Документ скасований: Постанова КМУ № 541 від 29.04.2004

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ I НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А
Київ

вiд 23 березня 2004 р. N 359


Деякi питання, пов'язанi iз справлянням податку на додану вартiсть

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
i Нацiонального банку України
вiд 31 березня 2004 року N 407

     Вiдповiдно до пункту 3.2 статтi 3 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами", Закону України "Про платiжнi системи та переказ грошей в Українi" та Указу Президента України вiд 1 березня 2004 р. N 259 "Про окремi поточнi рахунки для справляння податку на додану вартiсть та обороту коштiв податку" Кабiнет Мiнiстрiв України i Нацiональний банк України постановляють:

     1. Затвердити Порядок справляння до державного бюджету податку на додану вартiсть та обороту коштiв податку через окремi поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки платникiв цього податку iз спецiальним режимом їх використання (далi - Порядок), що додається.

     2. Установити, що:

     окремi поточнi та реєстрацiйнi рахунки платникiв податку на додану вартiсть (далi - окремi поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки) вiдкриваються в установленому порядку в установах банкiв та в органах Державного казначейства i використовуються виключно для здiйснення розрахункiв з податку на додану вартiсть мiж суб'єктами господарювання, а також з державним i мiсцевими бюджетами, у тому числi пов'язаних з вiдшкодуванням податку на додану вартiсть;

     розрахунки з податку на додану вартiсть здiйснюються з 1 травня 2004 р. виключно через окремi поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки.

(абзац третiй пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України i Нацiонального банку
України вiд 31.03.2004 р. N 407)

     3. Державнiй митнiй службi забезпечити до 31 березня 2004 р. вiдкриття окремих поточних та/або реєстрацiйних рахункiв для зарахування сум податку на додану вартiсть за операцiями з iмпорту товарiв, якi пiсля митного оформлення цих товарiв пiдлягають перерахуванню до державного бюджету.

     4. Рекомендувати установам банкiв вiдкривати окремi поточнi рахунки на безоплатнiй основi.

     5. Державному казначейству затвердити до 1 квiтня 2004 р. порядок вiдкриття в його органах окремих реєстрацiйних рахункiв та обороту коштiв через цi рахунки.

     6. Державнiй податковiй адмiнiстрацiї:

     внести змiни до форми податкової декларацiї, якими передбачити зазначення вiдомостей про оборот коштiв на окремих поточних та/або реєстрацiйних рахунках;

     узагальнювати за результатами перевiрок iнформацiю про дотримання платниками податку на додану вартiсть положень Порядку.

     7. Державнiй податковiй адмiнiстрацiї, Державному казначейству внести у мiсячний строк до власних нормативно-правових актiв змiни, що випливають з цiєї постанови, передбачивши в них, зокрема, що другий примiрник податкової декларацiї, поданої платником податку, який здiйснює операцiї з вивезення (пересилання) товарiв власного виробництва за межi митної територiї України (експорт) за прямими договорами, має право вiдповiдно до закону на вiдшкодування податку на додану вартiсть з державного бюджету, обсяг експортних операцiй якого за минулий рiк становить не менш як 250 млн. гривень, а балансова вартiсть основних фондiв - не менш як 100 млн. гривень, повертається йому з вiдмiткою органу державної податкової служби про прийняття декларацiї не пiзнiше нiж наступного робочого дня i є пiдставою для вiдшкодування податку на додану вартiсть.

     8. Державнiй податковiй адмiнiстрацiї, Державному казначейству та Державнiй митнiй службi разом з Нацiональним банком запровадити обмiн iнформацiєю про оборот коштiв через окремi поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки i щокварталу подавати Кабiнетовi Мiнiстрiв України узагальнену iнформацiю та у разi потреби пропозицiї щодо вдосконалення Порядку.

