям залiзниць та начальникам залiзниць:

     2.1. Забезпечити з 20.10.2003 на залiзницях України обов'язкову дезiнфекцiю вагонiв та контейнерiв, призначених для завантаження харчових та продовольчих вантажiв, зазначених у Перелiку вантажiв, що перевозяться у продезiнфiкованому рухомому складi (далi - Перелiк) (додаток).

     2.2. Упровадити порядок органiзацiї та здiйснення санiтарної обробки рухомого складу на мiсцях згiдно з Iнструкцiєю про проведення на залiзницях України робiт iз дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї порожнiх вагонiв та контейнерiв, призначених для перевезення харчових продуктiв i продовольчої сировини.

     2.3. До 21.08.2003 укласти iз вiдповiдними спецiалiзованими пiдприємствами договори про проведення робiт iз дезiнфекцiї порожнього рухомого складу.

     2.4. З метою запобiгання непродуктивному пробiгу порожнiх вагонiв та контейнерiв, затримкам їх подачi пiд завантаження на станцiях вiдправлення створити на базi вiддiлень профiлактичної дезiнфекцiї лiнiйних санiтарно-епiдемiологiчнiх станцiй (далi - СЕС) залiзниць мобiльнi бригади для санiтарної обробки вагонiв.

     2.5. Зобов'язати начальникiв станцiй своєчасно iнформувати лiнiйнi СЕС залiзниць про вiдвантаження вантажiв, зазначених у Перелiку.

     2.6. Забезпечити доступ до порожнiх вагонiв i контейнерiв мобiльних бригад для виконання робiт iз зачищення та дезiнфекцiї рухомого складу.

     2.7. Iнформувати вантажовiдправникiв про запровадження на залiзницях України обов'язкової дезiнфекцiї вагонiв та контейнерiв перед завантаженням вантажiв, зазначених у Перелiку.

     3. Центральнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй станцiї на залiзничному транспортi (Анашкiн В.В.) та Головному комерцiйному управлiнню Укрзалiзницi (Алєнiчев С.П.) до 21.08.2003 розробити зразки договорiв про проведення робiт з дезiнфекцiї мiж спецiалiзованими пiдприємствами, СЕС i залiзницями, в яких передбачити умови їх виконання та порядок здiйснення фiнансового й матерiально-технiчного забезпечення з боку спецiалiзованих пiдприємств.

     4. Державнiй адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України (Федюшин Ю.М.) подати цей наказ у встановленому порядку до Мiнiстерства юстицiї України для державної реєстрацiї.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Державного секретаря Дунаєва Л.Ф. та Головного державного санiтарного лiкаря залiзничного транспорту України Анашкiна В.В.

Мiнiстр Г.М.Кiрпа
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр охорони здоров'я А.В.Пiдаєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства транспорту України
15.07.2003 N 533
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 серпня 2003 р. за N 703/8024

IНСТРУКЦIЯ
про проведення на залiзницях України робiт iз дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї порожнiх вагонiв та контейнерiв, призначених для перевезення харчових продуктiв i продовольчої сировини

     1. Ця Iнструкцiя, що визначає заходи до збереження харчових продуктiв i продовольчої сировини пiд час перевезення залiзничним транспортом, а також до запобiгання виникненню та поширенню iнфекцiйних хвороб та шкiдникiв запасiв, є обов'язковою для виконання працiвниками залiзничних станцiй, мобiльних бригад установ державної санiтарно-епiдемiологiчної служби на залiзничному транспортi (далi - мобiльнi бригади), суб'єктiв господарювання, якi мають лiцензiю на провадження господарської дiяльностi з проведення дезiнфекцiйних, дезiнсекцiйних, дератизацiйних робiт (далi - спецiалiзованi пiдприємства), вантажовласниками або вантажовiдправниками.

     2. Вагони та контейнери призначенi для завантаження харчових продуктiв i продовольчої сировини, зазначених у Перелiку.

     3. Попередня санiтарна обробка складається з комплексу обов'язкових заходiв з проведення зачищення, дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї (далi - дезiнфекцiя) порожнього рухомого складу i контейнерiв для перевезення харчових продуктiв i продовольчої сировини.

     4. Даний вид робiт виконується на станцiях завантаження харчових продуктiв i продовольчої сировини силами мобiльних бригад або (та) спецiалiзованими пiдприємствами з використанням дезiнфекцiйних засобiв, дозволених Мiнiстерством охорони здоров'я України (далi - МОЗ України), згiдно з вимогами методичних указiвок або iнструкцiй з їх використання та висновкiв державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи на цi деззасоби, затверджених МОЗ України, у тому числi щодо режимiв застосування, заходiв безпеки, методiв утилiзацiї залишкiв деззасобiв, контролю дотримання гiгiєнiчних нормативiв тощо.

