Документ скасований: Наказ КРМ № 733 від 30.08.2007

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
м. Київ

02 лютого 2004 р. N 118


Про затвердження Технологiчної схеми здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi

     На виконання статей 255-258 Митного кодексу України та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.04.2001р. N 412 "Про затвердження Положення про порядок реєстрацiї та перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi" та з метою вдосконалення технологiї митного контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, наказую:

     1. Затвердити Технологiчну схему здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi (додається).

     2. Начальникам оперативних пiдроздiлiв органiзувати ознайомлення особового складу з даним наказом та забезпечити його безумовне виконання.

     3. Заступнику начальника загального вiддiлу (Груша В.М.) довести цей наказ до оперативних пiдроздiлiв митницi.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступникiв начальника митницi у вiдповiдностi до розподiлу функцiональних обов'язкiв.

     Загальний контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Заступник Голови Служби - начальник митницi А.Є.Гутник

 

"ЗАТВЕРДЖЕНО"
наказом Київської регiональної митницi
вiд 02.02.2004 р. N 118

Технологiчна схема
здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi

1. Загальнi положення

     1.1. Технологiчна схема здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi (далi - Технологiчна схема) розроблена з метою вдосконалення митного контролю та митного оформлення товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi.

     1.2. Дана Технологiчна схема розроблена у вiдповiдностi до ст. 255-258 Митного кодексу України та Положення про порядок реєстрацiї та перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.04.01 N 412 (далi - Положення), наказiв Держмитслужби України вiд 15.11.01 N 735 "Про органiзацiю контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi" та вiд 21.10.03 N 715 "Про внесення змiн та доповнень до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї" (далi - Порядок).

     1.3. Дiя цiєї Технологiчної схеми поширюється на товари, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, iмпортуються чи експортуються українськими та iноземними суб'єктами ЗЕД незалежно вiд форми власностi й видiв дiяльностi та включенi до Реєстру товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, який ведеться Держмитслужбою України (далi - Реєстр), якi далi в цiй Технологiчнiй схемi називаються - товари, що захищаються.

     1.4. Дiя даної Технологiчної схеми не поширюється на товари, якi перемiщуються через митний кордон України транзитом чи фiзичними особами для власного використання та не призначенi для використання в комерцiйних цiлях, а також пересилаються в мiжнародних та поштових експрес-вiдправленнях.

     1.5. Здiйснення митних процедур щодо товарiв, що захищаються покладається на:

     - посадових осiб пiдроздiлiв митного оформлення (далi - ПМО),

     - вiдповiдальних iнспекторiв ПМО, на яких наказом КРМ вiд 14.08.03 N 867 "Про призначення вiдповiдальних осiб для здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi" покладається у пiдроздiлах здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi та надано право регламентованого доступу до програмно-iнформацiйного комплексу "Реєстрацiя та перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi" Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України (далi - вiдповiдальний iнспектор ПМО),

     - вiдповiдальних iнспекторiв Групи по контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, визначених наказом КРМ вiд 21.11.01 N 909 (далi - вiдповiдальний iнспектор митницi).

2. Здiйснення роботи з Реєстром

     2.1. Вiдповiдальний iнспектор ПМО, кожного робочого дня о 10.00 та 17.00 перевiряє у програмно-iнформацiйному комплексi "Реєстрацiя та перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi" Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України наявнiсть iнформацiї про внесення до Реєстру нових товарiв.

     2.2. У випадку виявлення в Реєстрi нових товарiв, вiдповiдальний iнспектор ПМО термiново готує службову записку начальнику ПМО або особi, що його замiщує, в якiй доводить iнформацiю про товари, що внесенi до Реєстру в такому обсязi:

     1) номер товару у реєстрi Держмитслужби;

     2) дата реєстрацiї товару;

     3) термiн реєстрацiї товару;

     4) назва та юридична адреса правовласника;

     5) код товару за УКТЗЕД;

     6) комерцiйна назва товару з зазначенням об'єкту iнтелектуальної власностi;

     7)офiцiйнi iмпортери (експортери, перевiзники).

