МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ'ЯЗКУ УКРАЇНИ

НАКАЗ

13.04.2005 N 137


Про затвердження Iнструкцiї про органiзацiю проведення на залiзницях України робiт iз санiтарної обробки порожнiх вагонiв та контейнерiв, призначених для перевезення продовольчої продукцiї

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 квiтня 2005 р. за N 428/10708


     Вiдповiдно до Законiв України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" i "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв i продовольчої сировини", Положення про Мiнiстерство транспорту та зв'язку України, затвердженого Указом Президента України вiд 27 серпня 2004 року N 1009/2004, Статуту залiзниць України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 квiтня 1998 року N 457 (зi змiнами й доповненнями) та з метою збереження якостi продовольчої продукцiї пiд час перевезення залiзничним транспортом, профiлактики поширення iнфекцiйних хвороб, а також забезпечення взаємодiї залiзниць з установами i закладами державної санiтарно-епiдемiологiчної служби на залiзничному транспортi України наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю про органiзацiю проведення на залiзницях України робiт iз санiтарної обробки порожнiх вагонiв та контейнерiв, призначених для перевезення продовольчої продукцiї, що додається.

     2. Державнiй адмiнiстрацiї залiзничного транспорту України (Федюшин Ю.М.) забезпечити подання на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України наказу "Про затвердження Iнструкцiї про органiзацiю проведення на залiзницях України робiт iз санiтарної обробки порожнiх вагонiв та контейнерiв, призначених для перевезення продовольчої продукцiї".

     3. Скасувати наказ Мiнiстерства транспорту України вiд 15 липня 2003 року N 533 "Про затвердження Iнструкцiї про проведення на залiзницях України робiт iз дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї порожнiх вагонiв та контейнерiв, призначених для перевезення харчових продуктiв i продовольчої сировини", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 8 серпня 2003 року за N 703/8024.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Мiнiстра Кроля С.С.

Мiнiстр Є.Червоненко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства транспорту та зв'язку України
13.04.2005 N 137
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 квiтня 2005 р. за N 428/10708

IНСТРУКЦIЯ
про органiзацiю проведення на залiзницях України робiт iз санiтарної обробки порожнiх вагонiв та контейнерiв, призначених для перевезення продовольчої продукцiї

     1. Ця Iнструкцiя визначає порядок органiзацiї проведення санiтарної обробки порожнiх вагонiв та контейнерiв, призначених для перевезення продовольчої продукцiї, i є обов'язковою для виконання спецiалiзованими пiдроздiлами установ державної санiтарно-епiдемiологiчної служби залiзничного транспорту України, суб'єктами пiдприємницької дiяльностi за наявностi лiцензiї Мiнiстерства охорони здоров'я України на провадження господарської дiяльностi з дезiнфекцiї, дезiнсекцiї, дератизацiї та лiцензiї Державного департаменту ветеринарної медицини на проведення дезiнфекцiйних, дезiнсекцiйних та дератизацiйних робiт на об'єктах ветеринарного контролю (далi - виконавцi робiт iз санiтарної обробки), а також вантажовласниками незалежно вiд їх форм власностi та вiдомчої пiдпорядкованостi, вантажовiдправниками, їх уповноваженими особами та експедиторами (далi - вантажовiдправники).

     2. Обов'язковiй санiтарнiй обробцi пiдлягають вагони та контейнери, призначенi для завантаження продовольчої продукцiї груп 1-4, 7-12 (за винятком кодiв 1213 та 1214), 15-22 Гармонiзованої системи опису i кодування товарiв (додаток до Закону України "Про Митний тариф України").

     3. Виконання робiт iз санiтарної обробки рухомого складу здiйснюється виконавцями цих робiт, зазначеними в п.1 цiєї Iнструкцiї, на пiдставi укладених вiдповiдно до вимог чинного законодавства України договорiв.

     4. Санiтарна обробка порожнiх вагонiв та контейнерiв здiйснюється перед кожним завантаженням у спецiально видiлених мiсцях, мiсцях завантаження на станцiях або на вантажних фронтах вантажовiдправникiв засобами, дозволеними для використання Мiнiстерством охорони здоров'я України або Державним департаментом ветеринарної медицини згiдно з вимогами регламентiв, методичних вказiвок або iнструкцiй з їх використання.

     5. Технологiчний процес органiзацiї санiтарної обробки вагонiв та контейнерiв перед завантаженням складається з таких етапiв:

     5.1 Заявки про заплановане навантаження подаються в установленому порядку вантажовiдправниками станцiям навантаження.

     5.2 Вiдповiдальний працiвник структурного пiдроздiлу залiзницi повiдомляє вiдповiдний спецiалiзований пiдроздiл установи державної санiтарно-епiдемiологiчної служби на залiзничному транспортi або державної служби ветеринарної медицини зони обслуговування, чи суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi - виконавцiв робiт про заплановане навантаження продовольчої продукцiї. У повiдомленнi вказуються станцiя вiдправлення, кiлькiсть та тип рухомого складу, назва вiдправника, найменування вантажу, дата запланованого навантаження.

     5.3 У разi необхiдностi проведення санiтарної обробки виконавцi робiт узгоджують час проведення санiтарної обробки вагонiв та контейнерiв iз структурними пiдроздiлами залiзниць та вантажовiдправниками.

     5.4. Вiдiбранi вагони та контейнери подаються на вантажнi фронти або спецiально видiленi мiсця для проведення санiтарної обробки. Виконавцям робiт iз санiтарної обробки, якi повиннi дотримуватися вимог з охорони працi, установлених для працiвникiв залiзничних станцiй, забезпечується доступ до порожнiх вагонiв i контейнерiв.

     6. Вагони та контейнери можуть використовуватись вiдразу пiсля закiнчення проведення робiт iз санiтарної обробки.

     7. Факт проведення санiтарної обробки транспортного засобу посвiдчується довiдкою. Довiдки надаються установами, що здiйснюють санiтарну обробку, та повиннi мiстити таку iнформацiю: найменування установи, що здiйснювала санiтарну обробку; номер та термiн дiї лiцензiї; вид транспортного засобу, який проходив обробку, його номер; найменування вантажовiдправника або вантажовласника, з яким укладено договiр на проведення санiтарної обробки транспортного засобу, його адреса, iншi реквiзити; вид продовольчої продукцiї, яку передбачається перевозити транспортним засобом; дата проведення санiтарної обробки транспортного засобу та назви засобiв, що використовувались; пiдпис вiдповiдальної особи та печатка органiзацiї.

     8. При проведеннi санiтарної обробки вагонiв i контейнерiв є обов'язковим дотримання вимог охорони працi, технiки безпеки, екологiчної безпеки, визначених у вiдповiдних нормативно-методичних документах.

Директор Департаменту розвитку та координацiї систем транспорту та зв'язку Г.М.Легенький
Головний державний санiтарний лiкар залiзничного транспорту України В.В.Анашкiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.