     9. Мiнiстерству фiнансiв, Мiнiстерству економiки та з питань європейської iнтеграцiї, Державнiй податковiй адмiнiстрацiї, Державнiй митнiй службi та Державному казначейству пiдготувати до 1 липня 2004 р. пропозицiї щодо внесення змiн до Закону України "Про податок на додану вартiсть" з метою зниження ставки податку на додану вартiсть, а також до iнших актiв законодавства в частинi удосконалення порядку справляння цього податку.

     10. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     пункт 2 змiн, що вносяться до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 5 червня 2000 р. N 892, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 березня 2002 р. N 270 (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 11, ст. 509);

     розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 березня 2002 р. N 105 "Про заходи щодо забезпечення надходжень до державного бюджету податку на додану вартiсть вiд учасникiв оптового ринку електроенергiї" (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 11, ст. 524);

     розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 березня 2002 р. N 106 "Про заходи щодо забезпечення надходження до державного бюджету податку на додану вартiсть за спожитий природний газ" (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 11, ст. 525).

Прем'єр-мiнiстр України В.ЯНУКОВИЧ
Голова Нацiонального банку України С.ТIГIПКО

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України i Нацiонального банку України
вiд 23 березня 2004 р. N 359

ПОРЯДОК
справляння до державного бюджету податку на додану вартiсть та обороту коштiв податку через окремi поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки платникiв цього податку iз спецiальним режимом їх використання

     1. Цей Порядок визначає процедуру справляння до державного бюджету податку на додану вартiсть та обороту коштiв податку через окремi поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки платникiв цього податку.

     2. Окремi поточнi рахунки для справляння податку на додану вартiсть (далi - окремi поточнi рахунки) платникiв цього податку iз спецiальним режимом їх використання вiдкриваються в установах банкiв, у яких вiдкритi їх поточнi рахунки.

     Платники податку на додану вартiсть (далi - платники податку), якi вiдповiдно до законодавства обслуговуються органами Державного казначейства, вiдкривають окремi реєстрацiйнi рахунки з податку на додану вартiсть (далi - окремi реєстрацiйнi рахунки) в органах Державного казначейства, якими вони обслуговуються.

     Про вiдкриття окремих поточних та/або реєстрацiйних рахункiв платники податку в установленому порядку повiдомляють органи державної податкової служби за мiсцем своєї реєстрацiї та органи Держмитслужби.

     3. Платiжне доручення на перерахування податку на додану вартiсть з окремого поточного та/або реєстрацiйного рахунка платника податку на окремий поточний та/або реєстрацiйний рахунок продавця товарiв (робiт, послуг) подається разом з платiжним дорученням на перерахування коштiв продавцю товарiв (робiт, послуг).

     Пiд час перерахування коштiв продавцям товарiв (робiт, послуг) за операцiями, якi не є об'єктом оподаткування, звiльненi вiд обкладення податком або щодо яких застосовується нульова ставка податку на додану вартiсть, у платiжному дорученнi на оплату таких товарiв (робiт, послуг) зазначається конкретний пункт, стаття вiдповiдного закону, яким встановлено окремий режим оподаткування.

     У разi перерахування коштiв продавцям товарiв (робiт, послуг), не зареєстрованим як платники податку на додану вартiсть, у платiжних дорученнях в обов'язковому порядку зазначається "Без податку на додану вартiсть неплатнику цього податку".

     4. На окремий поточний та/або реєстрацiйний рахунок зараховуються кошти:

     з будь-яких iнших рахункiв платника податку;

     з окремого поточного та/або реєстрацiйного рахунка покупця товарiв (робiт, послуг) як сплата податку на додану вартiсть, врахованого в цiнi товарiв (робiт, послуг);

     з поточного рахунка покупця товарiв (робiт, послуг), не зареєстрованого як платник податку на додану вартiсть;

     з державного бюджету в порядку вiдшкодування податку на додану вартiсть;

     кошти, внесенi готiвкою;

     iншi надходження.

     5. У разi продажу товарiв (робiт, послуг) за готiвку, через торговельнi автомати з використанням жетонiв, карток, кредитних або дебетових карток, дорожнiх чи iнших чекiв або отримання плати готiвкою через установи банкiв (оплата за спожиту електроенергiю, природний газ, теплопостачання, водопостачання, послуги зв'язку та iншi послуги) платники податку в установленому порядку перераховують суму податку на додану вартiсть на власний окремий поточний та/або реєстрацiйний рахунок.

