ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

19.01.04 N 09/21

 

Директору Асоцiацiї митних брокерiв України
Вашуленку Ю.М.

     На Ваше звернення вiд 10.01.04 N 15/03 повiдомляємо.

     1. Згiдно з вимогами статтi 90 роздiлу III Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV (далi - Митний кодекс України) "з дозволу митного органу вiдомостi, зазначенi у митнiй декларацiї, можуть бути змiненi чи доповненi, а подана митна декларацiя вiдкликана.

     Змiна, доповнення чи вiдкликання можуть бути здiйсненi лише до моменту прийняття митним органом митної декларацiї до митного оформлення.

     Змiна, доповнення та вiдкликання митної декларацiї пiсля її прийняття митним органом до митного оформлення не допускаються. Внесення до митної декларацiї змiн чи доповнень, якi мають iстотне значення для застосування процедур митного контролю щодо товарiв i транспортних засобiв або впливають на умови оподаткування товарiв чи застосування до них заходiв нетарифного регулювання, здiйснюється шляхом подання митному органу нової митної декларацiї, якщо це дозволяється вiдповiдно до цього Кодексу.

     Посадовi особи митних органiв не мають права заповнювати митну декларацiю, змiнювати чи доповнювати вiдомостi, зазначенi в митнiй декларацiї, за винятком внесення до неї вiдомостей, що належать до компетенцiї митних органiв".

     2. Вiдповiдно пунктiв 2, 3 роздiлу XXI "Прикiнцевi положення" Митного кодексу України "до приведення нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Кодексом чиннi нормативно-правовi акти застосовуються в частинi, що не суперечить цьому Кодексу.

     Кабiнету Мiнiстрiв України:

     подати на розгляд Верховної Ради України пропозицiї щодо приведення законодавчих актiв України у вiдповiднiсть iз цим Кодексом;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Кодексом:

     забезпечити приведення мiнiстерствами, iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Кодексом:

     вiдповiдно до компетенцiї забезпечити видання нормативно-правових актiв, передбачених цим Кодексом".

     3. Листом Державної митної служби України вiд 16.01.04 N 11/2-09-304-ЕП "Про надання роз'яснень" до начальникiв регiональних митниць, митниць доведено, що з метою уникнення непорозумiнь пiд час здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї Порядок здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затверджений наказом Державної митної служби України вiд 14.10.02 N 561 (у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 21.10.03 N 715), до приведення у вiдповiднiсть до Митного кодексу України застосовується в частинi, що не суперечить цьому Кодексу.

Начальник Управлiння технологiй митного контролю С.М.Сьомка

 

АСОЦIАЦIЯ МИТНИХ БРОКЕРIВ УКРАЇНИ

10 сiчня 2004 р. N 15/03

 

Заступнику Голови Державної митної служби України
Iванюку М.М.

     Шановний Михайло Миколайовичу!

     До Асоцiацiї митних брокерiв України надiйшли запити вiд членiв Асоцiацiї щодо фактiв вiдмови митницями у внесеннi виправлень у митнi декларацiї, що прийнятi до митного оформлення.

     Ситуацiя виникла у зв'язку з посиланням спiвробiтникiв митних органiв на вимоги абзацiв другого та третього статтi 90 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 року, в яких викладено, що "Змiна, доповнення чи вiдкликання можуть бути здiйсненi лише до моменту прийняття митним органом митної декларацiї до митного оформлення. Змiна, доповнення та вiдкликання митної декларацiї пiсля її прийняття митними органами до митного оформлення не допускаються". Але роздiлом 7 "Порядку здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї" затвердженого наказом Держмитслужби вiд 14.10.2002 року N 561 (у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 21.10.2003 року N 715) викладено порядок внесення виправлень до ВМД.

     З метою уникнення затримок при митному оформленнi товарiв просимо надати вiдповiднi роз'яснення до митних органiв щодо порядку застосування вказаної технологiї митного контролю та митного оформлення, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 14.10.2002 року N 561 (у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 21.10.2003 року N 715), тим бiльше, що вона повнiстю вiдповiдає вимогам п.14 "Положення про вантажну митну декларацiю", затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 зi змiнами та доповненнями, внесеними постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 N 1883.

     Заздалегiдь вдячнi.

З повагою
Директор Асоцiацiї
Ю .Вашуленко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.