МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ I НАУКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ IНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТI

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державного департаменту iнтелектуальної власностi
вiд 3 лютого 2005 р. N 9

РОЗ'ЯСНЕННЯ
з питань застосування Порядку сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України 23 грудня 2004 р. N 1716

     23 грудня 2004 р. Кабiнет Мiнiстрiв України видав постанову N 1716 "Про затвердження Порядку сплати зборiв за дiї, пов'язанi

     з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi" (далi - Постанова).

     Цiєю постановою Кабiнет Мiнiстрiв України затвердив Порядок сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi (далi - Порядок) i визнав такими, що втратили чиннiсть, свої постанови вiд 22 травня 2001 р. N 543 "Про затвердження Положення про порядок сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi" (далi - Положення) та вiд 16 червня 2003 р. N 901 "Про внесення змiн до Положення про порядок сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi".

     Постанова опублiкована в газетi "Урядовий кур'єр" вiд 5 сiчня 2005 р. N 1 i набирає чинностi через 30 днiв пiсля цього опублiкування - 5 лютого 2005 р.

     Керуючись пунктом 10 Порядку та наказом Мiнiстерства освiти i науки України вiд 11 сiчня 2005 р. N 5 "Про делегування повноважень", Державний департамент iнтелектуальної власностi (далi - Держдепартамент) надає наступнi роз'яснення з питань застосування Порядку.

     1. З 5 лютого 2005 р. збори за дiї, пов'язанi з охороною прав на винаходи, кориснi моделi, промисловi зразки, топографiї iнтегральних мiкросхем, знаки для товарiв i послуг та зазначення походження товарiв, сплачують у строки i згiдно з механiзмом сплати, визначеними Порядком, та у розмiрах, встановлених згiдно з додатком до Порядку.

     2. Встановленi згiдно з Положенням збори, якi правомiрно сплачено до 5 лютого 2005 р., пiдлягають зарахуванню за вiдповiднi дiї без коригування їх видiв i розмiрiв до видiв i розмiрiв зборiв, встановлених згiдно з додатком до Порядку.

     3. Встановленi згiдно з Положенням збори, якi правомiрно можна було сплатити до 5 лютого 2005 р., але не було сплачено у належному розмiрi, у подальшому не сплачують. Замiсть них, у визначенi вiдповiдними законами строки, сплачують збори згiдно з видами i розмiрами, наведеними у додатку до Порядку.

     4. Повiдомлення державного пiдприємства "Український iнститут промислової власностi", в яких зазначенi види i розмiри зборiв вiдповiдно до Положення, є в частинi сплати цих зборiв чинними до 5 лютого 2005 р.

     5. Порядок визначає лише загальнi для усiх зборiв строки сплати, за дотримання яких збори зараховуються.

     Конкретнi збори сплачуються у строки, встановленi законами України про охорону прав на вiдповiднi об'єкти iнтелектуальної власностi.

     Якщо строк сплати певного збору законом не встановлено, то здiйснена вiдповiдна дiя вважається вчиненою в день зарахування суми такого збору на поточний рахунок закладу експертизи, а в разi надходження до цього дня до закладу експертизи вiдповiдного розрахункового документа на паперовому носiї - в день його надходження.

     6. Для цiлей застосування Порядку:

     резидентами України вважаються фiзичнi та юридичнi особи, якi мають вiдповiдно мiсце постiйного проживання чи мiсцезнаходження в Українi;

     нерезидентами України вважаються фiзичнi та юридичнi особи, якi мають вiдповiдно мiсце постiйного проживання чи мiсцезнаходження за межами України.

     7. Перелiк держав з валовим внутрiшнiм продуктом на душу населення 3 тис. доларiв США на рiк i бiльше, а також реквiзити поточних рахункiв закладу експертизи - державного пiдприємства "Український iнститут промислової власностi" (далi - Укрпатент), на якi сплачуються збори, оприлюдненi на веб-сайтi Держдепартаменту за адресою www.sdip.gov.ua/ukr/about/perelik1716/ та опублiкованi в офiцiйному бюлетенi "Промислова власнiсть" N 1 за 2005 р. i газетi "Урядовий кур'єр" вiд 26 сiчня 2005 р. N 14.

     8. У разi сплати збору декiлькома платниками, серед яких є нерезиденти України з держав, в яких валовий внутрiшнiй продукт на душу населення становить менше нiж 3 тис. доларiв США на рiк, i нерезиденти України з держав, в яких валовий внутрiшнiй продукт на душу населення становить 3 тис. доларiв США на рiк i бiльше, кожний сплачує частину розмiру, встановленого вiдповiдно до графи 3 або 4 додатка до Порядку, пропорцiйну його частцi у складi платникiв збору.