     6. Кошти, зарахованi на окремий поточний та/або реєстрацiйний рахунок, використовуються платником податку для:

     перерахування сум податку на додану вартiсть на окремий поточний та/або реєстрацiйний рахунок iншого платника податку;

     перерахування сум податку на додану вартiсть на окремий поточний та/або реєстрацiйний рахунок платника податку;

     погашення зобов'язань iз сплати податку на додану вартiсть перед державним бюджетом;

     перерахування сум податку на додану вартiсть на окремi поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки органiв Держмитслужби для здiйснення митного оформлення товарiв;

     погашення податкових зобов'язань перед державним i мiсцевими бюджетами, зобов'язань iз сплати збору на обов'язкове державне пенсiйне страхування та простроченої заборгованостi перед державою за кредитами, залученими державою або пiд державнi гарантiї, у разi вiдсутностi заборгованостi перед державним бюджетом з податку на додану вартiсть, яка пiдтверджена вiдповiдним органом державної податкової служби, у п'ятиденний строк пiсля звернення платника податку.

     Платники податку, на яких поширюється дiя Закону України "Про спецiальний режим iнвестицiйної та iнновацiйної дiяльностi технологiчних паркiв", а також постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 лютого 1999 р. N 271 "Про порядок акумуляцiї та використання коштiв, якi нараховуються сiльськогосподарськими товаровиробниками - платниками податку на додану вартiсть щодо операцiй з продажу товарiв (робiт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцiю (крiм пiдакцизних товарiв), виготовлену на давальницьких умовах iз власної сiльськогосподарської сировини", вiд 12 травня 1999 р. N 805 "Про Порядок нарахування, виплат i використання коштiв, спрямованих для виплати дотацiй сiльськогосподарським товаровиробникам за проданi ними переробним пiдприємствам молоко та м'ясо в живiй вазi", вiд 5 листопада 1999 р. N 2062 i вiд 21 сiчня 2004 р. N 55 "Про затвердження Порядку перерахування в 2004 роцi деяких субвенцiй на надання пiльг, субсидiй та компенсацiй за рахунок надходження до загального фонду державного бюджету рентної плати за транзитне транспортування природного газу i за природний газ, що видобувається в Українi", можуть використовувати кошти, зарахованi на окремий поточний та/або реєстрацiйний рахунок, на цiлi та у порядку, передбаченому зазначеними нормативно-правовими актами.

     7. У разi недостатностi (вiдсутностi) коштiв на окремому поточному та/або реєстрацiйному рахунку для здiйснення розрахункiв з державним бюджетом або з iншим платником податку, платник податку може поповнити цi рахунки з iнших рахункiв або готiвкою.

     8. Пiд час здiйснення будь-яких розрахункiв з кредиторами у негрошовiй формi, включаючи товарообмiннi (бартернi) операцiї, вексельну форму розрахункiв, залiки, погашення взаємної заборгованостi тощо, платник податку перераховує протягом звiтного перiоду належну суму податку з власного поточного та/або реєстрацiйного рахунка на окремий поточний та/або реєстрацiйний рахунок. У платiжному дорученнi у графi "Призначення платежу" платник податку робить запис "Сума податку на додану вартiсть за розрахунки у негрошовiй формi".

     9. Суми податку на додану вартiсть, якi належать до вiдшкодування платникам податку з бюджету до 1 червня 2004 р., за бажанням платника можуть бути зарахованi на його поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки.

     10. Кошти, якi надiйдуть на поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки платникiв податку пiсля 1 травня 2004 р. за проданi товари (роботи, послуги) до зазначеної дати, в частинi сум податку на додану вартiсть пiдлягають перерахуванню платниками податку на окремi поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки вiдповiдно до цього Порядку.

(пункт 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України i Нацiонального банку України вiд 31.03.2004 р. N 407)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.