ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 16.05.2005 р. N 4294/6/21-2115


Щодо продажу марок акцизного збору

     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула лист редакцiї газети "Все про бухгалтерський облiк" вiд 13.04.2005 р. N 257 щодо продажу акцизних марок для маркування алкогольних напоїв та термiнiв сплати акцизного збору i повiдомляє.

     Термiн сплати акцизного збору з реалiзацiї алкогольних напоїв передбачено частиною четвертою статтi 7 Закону України вiд 15.09.95 р. N 329/95-ВР "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби", зокрема на третiй робочий день пiсля здiйснення обороту з реалiзацiї, крiм випадкiв, передбачених частиною двадцятою статтi 7 цього Закону.

     Законом, зокрема встановлено, що пiдприємства, якi здiйснюють виробництво:

     - вин виноградних з доданням спирту та мiцних (крiм марочних) та зброджених плодових i ягiдних напоїв (сидр, перрi та iншi) з доданням спирту, напоїв змiшаних, якi мiстять алкоголь, та сумiшей алкогольних напоїв з безалкогольними (крiм зброджених плодових та ягiдних напоїв (сидру, перрi та iнших) без додання спирту), сплачують акцизний збiр при придбаннi марок акцизного збору на суму, розраховану iз ставок акцизного збору на готову продукцiю, вироблену з виноматерiалiв чи сусла, при виготовленнi яких використовується спирт етиловий;

     - вин виноградних натуральних з вмiстом цукру не бiльш як 3 г/дм3 (сухих), вин виноградних натуральних з вмiстом цукру бiльш як 3 г/дм3 (напiвсухих, напiвсолодких), вин марочних та зброджених плодових i ягiдних напоїв (сидр, перрi та iншi) без додання спирту, сплачують акцизний збiр на третiй робочий день пiсля здiйснення обороту з реалiзацiї такої виноробної продукцiї.

     Основнi вимоги щодо порядку продажу марок акцизного збору українським виробникам алкогольних напоїв визначено частиною третьою статтi 7 вищезазначеного Закону та проводиться на пiдставi:

     - довiдок про сплату суми акцизного збору, яка розрахована за ставками на готову продукцiю;

     - заявки-розрахунку кiлькостi марок акцизного збору, що може отримати суб'єкт пiдприємницької дiяльностi вiдповiдно до сплаченої суми акцизного збору.

     Абзацом п'ятим частини третьої цiєї ж статтi Закону встановлено виключення щодо продажу марок акцизного збору українським виробникам алкогольних напоїв, для виробництва яких не використовується спирт етиловий неденатурований, а саме: продаж проводиться виходячи з планових щомiсячних обсягiв реалiзацiї такої продукцiї вiдповiдно до заявки-розрахунку на необхiдну кiлькiсть марок.

     Нормами Закону також передбачено, що марки акцизного збору виготовляються, зберiгаються та продаються вiдповiдно до Положення про виробництво, зберiгання, продаж марок акцизного збору, маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, затвердженого Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Вiдповiдне Положення затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.04.2003 р. N 567 "Про запровадження марок акцизного збору нового зразка з голографiчними захисними елементами для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробiв", пунктом 10 якого передбачено надання пакета документiв, необхiдного для одержання марок вiтчизняними виробниками алкогольних напоїв:

     - заявка-розрахунок на придбання марок за формою, затвердженою Державною податковою адмiнiстрацiєю, у двох примiрниках, один з яких залишається у продавця марок, другий (з вiдмiткою продавця) - у виробника;

     - розрахунок потужностi пiдприємства-виробника з визначенням можливого обсягу виробництва та реалiзацiї алкогольних напоїв i тютюнових виробiв;

     - платiжний документ з вiдмiткою установи банку, що пiдтверджує внесення плати за марки;

     - оригiнал i копiю лiцензiї, що пiдтверджує право пiдприємства-виробника на виробництво продукцiї;

     - довiдка про сплату акцизного збору з алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований;

     - платiжний документ з вiдмiткою установи банку, який пiдтверджує сплату акцизного збору, що сплачується пiд час придбання марок акцизного збору.

     Таким чином, продаж марок акцизного збору для маркування алкогольних напоїв, при виготовленнi яких не використовується спирт етиловий (зокрема, вин сухих, напiвсухих, напiвсолодких, марочних та коньяку), проводиться виходячи з планових щомiсячних обсягiв реалiзацiї такої продукцiї вiдповiдно до заявки-розрахунку на необхiдну кiлькiсть марок, iз сплатою акцизного збору на третiй робочий день пiсля здiйснення обороту з реалiзацiї.

Заступник Голови С. I. Лекарь

"Все про бухгалтерський облiк", N 50, 30 травня 2005 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.