Документ скасований: Постанова КМУ № 403 від 28.05.2005

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 30 грудня 2003 р. N 2077


Про затвердження Порядку компенсацiї у 2005 роцi виробникам - суб'єктам пiдприємницької дiяльностi додаткових витрат, пов'язаних з пiдвищенням з 1 сiчня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лiкарських засобiв

(назва iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.01.2005 р. N 90)

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 24 сiчня 2005 року N 90

     З метою недопущення пiдвищення цiн на лiкарськi засоби у зв'язку iз змiнами з 1 сiчня 2004 р. податкового законодавства Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок компенсацiї у 2005 роцi виробникам - суб'єктам пiдприємницької дiяльностi додаткових витрат, пов'язаних з пiдвищенням з 1 сiчня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лiкарських засобiв (додається).

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.01.2005 р. N 90)

     2. Мiнiстерству фiнансiв у мiсячний строк пiдготувати та подати Кабiнетовi Мiнiстрiв України пропозицiї щодо внесення змiн до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рiк", якими передбачити видатки для компенсацiї виробникам - суб'єктам пiдприємницької дiяльностi додаткових витрат, пов'язаних з пiдвищенням з 1 сiчня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лiкарських засобiв.

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 28

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 30 грудня 2003 р. N 2077

ПОРЯДОК
компенсацiї у 2005 роцi виробникам - суб'єктам пiдприємницької дiяльностi додаткових витрат, пов'язаних з пiдвищенням з 1 сiчня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лiкарських засобiв

(назва iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.01.2005 р. N 90)

     1. Цей Порядок визначає механiзм компенсацiї у 2005 роцi виробникам - суб'єктам пiдприємницької дiяльностi та закладам охорони здоров'я, що здiйснюють оптову торгiвлю спиртом етиловим на медичнi цiлi та включенi до Реєстру за перелiком згiдно з додатком 1 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 2000 р. N 1908 (далi - виробники лiкарських засобiв), додаткових витрат, пов'язаних з пiдвищенням з 1 сiчня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лiкарських засобiв (у тому числi компонентiв кровi i виготовлених з них препаратiв), крiм лiкарських засобiв у виглядi бальзамiв (далi - спирт).

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.01.2005 р. N 90)

     2. Термiни, що використовуються в цьому Порядку, мають таке значення:

     податковий вексель - простий вексель, авальований банком, що видається виробником лiкарських засобiв до отримання спирту.

     Податковий вексель в обов'язковому порядку пiдлягає забезпеченню (пiдтвердженню) банком шляхом авалю, згiдно з яким банк бере на себе вiдповiдальнiсть за оплату податкового векселя перед векселедержателем i яке оформляється проставленням гарантiйного напису банку на векселi;

     векселедавець - виробник лiкарських засобiв, який отримує спирт;

     векселедержатель - орган державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї векселедавця як платника податку;

     додатковi витрати - сума коштiв за податковим векселем, яка сплачена до бюджету у повному обсязi векселедавцем i не включена до вiдпускної цiни лiкарських засобiв, для виготовлення яких використовувався спирт.

     3. При вiдпуску виробникам лiкарських засобiв спирту з 1 сiчня 2004 р. виробники спирту нараховують податкове зобов'язання з акцизного збору та формують вiдпускну цiну такого спирту виходячи iз ставки акцизного збору у розмiрi 2 гривнi за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту.

     4. На рiзницю мiж сумами акцизного збору на спирт (S), визначеними за ставкою акцизного збору, встановленою статтею 1 Закону України "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на спирт етиловий та алкогольнi напої" (С), i ставкою у розмiрi, що враховується виробником спирту при формуваннi його вiдпускної цiни (2 гривнi), до моменту отримання спирту векселедавцем видається векселедержателю податковий вексель iз строком погашення 90 календарних днiв з дати його ввалювання банком.

     Зазначена величина обчислюється за такою формулою:

S = (С-2) х V,

     де V - обсяг спирту етилового, що отримується, у перерахунку на 100-вiдсотковий спирт, у лiтрах.

