ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 26 серпня 2004 року N 138


Про затвердження Iнструкцiї про порядок надання висновкiв Державного комiтету ядерного регулювання України пiд час мiжнародних передач радiоактивних матерiалiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 вересня 2004 р. за N 1119/9718


     З метою забезпечення виконання Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв подвiйного використання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86, наказую:

     1. Затвердити та ввести в дiю з 30 вересня 2004 року Iнструкцiю про порядок надання висновкiв Державного комiтету ядерного регулювання України пiд час мiжнародних передач радiоактивних матерiалiв (далi - Iнструкцiя), що додається.

     2. Управлiнню регулювання безпеки радiацiйних технологiй (В. Голубєв) забезпечити подання цього наказу у п'ятиденний термiн на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Державному пiдприємству "Державний науково-технiчний центр з ядерної та радiацiйної безпеки" (В. Васильченко) забезпечити тиражування Iнструкцiї.

     4. Начальнику Управлiння планування, координацiї та розвитку (Т. Кутузова) забезпечити розмiщення Iнструкцiї на веб-сайтi Держатомрегулювання.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови О. Ревякiна.

Голова В. Грищенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державного комiтету ядерного регулювання України
вiд 26 серпня 2004 р. N 138
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 вересня 2004 р. за N 1119/9718

Iнструкцiя
про порядок надання висновкiв Державного комiтету ядерного регулювання України пiд час мiжнародних передач радiоактивних матерiалiв

     Iнструкцiю про порядок надання висновкiв Державного комiтету ядерного регулювання України пiд час мiжнародних передач радiоактивних матерiалiв (далi - Iнструкцiя) розроблено вiдповiдно до Закону України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання", Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв подвiйного використання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004 N 86 (далi - Порядок), та Положення про Державний комiтет ядерного регулювання України, затвердженого Указом Президента України вiд 06.03.2001 N 155.

     Ця Iнструкцiя встановлює порядок надання Державним комiтетом ядерного регулювання України (далi - Держатомрегулювання України) висновкiв про дотримання вимог ядерної та радiацiйної безпеки пiд час мiжнародних передач радiоактивних матерiалiв.

     Дiя Iнструкцiї поширюється на суб'єктiв здiйснення мiжнародних передач товарiв, а саме радiоактивних матерiалiв.

1. Загальнi положення

     1.1. У цiй Iнструкцiї термiни та визначення вживаються в такому значеннi:

     висновок Держатомрегулювання України - документ, що пiдтверджує дотримання заявником вимог чинного законодавства у сферi використання ядерної енергiї, норм i правил з ядерної та радiацiйної безпеки пiд час мiжнародних передач радiоактивних матерiалiв;

     мiжнароднi передачi радiоактивних матерiалiв - експорт, тимчасове вивезення, iмпорт, тимчасове ввезення, реекспорт та транзит радiоактивних матерiалiв територiєю України;

     радiоактивнi матерiали - джерела iонiзуючого випромiнювання та ядернi матерiали, перелiк яких надається в додатку 1 до Порядку (позицiя 1.С.13.с) та в додатку 3 до Порядку (роздiл А), якi, крiм цивiльного призначення, можуть бути використанi у створеннi ядерної зброї, звичайних видiв озброєнь, вiйськової чи спецiальної технiки.

     Iншi термiни та визначення вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку" та "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання".

     1.2. Пiд час мiжнародних передач радiоактивних матерiалiв, наведених у додатку 1 до цiєї Iнструкцiї, Держатомрегулювання України надає заявнику висновок про дотримання вимог ядерної та радiацiйної безпеки.

     1.3. Висновок надається заявником до Державної служби експортного контролю України (далi - Держекспортконтроль України) для отримання ним дозволу чи висновку Держекспортконтролю України на право здiйснення мiжнародних передач.

2. Вимоги до заяви та перелiк документiв, необхiдних для одержання висновку

     2.1. У разi експорту, iмпорту, транзиту та тимчасового вивезення/ввезення радiоактивних матерiалiв заявник подає до Держатомрегулювання України заяву за формою, наведеною в додатку 2 до цiєї Iнструкцiї, про видачу висновку, а також документи, що зазначенi в п. 2.3.

     2.2. У заявi необхiдно зазначити:

     а) назву та адресу вантажовiдправника та вантажоодержувача, мiсце вiдправлення та одержання;

     б) вiдомостi про вантаж:

     - активнiсть радiоактивного вмiсту в упаковцi, зазначена в бекерелях (Бк) з вiдповiдним префiксом Мiжнародної системи одиниць (CI). Для спецiального розщеплювального матерiалу (подiльного матерiалу), крiм активностi, вказують його масу в грамах (кiлограмах) iз зазначенням вiдповiдних iзотопiв;

     - тип упаковок, їх кiлькiсть, категорiї упаковок, транспортних пакетiв, вантажних контейнерiв;

     - розпiзнавальний знак для кожного сертифiката про затвердження компетентним органом;

     в) пiдставу для перевезення (договiр/контракт);

     г) iнформацiю про наявнiсть лiцензiї (номер, дата видачi та термiн дiї) у кiнцевого споживача на право здiйснення вiдповiдного виду дiяльностi, пов'язаного iз заявленими до iмпорту радiоактивними матерiалами;

     ґ) необхiдний термiн дiї висновку.

