Документ скасований: Постанова КМУ № 1257 від 27.12.2010

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 23 серпня 2005 р. N 796


Про затвердження Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового, який використовується для виготовлення окремих видiв продукцiї

(назва iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.12.2005 р. N 1241)

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 грудня 2005 року N 1241,
вiд 5 березня 2009 року N 242,
вiд 23 грудня 2009 року N 1386

     Вiдповiдно до статтi 3 Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольнi напої" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового, який використовується для виготовлення окремих видiв продукцiї, що додається.

(пункт 1 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.12.2005 р. N 1241)

     2. Установити, що податковi векселi, виданi вiдповiдно до Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, що видаються до отримання спирту етилового, який використовується на виготовлення окремих видiв товарiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 лютого 2003 р. N 247, i не погашенi до набрання чинностi цiєю постановою, погашаються згiдно з вимогами зазначеного Порядку.

     3. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 лютого 2003 р. N 247 "Про затвердження Порядку випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, що видаються до отримання спирту етилового, який використовується на виготовлення окремих видiв товарiв" (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 9, ст. 391).

     4. Ця постанова набирає чинностi з дня опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України Ю.ТИМОШЕНКО

Iнд. 22

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 23 серпня 2005 р. N 796

ПОРЯДОК
випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), що видаються до отримання з акцизного складу спирту етилового, який використовується для виготовлення окремих видiв продукцiї

(назва порядку iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.12.2005 р. N 1241)

Загальнi питання

     1. Цей Порядок визначає механiзм випуску, обiгу та погашення податкових векселiв, авальованих банком (податкових розписок), що видаються суб'єктами пiдприємницької дiяльностi до отримання з акцизного складу спирту етилового, який використовується для виготовлення продукцiї, зазначеної у статтi 3 Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольнi напої" (далi - Закон).

(пункт 1 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.12.2005 р. N 1241)

     2. Термiни, що використовуються в цьому Порядку, мають таке значення:

     податковий вексель, авальований банком (податкова розписка) (далi - податковий вексель), - простий вексель, авальований банком, що видається на суму акцизного збору суб'єктом пiдприємницької дiяльностi - виробником продукцiї, зазначеної у статтi 3 Закону;

(абзац другий пункту 2 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.12.2005 р. N 1241)

     векселедавець - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, який отримує спирт етиловий з акцизного складу для виробництва продукцiї, зазначеної у статтi 3 Закону;

(абзац третiй пункту 2 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.12.2005 р. N 1241)

     векселедержатель - орган державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї векселедавця;

     аваль - вексельне поручительство, згiдно з яким банк бере на себе вiдповiдальнiсть перед векселедержателем за оплату податкового векселя у разi нецiльового використання спирту, яке оформляється шляхом проставлення гарантiйного напису банку на кожному примiрнику податкового векселя;

     акцизний склад - примiщення, де здiйснюється виробництво спирту етилового, та мiсце зберiгання спирту, розташоване на державному пiдприємствi, яке виробляє спирт етиловий.

Видача податкових векселiв

     3. Векселедавець зобов'язаний до отримання з акцизного складу спирту етилового видати векселедержателю належним чином оформлений податковий вексель.

     Вексельний бланк придбавається в установi банку.

     4. Сума акцизного збору, на яку видається податковий вексель, обчислюється виходячи з отримуваного обсягу спирту етилового та вiдповiдно до ставки акцизного збору, передбаченої статтею 3 Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольнi напої".

(пункт 4 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.03.2009р. N 242)

     5. Податковий вексель видають:

     на строк, що не перевищує 180 календарних днiв вiд дати його авалювання банком, пiдприємства первинного виноробства, якi отримують спирт етиловий з акцизного складу для виробництва виноградних, плодових та iнших виноматерiалiв i сусла;

     на строк, що не перевищує 90 календарних днiв вiд дати його авалювання банком, пiдприємства - виробники продуктiв органiчного синтезу, якi в межах квот отримують з акцизного складу спирт етиловий денатурований (спирт технiчний) для виробництва продуктiв органiчного синтезу, що не мiстять у своєму складi бiльше нiж 0,1 вiдсотка залишкового етанолу.

