МIНIСТЕРСТВО ТРАНСПОРТУ ТА ЗВ'ЯЗКУ УКРАЇНИ

НАКАЗ

27.04.2005 N 153


Про затвердження Порядку проведення державної реєстрацiї електронних iнформацiйних ресурсiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 травня 2005 р. за N 528/10808


     З метою забезпечення реалiзацiї Концепцiї формування системи нацiональних електронних iнформацiйних ресурсiв, затвердженої розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.05.2003 N 259-р, та вiдповiдно до Положення про Нацiональний реєстр електронних iнформацiйних ресурсiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.03.2004 N 326, наказую:

     1. Затвердити Порядок проведення державної реєстрацiї електронних iнформацiйних ресурсiв (далi - Порядок), що додається.

     2. Державному департаменту з питань зв'язку та iнформатизацiї (Кравець I.В.) забезпечити:

     - подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     - оприлюднення Порядку;

     - проведення державної реєстрацiї електронних iнформацiйних ресурсiв згiдно з Порядком.

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Мiнiстра Нетудихату Л.I.

Мiнiстр Є.Червоненко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства транспорту та зв'язку України
27.04.2005 N 153
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 травня 2005 р. за N 528/10808

ПОРЯДОК
проведення державної реєстрацiї електронних iнформацiйних ресурсiв

1. Загальнi положення

     1.1. Порядок установлює процедуру та умови проведення державної реєстрацiї електронних iнформацiйних ресурсiв.

     1.2. Дiя цього Порядку поширюється на всiх власникiв електронних iнформацiйних ресурсiв незалежно вiд форми власностi.

     1.3. Державна реєстрацiя електронних iнформацiйних ресурсiв здiйснюється Державним департаментом з питань зв'язку та iнформатизацiї, який дiє у складi Мiнтрансзв'язку України та пiдпорядковується йому (далi - Держзв'язку).

     1.4. Використанi в цьому Порядку термiни застосовуються у значеннi, наведеному в Концепцiї формування системи нацiональних електронних iнформацiйних ресурсiв, затвердженої розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.05.2003 N 259-р та Положеннi про Нацiональний реєстр електронних iнформацiйних ресурсiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.03.2004 N 326.

2. Комiсiя з приймання рiшень про державну реєстрацiю електронних iнформацiйних ресурсiв

     2.1. Для приймання рiшень про державну реєстрацiю електронних iнформацiйних ресурсiв створюється постiйно дiюча комiсiя Держзв'язку (далi - Комiсiя) з числа представникiв департаменту.

     2.2. Склад Комiсiї, її голова, заступник голови та секретар затверджуються наказом Держзв'язку.

     2.3. Положення про Комiсiю затверджується наказом Мiнтрансзв'язку України.

     2.4. З метою органiзацiйно-методичного забезпечення роботи Комiсiї наказом Мiнтрансзв'язку України визначається структурний пiдроздiл, вiдповiдальний за таке забезпечення (далi - вiдповiдальний пiдроздiл).

3. Державна реєстрацiя електронних iнформацiйних ресурсiв

     3.1. Для державної реєстрацiї електронного iнформацiйного ресурсу (далi - е-ресурс) та включення його до Нацiонального реєстру електронних iнформацiйних ресурсiв (далi - Нацiональний реєстр) власник е-ресурсу або уповноважена ним особа подає адмiнiстратору Нацiонального реєстру (далi - адмiнiстратор) заяву про реєстрацiю електронного iнформацiйного ресурсу (далi - заява), форма якого затверджена наказом Мiнтрансзв'язку України вiд 02.12.2004 N 1058 "Про затвердження форми заяви для включення електронного iнформацiйного ресурсу до Нацiонального реєстру електронних iнформацiйних ресурсiв", зареєстрованим у Мiн'юстi України 15.12.2004 за N 1585/10184.

     3.2. Адмiнiстратор приймає заяву i заповнює спецiально вiдведену для нього частину заяви.

     3.3. Адмiнiстратор перевiряє правильнiсть заповнення власником е-ресурсу заяви, а також вiдповiднiсть е-ресурсу вимогам законодавства.