     З даною службовою запискою начальник ПМО або особа, що його замiщує ознайомлює особовий склад пiдроздiлу пiд пiдпис.

3. Здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi в оперативному пiдроздiлi

     3.1. Посадова особа ПМО, яка здiйснює логiчний контроль та контролює правильнiсть застосування заходiв нетарифного регулювання ЗЕД, у вiдповiдностi до п. 3.6 Порядку, здiйснює перевiрку наявностi задекларованих товарiв в Реєстрi.

     3.2. У разi спiвпадання коду за УКТЗЕД та/або назви й опису задекларованого товару з кодом за УКТЗЕД та/або назвою й описом товару, що захищається в Реєстрi, посадова особа, зазначена у п. 3.1, в графi 4 зворотного боку Аркуша контролю вчиняє запис про це.

     3.3. На етапi 2, наявнiсть в Аркушi контролю такого запису є пiдставою для прийняття начальником ПМО або посадовою особою, яка має право приймати рiшення про необхiднiсть проведення митного огляду товару, рiшення про проведення митного огляду за участю вiдповiдального iнспектора ПМО та складанням Акту про проведення митного огляду.

     3.3. У випадку внесення змiн до граф 31 та 33 ВМД на будь-якому з етапiв здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв, посадова особа ПМО, яка має право приймати рiшення про необхiднiсть проведення митного огляду товару, здiйснює повторну звiрку коду за УКТЗЕД та/або назви й опису задекларованого товару з вiдповiдними даними товарiв, що захищаються в Реєстрi, та в разi спiвпадання цих даних, приймає рiшення щодо доцiльностi проведення митного огляду з участю вiдповiдального iнспектора ПМО та складанням Акту про проведення митного огляду.

     3.4. У випадку неможливостi прийняття участi вiдповiдальним iнспектором ПМО у митному оглядi, ця особа в графi 4 зворотного боку Аркуша контролю, у стовпцi N2 "Завдання для проведення огляду" визначає перелiк питань, на якi мають бути наданi вичерпнi вiдповiдi при проведеннi митного огляду з обов'язковим зазначенням їх в Актi про проведення митного огляду.

     3.5. Митний огляд iз питання дотримання прав iнтелектуальної власностi може не проводитися у випадку митного оформлення товарiв, що захищаються, якщо:

     - вони надходять на адресу або вiдправляються правовласником, офiцiйним iмпортером (експортером);

     - є документальне пiдтвердження наявностi на (в) товарах iншого об'єкта iнтелектуальної власностi нiж той, що захищається митними органами.

     При цьому, за наявностi достатнiх пiдстав вважати, що офiцiйний iмпортер (експортер) пред'являє до митного оформлення товари, що порушують права iнтелектуальної власностi, начальник ПМО приймає рiшення про проведення митного огляду.

     3.6. На пiдставi аналiзу iнформацiї, отриманої з Акту про проведення митного огляду, вiдповiдальний iнспектор ПМО приймає рiшення про можливiсть подальшого митного оформлення товару або про передачу документiв на розгляд вiдповiдальному iнспектору митницi.

     3.7. Якщо при проведеннi митного огляду на (в) товарi не виявлено об'єктiв iнтелектуальної власностi, внесених до Реєстру, рiшення стосовно можливостi подальшого митного оформлення товару приймає вiдповiдальний iнспектор ПМО, про що вчиняє запис на зворотнiй сторонi ВМД:

     - "Об'єкти iнтелектуальної власностi, внесенi до Реєстру Держмитслужби України на (в) товарi N ... вiдсутнi.";

     Цей запис засвiдчується особистою номерною печаткою та пiдписом вiдповiдального iнспектора ПМО.

     Вiдповiдальний iнспектор ПМО робить вiдмiтку про вiдсутнiсть порушення прав iнтелектуальної власностi в журналi облiку ВМД у графi "Примiтки".