     5. Виконання цих робiт здiйснюється мобiльними бригадами або (та) спецiалiзованими пiдприємствами за рахунок оплати замовником цих послуг на пiдставi договорiв.

     6. Технологiчний процес пiдготовки вагонiв пiд завантаження складається з таких етапiв:

     6.1. Усi вагони та контейнери, що прибули на станцiю, проходять технiчний та комерцiйний огляд, який здiйснює комплексна бригада оглядачiв та приймальникiв-здавачiв вантажу.

     6.2. Пiсля огляду вагонiв та контейнерiв вiдповiдальний працiвник станцiї повiдомляє вiдповiдну лiнiйну санiтарно-епiдемiологiчну станцiю залiзницi про заплановане вiдвантаження. У повiдомленнi вказуються станцiя вiдправлення, кiлькiсть та тип рухомого складу, вiдправник, найменування вантажу, час запланованої подачi вагонiв та контейнерiв пiд завантаження.

     6.3. У залежностi вiд технологiчного процесу роботи станцiї вiдiбранi вагони та контейнери подаються на вантажнi фронти вiдправникiв або на колiї, якi пристосованi для їх очистки вiд залишкiв вантажiв та смiття, подальшої дезiнфекцiї.

     6.4. Пiсля отримання iнформацiї про подачу вагонiв та контейнерiв мобiльнi бригади або (та) спецiалiзованi пiдприємства завчасно прибувають до мiсця проведення робiт.

     6.5. Залишки вантажiв перед проведенням дезiнфекцiї ретельно збираються механiчним способом.

     6.6. Дезiнфекцiя порожнiх вагонiв i контейнерiв проводиться дезiнфекцiйними засобами, дозволеними МОЗ України, з урахуванням метеорологiчних умов.

     6.7. Вагони та контейнери пiсля дезiнфекцiйної обробки, закiнчення термiнiв експозицiї та, при потребi, провiтрювання, тривалiсть яких залежить вiд дезiнфекцiйних засобiв, що використовувались, подаються пiд завантаження харчовими продуктами та продовольчою сировиною, зазначеними у Перелiку.

     6.8. Закiнчення робiт iз зачищення та дезiнфекцiї рухомого складу i контейнерiв оформлюється довiдкою про проведення дезiнфекцiї з указiвкою номера вагона, найменування вантажу, дати та часу проведення робiт, назви дезiнфекцiйного засобу та виконавця робiт.

     Довiдка складається у трьох примiрниках, пiдписується вiдповiдальним виконавцем робiт iз зазначенням посади, прiзвища, iм'я та по батьковi i завiряється печаткою лiнiйної санiтарно-епiдемiологiчної станцiї залiзницi.

     Один примiрник надається вантажовiдправнику, другий - наклеюється на зовнiшню поверхню вагона або контейнера, третiй - залишається у лiнiйнiй санiтарно-епiдемiологiчнiй станцiї.

     7. При проведеннi робiт iз зачищення, дезiнфекцiї порожнього рухомого складу i контейнерiв для перевезення харчових продуктiв i продовольчої сировини дотримання вимог технiки безпеки є обов'язковим.

Керiвник Департаменту розвитку та координацiї транспортної полiтики Г.М.Легенький

 

Додаток
до пункту 2.1 наказу Мiнiстерства транспорту України
15.07.2003 N 533

ПЕРЕЛIК ВАНТАЖIВ,
що перевозяться в продезiнфiкованому рухомому складi

     1. Свiжi та сушенi овочi, коренi та харчовi коренеплоди.

     2. Плоди, фрукти, цитрусовi, баштаннi.

     3. Кава, какао, чай та прянощi, замiнники їх та готовi продукти на їх основi, екстракти, есенцiї, концентрати з них, цикорiй.

     4. Зерновi злаки та продукти їх переробки.

     5. Продукти борошномельно-круп'яної промисловостi, солод, крохмаль, iнулiн, пшенична клейковина.

     6. Насiння та плоди олiйних рослин, насiння iнше, плоди та зерна, технiчнi та лiкарськi рослини.

     7. Цукор та кондитерськi вироби з цукру.

     8. Готовi продукти iз зерна хлiбних злакiв, борошна, крохмалю або молока, борошнянi кондитерськi вироби.

     9. Продукти перероблення овочiв, плодiв або iнших частин рослин.

     10. Дрiжджi, соуси, готовi харчовi добавки та приправи, гiрчиця та її порошок.

     11. Залишки та вiдходи харчової промисловостi.

     12. Готовi корми для тварин.

     13. Тютюн та промисловi замiнники тютюну.

     14. Сiль.

Керiвник Департаменту розвитку та координацiї транспортних систем Г.М.Легенький
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.