ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 14.10.2005 р. N 11/1-9/12860-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць
(крiм начальника енергетичної регiональної митницi)


Про митний контроль та митне оформлення м'яса та м'ясопродуктiв, що ввозяться в Україну з метою iмпорту та переробки на митнiй територiї України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
листами Державної митної служби України
вiд 19 жовтня 2005 року N 11/1-9/13064-ЕП,
вiд 20 жовтня 2005 року N 11/1-9/13185-ЕП
(враховуючи змiни внесенi листом Державної митної служби України
вiд 24 жовтня 2005 року N 11/2-9/13244-ЕП)


     У зв'язку з поширенням вiрусу "пташиного грипу", з метою запобiгання його проникненню на територiю України та вжиття протиепiдемiологiчних заходiв, захисту безпеки та здоров'я громадян, а також недопущення забруднення навколишнього природного становища вимагаю забезпечити в перiод з 15.10.2005 до окремого розпорядження такий порядок митного контролю та митного оформлення товарiв за такими товарними позицiями, товарними пiдпозицiями, товарними категорiями та товарними пiдкатегорiями згiдно з УКТЗЕД: 0207, 0209 00 90 00, 0210907100, 0210907900, 0210908000, 0505, 1602 20 11 00, 1602 31, 1602 32, що ввозяться з метою iмпорту (реiмпорту) та переробки на митнiй територiї України (далi - м'ясо та м'ясопродукти), а також вивозяться пiсля їх переробки на цiй територiї.

(абзац перший iз змiнами, внесеними згiдно з листами Державної митної служби України вiд 19.10.2005 р. N 11/1-9/13064-ЕП, вiд 20.10.2005 р. N 11/1-9/13185-ЕП, враховуючи змiни внесенi листом Державної митної служби України вiд 24.10.2005 р. N 11/2-9/13244-ЕП)

     1. На пiдставi статтi 71 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 N 92-IV (далi - Митний кодекс) митне оформлення м'яса та м'ясопродуктiв у вiдповiдний митний режим зi сплатою передбачених законодавством податкiв та зборiв здiйснювати в митних органах (їх пiдроздiлах), розташованих у пунктах пропуску через державний кордон України для:

     автомобiльного сполучення, визначених розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.06.2003 N 365-р (зi змiнами та доповненнями);

     залiзничного, морського, повiтряного та поромного сполучення, наведених у постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.08.96 N 938 (зi змiнами та доповненнями).

     Митне оформлення здiйснювати вiдповiдно до вимог наказу Держмитслужби вiд 09.11.2004 N 801 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв при митному оформленнi товарiв за листами-узгодженнями", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01.12.2004 за N 1522/10121.

     2. При перемiщеннi (ввезеннi) м'яса та м'ясопродуктiв у пунктах пропуску через державний кордон України митне оформлення їх здiйснювати iз застосуванням додаткових форм митного контролю, а саме:

     2.1. Вiдповiдно до статтi 27 Митного кодексу - з обов'язковим проведенням вiдповiдними службами ветеринарного та санiтарно-епiдемiологiчного контролю, передбачених законодавством у пунктах пропуску через державний кордон України, та засвiдченням фактiв завершення таких видiв контролю й обов'язковим наданням сертифiката вiдповiдностi товару.

     2.2. Вiдповiдно до статей 41 та 55 Митного кодексу - з обов'язковим проведенням митного огляду товарiв з метою встановлення вiдповiдностi кiлькiсних та якiсних характеристик цих товарiв, заявлених у товаросупровiдних, товаротранспортних документах i ВМД, їх фактичним характеристикам та з обов'язковим складанням Акта митного огляду.

     2.3. При здiйсненнi митного контролю м'яса та м'ясопродуктiв обов'язковим є проведення звiрення з сумiжною стороною iнформацiї про товари та транспортнi засоби, що перемiщуються в пунктах пропуску для автомобiльного сполучення, шляхом застосування однiєї з таких форм:

     обмiн супровiдними листами на кожний транспортний засiб;

     обмiн копiями завiрених митних та товаросупровiдних документiв;

     iнiцiювання запитiв до сумiжних митних органiв по кожному транспортному засобу, що перемiщує зазначенi товари (у цьому випадку митний контроль не зупиняється, а транспортнi засоби до отримання вiдповiдi не затримуються).