     До Нацiонального реєстру не включаються е-ресурси, якi мiсять:

     вiдомостi, що становлять державну таємницю;

     iнформацiю з обмеженим доступом;

     iнформацiю, розповсюдження якої заборонене законодавством;

     Е-ресурс не повинен мiстити:

     закликiв до захоплення державної влади, насильницької змiни конституцiйного ладу, порушення територiальної цiлiсностi i недоторканностi України;

     iнформацiї, що мiстить пропаганду тероризму, вiйни, геноциду або культу насильства i жорстокостi;

     iнформацiї, що дискримiнує особу за ознаками раси, кольору шкiри, полiтичних, релiгiйних та iнших переконань, статi, етнiчного чи соцiального походження, майнового стану, мiсця проживання, за мовними або iншими ознаками;

     iнформацiї, що може зашкодити честi, гiдностi або дiловiй репутацiї окремих осiб;

     iнформацiї, яка мiстить ненормативну лексику;

     iнформацiї порнографiчного характеру.

     3.4. Якщо заява заповнена неналежним чином або е-ресурс не вiдповiдає вимогам, зазначеним у пунктi 3.3 цього Порядку, адмiнiстратор протягом 10 робочих днiв письмово повiдомляє про це власника е-ресурсу.

     3.5. Пiсля вiдповiдної перевiрки адмiнiстратор на пiдставi заповненої належним чином заяви, за умови дотримання власником е-ресурсу вимог законодавства щодо е-ресурсу оформляє та подає до Держзв'язку пропозицiї щодо державної реєстрацiї е-ресурсу, а також копiю заяви.

     3.6. Вiдповiдальний пiдроздiл Держзв'язку протягом десяти робочих днiв пiсля надходження вiд адмiнiстратора пропозицiй щодо державної реєстрацiї е-ресурсу опрацьовує надану iнформацiю та готує висновок про державну реєстрацiю е-ресурсу або вiдмову в державнiй реєстрацiї е-ресурсу.

     3.7. На пiдставi висновку вiдповiдального пiдроздiлу проводиться засiдання Комiсiї вiдповiдно до положення про Комiсiю, на якому протягом трьох днiв приймається рiшення про державну реєстрацiю е-ресурсу або про вiдмову в його державнiй реєстрацiї. Рiшення Комiсiї затверджується наказом Держзв'язку.

     3.8. Держзв'язку письмово iнформує власника е-ресурсу про прийняте Комiсiєю рiшення стосовно е-ресурсу не пiзнiше п'яти робочих днiв пiсля його прийняття.

     3.9. У разi прийняття Комiсiєю рiшення про державну реєстрацiю е-ресурсу, а також за умови внесення власником е-ресурсу оплати за оформлення i видачу свiдоцтва про реєстрацiю електронного iнформацiйного ресурсу (далi - свiдоцтво) власниковi е-ресурсу протягом десяти робочих днiв видається свiдоцтво, форма якого затверджена постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.03.2004 N 326.

     3.10. Свiдоцтво дає власниковi е-ресурсу право на включення е-ресурсу до Нацiонального реєстру.

     3.11. Вiдомостi про видачу свiдоцтва (дублiката свiдоцтва) вносяться до журналу видачi свiдоцтв про реєстрацiю електронних iнформацiйних ресурсiв (далi- журнал) (додається), який ведеться Держзв'язку.

     3.12. Про видачу власниковi е-ресурсу свiдоцтва Держзв'язку протягом п'яти робочих днiв пiсля видачi свiдоцтва повiдомляє адмiнiстратора i надає копiю свiдоцтва.

     Пiсля одержання цих вiдомостей адмiнiстратор протягом десяти робочих днiв включає е-ресурс до Нацiонального реєстру.

     3.13. Пiдставою для вiдмови в державнiй реєстрацiї е-ресурсу є його невiдповiднiсть вимогам, викладеним у пунктах 3.3 та 3.9 цього Порядку.

     3.14. Рiшення про вiдмову в державнiй реєстрацiї е-ресурсу може бути оскаржене власником е-ресурсу в судовому порядку.

