ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ
НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

вiд 02.04.2004 р. N 3152/5/28-1016,
N 25-118/559-3248


Про окремi поточнi рахунки платникiв ПДВ

     У зв'язку iз зверненнями платникiв податкiв та установ банкiв щодо вiдкриття окремих поточних рахункiв для справляння податку на додану вартiсть (далi - окремi поточнi рахунки) та з метою впорядкування їх вiдкриття Державна податкова адмiнiстрацiя України та Нацiональний банк України повiдомляють.

     1. Вiдкриття окремих поточних рахункiв здiйснюється вiдповiдно до Порядку справляння до державного бюджету податку на додану вартiсть та обороту коштiв податку через окремi поточнi та/або реєстрацiйнi рахунки платникiв цього податку iз спецiальним режимом їх використання (далi - Порядок), який затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України i Нацiонального банку України вiд 23.03.2004 N 359 (далi - Постанова), що прийнята вiдповiдно до Указу Президента України вiд 01.03.2004 N 259 "Про окремi поточнi рахунки для справляння податку на додану вартiсть та обороту коштiв податку" (далi - Указ Президента).

     Враховуючи те, що окремi поточнi рахунки згiдно з вимогами чинного законодавства вiдкриваються платникам податку на додану вартiсть у тих банках, у яких вiдкритi їх поточнi рахунки, процедура вiдкриття для них максимально спрощена, але рахунки не можуть вiдкриватися за iнiцiативою установи банку.

     При цьому, оскiльки згiдно iз пiдпунктом 7.2.4 пункту 7.2 статтi 7 Закону України "Про податок на додану вартiсть" право на нарахування податку на додану вартiсть та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку у порядку, передбаченому статтею 9 цього Закону, то окремi поточнi рахунки можуть бути вiдкритi лише тим особам, якi зареєстрованi як платники податку на додану вартiсть (виняток становлять вiдокремленi пiдроздiли юридичних осiб, якi консолiдовано сплачують цей податок), що пiдтверджується свiдоцтвом про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть за формою N 2-Р (додаток 2 до Положення про Реєстр платникiв податку на додану вартiсть, яке затверджено наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.03.2000 N 79 та зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 03.04.2000 за N 208/4429).

     Отже, при поданнi клiєнтом до установи банку заяви про вiдкриття окремого поточного рахунку, клiєнт зобов'язаний пред'явити до банку таке свiдоцтво, або його копiю, завiрену органом державної податкової служби чи нотарiально.

     Порядком не обмежується кiлькiсть окремих поточних рахункiв

     i їх кiлькiсть самостiйно визначається платниками податку на додану вартiсть.

     Окремi рахунки, вiдкритi в установах банкiв сiльськогосподарськими товаровиробниками та переробними пiдприємствами для зарахування сум податку на додану вартiсть вiдповiдно до п. 11.29 та п. 11.21 Закону України "Про податок на додану вартiсть", та спецiальнi рахунки, вiдкритi в установах банкiв технологiчними парками вiдповiдно до п. 11.12 Закону та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.06.2000 N 1018 "Про вiдкриття спецiальних рахункiв технологiчними парками i затвердження Порядку зарахування сум податкiв на спецiальнi рахунки та їх використання технологiчним парком", продовжують функцiонувати в режимi, що дiяв до запровадження окремих поточних рахункiв для справляння податку на додану вартiсть, i використовуються для зарахування сум податку на додану вартiсть, визначених на пiдставi декларацiї з податку на додану вартiсть за результатами вiдповiдного звiтного перiоду.

     Одночасно цi платники податку в установах банкiв, де вiдкритi їх поточнi рахунки, повиннi вiдкрити окремi поточнi рахунки для справляння податку на додану вартiсть згiдно з Постановою та Порядком.

     1.1. Особливостi вiдкриття окремих поточних рахункiв вiдокремленим пiдроздiлам.

     Вiдокремленi пiдроздiли юридичних осiб, зареєстрованi як платники податку на додану вартiсть, вiдкривають окремi поточнi рахунки на пiдставi заяви та за умови пред'явлення свiдоцтва про реєстрацiю, що видане на iм'я вiдокремленого пiдроздiлу (або його копiї, завiреної органом державної податкової служби чи нотарiально).

     Окремi поточнi рахунки можуть бути вiдкритi вiдокремленим пiдроздiлам, якi не зареєстрованi як платники податку на додану вартiсть, але якi самостiйно здiйснюють продаж товарiв (робiт, послуг) та мають право виписки податкових накладних, що делеговане платником податку на додану вартiсть - юридичною особою, до складу якої входить такий пiдроздiл. Згiдно iз Порядком ведення книги облiку продажу товарiв (робiт, послуг), який затверджено наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 30.05.97 N 165 та зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 23.06.97 за N 233/2037, для кожного такого вiдокремленого пiдроздiлу платником податку на додану вартiсть присвоюється окремий код (номер, шифр), який повiдомляється органу державної податкової служби за мiсцем його реєстрацiї, а також реєструється окрема книга облiку продажу товарiв (робiт, послуг) iз номером, визначеним числовим значенням через дрiб: у чисельнику проставляється порядковий номер книги, а в знаменнику - код (номер, шифр) вiдокремленого пiдроздiлу.

