Документ скасований: Постанова НБУ № 216 від 28.07.2008

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

05.03.2003 N 82


Про затвердження Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
20 березня 2003 р. за N 224/7545


     Вiдповiдно до статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", та з метою встановлення порядку оформлення та подання клiєнтами до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти та їх виконання Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання, що додається.

     2. Департаменту платiжних систем (В.М.Кравець) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на керiвникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     4. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С.Л.Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
05.03.2003 N 82
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
20 березня 2003 р. за N 224/7545

ПОЛОЖЕННЯ
про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання

     Це Положення розроблене вiдповiдно до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", Законiв України "Про Нацiональний банк України", "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", iнших законодавчих актiв України та нормативно-правових актiв Нацiонального банку України.

1. Загальнi положення

     1.1. Це Положення встановлює загальнi вимоги Нацiонального банку України (далi - Нацiональний банк) до оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi для здiйснення транскордонних переказiв i переказiв у межах України, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ (далi - уповноваженi банки) та порядку їх виконання.

     1.2. У цьому Положеннi наведенi нижче термiни вживаються в такому значеннi:

     бенефiцiар - кiнцевий отримувач коштiв, на рахунок якого зараховуються кошти в iноземнiй валютi, переказ яких був iнiцiйований за допомогою платiжного доручення в iноземнiй валютi;

     внутрiшньобанкiвське повiдомлення - документ на переказ коштiв, складений вiдокремленим структурним пiдроздiлом банку, що не має статусу юридичної особи (фiлiєю банку), на пiдставi поданих клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, який надсилається до уповноваженого банку та на пiдставi якого формується повiдомлення до iноземного банку про перерахування коштiв в iноземнiй валютi на користь бенефiцiара;

     день валютування транскордонного переказу (далi - день валютування) - день, починаючи з якого переказанi клiєнтом кошти в iноземнiй валютi переходять у власнiсть бенефiцiара, який визначається уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта, i узгоджується з ним в договорi про розрахунково-касове обслуговування. До настання дня валютування сума переказу облiковується в уповноваженому банку, що обслуговує клiєнта;

     клiєнт - будь-яка фiзична чи юридична особа, що користується послугами уповноваженого банку;

     переказ у межах України (далi - переказ коштiв в iноземнiй валютi) - рух коштiв в iноземнiй валютi, який проводиться за iнiцiативою клiєнта уповноваженим банком, що його обслуговує, з метою зарахування коштiв в iноземнiй валютi на рахунок бенефiцiара, розташованого в Українi. Клiєнт, iнiцiатор цiєї операцiї та бенефiцiар можуть бути однiєю i тiєю самою особою;

     платiжне доручення в iноземнiй валютi - розрахунковий документ, який мiстить доручення клiєнта уповноважену банку, що його обслуговує, виконати переказ коштiв в iноземнiй валютi на користь бенефiцiара;

     транскордонний переказ (далi - переказ коштiв в iноземнiй валютi) - рух коштiв в iноземнiй валютi, який здiйснюється за iнiцiативою клiєнта уповноваженим банком, що його обслуговує, з метою зарахування коштiв в iноземнiй валютi на рахунок бенефiцiара, розташованого в iншiй державi. Клiєнт, iнiцiатор цiєї операцiї та бенефiцiар можуть бути однiєю i тiєю самою особою.

     1.3. Вимоги цього Положення поширюються на уповноваженi банки та їх клiєнтiв.

     1.4. Для проведення переказу коштiв в iноземнiй валютi клiєнти уповноважених банкiв застосовують платiжнi доручення в iноземнiй валютi у формi, що наведена в додатку 1 до цього Положення, або за довiльною формою, але iз зазначенням усiх обов'язкових реквiзитiв, передбачених пунктом 2.4 цього Положення.

     1.5. Для здiйснення операцiй з купiвлi або продажу iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України (далi - МВРУ) клiєнти уповноважених банкiв використовують заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти за зразками, що наведенi в додатках 2, 3, 4 та 5 до цього Положення, або за довiльною формою, але iз зазначенням усiх обов'язкових реквiзитiв, передбачених пунктами 3.3 та 3.4 цього Положення. Разом з тим пiд час купiвлi iноземної валюти за iншу iноземну валюту клiєнт подає до уповноваженого банку, що його обслуговує, заяву про купiвлю iноземної валюти за довiльною формою, але iз зазначенням обов'язкових реквiзитiв, передбачених в абзацах другому - дев'ятому пункту 3.3 цього Положення.

     1.6. Платiжнi доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти виписуються не менше нiж у двох примiрниках з використанням технiчних засобiв або заповнюються вiд руки ручкою з чорним або синiм чорнилом та обов'язково мають бути засвiдченi пiдписами вiдповiдальних осiб та вiдбитком печатки клiєнта (крiм фiзичних осiб, якi її не мають) на першому примiрнику. Пiд час пiдписування не дозволяється використовувати факсимiле, а також робити будь-якi виправлення.

     1.7. Платiжнi доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти можуть бути оформленi та подаватися клiєнтом до уповноваженого банку як на паперових носiях, так i у формi електронних розрахункових документiв засобами програмно-технiчного комплексу "клiєнт-банк" (якщо це визначено в договорi про розрахунково-касове обслуговування або в окремiй угодi з клiєнтом).

     Платiжнi доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти можуть подаватися до уповноваженого банку у формi електронних розрахункових документiв лише у випадках, зазначених у пунктi 4.5 цього Положення.

     1.8. У разi несвоєчасного подання до уповноваженого банку документiв, якi є пiдставою для купiвлi iноземної валюти або для здiйснення переказу в iноземнiй валютi, уповноважений банк цi операцiї не виконує.