     2.4. Вiдповiдно до пункту 7 статтi 41 Митного кодексу - з обов'язковим зважуванням автомобiльних транспортних засобiв i товарiв, що перемiщуються в контейнерах (за наявностi робочих ваг).

     3. Особливостi митного контролю та митного оформлення м'яса та м'ясопродуктiв при розмiщеннi їх у вiдповiдний митний режим

     3.1. При розмiщеннi м'яса та м'ясопродуктiв у митний режим iмпорту або переробки необхiдно забезпечити реалiзацiю таких заходiв:

     здiйснення вiдбору та надання проб для дослiджень з метою чiткого визначення коду товару згiдно з УКТЗЕД до експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи вiдповiдно до встановленої процедури;

(абзац другий пункту 3.1 iз змiнами, внесеними згiдно з листом Державної митної служби України вiд 19.10.2005 р. N 11/1-9/13064-ЕП)

     проведення перевiрки обов'язково наявних сертифiкатiв про походження товарiв;

     залучення пiдроздiлiв тарифiв та митної вартостi до здiйснення митного контролю та митного оформлення зазначених товарiв;

     перевiрка автентичностi документiв, зокрема зовнiшньоекономiчних контрактiв, у тому числi шляхом направлення запитiв до вiдповiдних митних служб держав-експортерiв у рамках укладених угод про спiвробiтництво в митних справах.

     3.2. Митне оформлення м'яса та м'ясопродуктiв згiдно з митним режимом переробки на митнiй територiї України у разi надання в рахунок сплати податкiв простих авальованих векселiв здiйснювати за умови наявностi пiдтвердження комерцiйного банку про здiйснення авалювання таких векселiв та вжиття iнших заходiв, передбачених податковим законодавством.

     3.3. При розмiщеннi м'яса та м'ясопродуктiв у митний режим переробки на митнiй територiї України проводити детальний аналiз поданих до митного оформлення зовнiшньоекономiчних контрактiв з метою пiдтвердження їх автентичностi, у тому числi шляхом iнiцiювання проведення експертизи контрактiв у Мiнекономiки на предмет вiднесення операцiї за цим контрактом до давальницької.

     4. При вивезеннi за межi митної територiї України товарiв (м'яса та м'ясопродуктiв), що перебували на цiй територiї в режимi переробки, митний контроль та митне оформлення цих товарiв здiйснювати в такому порядку.

     4.1. Митний орган, що здiйснює митне оформлення готової продукцiї (далi - митниця вiдправлення), забезпечує проведення комiсiйного контролю за iдентифiкацiєю, завантаженням та опломбовуванням митним забезпеченням транспортних засобiв з м'ясом та м'ясопродуктами. До складу комiсiї, яка формується на пiдставi наказу митницi вiдправлення, обов'язково включаються посадовi особи цiєї митницi на рiвнi заступникiв керiвникiв структурних пiдроздiлiв митницi, заступника начальника вiдповiдного митного поста або пiдроздiлу цього поста та посадової особи пiдроздiлу по боротьбi з контрабандою та порушенням митних правил.

     4.2. Митниця вiдправлення забезпечує вiдбiр та надання проб давальницької сировини та готової продукцiї, виробленої з неї, вiдповiдно до встановленої процедури для дослiджень до експертних пiдроздiлiв Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи.

(пункт 4.2 iз змiнами, внесеними згiдно з листом Державної митної служби України вiд 19.10.2005 р. N 11/1-9/13064-ЕП)

     4.3. Митниця вiдправлення в строк, що не перевищує 2 годин пiсля оформлення вантажної митної декларацiї (далi - ВМД) на окремi види готової продукцiї, яка вивозиться за межi митної територiї України, iнформує за формою, наведеною в додатку до цього листа, каналами оперативного зв'язку (електронна пошта, факс) митний орган, через пункт пропуску якого передбачається вивезення (далi - митниця призначення) продукцiї, про її направлення до цього митного органу.