     3.8. На пiдставi позитивного рiшення вiдповiдального iнспектора ПМО посадовi особи пiдроздiлу переходять до виконання наступних етапiв Порядку митного оформлення.

     3.9. У випадку наявностi на (в) товарi об'єктiв iнтелектуальної власностi, внесених до Реєстру, про що вчинено вiдповiдний запис в Актi про проведення митного огляду, розгляд питання стосовно можливостi митного оформлення або зупинення митного оформлення товару здiйснює вiдповiдальний iнспектор митницi.

4. Здiйснення контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi вiдповiдальним iнспектором митницi

     4.1. У випадку наявностi на (в) товарi, що захищається, об'єктiв iнтелектуальної власностi, внесених до Реєстру, вiдповiдальний iнспектор ПМО термiново (на протязi 3 годин) готує службову записку до Групи по здiйсненню контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, яку за пiдписом начальника ПМО надсилає до вiддiлу органiзацiї митного контролю засобами електронного електронного зв'язку або на факс оперативного чергового митницi. В телефонному режимi про надiслання службової записки сповiщається вiдповiдальний iнспектор митницi (4530035 або 4575706).

     Одночасно, до вiддiлу органiзацiї митного контролю нарочним надсилається ВМД, Акт про проведення митного огляду, копiї товаросупровiдних документiв та в разi необхiдностi - зразки товару.

     4.2. Розгляд питання стосовно можливостi подальшого митного оформлення або призупинення митного оформлення товару здiйснює вiдповiдальний iнспектор митницi, визначений у складi Групи по здiйсненню контролю за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi.

     4.3. Вiдповiдальний iнспектор митницi розглядає надiсланi документи, при необхiдностi - зразки товару та, при вiдсутностi порушення прав iнтелектуальної власностi, приймає рiшення щодо можливостi подальшого митного оформлення товару, про що вчиняє запис на зворотнiй сторонi ВМД:

     - "Об'єкти iнтелектуальної власностi, внесенi до Реєстру Держмитслужби України на (в) товарi N ... присутнi. Права власника не порушуються."

     Цей запис засвiдчується пiдписом вiдповiдального iнспектора митницi та штампом "02. Вiддiл оргмитконтролю".

     4.4. При наявностi достатнiх пiдстав вважати, що перемiщення товару, який мiстить об'єкт iнтелектуальної власностi, здiйснюється з порушенням прав iнтелектуальної власностi, вiдповiдальний iнспектор митницi готує рiшення про призупинення митного оформлення товару та вчиняє запис на зворотнiй сторонi ВМД:

     - "Товар N ... мiстить об'єкт iнтелектуальної власностi, внесений до Реєстру Держмитслужби України та не пiдлягає пропуску через митний кордон України.."

     Цей запис засвiдчується пiдписом вiдповiдального iнспектора митницi та штампом "02. Вiддiл оргмитконтролю".

     4.5. На пiдставi матерiалiв розгляду вiдповiдальним iнспектором митницi питання про дотримання прав iнтелектуальної власностi, рiшення про призупинення митного оформлення товару на строк до 15 календарних днiв (iз можливiстю наступного продовження не бiльше нiж на 15 календарних днiв) приймає начальник митницi, або особа, яка його замiщує.

     4.6. Вiдповiдальний iнспектор митницi не пiзнiше наступного дня пiсля дати прийняття рiшення, зазначеного у п. 4.5 цiєї Технологiчної схеми, готує та надсилає повiдомлення про призупинення митного оформлення товару, яке направляється листом, факсом або засобами електронного зв'язку, за пiдписом керiвництва митницi правовласнику (або його представнику), декларанту та до Управлiння митних режимiв Держмитслужби України.

     Вiдповiдальний iнспектор митницi службовою запискою iнформує начальника ПМО про призупинення митного оформлення товару.

5. Розпорядження товарами, митне оформлення яких призупинено

     5.1. Вiдповiдальний iнспектор ПМО робить вiдмiтку про призупинення митного оформлення товару в графi "Примiтки" журналу облiку ВМД.