     1.9. Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, пiд час укладання договору про розрахунково-касове обслуговування має право передбачити в ньому надання клiєнтам iнформацiї стосовно витрат, якi сплачуватимуться ними пiд час здiйснення переказу в iноземнiй валютi, можливi строки здiйснення переказiв коштiв в iноземнiй валютi, застосування уповноваженим банком дати валютування, свiй SWIFT - код (BIC kod) банку, а також номер мiжнародного банкiвського рахунку (IBAN), якщо вiн його має.

2. Порядок оформлення платiжних доручень в iноземнiй валютi

     2.1. Платiжне доручення в iноземнiй валютi заповнюється латинськими лiтерами. Разом з тим сума iноземної валюти, зазначена словами, заповнюється українською мовою (кирилицею). Назва (для фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi) та мiсцезнаходження клiєнта, найменування та мiсцезнаходження уповноваженого банку, що його обслуговує, та назва iноземної валюти можуть заповнюватися латинськими лiтерами або українською мовою (кирилицею). Пiд час переказу коштiв у росiйських рублях дозволяється заповнювати платiжне доручення в iноземнiй валютi росiйською мовою.

     Допускається використання англомовних аналогiв назв текстових елементiв бланкiв, але тiльки разом з їх українською назвою.

     2.2. Платiжнi доручення в iноземнiй валютi приймаються уповноваженим банком до виконання протягом 10 днiв, починаючи з дня їх оформлення (день оформлення не враховується).

     2.3. Реквiзити платiжних доручень в iноземнiй валютi заповнюються вiдповiдно до вимог пунктiв 2.4 - 2.8 цього Положення.

     2.4. Платiжнi доручення в iноземнiй валютi обов'язково мають мiстити такi реквiзити:

     код платiжного доручення в iноземнiй валютi вiдповiдно до Державного класифiкатора управлiнської документацiї, затвердженого наказом Держстандарту України вiд 31.12.98 N 1024;

     назву документа - "Платiжне доручення в iноземнiй валютi";

     номер платiжного доручення в iноземнiй валютi (може включати цифри та слова);

     дату складання платiжного доручення в iноземнiй валютi (число - цифрами, мiсяць - цифрами або словами, рiк - цифрами);

     найменування та мiсцезнаходження уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта (назва країни, мiста);

     повну або скорочену назву клiєнта, що збiгається з назвою клiєнта, яка заявлена ним у картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитком печатки (для фiзичної особи - прiзвище, iм'я, по батьковi та документ, що її засвiдчує (серiя, номер, дата, ким виданий, адреса за мiсцем проживання), його мiсцезнаходження (назва країни, мiсто);

     номер рахунку клiєнта в iноземнiй валютi, з якого здiйснюється переказ коштiв (для фiзичної особи, яка не займається пiдприємницькою дiяльнiстю i не має рахунку в уповноваженому банку, цей реквiзит може не заповнюватися);

     цифровий або лiтерний код iноземної валюти вiдповiдно до Класифiкатора iноземних валют, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04.02.98 N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02.10.2002 N 378, зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 24.10.2002 за N 841/7129) (далi - Класифiкатор);

     суму переказу цифрами (цiла частина числа вiдокремлюється комою);

     суму переказу та назву iноземної валюти словами;

     назву бенефiцiара (для бенефiцiара - фiзичної особи - прiзвище, iм'я, по батьковi), його мiсцезнаходження (країна, мiсто, для бенефiцiара - фiзичної особи зазначається його повна адреса) та номер рахунку, на який перераховуються кошти;

     найменування та мiсцезнаходження банку бенефiцiара;

     призначення платежу (заповнюється вiдповiдно до вимог пункту 2.6 цього Положення);

     комiсiйнi - зазначається порядок сплати комiсiйних витрат уповноваженого банку й iнших банкiв за переказ коштiв в iноземнiй валютi за рахунок клiєнта уповноваженого банку (OUR) або бенефiцiара (BEN), або клiєнта та бенефiцiара (SHA) та надання права повноваженому банку утримувати комiсiйну винагороду без платiжного доручення клiєнта;

     код операцiї (чотири символи) за стандартною класифiкацiєю платiжного балансу (заповнюється уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта);

     код країни бенефiцiара (три символи) вiдповiдно до його мiсцезнаходження або країни реєстрацiї (заповнюється уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта);

     вiдбиток печатки та пiдписи вiдповiдальних осiб клiєнта, якi заявленi ним у картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитком печатки (для фiзичної особи, яка її не має проставляється лише її пiдпис).

     Платiжнi доручення в iноземнiй валютi можуть мiстити такi допомiжнi реквiзити:

     код уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта;

     SWIFT - код (BIC kod) банку бенефiцiара, IBAN банку бенефiцiара;

     найменування та iншi реквiзити банку-посередника (заповнюється за потреби);

     номер рахунку клiєнта, з якого здiйснюється списання комiсiйної винагороди;

     строки виконання переказу: "термiновий" - сьогоднi, "строковий"- наступного робочого дня уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, або "звичайний" - на третiй робочий день уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, ураховуючи день надходження платiжного доручення до уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта;

     iншi.

     2.5. Найменування та мiсцезнаходження банку бенефiцiара, назва бенефiцiара, номер його рахунку в платiжному дорученнi в iноземнiй валютi мають вiдповiдати реквiзитам, що зазначенi в документах, якi подаються до уповноваженого банку разом з платiжним дорученням в iноземнiй валютi для здiйснення уповноваженим банком валютного контролю за правомiрнiстю перерахування iноземної валюти з рахунку клiєнта.

     2.6. Клiєнт заповнює реквiзит "Призначення платежу" платiжного доручення в iноземнiй валютi таким чином, щоб надавати повну iнформацiю про платiж та документи, на пiдставi яких здiйснюється перерахування коштiв бенефiцiару.

     У реквiзитi платiжного доручення в iноземнiй валютi "Призначення платежу" зазначаються назва, номер i дата документа, на пiдставi якого здiйснюється переказ коштiв в iноземнiй валютi.

