ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНIЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛIТИКИ

НАКАЗ

04.05.2005 N 110


Про затвердження Порядку встановлення приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 травня 2005 р. за N 561/10841


     Вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про метрологiю та метрологiчну дiяльнiсть" наказую:

     1. Затвердити Порядок встановлення приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки (далi - Порядок), що додається.

     2. Управлiнню метрологiї забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України згiдно з чинним законодавством.

     3. Керiвникам центрiв стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї, пiдприємств та установ Держспоживстандарту України забезпечити дотримання вимог цього Порядку.

     4. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Держстандарту України вiд 12 травня 1999 року N 217 "Про затвердження Порядку встановлення приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки (ПМУ 11-99)", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 21 липня 1999 року за N 485/3778.

     5. Вiдповiдальнiсть за виконання цього наказу покласти на начальника управлiння метрологiї Домницького Р.А.

     6. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова М.Негрич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держспоживстандарту України
04.05.2005 N 110
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 травня 2005 р. за N 561/10841

ПОРЯДОК
встановлення приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки

1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1. Цей Порядок розроблений вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про метрологiю та метрологiчну дiяльнiсть" i регламентує органiзацiю та порядок проведення експертизи з метою встановлення приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки, а також порядок прийняття рiшень за результатами цiєї експертизи.

     1.2. Цей Порядок спрямований на врегулювання питань щодо приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки, якi можуть виникати мiж:

     пiдприємствами (їх об'єднаннями), установами та органiзацiями незалежно вiд форм власностi i виду дiяльностi, що дiють на територiї України, а також фiзичними особами - суб'єктами пiдприємницької дiяльностi (далi - суб'єкти господарювання) i територiальними органами спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сферi метрологiї (далi - територiальнi органи ЦОВМ) на стадiях розроблення, виробництва, продажу, видання напрокат i застосування технiчних засобiв;

     суб'єктами господарювання i державними науковими метрологiчними центрами спецiально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сферi метрологiї (далi - метрологiчнi центри ЦОВМ) та територiальними органами ЦОВМ пiд час проведення державного метрологiчного контролю i нагляду.

     1.3. Приналежнiсть технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки встановлюється за результатами експертизи технiчної документацiї на цi засоби (далi - експертиза).

     1.4. Засобами вимiрювальної технiки визнаються технiчнi засоби, якщо в технiчнiй документацiї зазначено, що вони застосовуються пiд час вимiрювань i наведенi данi щодо їх нормованих метрологiчних характеристик (дiапазони вимiрювань, границi допустимої похибки тощо).

2. ОРГАНIЗАЦIЯ, ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ I ПРИЙНЯТТЯ РIШЕНЬ ЗА ЇЇ РЕЗУЛЬТАТАМИ

     2.1. Питання щодо приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки визначається за власної iнiцiативи суб'єктiв господарювання на стадiї розроблення, виробництва, продажу, видання напрокат i застосування технiчних засобiв.

     Експертизу проводять територiальнi органи ЦОВМ за мiсцезнаходженням суб'єктiв господарювання на пiдставi їх листiв-звернень до цих органiв.

     У випадках, коли питання щодо приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки виникли пiд час проведення державних приймальних випробувань, державної метрологiчної атестацiї або державного метрологiчного нагляду, експертиза може проводитися за iнiцiативи як суб'єктiв господарювання, так i метрологiчних центрiв та територiальних органiв ЦОВМ.

     Форма листа-звернення наведена у додатку 1.

     2.2. Суб'єкти господарювання до листiв-звернень повиннi додавати технiчну документацiю на технiчнi засоби, яка мiстить призначення, галузь застосування та нормованi метрологiчнi характеристики цих засобiв (технiчнi завдання на розроблення, технiчнi умови, експлуатацiйнi документи або iншi документи iноземних фiрм-виробникiв тощо).

     Територiальнi органи ЦОВМ можуть запитати вiд цих суб'єктiв господарювання додатковi документи, необхiднi для проведення експертизи. Зазначенi документи повиннi також надаватися на запит метрологiчних центрiв або територiальних органiв ЦОВМ у випадках проведення експертизи за їхньої iнiцiативи.

     2.3. Приналежнiсть технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки повинна визначатися пiд час проведення експертизи на пiдставi аналiзу їх призначення та технiчних характеристик, якi наведенi у наданих документах на розгляд.

     2.4. Результати експертизи оформлюються висновком, який надається суб'єктам господарювання.

     У випадках проведення експертизи метрологiчними центрами чи територiальними органами ЦОВМ, що розташованi в iнших регiонах України, копiя зазначеного висновку повинна надаватися територiальним органам ЦОВМ, за мiсцезнаходженням суб'єктiв господарювання.

     Термiн проведення експертизи i оформлення висновкiв не повинен перевищувати десяти робочих днiв.

     Форма висновку наведена у додатку 2.

     2.5. У випадках, коли за результатами експертизи встановлено, що технiчнi засоби вироблялися, продавалися, видавалися напрокат або застосовувалися не як засоби вимiрювальної технiки, але належать до засобiв вимiрювальної технiки й на них поширюється державний метрологiчний нагляд, територiальнi органи ЦОВМ за мiсцезнаходженням суб'єктiв господарювання повиннi надавати їм приписи щодо заборони виготовлення, продажу, прокату або застосування зазначених засобiв вимiрювальної технiки до проведення державних приймальних випробувань або державної метрологiчної атестацiї (далi - приписи).

     Якщо за результатами експертизи встановлено, що технiчнi засоби, якi до цього часу вироблялися не як засоби вимiрювальної технiки, але належать до засобiв вимiрювальної технiки i на них не поширюється державний метрологiчний нагляд, територiальнi органи ЦОВМ за мiсцезнаходженням суб'єктiв господарювання повиннi надавати їм приписи щодо заборони виготовлення цих засобiв вимiрювальної технiки до проведення державних приймальних випробувань або метрологiчної атестацiї.

