ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 21.09.2004 р. N 8312/6/15-2415-8


     ДПАУ розглянула лист щодо вiднесення до податкового кредиту сум податку на додану вартiсть, сплачених при митному оформленнi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, i повiдомляє.

     Вiдповiдно до пiдпункту 7.4.1 пункту 7.4 статтi 7 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" податковий кредит звiтного перiоду складається iз сум податкiв, сплачених (нарахованих) платником податку у звiтному перiодi у зв'язку з придбанням товарiв (робiт, послуг), вартiсть яких вiдноситься до складу валових витрат виробництва (обiгу) та основних фондiв чи нематерiальних активiв, що пiдлягають амортизацiї.

     Пiдпунктом 7.4.5 пункту 7.4 статтi 7 вказаного Закону визначено, що не дозволяється включення до податкового кредиту будь-яких витрат по сплатi податку, що не пiдтвердженi податковими накладними чи митними декларацiями, а при iмпортi робiт (послуг) - актом прийняття робiт (послуг) чи банкiвським документом, який засвiдчує перерахування коштiв в оплату вартостi таких робiт (послуг).

     Таким чином, у платника податку - iмпортера право на отримання податкового кредиту виникатиме на пiдставi належним чином оформленої митної декларацiї, яка пiдтверджує сплату податку на додану вартiсть та за умови використання ввезених товарiв в оподатковуваних податком на додану вартiсть операцiях i вiднесення їх вартостi до складу валових витрат виробництва (обiгу) та основних фондiв, що пiдлягають амортизацiї.

     Оскiльки право вiднесення сум податку на додану вартiсть до складу податкового кредиту залежить вiд наявностi права на включення вартостi придбаних товарiв (робiт, послуг) та основних фондiв чи нематерiальних активiв, що пiдлягають амортизацiї, до складу валових витрат виробництва (обiгу) продукцiї, то до податкового кредиту вiдповiдного звiтного перiоду може бути вiднесена лише та частка податку на додану вартiсть, що припадає на витрати, якi включаються до складу валових витрат цього звiтного перiоду, або на вартiсть основних фондiв чи нематерiальних активiв, яка пiдлягає амортизацiї.

     Тобто, якщо пiсля митного оформлення обладнання зменшується його покупна вартiсть (в тому числi по причинi виявлення дефектiв) i в податковому облiку амортизується така уточнена вартiсть обладнання, то до податкового кредиту має бути вiднесена лише та частка податку на додану вартiсть, що припадає на суму амортизацiї.

Заступник Голови С. Лекарь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.