     2.7. Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, не має права робити виправлення в платiжних дорученнях в iноземнiй валютi, якi поданi клiєнтами, за винятком випадку змiни з iнiцiативи уповноваженого банку (виключно в разi реорганiзацiї, змiни системи облiку в уповноваженому банку, виконання ним вимог нормативно-правових актiв Нацiонального банку) номера рахунку клiєнта, найменування та коду уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта.

3. Порядок оформлення заяв про купiвлю iноземної валюти та про продаж iноземної валюти

     3.1. Заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти заповнюються українською мовою.

     3.2. Заяви про купiвлю iноземної валюти приймаються уповноваженим банком до виконання протягом 90 днiв, починаючи з дня їх оформлення, заяви про продаж iноземної валюти (вiльний продаж) - протягом 30 днiв, починаючи з дня їх оформлення (день оформлення не враховується).

     3.3. Заяви про купiвлю iноземної валюти обов'язково мають мiстити такi реквiзити:

     найменування та мiсцезнаходження уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта;

     код заяви про купiвлю iноземної валюти вiдповiдно до Державного класифiкатора управлiнської документацiї, затвердженого наказом Держстандарту України вiд 31.12.98 N 1024;

     назву документа - "Заява про купiвлю iноземної валюти";

     дату складання заяви про купiвлю iноземної валюти (число - цифрами, мiсяць - цифрами або словами, рiк - цифрами);

     повну або скорочену назву клiєнта уповноваженого банку, що збiгається з назвою, яка заявлена ним у картцi зi зразками пiдписiв i вiдбитком печатки (для фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi), мiсцезнаходження, номер телефону/факсу;

     пiдставу для купiвлi iноземної валюти - посилання на документи, якi вiдповiдно до Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.03.99 N 127 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 18.03.99 за N 171/3464 (далi - Правила), є пiдставою для купiвлi iноземної валюти на МВРУ;

     назву iноземної валюти, що купується, словами та цифровий або лiтерний код iноземної валюти вiдповiдно до Класифiкатора;

     суму купiвлi iноземної валюти цифрами, цiла частина числа вiдокремлюється комою (можливе зазначення "на всю суму в гривнях");

     максимальний курс купiвлi в гривнях (можливе зазначення "за курсом уповноваженого банку");

     номер поточного рахунку в iноземнiй валютi, на який потрiбно зарахувати придбану iноземну валюту, код i найменування уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, у якому вiдкрито цей рахунок;

     вiдбиток печатки та пiдписи вiдповiдальних осiб клiєнта, якi заявленi ним у картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитком печатки (для фiзичної особи, яка її не має, проставляється лише її пiдпис).

     Додатково в заявi про купiвлю iноземної валюти можуть зазначатися такi реквiзити:

     номер заяви про купiвлю iноземної валюти (може включати цифри та лiтери);

     строк дiї заяви про купiвлю iноземної валюти;

     прiзвище, iм'я та по батьковi працiвника, уповноваженого вирiшувати питання за угодою про купiвлю iноземної валюти, номер його телефону, зразок пiдпису (крiм фiзичної особи, яка не займається пiдприємницькою дiяльнiстю);

     номер рахунку уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, на який потрiбно перерахувати гривнi для купiвлi iноземної валюти;

     сума купiвлi iноземної валюти словами;

     сума в гривнях, що потрiбна для купiвлi iноземної валюти вiдповiдно до встановленого в заявi курсу.

     Крiм того, у заявi про купiвлю iноземної валюти клiєнт має зазначити про те:

     що вiн доручає уповноваженому банку, що його обслуговує, купити iноземну валюту на умовах, якi зазначенi в заявi про купiвлю iноземної валюти;

     що вiн доручає уповноваженому банку, що його обслуговує, утримати iз суми в гривнях, яка перерахована на купiвлю iноземної валюти, комiсiйну винагороду;

     що вiн доручає уповноваженому банку, що його обслуговує, утримати iз суми в гривнях, яка перерахована клiєнтом на купiвлю iноземної валюти, суму збору на обов'язкове державне пенсiйне страхування або -

     що вiн доручає уповноваженому банку, що його обслуговує, здiйснити перерахування суми збору на обов'язкове державне пенсiйне страхування, яка була попередньо перерахована клiєнтом на рахунок "Iнша кредиторська заборгованiсть за операцiями з клiєнтами банку", або -

     що вiн зобов'язується перерахувати збiр на обов'язкове державне пенсiйне страхування i подати копiю платiжного доручення про перерахування вiдповiдної суми збору до Пенсiйного фонду;

     на який поточний рахунок має бути зарахований залишок коштiв у гривнях пiсля купiвлi iноземної валюти; найменування та код банку, у якому вiдкрито цей рахунок;

     що вiн доручає уповноваженому банку, що його обслуговує, продати iноземну валюту на МВРУ, якщо куплена iноземна валюта не буде перерахована ним за призначенням у визначений законодавством строк у встановленому порядку.

     Якщо клiєнт у заявi про купiвлю iноземної валюти доручає перерахувати зi свого поточного рахунку суму в гривнях, що потрiбна для купiвлi iноземної валюти, та суму збору на обов'язкове державне пенсiйне страхування згiдно з реквiзитами, зазначеними в такiй заявi, то уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, здiйснює такi перерахування за умови, якщо це передбачено в договорi про розрахунково-касове обслуговування.