     5.2. Товар, митне оформлення якого призупинено з метою встановлення, чи дотримано права iнтелектуальної власностi, пiдлягає розмiщенню на складах тимчасового зберiгання або на складi митницi.

     5.3. У випадку розмiщення товарiв для зберiгання на склад митницi, вiдповiдальний iнспектор ПМО передає товари, митне оформлення яких зупинено по квитанцiї МД-1 матерiально-вiдповiдальнiй особi господарчо-експлуатацiйного вiддiлу.

     5.4. Матерiально-вiдповiдальна особа господарчо-експлуатацiйного вiддiлу приймає товари, митне оформлення яких зупинено, на склад митницi для зберiгання по квитанцiї МД-1.

     5.5. Якщо протягом строкiв, зазначених у п.4.5 цiєї Технологiчної схеми контрафактнiсть товарiв, митне оформлення яких призупинено, буде пiдтверджена, посадова особа ПМО складає протокол про порушення митних правил, пiсля чого справа передається до Вiддiлення по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил.

     5.6. Посадовi особи юридичного вiддiлу здiйснюють, у межах своєї компетенцiї, необхiднi дiї при розглядi у судi позовної заяви правовласника про захист його прав iнтелектуальної власностi.

     5.7. З метою встановлення факту порушення прав iнтелектуальної власностi, начальник господарчо-експлуатацiйного вiддiлу на пiдставi письмової заяви правовласника або його представника, може дозволити обстежити затриманий об'єкт iнтелектуальної власностi та в разi потреби надiслати зразки цього об'єкта для проведення обстеження чи експертизи митною лабораторiєю або iншим компетентним органом.

     5.8. Посадовi особи ПМО мають право здiйснити митне оформлення товару, митне оформлення якого призупинено, на пiдставi службової записки вiдповiдального iнспектора митницi у таких випадках:

     а) у разi визнання недостатнiми поданих правовласником або його представником доказiв, при цьому вiдповiдальний iнспектор митницi надсилає правовласнику або його представнику мотивоване рiшення;

     б) у разi подання правовласником або його представником заяви на iм'я керiвника митницi про вiдкликання клопотання у зв'язку iз самостiйним урегулюванням питання порушення прав правовласника з власником об'єкта iнтелектуальної власностi;

     в) пiсля закiнчення термiну призупинення митного оформлення об'єкта iнтелектуальної власностi за умови вiдсутностi ухвали суду про порушення провадження у справi.

6. Заключнi положення

     6.1. Вiдповiдальний iнспектор ПМО двiчi на рiк (до 03 сiчня та 03 липня) надає до вiддiлу органiзацiї митного контролю узагальнену iнформацiю про прийнятi рiшення щодо перемiщення через митний кордон товарiв, що захищаються за такою формою:

     - кiлькiсть прийнятих позитивних рiшень;

     - кiлькiсть випадкiв зупинення митного оформлення товарiв (iз зазначенням: дати зупинення, номера ВМД, назви та юридичної адреси декларанта, назви та коду УКТ ЗЕД товару, кiлькостi товару в основних та додаткових одиницях вимiру).

     6.2. Вiдповiдальний iнспектор митницi узагальнює надану оперативними пiдроздiлами iнформацiю та надсилає її до Управлiння митних режимiв Держмитслужби України.

     6.3. Службовi документи, якi використовувалися при здiйсненнi контролю за перемiщенням товарiв, якi мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, акти про митний огляд, архiвуються в ПМО в загальному порядку разом з ВМД.

     6.4. Iнформацiя, яка мiститься у Реєстрi, iнших службових документах та використовується вiдповiдальними iнспекторами при здiйсненнi контролю за перемiщенням товарiв, якi мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi є конфiденцiйною, використовується виключно у службових цiлях та розголошенню не пiдлягає.

     6.5. Недотримання посадовими особами, якi задiянi у виконаннi даної Технологiчної схеми, вимог даної Технологiчної схеми є грубим порушенням трудових обов'язкiв.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.