     3.15. Скасування державної реєстрацiї е-ресурсу здiйснюється Держзв'язку на пiдставi вiдповiдного рiшення Комiсiї за пропозицiєю адмiнiстратора, що готується у разi:

     - подання власником е-ресурсу письмової заяви адмiнiстратору про припинення iснування е-ресурсу, яка подається за 30 днiв до припинення iснування е-ресурсу;

     - якщо виявлено, що е-ресурс мiстить будь-якi вiдомостi iз зазначених у пунктi 3.3 цього Порядку;

     - якщо е-ресурс є причиною порушення його власником дiючого законодавства;

     - у разi виявлення обставин, що не були вiдомi Держзв'язку пiд час державної реєстрацiї е-ресурсу.

     3.16. Пропозицiї щодо державної реєстрацiї (скасування державної реєстрацiї) е-ресурсiв подаються адмiнiстратором один раз на мiсяць до 7 числа.

     3.17. Рiшення про скасування державної реєстрацiї е-ресурсу приймається Комiсiєю вiдповiдно до пунктiв 3.6, 3.7, 3.8 Порядку.

     3.18. Якщо Комiсiя прийняла рiшення про скасування державної реєстрацiї е-ресурсу, у журналi зазначається дата прийняття цього рiшення, про що Держзв'язку протягом п'яти робочих днiв повiдомляє адмiнiстратора.

     3.19. Факт припинення iснування е-ресурсу адмiнiстратор вiдображає у Нацiональному реєстрi протягом 15 днiв пiсля вiдповiдного рiшення Комiсiї, але не ранiше термiну, передбаченого в заявi власника е-ресурсу про припинення iснування е-ресурсу.

     Адмiнiстратор повiдомляє Держзв'язку дату припинення iснування е-ресурсу в Нацiональному реєстрi, яка зазначається у журналi.

     3.20. Власник е-ресурсу пiсля усунення недолiкiв, передбачених пунктом 3.15 Порядку, може звернутися до адмiнiстратора повторно щодо державної реєстрацiї е-ресурсу.

     Державна реєстрацiя е-ресурсу проводиться вiдповiдно до цього Порядку.

     3.21. Скарги та звернення користувачiв щодо функцiонування Нацiонального реєстру розглядаються адмiнiстратором.

     3.22. У разi пошкодження, втрати свiдоцтва власник е-ресурсу має право одержати дублiкат.

     Видача дублiката свiдоцтва здiйснюється на пiдставi письмової заяви власника е-ресурсу на iм'я голови Комiсiї та внесення плати за видачу дублiката свiдоцтва, яка дорiвнює платi за видачу оригiналу свiдоцтва.

Начальник управлiння iнформацiйних систем О.В.Нестеренко

 

Додаток
до пункту 3.11 Порядку проведення державної реєстрацiї електронних iнформацiйних ресурсiв

ЖУРНАЛ
видачi свiдоцтв про реєстрацiю електронних iнформацiйних ресурсiв

N
з/п
Дата
надход-
ження
пропо-
зицiй
вiд
адмiнiст-
ратора
Власник
е-ресу-
рсу
Дата
прийнят-
тя
рiшення
про
держав-
ну реє-
страцiю
(вiдмо-
ву в
держав-
нiй
реєстра-
цiї)
е-ресур-
су
Вiдо-
мостi
про
внесе-
ння
плати
за
оформ-
лення
i
видачу
свiдоц-
тва
Номер
свi-
доц-
тва
Дата
видачi
свiдо-
цтва
Пiдпис
поса-
дової
особи,
яка
отри-
мала
свiдо-
цтво
Дата
прий-
няття
рiшен-
ня про
скасу-
вання
держав-
ної
реєстр-
ацiї
е-ре-
сурсу
Дата
припи-
нення
iснува-
ння
е-ре-
сурсу в
Нацiо-
нальному
реєстрi
Дата
надход-
ження
заяви
про
видачу
дублi-
ката
свiдоц-
тва
Вiдо-
мостi
про
внесення
плати
за
оформ-
лення i
видачу
свiдоц-
тва
Дата
видачi
дублi-
ката
свiдоц-
тва
При-
мiт-
ка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
 
Начальник Управлiння iнформацiйних систем
О.В.Нестеренко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.