     3.4. Заяви про продаж iноземної валюти обов'язково мають мiстити такi реквiзити:

     найменування та мiсцезнаходження уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта;

     код заяви про продаж iноземної валюти вiдповiдно до Державного класифiкатора управлiнської документацiї, затвердженого наказом Держстандарту України вiд 31.12.98 N 1024;

     назву документа - "Заява про продаж iноземної валюти";

     дату складання заяви про продаж iноземної валюти (число - цифрами, мiсяць - цифрами або словами, рiк - цифрами);

     повну або скорочену назву клiєнта, що збiгається з назвою, яка заявлена ним у картцi зi зразками пiдписiв i вiдбитком печатки, мiсцезнаходження, номер телефону/факсу (для фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi);

     номер рахунку в iноземнiй валютi, з якого клiєнт доручає здiйснити продаж iноземної валюти, найменування та код уповноваженого банку, що його обслуговує, у якому вiдкрито цей рахунок (для фiзичної особи, яка не займається пiдприємницькою дiяльнiстю, цей реквiзит може не заповнюватися);

     назву iноземної валюти, що продається, словами та цифровий або лiтерний код iноземної валюти вiдповiдно до Класифiкатора;

     суму продажу iноземної валюти цифрами (цiла частина числа вiдокремлюється комою);

     мiнiмальний курс продажу (можливе зазначення "за курсом уповноваженого банку");

     гривневий еквiвалент iноземної валюти, що доручається продати вiдповiдно до встановленого в заявi курсу (не заповнюється пiд час продажу iноземної валюти за курсом уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта);

     номер поточного рахунку в гривнях, на який потрiбно зарахувати гривневий еквiвалент проданої iноземної валюти, найменування i код уповноваженого банку, у якому вiдкрито цей рахунок;

     вiдбиток печатки та пiдписи вiдповiдальних осiб клiєнта, якi заявленi ним у картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитком печатки (для фiзичної особи, яка її не має, проставляється лише її пiдпис).

     Додатково в заявi про продаж iноземної валюти можуть зазначатися такi реквiзити:

     номер заяви про продаж iноземної валюти (може мiстити цифри та лiтери);

     строк дiї заяви про продаж iноземної валюти;

     прiзвище, iм'я та по батьковi працiвника, уповноваженого вирiшувати питання за угодою про продаж iноземної валюти, номер його телефону, зразок пiдпису;

     номер рахунку уповноваженого банку, на який потрiбно перерахувати iноземну валюту для продажу;

     сума продажу iноземної валюти словами;

     дата валютування для зарахування коштiв у гривнях (якщо це передбачено тарифами уповноваженого банку).

     У заявi про продаж iноземної валюти клiєнт має зазначити про те, що вiн доручає уповноваженому банку, що його обслуговує, утримати комiсiйну винагороду в гривнях з коштiв, отриманих вiд продажу iноземної валюти без зарахування на поточний рахунок клiєнта в нацiональнiй валютi, за умови, якщо цей поточний рахунок в нацiональнiй валютi вiдкрито в iншому банку.

4. Порядок подання клiєнтами до уповноважених банкiв платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв на купiвлю або продаж iноземної валюти на МВРУ та їх виконання

     4.1. Клiєнт подає платiжнi доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноваженого банку, що його обслуговує, не менше нiж у двох примiрниках. Примiрники цих документiв нумеруються клiєнтом у правому верхньому кутi (наприклад: "примiрник 1", "примiрник 2").

     4.2. Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, має забезпечувати фiксування дати прийняття та дати виконання платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти. На всiх примiрниках платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти, що прийнятi для виконання, вiдповiдальний працiвник уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, проставляє в правому верхньому кутi дату надходження цих документiв до уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, засвiдчуючи її пiдписом вiдповiдального виконавця та вiдбитком штампа уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта. Якщо дата надходження платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, збiгається з датою їх виконання, то дату надходження можна не проставляти. Пiсля виконання платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, у правому нижньому кутi проставляє дату виконання, засвiдчуючи її пiдписом вiдповiдального виконавця та вiдбитком штампа уповноваженого банку.

     4.3. Не приймаються до виконання платiжнi доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти, у яких є пiдчищення, закресленi слова або будь-якi iншi виправлення, а також, якщо текст цих документiв неможливо прочитати внаслiдок їх пошкодження.

     4.4. Разом iз платiжним дорученням в iноземнiй валютi та заявою про купiвлю iноземної валюти клiєнт подає до уповноваженого банку, що його обслуговує, оригiнали та їх копiї або копiї документiв вiдповiдно до нормативно-правових актiв Нацiонального банку України, якi потрiбнi уповноваженому банку, що його обслуговує, для купiвлi iноземної валюти на МВРУ та для здiйснення валютного контролю за правомiрнiстю перерахування iноземної валюти з рахунку клiєнта. Копiї цих документiв засвiдчуються вiдповiдно до вимог Правил.

     Вiдмiтки на оригiналах та копiях документiв, що є пiдставою для купiвлi та/або переказу iноземної валюти, робляться згiдно з вимогами Правил.

     4.5. Платiжнi доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти надсилаються клiєнтом до уповноваженого банку, що його обслуговує, в електронному виглядi лише в разi:

     перерахування коштiв з власного поточного рахунку на погашення заборгованостi за кредитом, наданим уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта;

     продажу iноземної валюти на МВРУ;

     купiвлi iноземної валюти на МВРУ. Заява про купiвлю iноземної валюти приймається до виконання лише пiсля подання до уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, документiв, якi є пiдставою для купiвлi iноземної валюти;

     здiйснення переказу коштiв в iноземнiй валютi на користь бенефiцiара. Платiжне доручення в iноземнiй валютi приймається до виконання лише пiсля подання до уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, документiв, якi пiдтверджують законнiсть здiйснення платежу.

     4.6. Переказ коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв клiєнтiв за платiжними дорученнями в iноземнiй валютi уповноваженi банки, що обслуговують клiєнтiв, виконують у межах залишкiв коштiв на цих рахунках на початок операцiйного дня з урахуванням суми коштiв, потрiбної для сплати уповноваженим банком можливих комiсiйних винагород (витрат) банкам-кореспондентам. Уповноваженi банки, що обслуговують клiєнтiв, у разi технiчної можливостi врахування коштiв, якi надходять на рахунки клiєнтiв протягом операцiйного дня, можуть здiйснювати переказ та продаж iноземної валюти з урахуванням цих сум (якщо це зазначено в договорi на розрахунково-касове обслуговування).