     4.4. Митниця призначення забезпечує проведення комiсiйної перевiрки результатiв митного оформлення з обов'язковим оглядом продукцiї. До складу комiсiї, яка формується на пiдставi наказу митницi призначення, обов'язково включаються посадовi особи цiєї митницi на рiвнi заступникiв керiвникiв структурних пiдроздiлiв митницi, заступника начальника вiдповiдного митного поста або пiдроздiлу цього поста та посадової особи пiдроздiлу по боротьбi з контрабандою та порушенням митних правил.

     4.5. Результати роботи комiсiй, створених згiдно з пп. 4.1 i 4.4 цього листа, вiдображаються шляхом учинення на зворотному боцi вiдповiдного аркуша ВМД, що залишається в справах митного органу, запису "Правильнiсть здiйснення митного оформлення пiдтверджено", який завiряється пiдписами посадових осiб iз зазначенням їх прiзвищ, iмен та по батьковi.

     4.6. Якщо митниця вiдправлення є одночасно й митницею призначення, то комiсiйний контроль i перевiрка проводяться пiд час митного оформлення та пiд час пропуску вантажу через митний кордон України.

     5. Начальникам регiональних митниць, митниць:

     5.1. Уключити до функцiональних обов'язкiв одного iз заступникiв начальника регiональної митницi, митницi обов'язки щодо здiйснення загальної координацiї заходiв та контролю, пов'язаних з митним контролем й митним оформленням м'яса та м'ясопродуктiв.

     5.2. У разi виявлення порушень митного законодавства в процесi перемiщення через митний кордон України або при здiйсненнi митного оформлення м'яса та м'ясопродуктiв вживати невiдкладних заходiв, передбачених законодавством, у тому числi статтею 37 Закону України вiд 16.04.91 N 959-XII "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" (зi змiнами та доповненнями).

     5.3. З метою пiдвищення рiвня вiдповiдальностi за результати митного контролю та митного оформлення м'яса та м'ясопродуктiв встановити, що керiвник вiдповiдного пiдроздiлу митного органу (або особа, яка його замiщує) пiсля завершення митного оформлення цих товарiв здiйснює перевiрку правильностi їх оформлення та на зворотному боцi 1 примiрника ВМД учиняє запис "З результатами митного контролю та митного оформлення згоден", який завiряє власним пiдписом.

     5.4. З метою недопущення ускладнень в пунктах пропуску через державний кордон забезпечити невiдкладне iнформування пiдприємств сфери регулювання Мiнiстерства транспорту, вiдповiдних пiдроздiлiв прикордонного, ветеринарного, фiтосанiтарного та санiтарного контролю, суб'єктiв ЗЕД i пiдприємств, що здiйснюють декларування товарiв на пiдставi договору, про тимчасово встановлений порядок митного контролю та митного оформлення м'яса та м'ясопродуктiв.

     6. Дiя цього порядку не поширюється на випадки, коли суб'єкти зовнiшньоекономiчної дiяльностi оформили попереднi декларацiї до 15.10.2005 з перерахуванням коштiв на рахунок митниць, на облiку в яких вони перебувають.

(лист доповнено пунктом 6 згiдно з листом Державної митної служби України вiд 19.10.2005 р. N 11/1-9/13064-ЕП)
 
Голова Служби
О. Б. Єгоров

 

Додаток
до листа Держмитслужби України
вiд 14 жовтня 2005 р. N 11/1-9/12860-ЕП

Перелiк
окремих видiв готової продукцiї, яка оформлена _____________ митницею та направлена на адресу _____________ митницi

N з/п
Реквiзити ВМД Експортер Iнформацiя про окремi види готової продукцiї Реквiзити транспортних засобiв, якими перемiщуються окремi види готової продукцiї Строк доставки товарiв у митницю призначення Визначений митницею вiдправлення пункт пропуску через державний кордон України Iнформацiя про накладене митне забезпечення (запiрно-
пломбувальнi пристрої нового зразка)
Дата Номер Назва Код за ЄДРПОУ Код за УКТЗЕД Кiлькiсть, тис. тонн Митна вартiсть, тис. грн. Вид ТЗ Державний номер ТЗ Установлений митницею вiдправлення строк доставки Очiкуваний (розрахунковий) строк Назва Код Кiлькiсть Реквiзити
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
                               
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.