     Бланк векселя придбавається в установi банку.

     Податковий вексель залишається у векселедержателя, а його копiя з вiдмiткою векселедержателя про взяття на облiк повертається векселедавцю i пред'являється ним виробнику спирту для отримання такого спирту.

     Вiдповiдальнiсть за оформлення податкового векселя несе векселедавець.

     5. При формуваннi вiдпускних цiн на лiкарськi засоби, для виготовлення яких застосовується спирт, його вартiсть включається виробником лiкарських засобiв в цiну продукцiї з урахуванням акцизного збору за ставкою в розмiрi 2 гривнi за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту.

     6. Виробник лiкарських засобiв подає в установленому порядку щокварталу до органу державної податкової служби за мiсцем своєї реєстрацiї як платника податкiв разом iз звiтом про надходження i використання спирту довiдку про цiльове використання спирту за формою, затвердженою центральним органом державної податкової служби, i погашений податковий вексель.

     Умовою погашення податкового векселя є надання виробником лiкарських засобiв органу державної податкової служби за мiсцем свої реєстрацiї як платника податкiв платiжного доручення з вiдмiткою уповноваженого банку про сплату у повному обсязi до бюджету суми, зазначеної у векселi, та факт зарахування зазначеної суми на вiдповiдний бюджетний рахунок.

     Погашення податкових векселiв проводиться шляхом проставлення на їх лицьовому боцi вiдбитка штампа з написом "ПОГАШЕНО", засвiдченого пiдписом керiвника (заступника керiвника) та печаткою векселедержателя.

     Обов'язки з погашення податкового векселя не можуть передаватися iншим особам незалежно вiд їх взаємовiдносин з векселедавцем.

     У разi коли сума податкового векселя не погашена у визначений у векселi строк, зазначена у векселi сума вважається податковим боргом i пiдлягає погашенню в установленому законодавством порядку.

     7. Додатковi витрати виробникiв лiкарських засобiв пiдлягають компенсацiї з державного бюджету.

     У разi коли виробник лiкарських засобiв використовує спирт не для виготовлення лiкарських засобiв (у тому числi компонентiв кровi i виготовлених з них препаратiв), крiм лiкарських засобiв у виглядi бальзамiв, а для виробництва iншої продукцiї, додатковi витрати не пiдлягають компенсацiї.

     8. Орган державної податкової служби на пiдставi документiв, визначених у пунктi 6 цього Порядку, видає довiдку у двох примiрниках виробнику лiкарських засобiв про додатковi витрати, що пiдлягають компенсацiї за рахунок коштiв, передбачених у державному бюджетi на вiдповiднi цiлi. Форма довiдки затверджується центральним органом державної податкової служби за погодженням з Державним казначейством.

     Кожний примiрник довiдки пiдписується керiвником органу державної податкової служби (або його заступником), скрiплюється печаткою та реєструється в журналi вихiдної кореспонденцiї.

     9. Виробник лiкарських засобiв один примiрник довiдки, зазначеної у пунктi 8, подає МОЗ, другий примiрник залишається у виробника лiкарських засобiв.

     Довiдка є пiдставою для перерахування коштiв державного бюджету виробнику лiкарських засобiв на компенсацiю його додаткових витрат, пов'язаних iз змiною з 1 сiчня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт.

     10. Видатки на компенсацiю виробникам лiкарських засобiв додаткових витрат здiйснюються шляхом перерахування вiдповiдних сум на рахунок виробника лiкарських засобiв у встановленому порядку у межах бюджетних асигнувань, передбачених на компенсацiю виробникам - суб'єктам пiдприємницької дiяльностi додаткових витрат, пов'язаних з пiдвищенням з 1 сiчня 2004 р. ставки акцизного збору на спирт етиловий, що використовується для виготовлення лiкарських засобiв.

(пункт 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.01.2005 р. N 90)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.