     4.7. У разi недостатностi коштiв на рахунку клiєнта для виконання переказу в iноземнiй валютi та продажу iноземної валюти на МВРУ уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, повертає платiжнi доручення в iноземнiй валютi та заяви про продаж iноземної валюти без виконання.

     4.8. Уповноваженi банки, що обслуговують клiєнтiв, перевiряють вiдповiднiсть заповнення реквiзитiв платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю iноземної валюти вимогам глав 2 та 3 цього Положення та реквiзитам, зазначеним у документах, якi вiдповiдно до нормативно-правових актiв є пiдставою для купiвлi iноземної валюти на МВРУ та перерахування iноземної валюти з рахунку клiєнта, повнi поштовi та платiжнi реквiзити контрагентiв. Крiм того, продаж iноземної валюти виконується уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта, лише на пiдставi його заяви про продаж iноземної валюти (крiм обов'язкового продажу).

     4.9. Якщо уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, отримав платiжнi доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти, у яких хоча б один iз зазначених у цьому Положеннi обов'язкових реквiзитiв не заповнений або заповнений неправильно, то вiн зобов'язаний повернути їх без виконання.

     4.10. Уповноваженi банки повертають без виконання платiжнi доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти в разi вiдсутностi документiв, якi потрiбнi для купiвлi iноземної валюти на МВРУ та для здiйснення уповноваженим банком валютного контролю за правомiрнiстю перерахування iноземної валюти з рахункiв клiєнтiв.

     4.11. Порядок повернення уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта, без виконання оформлених платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти визначається в договорах про розрахунково-касове обслуговування.

     4.12. Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, приймає платiжнi доручення в iноземнiй валютi вiд клiєнта протягом операцiйного часу, який регламентується режимом роботи уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта. Крiм того, для виконання уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта, термiнових переказiв (у день надходження платiжного доручення в iноземнiй валютi до уповноваженого банку) час подання платiжних доручень в iноземнiй валютi протягом операцiйного часу уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, обумовлюється з клiєнтами окремо в договорах про розрахунково-касове обслуговування.

     4.13. Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, пiсля здiйснення операцiй з переказу коштiв в iноземнiй валютi, купiвлi або продажу iноземної валюти зобов'язаний надавати клiєнтам iнформацiю в письмовiй або електроннiй формi, у якiй має мiститися таке: первiсна сума переказу в iноземнiй валютi, сума купленої або проданої iноземної валюти, сума всiх витрат, що сплатив клiєнт за проведення цих операцiй, тощо. Ця iнформацiя надається клiєнтам пiд час здiйснення зазначених операцiй за кожним рахунком i за кожним видом валют окремо. Перiодичнiсть надання такої iнформацiї обумовлюється з клiєнтами в договорах про розрахунково-касове обслуговування.

     4.14. Пiсля здiйснення уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта, операцiй з купiвлi або продажу iноземної валюти на МВРУ перший примiрник заяви про купiвлю або продаж iноземной валюти (крiм обов'язкового продажу) та валютний меморiальний ордер (Додаток 6) (або зведений реєстр чи iнший первинний облiковий документ) залишаються на зберiганнi в документах дня уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта. Другий примiрник заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти вiдповiдальний виконавець уповноваженого банку повертає клiєнту.

5. Строки виконання уповноваженими банками платiжних доручень в iноземнiй валютi

     5.1. Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, зобов'язаний виконати платiжне доручення в iноземнiй валютi в межах строку, погодженого з клiєнтом. Цей строк зазначається клiєнтом у графi "Допомiжнi реквiзити" платiжного доручення в iноземнiй валютi. Якщо такий строк зазначений, то уповноважений банк виконує платiжнi доручення в iноземнiй валютi в передбаченi строки, але не ранiше дня валютування, який установлюється уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта, i узгоджується з ним в договорi про розрахунково-касове обслуговування.

     Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, установлює день валютування (згiдно зi своїми внутрiшнiми правилами, якi ґрунтуються на укладених мiжбанкiвських угодах (договорах) про встановлення кореспондентських вiдносин з банками-кореспондентами), i який обумовлений в договорах про розрахунково-касове обслуговування з клiєнтами.

     5.2. Якщо в платiжному дорученнi в iноземнiй валютi в графi "Допомiжнi реквiзити" клiєнт зазначає строк виконання переказу "Термiновий", то платiжне доручення в iноземнiй валютi виконується уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта, у день його надходження до уповноваженого банку та з днем валютування цього ж самого дня (за умови подання платiжного доручення в iноземнiй валютi з дотриманням часу, що передбачений у договорi про розрахунково-касове обслуговування).

     5.3. У разi подання клiєнтом до уповноваженого банку, що його обслуговує, платiжного доручення в iноземнiй валютi пiзнiше операцiйного часу банку уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, проставляє на платiжному дорученнi в iноземнiй валютi вiдмiтку "вечiрнiй" та виконує його наступного робочого дня в порядку, передбаченому пунктом 5.2 цього Положення.

     5.4. Якщо в платiжному дорученнi в iноземнiй валютi в графi "Допомiжнi реквiзити" клiєнт зазначає строк виконання переказу "Строковий", то платiжне доручення в iноземнiй валютi виконується уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта, з днем валютування наступного робочого дня пiсля його надходження до уповноваженого банку.

     5.5. У разi зазначення клiєнтом в платiжному дорученнi в iноземнiй валютi в графi "Допомiжнi реквiзити" строку виконання переказу "Звичайний" платiжне доручення в iноземнiй валютi виконується уповноваженим банком, що його обслуговує, не пiзнiше нiж на третiй робочий день уповноваженого банку пiсля його надходження до цього банку, з днем валютування, що визначений уповноваженим банком, що обслуговує клiєнта.

