ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

05.01.05 N 5


Про затвердження Порядку органiзацiї захисту iнформацiї пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка мiстить iнформацiю з обмеженим доступом, що є власнiстю держави

     З метою забезпечення захисту iнформацiї з обмеженим доступом, що є власнiстю держави, пiд час здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка має гриф обмеження доступу, наказую:

     1. Затвердити Порядок органiзацiї захисту iнформацiї пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка мiстить iнформацiю з обмеженим доступом, що є власнiстю держави (далi - Порядок), що додається.

     2. Керiвникам митних органiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй:

     2.1. Визначити конкретних посадових осiб, на яких покладається здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка має гриф обмеження доступу.

     2.2. Органiзувати вивчення Порядку працiвниками, на яких покладається здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка має гриф обмеження доступу, а також дотримання ними вимог Порядку.

     2.3. Про виконання пунктiв 2.1 i 2.2 цього наказу iнформувати Управлiння iнформацiйного забезпечення та митної статистики в мiсячний строк.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби Войцещука А.Д.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
вiд 05.01.05 N 5

Порядок
органiзацiї захисту iнформацiї пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка мiстить iнформацiю з обмеженим доступом, що є власнiстю держави

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до вимог Законiв України "Про iнформацiю", "Про державну таємницю", "Про захист iнформацiї в автоматизованих системах", Порядку органiзацiї та забезпечення режиму секретностi в органах державної влади, органах мiсцевого самоврядування, на пiдприємствах, в установах i органiзацiях, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.10.03 N 1561-12, Iнструкцiї про порядок облiку, зберiгання й використання документiв, справ, видань та iнших матерiальних носiїв iнформацiї, якi мiстять конфiденцiйну iнформацiю, що є власнiстю держави, затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.11.98 N 1893, Зводу вiдомостей, що становлять державну таємницю, затвердженого наказом Служби безпеки України вiд 01.03.01 N 52 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.03.01 за N 264/5455 (далi - ЗВДТ), та Розгорнутого перелiку вiдомостей, що становлять державну таємницю в системi митних органiв України, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 17.01.02 N 22, погодженим Службою безпеки України 15.12.2001 i зареєстрованим 27.12.2001 за N 32, з метою захисту секретної i конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, пiд час митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка має гриф обмеження доступу, а також конкретизацiї дiй посадових осiб митних органiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй пiд час роботи з документами, що мають гриф обмеження доступу.

     1.2. Цей Порядок застосовується пiд час здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, щодо яких оформляється i подається митним органам вантажна митна декларацiя з грифом обмеження доступу: "Для службового користування", "Таємно" або "Цiлком таємно" як у паперовому, так i в електронному виглядi, при усiх митних режимах.

     1.3. Гриф обмеження доступу паперовому та електронному носiю iнформацiї , а саме вантажнiй митнiй декларацiї, за якою здiйснюються митний контроль та митне оформлення товарiв i транспортних засобiв, вiдповiдно до вимог законодавчих актiв з питань охорони iнформацiї з обмеженим доступом надає власник iнформацiї.

     1.4. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     автоматизована система (АС) - органiзацiйно-технiчна система, що реалiзує iнформацiйну технологiю й об'єднує засоби обчислювальної технiки й зв'язку, методи й процедури, програмне забезпечення, фiзичне середовище, персонал i iнформацiю, яка обробляється;

     власник iнформацiї - фiзична або юридична особа, якiй належить право власностi на iнформацiю i яка використовує та розпоряджається нею, визначає правила обробки iнформацiї та доступу до неї, а також встановлює щодо неї iншi умови;

     гриф обмеження доступу - реквiзит матерiального носiя iнформацiї, що засвiдчує ступiнь обмеження доступу до цiєї iнформацiї (для службового користування, таємно, цiлком таємно).

     Iншi термiни, що використовуються в цьому Порядку, мають таке саме значення, що й у Митному кодексi України та iнших нормативно-правових актах.

2. Вимоги до забезпечення захисту iнформацiї з обмеженим доступом, що є власнiстю держави

     2.1. Перелiк посадових осiб митного органу, спецiалiзованої митної установи та органiзацiї, що залучаються до проведення митного контролю i митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї та її електронних копiй, якi мають гриф "Для службового користування", "Таємно" або "Цiлком таємно", у тому числi що здiйснюють провадження у справах про порушення митних правил, затверджується наказом митного органу, спецiалiзованої митної установи та органiзацiї.

     2.2. Митний контроль та митне оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї та її електронних копiй, якi мають гриф "Для службового користування", "Таємно" або "Цiлком таємно", здiйснюються посадовими особами митного органу, спецiалiзованої митної установи та органiзацiї, визначеними вiдповiдно до п. 2.1 цього Порядку, у зонах митного контролю, на територiях i в примiщеннях пiдприємств, установ та органiзацiй, що декларують вiдповiднi товари, зберiгають їх пiд митним контролем i повиннi мати оформлений у встановленому порядку допуск до державної таємницi та доступ до державної таємницi вiдповiдної форми або доступ до конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, наданий вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв з питань охорони iнформацiї з обмеженим доступом, а також необхiднi документи для забезпечення роботи з iнформацiєю вiдповiдної категорiї.