(пункт 5 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.12.2005 р. N 1241)

     на строк, що не перевищує 180 календарних днiв вiд дати його авалювання банком, виробники - суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, якi в межах квот отримують з акцизного складу спирт етиловий для виробництва лiкарських засобiв (у тому числi компонентiв кровi та виготовлених з них препаратiв), крiм лiкарських засобiв у виглядi бальзамiв i елiксирiв.

(пункт 5 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.03.2009р. N 242, абзац четвертий пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.12.2009р. N 1386)

     6. Податковий вексель складається у двох примiрниках, перший з яких заповнюється на вексельному бланку, придбаному векселедавцем в установi банку, другий - на ксерокопiї вексельного бланка, який має однаковий з першим примiрником номер.

     Кожний примiрник податкового векселя заповнюється окремо. Записи повиннi бути тотожними.

     Перший примiрник податкового векселя залишається у векселедержателя, а другий з вiдмiткою векселедержателя про взяття на облiк повертається векселедавцю для пред'явлення представнику органу державної податкової служби на акцизному складi при отриманнi спирту етилового.

     Використання неавальованих податкових векселiв забороняється.

     7. Вiдповiдальнiсть за оформлення податкового векселя несе векселедавець.

Погашення податкового векселя

     8. Податковий вексель вважається погашеним у разi документального пiдтвердження факту цiльового використання спирту етилового для виробництва продукцiї, зазначеної у статтi 3 Закону.

(абзац перший пункту 8 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.12.2005 р. N 1241)

     Пiдставою для погашення векселедержателем податкового векселя є довiдка векселедавця про цiльове використання спирту етилового за формою, затвердженою центральним органом державної податкової служби, та звiтнiсть про обсяги виробництва. Звiт про обсяги виробництва лiкарських засобiв з використанням спирту етилового складається за формою, що затверджується МОЗ за погодженням з Мiнфiном.

(абзац другий пункту 8 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.03.2009р. N 242)

     9. Погашення податкового векселя проводиться шляхом проставлення на його лицьовому боцi вiдбитка штампа з написом "ПОГАШЕНО", що засвiдчується пiдписом керiвника (заступника керiвника) та печаткою векселедержателя.

     У разi коли останнiй день строку погашення податкового векселя припадає на вихiдний, святковий або неробочий день, останнiм днем строку погашення вважається наступний робочий день.

     10. Обов'язки з погашення податкового векселя не можуть передаватися iншим особам незалежно вiд їх взаємовiдносин з векселедавцем.

     11. У разi коли податковий вексель не погашено у визначений строк, векселедержатель вчиняє протест такого векселя у неплатежi згiдно iз законодавством та звертається протягом одного робочого дня з дати вчинення протесту до банку, який здiйснив аваль цього векселя, з опротестованим податковим векселем.

     Банк-авалiст зобов'язаний не пiзнiше операцiйного дня, наступного за днем звернення векселедержателя з опротестованим податковим векселем, переказати векселедержателю суму, зазначену в цьому векселi.

     12. За користування податковим векселем не нараховуються вiдсотки або iншi види плати, передбаченi законодавством для iнших видiв векселiв.

Облiк податкових векселiв

     13. Податковий вексель є звiтним документом i пiдлягає облiку та зберiганню згiдно з правилами i в строки, встановленi для первинних бухгалтерських документiв.

     14. Векселедержатель веде облiк податкових векселiв у журналi облiку погашення податкових векселiв за формою, встановленою центральним органом державної податкової служби.

     На зворотному боцi першого i другого примiрникiв податкового векселя зазначаються дата та облiковий номер за журналом облiку погашення податкових векселiв i робиться напис "Взято на облiк", який засвiдчується пiдписом керiвника (заступника керiвника) та печаткою векселедержателя.

     15. Пiдставою для взяття на облiк податкового векселя є довiдка векселедавця про прогнозований обсяг потреби спирту етилового для виготовлення продукцiї, зазначеної у статтi 3 Закону. Форма довiдки встановлюється центральним органом державної податкової служби.

(пункт 15 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.12.2005 р. N 1241)

Вiдповiдальнiсть векселедавця

     16. У разi нецiльового використання векселедавцем спирту етилового з нього справляється штраф. Розмiр штрафу визначається в порядку, передбаченому статтею 81 Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольнi напої".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.