     5.6. У разi подання клiєнтом до уповноваженого банку, що його обслуговує, платiжного доручення в iноземнiй валютi, у якому не зазначено строк виконання переказу, уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, виконує його в порядку, передбаченому пунктом 5.5 цього Положення.

     5.7. Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, до настання дня валютування списує кошти, якi пiдлягають перерахуванню з рахунку клiєнта, i облiковує їх на вiдповiдному рахунку уповноваженого банку, що призначений для облiку коштiв, якi вже списанi з рахункiв клiєнтiв, але ще не перерахованi банкам-кореспондентам.

     Одночасно з проводкою на списання коштiв в iноземнiй валютi з рахунку клiєнта уповноважений банк, що його обслуговує, надсилає повiдомлення за форматами, передбаченими мiжбанкiвськими угодами (договорами) про встановлення кореспондентських вiдносин з банками-кореспондентами (за допомогою телекса, системи SWIFT та iнших електронних засобiв передавання iнформацiї) до банку, що обслуговує бенефiцiара (в разi наявностi з ним кореспондентських вiдносин), або через банки-кореспонденти про перерахування коштiв в iноземнiй валютi на користь бенефiцiара iз зазначенням дня валютування. Вищезазначенi повiдомлення уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, може зберiгати в електроннiй формi.

     5.8. Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, має дотримуватися строкiв виконання переказу, тобто в день настання дня валютування уповноважений банк має списати кошти в iноземнiй валютi з рахунку, призначеного для облiку коштiв, якi вже списанi з рахункiв клiєнтiв, але ще не перерахованi банкам-кореспондентам, та з кореспондентського рахунку, вiдкритого в банку-кореспондентi.

     5.9. Списання iноземної валюти з рахунку клiєнта та з вiдповiдного рахунку уповноваженого банку, який призначений для облiку коштiв, що вже списанi з рахункiв клiєнтiв, але не перерахованi банкам-кореспондентам, оформляється валютними меморiальними ордерами або iншими первинними облiковими документами, якi фiксують факт здiйснення цих операцiй та можуть складатися як у паперовiй, так i в електроннiй формi.

6. Виконання уповноваженими банками, що обслуговують клiєнтiв, платiжних доручень в iноземнiй валютi

     6.1. Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, зобов'язаний здiйснити переказ коштiв в iноземнiй валютi на всю суму, зазначену в платiжному дорученнi в iноземнiй валютi, якщо тiльки клiєнт не зазначив, що витрати за переказ коштiв мають повнiстю або частково вiдшкодовуватися за рахунок бенефiцiара.

     Якщо уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, iз суми переказу коштiв в iноземнiй валютi, яка перераховувалася на користь бенефiцiара, помилково вiдшкодував витрати за цей переказ за рахунок бенефiцiара, то уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, на вимогу клiєнта зобов'язаний вiдшкодувати за свiй власний рахунок суму коштiв в iноземнiй валютi на рахунок бенефiцiара, якщо клiєнт не вимагатиме, щоб ця сума коштiв була зарахована на його рахунок (за умови, що це передбачено в договорi про розрахунково-касове обслуговування).

     6.2. Уповноважений банк, що обслуговує клiєнта, реєструє всi виконанi платiжнi доручення клiєнтiв в iноземнiй валютi в журналi реєстрацiї вихiдних платежiв (далi - журнал).

     6.3. Якщо журнал ведеться в паперовiй формi, то всi його сторiнки мають бути пронумерованi та прошнурованi. Остання сторiнка журналу засвiдчується пiдписом керiвника, головного бухгалтера та вiдбитком печатки уповноваженого банку.

     6.4. Якщо журнал ведеться в електроннiй формi, то всi новi записи щоденно роздруковуються. Роздрукованi сторiнки засвiдчуються пiдписом керiвника або iншого вiдповiдального працiвника уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта. Пiсля закiнчення мiсяця роздрукованi сторiнки складаються за датами та формуються в брошури (брошури прошнуровуються, засвiдчуються пiдписами керiвника та головного бухгалтера i вiдбитком печатки уповноваженого банку). На першiй сторiнцi брошури зазначаються кiлькiсть сторiнок, якi мiстить брошура, початкова та остання дати.

     У журналi обов'язково має бути зазначено:

     номер реєстрацiї або трансакцiї;

     назву клiєнта (для фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi);

     номер рахунку, з якого здiйснюється переказ (для фiзичної особи, яка не має поточного рахунку, цей реквiзит не заповнюється);

     суму переказу;

     цифровий або лiтерний код iноземної валюти вiдповiдно до Класифiкатора;

     назву бенефiцiара (для бенефiцiара - фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi) та банку, що його обслуговує;

     дату списання коштiв з рахунку клiєнта;

     пiдпис вiдповiдального виконавця банку.

     6.5. Коли в журналi реєстрацiї iмпортних операцiй (платежiв), який ведеться в уповноваженому банку вiдповiдно до вимог Iнструкцiї про порядок здiйснення контролю i отримання лiцензiй за експортними, iмпортними та лiзинговими операцiями, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 24.03.99 N 136 та зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 28.05.99 за N 338/3631, зi змiнами, уповноваженим банком фiксуються всi вихiднi платежi клiєнтiв в iноземнiй валютi (а також платежi в гривнях за межi України у випадках, передбачених законодавством), то вiдображення уповноваженим банком у журналi реєстрацiї вихiдних платежiв цих операцiй є необов'язковим (за умови зазначення в журналi реєстрацiї iмпортних операцiй усiх реквiзитiв, наведених у пунктi 6.4 цього Положення).

     6.6. Пiсля списання коштiв в iноземнiй валютi з рахунку клiєнта перший примiрник платiжного доручення в iноземнiй валютi, повiдомлення до iноземного банку (його дублiкат або внутрiшньобанкiвське повiдомлення, на пiдставi якого формується повiдомлення до iноземного банку) та валютний меморiальний ордер (або зведений реєстр чи iнший первинний облiковий документ) залишаються на зберiганнi в документах дня уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта. Другий примiрник платiжного доручення в iноземнiй валютi вiдповiдальний виконавець уповноваженого банку повертає клiєнту.