     2.3. До заяви додаються такi документи:

     2.3.1. Пiд час експорту радiоактивних матерiалiв:

     - засвiдчена в установленому порядку копiя зовнiшньоекономiчного договору/контракту на експорт зазначених у заявi радiоактивних матерiалiв;

     - засвiдчена копiя договору комiсiї, доручення тощо, якщо експортером є пiдприємство-посередник;

     - документи, якi пiдтверджують згоду держави призначення на ввезення зазначених у заявi радiоактивних матерiалiв;

     - документи, що засвiдчують походження радiоактивних матерiалiв;

     - копiя лiцензiї на право здiйснення вiдповiдного виду дiяльностi у сферi використання ядерної енергiї, включаючи виробництво, використання, зберiгання та/або транспортування вiдповiдних матерiалiв;

     - сертифiкати на радiоактивнi матерiали.

     2.3.2. Пiд час тимчасового вивезення (ввезення) радiоактивних матерiалiв для їх демонстрування на виставках, ярмарках, з метою реклами та з iншою подiбною метою до заяви повиннi бути доданi засвiдченi копiї документiв, згiдно з якими здiйснюється тимчасове вивезення (ввезення) об'єктiв (запрошення для участi у виставцi, контракт або угода iз закордонним партнером тощо).

     2.3.3. Пiд час iмпорту радiоактивних матерiалiв до заяви додається засвiдчена в установленому порядку копiя зовнiшньоекономiчного договору/контракту на iмпорт зазначених у заявi радiоактивних матерiалiв, а якщо iмпортером є пiдприємство-посередник, - засвiдчена копiя договору комiсiї, доручення тощо.

     2.3.4. Пiд час транзиту радiоактивних матерiалiв до заяви додаються документи, якi пiдтверджують згоду всiх країн, територiєю яких здiйснюватиметься перевезення, на перемiщення радiоактивних матерiалiв.

     2.4. За необхiдностi, до укладених мовою оригiналу документiв заявника додають їх офiцiйнi переклади.

3. Порядок розгляду заяв та умови видачi висновку

     3.1. Держатомрегулювання України проводить розгляд заяви з метою аналiзу документiв та заявлених умов перевезення на вiдповiднiсть чинному законодавству України у сферi використання ядерної енергiї, нормам i правилам з ядерної та радiацiйної безпеки, включаючи вимоги гарантiй нерозповсюдження ядерної зброї у випадку мiжнародних передач матерiалу, що мiстить уран, торiй або плутонiй (за винятком транзиту).

     3.2. Висновок надається у разi вiдповiдностi заявлених умов перевезення радiоактивних матерiалiв чинному законодавству у сферi використання ядерної енергiї, нормам i правилам з ядерної та радiацiйної безпеки та вимогам цiєї Iнструкцiї за формою, наведеною в додатку 3. Рiшення про видачу висновку або про вiдмову в його видачi приймається не пiзнiше нiж через 20 календарних днiв з дати надходження заяви до Держатомрегулювання України.

     3.3. Про вiдмову у видачi висновку заявника сповiщають письмово в термiн до трьох днiв пiсля прийняття рiшення з його обгрунтуванням. Заявника ознайомлюють з конкретними положеннями нормативно-правових актiв, якi не дотримуються ним при здiйсненнi перевезення радiоактивних матерiалiв. Рiшення про вiдмову у видачi висновку може бути оскаржене заявником у судi.

     3.4. Термiн дiї висновку не може перевищувати 1 року.

4. Вимоги до висновку

     4.1. Висновок видається за формою згiдно з додатком 3 та мiстить таку iнформацiю:

     - номер висновку (N ххх-ЯЕI-хх) - зазначають порядковий номер висновку, умовне позначення - ЯЕI, рiк видання висновку;

     - заявник - зазначають найменування юридичної особи та її адресу;

     - мiсце вiдправлення - зазначають найменування юридичної особи - вантажовiдправника та адресу;

     - мiсце призначення - зазначають найменування юридичної особи - вантажоодержувача та адресу;

     - радiоактивний матерiал - зазначають тип радiоактивного матерiалу; його активнiсть; кiлькiсть у грамах (кiлограмах) для спецiального розщеплювального матерiалу iз зазначенням вiдповiдних iзотопiв; розпiзнавальнi знаки сертифiкатiв про затвердження конструкцiї радiоактивного матерiалу особливого виду, радiоактивного матерiалу з низькою спроможнiстю до розсiювання, спецiальних умов;

     - дозвiл Держатомрегулювання України на перевезення, термiн дiї - зазначають номер дозволу на перевезення радiоактивних матерiалiв та термiн його дiї. У разi, коли висновок надається окремо вiд дозволу, - зазначають, що дозвiл надається окремо;

     - пiдстава для видачi висновку - зазначають номер та дату заяви, а також назву документiв, на пiдставi яких видається висновок;

     - термiн дiї висновку.

