ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 31.01.2005 р. N 830/6/15-1316


     ДПАУ розглянула лист страхової компанiї щодо включення до валових витрат платника податку витрат зi страхування вiдповiдальностi перевiзника перед митними органами i повiдомляє.

     Пiдпунктом 5.4.6 ст. 5 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" (далi - Закон) передбачено, що до складу валових витрат пiдприємства включаються будь-якi витрати зi страхування ризикiв загибелi врожаю, транспортування продукцiї платника податку; цивiльної вiдповiдальностi, пов'язаної з експлуатацiєю транспортних засобiв, що перебувають у складi основних фондiв платника податку; екологiчної та ядерної шкоди, що може бути завдана платником податку iншим особам; майна платника податку; кредитних та iнших ризикiв платника податку, пов'язаних iз здiйсненням ним господарської дiяльностi, у межах звичайної цiни страхового тарифу вiдповiдного виду страхування, за винятком страхування життя, здоров'я або iнших ризикiв, пов'язаних з дiяльнiстю фiзичних осiб, що перебувають у трудових вiдносинах з платником податку, обов'язковiсть якого не передбачена законодавством, або будь-якi витрати зi страхування стороннiх фiзичних чи юридичних осiб.

     Згiдно з пп. 1.20.5 ст. 1 Закону центральний орган виконавчої влади з регулювання ринкiв фiнансових послуг встановлює Методику визначення звичайної цiни страхового тарифу.

     На виконання вказаної норми Закону Державною комiсiєю з регулювання ризикiв фiнансових послуг (далi - Держфiнпослуг) розроблено Методику визначення звичайної цiни страхового тарифу, затверджену розпорядженням вiд 30.12.2004 р. N 3259, яку зареєстровано в Мiн'юстi України 18.01.2005 р. N 53/10333.

     Згiдно з цим документом розмiр страхових тарифiв за добровiльними видами страхування, обчислений страховиком актуарно (математично), є складовою частиною правил страхування, якi розробляються страховиком для кожного виду страхування окремо та реєструються в Держфiнпослуг.

     Щодо страхування вiдповiдальностi перевiзника перед митними органами, то обов'язок здiйснення такого виду страхування передбачено Положенням про надання фiнансових гарантiй митним органам незалежними фiнансовими посередниками щодо обов'язкової доставки товарiв до митниць призначення, яке затверджено постановою КМУ вiд 04.10.96 р. N 1216.

     Цим Положенням визначаються умови та загальний порядок надання фiнгарантiй митним органам незалежними фiнпосередниками, в тому числi шляхом укладення договорiв страхування, щодо обов'язкової поставки товарiв, на якi встановлено акцизний збiр, до митниць призначення, заявлених як транзитнi, пiд час ввезення на митну територiю України в частинi отримання передбачених законодавством обов'язкових платежiв.

     Виходячи з вищевикладеного, оскiльки укладення договорiв страхування вiдповiдальностi перевiзника перед митними органами пов'язано iз здiйсненням господарської дiяльностi з перевезень зазначених вище товарiв, витрати у виглядi страхових внескiв на вказаний вид страхування можуть включатися до валових витрат платника податку - перевiзника у разi, якщо страховий тариф за видом страхування "вiдповiдальнiсть перевiзника перед митними органами" визначено в правилах страхування по вказаному виду страхування, якi зареєстровано в Держфiнпослуг.

Заступник Голови С. Лекарь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.