7. Порядок виконання уповноваженими банками, що обслуговують клiєнтiв, листiв про вiдкликання платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти та їх зберiгання

     7.1. Клiєнт має право вiдкликати платiжне доручення в iноземнiй валютi, заяву про купiвлю або продаж iноземної валюти з уповноваженого банку, що його обслуговує. Платiжне доручення в iноземнiй валютi, заяви про купiвлю або продаж iноземної валюти можуть бути вiдкликанi клiєнтом лише в повнiй сумi шляхом подання листа про вiдкликання, складеного за довiльною формою та засвiдченого пiдписами вiдповiдальних осiб клiєнта та вiдбитком печатки, якщо вiн її має. Умови вiдкликання вищезазначених документiв та вiдшкодування клiєнтом витрат уповноваженому банку передбачаються в договорах про розрахунково-касове обслуговування. Лист про вiдкликання подається до уповноваженого банку, що обслуговує клiєнта, у будь-який час, але до настання дня валютування для платiжного доручення в iноземнiй валютi та до кiнця операцiйного часу дня, що передує дню торгiв на МВРУ, для заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти.

     Якщо на час подання клiєнтом листа про вiдкликання платiжного доручення в iноземнiй валютi уповноважений банк, що його обслуговує, уже списав кошти в iноземнiй валютi з кореспондентського рахунку, вiдкритого в банку-кореспондентi, то повернення клiєнту коштiв в iноземнiй валютi здiйснюється у випадку повернення цих коштiв з iноземного банку в порядку, встановленому законодавством.

     7.2. Уповноваженi банки самостiйно визначають порядок формування та зберiгання платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти на МВРУ, забезпечуючи їх сувору схороннiсть. Строки зберiгання платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти та супровiдних документiв до них уповноваженi банки мають установлювати вiдповiдно до Перелiку документiв Нацiонального банку України, установ i органiзацiй його системи, акцiонерно-комерцiйних та комерцiйних банкiв України iз зазначенням строкiв зберiгання , затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 23.12.96 N 327, та Положення про валютний контроль, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 08.02.00 N 49 i зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 04.04.2000 за N 209/4430.

Директор Департаменту платiжних систем В.М.Кравець

 

Додаток 1
до Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання

Зразок

0408004
 

ПЛАТIЖНЕ ДОРУЧЕННЯ
в iноземнiй валютi N __________
вiд "____" __________ 200_ р.

52: Банк клiєнта:
найменування  
мiсцезнаходження  
50: Клiєнт:
назва  
мiсцезнаходження/адреса  
N рахунку  
32:
Цифровий код iноземної валюти  
сума цифрами  
сума та назва iноземної валюти словами  
 
 
59: Бенефiцiар:
найменування  
мiсцезнаходження  
N рахунку  
57: Банк бенефiцiара:
найменування  
мiсцезнаходження  
 
70:
Призначення платежу  
 
71: Комiсiйнi за рахунок
     
Код операцiї  
     
Код країни бенефiцiара  

       Надаємо право утримати комiсiйну винагороду за здiйснення переказу коштiв в iноземнiй валютi.

      Допомiжнi реквiзити:
код банку клiєнта  
SWIFT-код (BIC cod) банку бенефiцiара  
IBAN бенефiцiара  
найменування та iншi реквiзити банку-посередника  
строки виконання переказу  
iншi  
М.П. Пiдпис клiєнта _______________

 

Директор Департаменту платiжних систем В.М.Кравець
Заступник начальника управлiння - начальник вiддiлу Департаменту платiжних систем О.Л.Гнiденко
Провiдний економiст Департаменту платiжних систем Т.В.Коваленко

 

Додаток 2
до Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання

Зразок

 
(найменування та мiсцезнаходження уповноваженого банку)
0408006
 

ЗАЯВА*
про купiвлю iноземної валюти N _________

вiд "______"____________ 200 р.
Назва клiєнта  
Мiсцезнаходження/адреса  
N тел./факсу  
Прiзвище, iм'я, по батьковi працiвника, який уповноважений вирiшувати питання
за угодою про купiвлю iноземної валюти  
  N тел.   зразок пiдпису   .
Пiдстава для купiвлi iноземної валюти на МВРУ  
 
 

    Доручаємо купити iноземну валюту на умовах, що зазначенi нижче.

Назва iноземної валюти, що купується, її код Сума купiвлi iноземної валюти Максимальний курс купiвлi в грн. Сума купiвлi в грн. вiдповiдно до курсу, що визначений у заявi
       
    Зобов'язуємося перерахувати на рахунок  
(номер)
у   код банку  
(найменування уповноваженого банку)

суму в гривнях у розмiрi, що потрiбний для купiвлi iноземної валюти за курсом, зазначеним у заявi.

    Пiд час здiйснення операцiї за курсом, нижчим, нiж зазначений у заявi, або в разi неможливостi виконання заяви просимо уповноважений банк перерахувати залишок коштiв у гривнях

на поточний рахунок  
(номер)
у   код банку   .
(найменування уповноваженого банку)

    Надаємо право утримати комiсiйну винагороду у гривнях у розмiрi _______%.

    Доручаємо уповноваженому банку перерахувати придбану iноземну валюту на поточний рахунок

в iноземнiй валютi  
(номер)
у   код банку   .
(найменування уповноваженого банку)

    Якщо придбана на МВРУ iноземна валюта згiдно з цiєю заявою не буде перерахована нами за призначенням протягом п'яти робочих днiв пiсля дня зарахування на наш поточний рахунок, то доручаємо уповноваженому банку продати цю iноземну валюту на МВРУ.