     4.2. Висновок або лист про вiдмову у видачi висновку пiдписує посадова особа Держатомрегулювання України вiдповiдно до її повноваження.

Начальник вiддiлу безпеки перевезень Управлiння регулювання безпеки радiацiйних технологiй Державного комiтету ядерного регулювання України В. В. Сакало

 

Додаток 1
до пункту 1.2 Iнструкцiї про порядок надання висновкiв Державного комiтету ядерного регулювання України пiд час мiжнародних передач радiоактивних матерiалiв

Перелiк радiоактивних матерiалiв

Номер позицiї Найменування
1 Вихiдний та спецiальний матерiал, що розщеплюється
1.1 Вихiдний матерiал
1.1.1 Уран iз вмiстом iзотопiв у тому спiввiдношеннi, у якому вони є в природному уранi, як метал, сплав, хiмiчна сполука
1.1.2 Уран, збiднений iзотопом 235, як метал, сплав, хiмiчна сполука
1.1.3 Торiй як метал, сплав, хiмiчна сполука
1.1.4 Руди та концентрати урановi або торiєвi
1.2 Спецiальний матерiал, що розщеплюється
1.2.1 Плутонiй-239
1.2.2 Уран-233
1.2.3 Уран, збагачений iзотопами 235 або 233
Примiтки:
1. Пiд "спецiальним матерiалом, що розщеплюється" мається на увазi будь-який матерiал, що мiстить одну або кiлька речовин, перелiчених у позицiях 1.2.1 - 1.2.3, i не включає "вихiдний матерiал".
2. Термiн "уран, збагачений iзотопами 235 або 233" означає уран, що мiстить iзотопи 235 або 233 чи обидва разом у такiй кiлькостi, щоб вiдношення (abudance ratio) суми цих iзотопiв до iзотопу 238 було бiльшим, нiж вiдношення iзотопу 235 до iзотопу 238 у природному уранi.
2 Iншi матерiали, що розщеплюються, а також радiоактивнi матерiали, що входять до складу неопромiнених i вiдпрацьованих тепловидiльних елементiв для ядерних реакторiв
Примiтки:
1. Пiд "iншим матерiалом, що розщеплюється" мається на увазi америцiй-242, кюрiй-245 або 247, калiфорнiй-249 або 251, нептунiй-237, а також будь-який матерiал, що мiстить одну або декiлька iз зазначених вище речовин.
2. Елементи хiмiчнi радiоактивнi, крiм зазначених вище радiоактивних матерiалiв, не пiдлягають експортному контролю. Експорт, iмпорт i транзит цих матерiалiв здiйснюється в порядку, передбаченому законодавством України.
3 Будь-якi окремi чи у складi iнших виробiв джерела iонiзуючого випромiнювання з активнiстю бiльше нiж 3,7 х 1012 Бк та перiодом напiврозпаду бiльше нiж 5 рокiв
Примiтка:
Висновок видається на iмпорт та тимчасове ввезення товарiв.

 

Додаток 2
до пункту 2.1 Iнструкцiї про порядок надання висновкiв Державного комiтету ядерного регулювання України пiд час мiжнародних передач радiоактивних матерiалiв
Форма заяви
Головi (заступнику Голови)
Державного комiтету ядерного регулювання України
_______________________

ЗАЯВА
про одержання висновку щодо дотримання вимог ядерної та радiацiйної безпеки пiд час експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового вивезення/ввезення (зазначити) радiоактивних матерiалiв

Заявник  
(назва, адреса)
Вантажовiдправник, мiсце
вiдправлення  
(назва, адреса)
Вантажоодержувач, мiсце
одержання  
(назва, адреса)
Вiдомостi про вантаж  
(назва, кiлькiсть, активнiсть)
Упаковка  
(тип, категорiя, кiлькiсть)
Пiдстава для перевезення  
Iнформацiя про наявнiсть лiцензiї, наданої кiнцевому споживачу  
Термiн дiї висновку  
До заяви додаються:  
(згiдно з п. 2.3 Iнструкцiї)
Посада та пiдпис керiвника

 

Додаток 3
до пунктiв 3.2, 4.1 Iнструкцiї про порядок надання висновкiв Державного комiтету ядерного регулювання України пiд час мiжнародних передач радiоактивних матерiалiв
Форма висновку

 

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

01011, м. Київ-11, вул. Арсенальна, 9/11
тел. (044) 254 33 75; факс: (044) 254 33 11
_______________________________________________________

___________ N _____________ Посада, прiзвище та iнiцiали особи, що пiдписала заяву
____________________________
Адреса заявника

ВИСНОВОК N ххх - ЯЕI - хх
про дотримання вимог ядерної та радiацiйної безпеки пiд час експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового вивезення/ввезення (зазначити) радiоактивних матерiалiв

1. Заявник  
2. Мiсце вiдправлення  
3. Мiсце призначення  
4. Радiоактивний матерiал  
5. Дозвiл Держатомрегулювання України на перевезення, термiн дiї  
6. Пiдстава для видачi висновку  
7. Термiн дiї висновку  
Голова (заступник Голови) Пiдпис Прiзвище та iнiцiали
Печатка
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.