3. Порядок митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка має гриф обмеження доступу

     3.1. Митний контроль та митне оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка має гриф обмеження доступу, здiйснюються вiдповiдно до вимог Порядку здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв та транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 14.10.02 N 561 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 07.11.02 за N 877/7165 (i змiнами й доповненнями).

     3.2. Облiк i зберiгання аркушiв вантажної митної декларацiї, що має гриф обмеження доступу, носiїв електронних копiй, анульованих вантажних митних декларацiй i їх електронних копiй, а також документiв з грифом обмеження доступу, що подаються митному органу, спецiалiзованiй митнiй установi та органiзацiї для митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка має гриф обмеження доступу, здiйснюються вiдповiдно до вимог нормативно-правових актiв з питань дiловодства документiв та iнформацiї, яку вони мiстять.

     3.3. Видача аркушiв вантажної митної декларацiї, що має гриф обмеження доступу, а також магнiтного носiя з первинною електронною копiєю таких вантажних митних декларацiй, поводження з ними й документами, що їх супроводжують (крiм реєстру документiв, аркуша контролю та iнших документiв, що зберiгаються у митному органi), здiйснюються в порядку, передбаченому наказом Держмитслужби України вiд 14.10.02 N 561, з дотриманням вимог нормативно-правових актiв у галузi захисту iнформацiї.

4. Формування бази даних електронних копiй вантажних митних декларацiй, якi мають гриф обмеження доступу

     4.1. Для формування бази даних електронних копiй вантажних митних декларацiй, якi мають гриф обмеження доступу, митними органами, спецiалiзованими митними установами та органiзацiями створюються автоматизованi системи, якi повиннi вiдповiдати вимогам нормативно-правових актiв у галузi захисту iнформацiї.

     4.2. Пересилання носiїв електронних копiй вантажних митних декларацiй, якi мають гриф обмеження доступу, здiйснюється з дотриманням вимог Порядку органiзацiї та забезпечення режиму секретностi в органах державної влади, органах мiсцевого самоврядування, на пiдприємствах, в установах i органiзацiях, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.10.03 N 1561-12, а також Iнструкцiї про порядок облiку, зберiгання й використання документiв, справ, видань та iнших матерiальних носiїв iнформацiї, якi мiстять конфiденцiйну iнформацiю, що є власнiстю держави, затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.11.98 N 1893.

5. Вимоги до органiзацiї робочих мiсць i автоматизованих систем

     5.1 Митне оформлення товарiв i транспортних засобiв за вантажними митними декларацiями, якi мають гриф обмеження доступу, повинно здiйснюватися з дотриманням вимог режиму секретностi й конфiденцiйностi, у примiщеннях, що вiдповiдають вимогам нормативно-правових актiв у галузi захисту iнформацiї.

     5.2. Робочi мiсця для роботи з вантажними митними декларацiями, що мають гриф обмеження доступу, а також з магнiтними носiями їх електронних копiй митнi органи створюють самостiйно, шляхом укладання договорiв з пiдприємствами, установами або органiзацiями, якi мають вiдповiднi лiцензiї, виданi Департаментом спецiальних телекомунiкацiйних систем та захисту iнформацiї Служби безпеки України.

     5.3. Автоматизованi системи, призначенi (видiленi) для оброблення електронних копiй вантажних митних декларацiй, якi мають гриф обмеження доступу, повиннi бути атестованi в установленому нормативно-правовими актами в галузi технiчного захисту iнформацiї (ТЗI) порядку й мати атестати вiдповiдностi для роботи з iнформацiєю з обмеженим доступом вiдповiдної категорiї.

6. Контроль та забезпечення стану захисту iнформацiї з обмеженим доступом при митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка має гриф обмеження доступу

     6.1. Забезпечення умов для роботи з iнформацiєю з обмеженим доступом в автоматизованих системах, призначених для оброблення такої iнформацiї, у митних органах, спецiалiзованих митних установах та органiзацiях здiйснюється особами, вiдповiдальними за захист iнформацiї з обмеженим доступом.

     6.2. Контроль за станом захисту iнформацiї з обмеженим доступом, яка обробляється в автоматизованих системах, призначених для оброблення електронних копiй вантажних митних декларацiй, що мiстять iнформацiю з обмеженим доступом, покладається на керiвникiв митних органiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй.

     6.3. Контроль за порядком поводження з документами, якi мають гриф обмеження доступу, з електронними носiями, що мiстять iнформацiю з обмеженим доступом, а також за порядком доступу до таких документiв та iнформацiї здiйснюється у порядку, установленому нормативно-правовими атами з питань забезпечення охорони державної таємницi i конфiденцiйної iнформацiї, що є власнiстю держави, уповноваженими комiсiями або особами митних органiв, спецiалiзованих митних установ i органiзацiй вiдповiдно до покладених на них функцiй та повноважень.

7. Вiдповiдальнiсть за порушення законодавства щодо захисту iнформацiї з обмеженим доступом при митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка має гриф обмеження доступу

     7.1. За порушення законодавства щодо захисту iнформацiї з обмеженим доступом пiд час митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, яка має гриф обмеження доступу, посадовi особи митних органiв, спецiалiзованих митних установ та органiзацiй несуть дисциплiнарну, адмiнiстративну та кримiнальну вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством.

Т.в.о. начальника Управлiння iнформацiйного забезпечення та митної статистики О.О.Нiколайчук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.