     9. Якщо Порядком та додатком до Порядку передбачено декiлька пiдстав для зменшення та/або збiльшення розмiру певного збору, остаточний розмiр збору визначається з урахуванням усiх наявних з таких пiдстав.

     10. Пiд час сплати збору у реквiзитi "призначення платежу" розрахункового документа зазначаються:

     слово "збiр";

     код збору та його вид (скорочено), визначенi згiдно з графою 1 додатка до Порядку;

     номер заявки на вiдповiдний об'єкт iнтелектуальної власностi, наданий закладом експертизи, або, якщо цей номер заявнику не повiдомлено, - порядковий номер заявки, визначений заявником пiд час подання заявки. У разi коли сплата збору стосується виданого патенту чи свiдоцтва, замiсть номера заявки зазначається номер вiдповiдного патенту чи свiдоцтва;

     у разi коли збiр сплачено вiд iменi нерезидента, - двобуквений код його країни вiдповiдно до стандарту ST.3 Всесвiтньої органiзацiї iнтелектуальної власностi або мiжнародного стандарту ISO 3166-1.

     Порядковим номером заявки, визначеним заявником пiд час подання заявки, є номер, проставлений заявником пiд заголовком заяви про видачу патенту, заяви про реєстрацiю знака для товарiв i послуг тощо чи зазначений ним у супровiдному листi до заявки.

     Приклади заповнення реквiзиту "призначення платежу" розрахункового документа:

     1) "збiр 10100, подання заявки на винахiд N 25";

     2) "збiр 10200, продовження строку, заявка N PCT/US00/05078";

     3) "збiр 10400, поновлення дiї заявки N PCT/US00/05078";

     4) "збiр 10900, виправлення помилки в заявцi N 200433988, RU";

     5) "збiр 13814, пiдтримання чинностi патенту N 28440";

     6) "збiр 20401, змiна до заявки N s200500351";

     7) "збiр 20405, змiна до заявок NN s2005 00351, s200500436";

     8) "збiр 41300, заперечення проти заявки N m200510795";

     9) "збiр 41700, публiкацiя про видачу свiдоцтва за заявкою N m200500344";

     10) "збiр 42700, продовження строку дiї свiдоцтва N 10000".

     11. Вiдповiдно до пункту 5 Порядку документом про сплату збору вважається виписка з особового банкiвського рахунка закладу експертизи, тобто Укрпатенту, яка в установленому порядку надходить до нього вiд обслуговуючого його банку. Тому, як правило, розрахунковий документ про сплату збору на паперовому носiї не потрiбно додавати до вiдповiдної заявки, клопотання, заперечення тощо або подавати до Укрпатенту як доказ сплати збору за публiкацiї про видачу патенту чи свiдоцтва. Виключення з цього правила передбаченi пунктами 5 i 6 Порядку.

     Крiм того, з метою забезпечення виконання вимог пункту 8 Порядку щодо облiку коштiв розрахунковий документ на паперовому носiї необхiдно додати до вiдповiдної заявки, клопотання, заперечення тощо у разi сплати збору нерезидентом України у валютi, яка вiдрiзняється вiд валюти, зазначеної вiдповiдно у графi 3 або 4 додатка до Порядку.

     Для дотримання встановлених законами строкiв надходження документiв про сплату зборiв як виписок з особового банкiвського рахунка закладу експертизи платникам зборiв слiд враховувати строки виконання переказiв банками, реєстрацiї та вiдображення їх операцiй, зокрема, що:

     вiдповiдно до пункту 8 Iнструкцiї про мiжбанкiвський переказ грошей в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 березня 2004 р. N 110, мiжбанкiвський переказ виконується в строк до трьох операцiйних днiв;

     вiдповiдно до пункту 2.11 Положення про органiзацiю операцiйної дiяльностi в банках України, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України, операцiї банку реєструються та вiдображаються в особовому рахунку його клiєнта в день їх здiйснення або наступного робочого дня, якщо операцiя здiйснена пiсля операцiйного дня (часу) банку або у вихiднi чи святковi днi;

     вiдповiдно до роздiлу 5 Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 5 березня 2003 р. N 82, платiжне доручення в iноземнiй валютi за звичайним переказом виконується протягом трьох робочих днiв уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, з визначеним цим банком днем валютування.

     12. Кiнцевою редакцiєю прийнятої Мiжнародним бюро Всесвiтньої органiзацiї iнтелектуальної власностi формули винаходу (корисної моделi) мiжнародної заявки вважається редакцiя, що мiститься у перекладi заявки, поданому вiдповiдно до статтi 22 чи статтi 39 Договору про патентну кооперацiю.

