ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

02.02.2004р. N 11/5-19-1094-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про надання роз'яснень

     Державною митною службою України розглянуто запити митних органiв з проханням надати роз'яснення стосовно порядку стягнення митного збору за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари та iншi предмети, чи поза робочим часом, встановленим для митницi, та повiдомляється.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.01.97 N 65 "Про ставки митних зборiв" ставки збору за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари та iншi предмети, чи поза робочим часом, встановленим для митницi, визначено з розрахунку за одну годину роботи одного працiвника митницi.

     Вiдповiдно до пункту 2.2.2 Порядку справляння митних зборiв, якi нараховуються за вантажною митною декларацiєю, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 23.06.98 N 363 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.07.98 за N 443/2883 (далi - Порядок), при нарахуваннi зборiв за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари та iншi предмети, чи поза робочим часом, установленим для митницi, у графi 47 ВМД зазначається завiзована пiдписом декларанта кiлькiсть годин роботи працiвника митницi. При цьому до часу, витраченого працiвником митницi на митне оформлення, зараховується також час, витрачений ним на проїзд до мiсця призначення й у зворотному напрямку.

     Вiдповiдно до пункту 6.2 Порядку збори за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, де зберiгаються такi товари та iншi предмети, не справляються у разi проведення митного оформлення у зонах митною контролю на територiях, де розташованi пiдроздiли митних установ.

     Аналiз ряду положень законодавства України при працю (зокрема, статей 57 та 58 Кодексу законiв про працю України, пункту 6 Положення про порядок розслiдування та ведення облiку нещасних випадкiв, професiйних захворювань i аварiй на виробництвi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.08.01 N 1094), дає пiдстави для висновку, що пiд робочим часом, встановленим для митницi, слiд розумiти промiжок часу мiж передбаченими правилами внутрiшнього трудового розпорядку моментами початку та закiнчення роботи.

     Для цiлей нарахування збору за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари та iншi предмети, чи поза робочим часом, установленим для митницi, має значення робочий час, установлений правилами внутрiшнього трудового розпорядку для пiдроздiлiв, якi здiйснюють митний контроль та митне оформлення товарiв та iнших предметiв.

     Виходячи з викладеного:

     1. Стягнення митного збору за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари та iншi предмети, чи поза робочим часом, встановленим для митницi, слiд здiйснювати тiльки у разi здiйснення митного оформлення:

     за межами службових примiщень (територiй) митних органiв (на територiях i в примiщеннях пiдприємств, де немає пiдроздiлiв митних органiв, за мiсцем проживання громадян тощо).

     або

     поза робочим часом, встановленим правилами внутрiшнього трудового розпорядку для пiдроздiлiв, якi беруть участь у процедурi оформлення ВМД, якщо цими правилами не передбачено цiлодобового режиму роботи таких пiдроздiлiв.

     При цьому слiд враховувати, що пункт 6.2 Порядку не мiстить застережень щодо того, якi саме пiдроздiли мають бути розташованi на територiях i в примiщеннях пiдприємств. Отже, збiр за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, де зберiгаються такi товари та iншi предмети, повинен справлятись лише тодi, коли на територiї або примiщеннi пiдприємства пiдроздiлiв митних органiв немає взагалi.

     Звертаємо також увагу на те, що правила внутрiшнього трудового розпорядку митного органу мають забезпечувати синхронну роботу всiх пiдроздiлiв, посадовi особи яких беруть участь у здiйсненнi митного оформлення.

     2. Суми митного збору за митне оформлення товарiв та iнших предметiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари та iншi предмети, чи поза робочим часом, встановленим для митницi, слiд обчислювати:

     у разi здiйснення митного оформлення товарiв та iнших предметiв у зонах митного контролю поза мiсцем розташування митного органу - виходячи з кiлькостi працiвникiв митницi, якi виїжджають для здiйснення такого оформлення;

     у разi здiйснення митного оформлення товарiв та iнших предметiв поза робочим часом, установленим для митного органу, - виходячи з кiлькостi працiвникiв, безпосередньо залучених до такого оформлення.

Заступник Голови Служби А.I.Педешко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.