     Рахунки таким вiдокремленим пiдроздiлам вiдкриваються в тих банках, у яких вiдкритi їх поточнi рахунки, на пiдставi:

     заяви;

     клопотання юридичної особи про вiдкриття такого рахунку (в якому має бути зазначено, що вiдокремленому пiдроздiлу делеговане право виписки податкових накладних, а також вказано код (номер, шифр) вiдокремленого пiдроздiлу);

     та за умови пред'явлення свiдоцтва про реєстрацiю юридичної особи, як платника податку на додану вартiсть (або його копiї, завiреної органом державної податкової служби чи нотарiально).

     2. Взяття окремих поточних рахункiв на облiк у органах державної податкової служби.

     Про вiдкриття окремих поточних рахункiв платники податку на додану вартiсть (вiдокремленi пiдроздiли) в 3-денний термiн пiсля їх вiдкриття повiдомляють органи державної податкової служби за мiсцем перебування на облiку в органах державної податкової служби згiдно з Порядком подання податковим органам Повiдомлення про вiдкриття (закриття) рахункiв в установах банкiв, який затверджено наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 01.08.2001 N 306 та зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 31.10.2001 за N 923/6114 (далi - Порядок повiдомлення).

     Органи державної податкової служби при обробцi повiдомлень про вiдкриття окремих поточних рахункiв за даними Реєстру мають пересвiдчитись, що особа, якiй вiдкрито такий рахунок, зареєстрована як платник податку на додану вартiсть (по вiдокремлених пiдроздiлах перевiряється наявнiсть реєстрацiї як платника податку на додану вартiсть юридичної особи).

     У разi отримання повiдомлення про вiдкриття окремого поточного рахунку юридичнiй особi чи вiдокремленому пiдроздiлу юридичної особи, яка не зареєстрована як платник податку на додану вартiсть, або якiй анульовано Свiдоцтво, чи яка втратила статус платника податку на додану вартiсть згiдно з чинним законодавством, органи державної податкової служби не беруть на облiк такi рахунки. При цьому платнику податкiв i вiдповiднiй установi банку надсилаються Повiдомлення податкового органу про недостовiрнiсть даних у повiдомленнi платника податкiв про вiдкриття (закриття) рахунку за формами N П3, N П4 (додатки 3, 4 до Порядку повiдомлення) вiдповiдно. У названих повiдомленнях у полi "виявлено таке" вказується причина вiдмови у взяттi на облiк, а саме:

     не зареєстрований як платник податку на додану вартiсть;

     свiдоцтво про реєстрацiю платника податку на додану вартiсть анульоване <дата>;

     втратив статус платника податку на додану вартiсть згiдно iз <пункт, стаття законодавчого акта>.

     До поля тексту повiдомлення "Вам необхiдно в триденний термiн подати повторне повiдомлення" вносяться наступнi правки:

     слово "повторне" закреслюється;

     поле доповнюється словами "про закриття рахунку".

     Якщо повiдомлення про вiдкриття окремого поточного рахунку надiйшло вiд установи банку та не мiстить пiдписiв i печатки платника податкiв, рахунок на облiк не береться з причини неналежного оформлення такого повiдомлення, про що формуються повiдомлення за формами N П3 та N П4, якi надсилаються платнику податкiв та установi банку вiдповiдно.

     Органам державної податкової служби у двотижневий термiн здiйснити звiрку електронного журналу реєстрацiї повiдомлень про вiдкриття (закриття) рахункiв в установах банкiв з даними Реєстру тих окремих поточних рахункiв, якi вiдкритi до отримання цього роз'яснення. Для закриття окремих поточних рахункiв, вiдкритих юридичним особам (вiдокремленим пiдроздiлам юридичних осiб), якi не зареєстрованi як платники податку на додану вартiсть, надiслати повiдомлення за формами N П3 та N П4 платникам податкiв i установам банкiв вiдповiдно.

     3. Закриття помилково вiдкритих окремих поточних рахункiв.

     Установам банкiв здiйснити iнвентаризацiю вiдкритих окремих поточних рахункiв та вжити заходiв щодо закриття тих рахункiв тими клiєнтами, якi:

     не надавали до установи банку заяви чи згоди на вiдкриття таких рахункiв;

     не мають статусу платника податку на додану вартiсть згiдно з повiдомленням за формою N П4 вiд органу державної податкової служби;

     не мають статусу платника податку на додану вартiсть, пiдтвердженого платником податкiв вiдповiдними документами.

     Про закриття помилково вiдкритих окремих рахункiв, якi взятi на облiк в органах державної податкової служби, згiдно iз Порядком повiдомлення мають бути поданi вiдповiднi повiдомлення платниками податкiв - у паперовому виглядi, установами банкiв - у електронному виглядi до тих органiв державної податкової служби, в яких такi рахунки взято на облiк.

Заступник Голови Державної податкової адмiнiстрацiї України В. М. Москаленко
Заступник Голови Нацiонального банку України П. М. Сенищ
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.