     Якщо на змiну цього перекладу заявник подасть переклад мiжнародної заявки з iншою редакцiєю формули винаходу (корисної моделi), тобто внесе змiни вiдповiдно до статтi 28 чи статтi 41 Договору про патентну кооперацiю, то це має здiйснюватися у порядку, встановленому частиною п'ятою статтi 16 Закону України "Про охорону прав на винаходи i кориснi моделi", що передбачає подання заяви про виправлення помилки в заявцi та сплату вiдповiдного збору.

     13. Виправленням помилки в заявцi вважається будь-яка правомiрно внесена до заявки змiна, у тому числi викликана помилкою в iменi (найменуваннi) й адресi заявника, адресi для листування, iменi й адресi представника заявника.

     Помилка в заявцi вважається очевидною, якщо особi, яка володiє загальними знаннями i має звичайну квалiфiкацiю у вiдповiднiй галузi, зрозумiло, що це - безсумнiвно помилка i в матерiалах заявки явно малося на увазi саме те, що запропоновано як виправлення.

     Помилка в заявцi вважається технiчною, якщо вона виникла внаслiдок неправильного перенесення даних з певного документа до заявки, неправильного перекладання тексту, неправильного цитування, викладення вiдомостей, якi мiстяться в матерiалах заявки чи на якi в нiй є посилання, неправильного математичного розрахунку або неправильного перетворення за вiдомими правилами даних, зазначених у матерiалах заявки, тощо.

     Якщо помилка не є очевидною, для доведення того, що вона є технiчною, заявник повинен надати вiдповiднi докази. Таким доказом може бути, наприклад, ксерокопiя документа, з якого було зроблено неправильний переклад.

     14. Змiна до заявки вважається виниклою через залежнi вiд подавця заяви про внесення цiєї змiни обставини, якщо вiн мiг запобiгти зазначенiй змiнi.

     15. Види зборiв, наведенi у додатку до Порядку, є незалежними один вiд одного. Сплата збору одного виду не викликає необхiдностi сплати, доплати чи врахування сплаченої суми збору iншого виду. Зокрема,:

     сплачена сума збору за подання заявки на винахiд, формула якого мiстить менше п'ятнадцяти пунктiв (код 10100 у додатку до Порядку), не враховується при визначеннi розмiру збору за подання заяви про виправлення помилки в заявцi на винахiд, внаслiдок чого збiльшується кiлькiсть пунктiв формули винаходу;

     сплата збору за подання заяви про виправлення помилки в заявцi на винахiд, що не є очевидною чи технiчною (код 10900 у додатку до Порядку) пiсля сплати збору за проведення квалiфiкацiйної експертизи заявки на винахiд (коди 11600, 11601 у додатку до Порядку) не впливає на розмiр останнього, тобто не потребує його доплати;

     сплата збору за опублiкування вiдомостей про видачу лiцензiї на використання об'єкта iнтелектуальної власностi (коди 13300, 22200, 32100, 43000 у додатку до Порядку) або про передачу права власностi на об'єкт iнтелектуальної власностi (коди 13500, 22300, 32200, 43100 у додатку до Порядку) не потребує сплати збору за внесення до державного реєстру змiн за iнiцiативою власника патенту чи свiдоцтва (коди 13000, 21700, 31600, 42300 у додатку до Порядку).

     16. Додатком до Порядку не передбаченi збори за опублiкування змiн до опублiкованих вiдомостей про передачу права власностi на об'єкти iнтелектуальної власностi. Змiни до цих вiдомостей опублiковуються в установленому порядку за умови сплати зборiв за внесення до державних реєстрiв змiн щодо патентiв (свiдоцтв) за iнiцiативою їх власникiв (коди 13000, 21700, 31600, 42300 у додатку до Порядку).

     17. Розмiр збору за публiкацiю про видачу патенту на промисловий зразок (код 21000 у додатку до Порядку) визначається з урахуванням кiлькостi пронумерованих зображень промислового зразка та його варiантiв, що мiстяться у заявцi, а також кiлькостi таких зображень, що є кольоровими.

     18. Сплачена сума збору за подання заявки на знак для товарiв i послуг повинна вiдповiдати розмiру, встановленому у додатку до Порядку, з урахуванням кiлькостi класiв МКТП, номери яких зазначено у заявцi; кольорового зображення знака; включення до знака позначення, що вiдображує назву держави "Україна"; кiлькостi заявникiв; наявностi електронного примiрника змiсту заявки на дискетi; звiту про iнформацiйний пошук (коди 40100, 40200, 40400, 40500 у додатку до Порядку).

     19. Додатком до Порядку встановлено збiр за опублiкування вiдомостей про передачу права власностi на знак для товарiв i послуг повнiстю (код 43100). Тому за опублiкування вiдомостей про передачу права власностi на знак для товарiв i послуг стосовно частини зазначених у свiдоцтвi товарiв i послуг збiр не сплачується.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.