М.П.
Керiвник  
Головний бухгалтер  

______________
     * Заповнюється юридичними особами та фiзичними особами, якi займаються пiдприємницькою дiяльнiстю.

Директор Департаменту платiжних систем В.М.Кравець
Заступник начальника управлiння - начальник вiддiлу Департаменту платiжних систем О.Л.Гнiденко
Провiдний економiст Департаменту платiжних систем Т.В.Коваленко

 

Додаток 3
до Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання

Зразок

 
(найменування та мiсцезнаходження уповноваженого банку)
0408005
 

ЗАЯВА*
про продаж iноземної валюти N ______

вiд "______"____________ 200 р.
Назва клiєнта  
Мiсцезнаходження/адреса  
N тел./факсу  
Прiзвище, iм'я, по батьковi працiвника, який уповноважений вирiшувати питання
за угодою про продаж iноземної валюти  
  N тел.   зразок пiдпису   .
    Номер рахунку в iноземнiй валютi  
(номер)
у   код банку   .
(найменування уповноваженого банку)

    Доручаємо продати iноземну валюту на умовах, що зазначенi нижче.

Назва iноземної валюти, що продається, її код Сума продажу iноземної валюти Мiнiмальний курс продажу в грн. Гривневий еквiвалент iноземної валюти вiдповiдно до курсу, що визначений у заявi
       
    Зобов'язуємося перерахувати на рахунок   суму
(номер)
iноземної валюти, що пiдлягає продажу.

    Доручаємо уповноваженому банку перерахувати гривневий еквiвалент проданої iноземної валюти

на поточний рахунок  
(номер)
у   код банку   .
(найменування уповноваженого банку)

    Надаємо право утримати комiсiйну винагороду у гривнях у розмiрi _______%.

    У разi неможливостi виконати заяву просимо уповноважений банк повернути

iноземну валюту на рахунок   .
(номер)
М.П.
Керiвник  
Головний бухгалтер  

______________
     * Заповнюється юридичними особами та фiзичними особами, якi займаються пiдприємницькою дiяльнiстю.

Директор Департаменту платiжних систем В.М.Кравець
Заступник начальника управлiння - начальник вiддiлу Департаменту платiжних систем О.Л.Гнiденко
Провiдний економiст Департаменту платiжних систем Т.В.Коваленко

 

Додаток 4
до Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання

Зразок

 
(найменування та мiсцезнаходження уповноваженого банку)
0408006
 

ЗАЯВА
про купiвлю iноземної валюти для фiзичної особи, яка не займається пiдприємницькою дiяльнiстю N _________

вiд "______"____________ 200 р.
Прiзвище, iм'я, по батьковi  
Адреса  
Документ, що засвiдчує особу  
N телефону  
Пiдстава для купiвлi iноземної валюти на МВРУ  
 
 
 

    Доручаю купити iноземну валюту на умовах, що зазначенi нижче.

Назва iноземної валюти, що купується, її код Сума купiвлi iноземної валюти Максимальний курс купiвлi в грн. Сума купiвлi в грн. вiдповiдно до курсу, що визначений у заявi
       
    Прошу перерахувати на рахунок  
(номер)
у   код банку  
(найменування уповноваженого банку)

суму в гривнях у розмiрi, що потрiбний для купiвлi iноземної валюти за курсом, зазначеним у заявi.

    Пiд час здiйснення операцiї за курсом, нижчим, нiж зазначений у заявi, або в разi неможливостi виконання заяви прошу уповноважений банк перерахувати залишок коштiв у гривнях

на поточний рахунок  
(номер)
у   код банку   .
(найменування уповноваженого банку)

    Надаю право утримати комiсiйну винагороду у гривнях у розмiрi _______ %.

    Доручаю уповноваженому банку перерахувати придбану iноземну валюту на поточний рахунок

в iноземнiй валютi  
(номер)
у   код банку   .
(найменування уповноваженого банку)

     Пiдпис ____________

Директор Департаменту платiжних систем В.М.Кравець
Заступник начальника управлiння - начальник вiддiлу Департаменту платiжних систем О.Л.Гнiденко
Провiдний економiст Департаменту платiжних систем Т.В.Коваленко

 

Додаток 5
до Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання

Зразок

 
(найменування та мiсцезнаходження уповноваженого банку)
0408006
 

ЗАЯВА
про продаж iноземної валюти для фiзичної особи, яка не займається пiдприємницькою дiяльнiстю N ________

вiд "______"____________ 200 р.
Прiзвище, iм'я, по батьковi  
Адреса  
Документ, що засвiдчує особу  
N телефону  
   Номер рахунку в iноземнiй валютi  
(номер)
у   код банку  
(найменування уповноваженого банку)

    Доручаю продати iноземну валюту на умовах, що зазначенi нижче.

Назва iноземної валюти, що продається, її код Сума продажу iноземної валюти Мiнiмальний курс продажу в грн. Гривневий еквiвалент iноземної валюти вiдповiдно до курсу, що визначений у заявi
       
    Прошу перерахувати на рахунок   суму
(номер)
iноземної валюти, що пiдлягає продажу.

    Доручаю уповноваженому банку перерахувати гривневий еквiвалент проданої iноземної валюти

на поточний рахунок  
(номер)
у   код банку   .
(найменування уповноваженого банку)

    Надаю право утримати комiсiйну винагороду у гривнях у розмiрi _______%.

    У разi неможливостi виконати заяву прошу уповноважений банк повернути

iноземну валюту на рахунок   .
(номер)

     Пiдпис ________________

Директор Департаменту платiжних систем В.М.Кравець
Заступник начальника управлiння - начальник вiддiлу Департаменту платiжних систем О.Л.Гнiденко
Провiдний економiст Департаменту платiжних систем Т.В.Коваленко

 

Додаток 6
до Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання

Зразок

 

Директор Департаменту платiжних систем В.М.Кравець
Заступник начальника управлiння - начальник вiддiлу Департаменту платiжних систем О.Л.Гнiденко
Провiдний економiст Департаменту платiжних систем Т.В.Коваленко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.