     Форма припису наведена у додатку 3.

     2.6. У випадках, коли суб'єкти господарювання не погоджуються iз висновками метрологiчних центрiв або територiальних органiв ЦОВМ щодо приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки, вони можуть оскаржити його в ЦОВМ.

     2.7. Подання скарги суб'єктом господарювання до ЦОВМ не припиняє дiю приписiв, виданих метрологiчними центрами або територiальними органами ЦОВМ.

     2.8. До письмового звернення повиннi додаватися документи, якi зазначенi в пунктi 2.2 цього Порядку, копiя висновку метрологiчного центру або територiального органу ЦОВМ, який проводив експертизу.

     2.9. ЦОВМ доручає розгляд звернень iншому метрологiчному центру ЦОВМ.

     Метрологiчний центр протягом одного мiсяця розглядає звернення i надає висновки на розгляд Науково-технiчнiй комiсiї з метрологiї ЦОВМ.

     2.10. Науково-технiчна комiсiя з метрологiї ЦОВМ розглядає наданi матерiали на своєму черговому засiданнi та надає вiдповiднi рiшення до ЦОВМ.

     Рiшення Науково-технiчної комiсiї з метрологiї ЦОВМ щодо приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки реалiзується через вiдповiднi рiшення ЦОВМ.

     2.11. Оплата робiт з експертизи щодо приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки проводиться у порядку, встановленому чинним законодавством щодо вартостi метрологiчних робiт.

Начальник управлiння метрологiї Р.Домницький

 

Додаток 1
до пункту 2.1 Порядку встановлення приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки

ФОРМА
листа-звернення

Директору
 
(назва метрологiчного центру або територiального органу)
    Просимо провести експертизу технiчної документацiї на  
  ,
(назва та умовне позначення технiчного засобу)
який  
(розробляється, виробляється, продається, видається напрокат, застосовується)
  ,
(назва пiдприємства чи органiзацiї)
з метою встановлення приналежностi  
(назва технiчного засобу)
до засобiв вимiрювальної технiки.
    Документи, необхiднi для проведення експертизи, додаються.
    Оплату робiт, пов'язаних iз проведенням експертизи, гарантуємо.
Додаток:  
(перелiк технiчної документацiї)
Директор    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
Головний бухгалтер    
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

М.П.

Начальник управлiння метрологiї Р.Домницький

 

Додаток 2
до пункту 2.4 Порядку встановлення приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки

ФОРМА
висновку метрологiчного центру або територiального органу

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНIЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛIТИКИ
(Держспоживстандарт України)

 
 
(назва метрологiчного центру або територiального органу)

ВИСНОВОК

N _____ вiд "__"______ ______ року
Директору
 
(назва пiдприємства чи органiзацiї)

    На пiдставi Порядку встановлення приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки

 
(назва метрологiчного центру або територiального органу)
провiв експертизу технiчної документацiї на  
  ,
(назва та умовне позначення технiчного засобу)
який  
(розробляється, виробляється, продається, видається напрокат, застосовується)
  ,
(назва пiдприємства чи органiзацiї)
з метою визначення приналежностi  
(назва технiчного засобу)
до засобiв вимiрювальної технiки.
    За результатами експертизи  
(перелiк розглянутої технiчної документацiї)
встановлено, що:  
 
(висновки щодо призначення технiчного засобу, галузi його застосування, наявностi у технiчнiй документацiї нормованих метрологiчних характеристик тощо)
    Ураховуючи зазначене,  
(назва метрологiчного центру або територiального органу)
вважає, що  
(назва та умовне позначення технiчного засобу)
належить (не належить) до засобiв вимiрювальної технiки.
  вважає за доцiльне:
(назва метрологiчного центру або територiального органу)
 
(рекомендацiї щодо необхiдностi внесення змiн до технiчної документацiї, вказiвки щодо необхiдностi подання засобiв вимiрювальної технiки на державнi приймальнi випробування або метрологiчну атестацiю тощо)
 
 

    Додаток: Припис щодо заборони виготовлення, продажу, прокату або застосування засобiв вимiрювальної технiки до проведення державних приймальних випробувань, державної метрологiчної атестацiї або метрологiчної атестацiї (за необхiдностi).

     
(посада керiвника метрологiчного центру або територiального органу) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

М.П.

Начальник управлiння метрологiї Р.Домницький

 

Додаток 3
до пункту 2.5 Порядку встановлення приналежностi технiчних засобiв до засобiв вимiрювальної технiки

ФОРМА ПРИПИСУ

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНIЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛIТИКИ
(Держспоживстандарт України)

 
 
(назва територiального органу)

ПРИПИС

N _____ вiд "__"______ ______ року
 
(назва пiдприємства чи органiзацiї)
 
(прiзвище та iнiцiали керiвника)
      , який
(назва та умовне позначення технiчного засобу)
 
(виробляється, продається, видається напрокат, застосовується)
  ,
(назва пiдприємства чи органiзацiї)
на пiдставi результатiв експертизи, проведеної   ,
(назва територiального органу)
визнаний таким, що належить до засобiв вимiрювальної технiки.

    Згiдно iз Законом України "Про метрологiю та метрологiчну дiяльнiсть"

 
(виробництво, продаж, видання напрокат, застосування)
 
(назва та умовне позначення засобу вимiрювальної технiки)
забороняється до проведення   .
(державних приймальних випробувань, державної метрологiчної атестацiї або метрологiчної атестацiї)
     
(посада керiвника територiального органу) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)

М.П.

Начальник управлiння метрологiї Р.Домницький
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.