ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 13 лютого 2006 року N 24


Щодо затвердження Положення про систему вимiрювань ядерних матерiалiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
1 березня 2006 р. за N 213/12087


     Вiдповiдно до Положення про державну систему облiку та контролю ядерних матерiалiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.12.96 N 1525, з метою забезпечення регулювання дiяльностi в сферi облiку та контролю ядерних матерiалiв наказую:

     1. Затвердити та ввести в дiю з 01.07.2006 Положення про систему вимiрювань ядерних матерiалiв, що додається.

     2. Начальнику Управлiння гарантiй та безпеки перевезень Лопатiну С. Д. забезпечити подання цього наказу в п'ятиденний термiн пiсля затвердження на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Директору Державного пiдприємства ДНТЦ ЯРБ Васильченку В. М. у двомiсячний термiн пiсля державної реєстрацiї наказу забезпечити його тиражування.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови - Головного державного iнспектора з ядерної безпеки Дем'яненка А. I.

Голова О. А. Миколайчук
ПОГОДЖЕНО:
Вiце-президент Нацiональної академiї наук України академiк НАН України А. Г. Наумовець
Мiнiстр палива та енергетики України I. В. Плачков

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державного комiтету ядерного регулювання України
вiд 13 лютого 2006 р. N 24
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
1 березня 2006 р. за N 213/12087

Положення про систему вимiрювань ядерних матерiалiв

     Це Положення розроблено вiдповiдно до Закону України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку", Угоди мiж Україною та Мiжнародним агентством з атомної енергiї про застосування гарантiй у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та Положення про державну систему облiку та контролю ядерних матерiалiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.12.96 N 1525.

     Положення встановлює загальнi вимоги до системи вимiрювань ядерних матерiалiв на державному та об'єктовому рiвнях, а також до її складових.

     Положення є обов'язковим для виконання на пiдприємствах, якi зберiгають, використовують, виготовляють ядерний матерiал та здiйснюють його державний облiк (далi - лiцензiати).

1. Загальнi положення

     1.1. Система вимiрювань ядерних матерiалiв є невiд'ємною складовою державної системи облiку та контролю ядерних матерiалiв i включає вiдповiдний персонал, процедури та обладнання, що використовуються для визначення кiлькостi отриманого, виробленого, вiдвантаженого, утраченого або iншим чином вилученого з iнвентарної кiлькостi ядерного матерiалу, а також для визначення iнвентарної кiлькостi матерiалу.

     1.2. Метою системи вимiрювань ядерних матерiалiв є забезпечення визначення в межах установлених похибок кiлькостi ядерних матерiалiв у мiсцях поводження з ними.

     1.3. Основнi завдання системи вимiрювань ядерних матерiалiв:

     одержання даних щодо кiлькiсного та iзотопного складу плутонiю, урану, торiю, зокрема наявного, виробленого, отриманого в зонi балансу матерiалу або вiдправленого з неї;

     визначення фактично наявної кiлькостi ядерних матерiалiв у зонi балансу матерiалу при проведеннi фiзичних iнвентаризацiй;

     визначення похибки результатiв вимiрювань ядерних матерiалiв у зонi балансу матерiалу.

     1.4. Система вимiрювань ядерних матерiалiв повинна забезпечити:

     визначення ключових точок вимiрювань та характеристик матерiалу, що вимiрюється;

     визначення параметрiв вимiрювань, методiв вимiрювань та вимiрювального устаткування;

     розробку правил та процедур з обслуговування устаткування;

     проведення пiдготовки, атестацiї та пiдвищення квалiфiкацiї персоналу;

     розробку еталонiв, стандартних зразкiв та процедур калiбрування;

     розробку процедур вимiрювань i аналiзу даних;

     розробку процедур контролю якостi вимiрювань i пiдтримки їхнього виконання на встановленому рiвнi;

     розробку процедур планування вiдбору проб та одержання репрезентативних проб;

     розробку процедур порiвняння вимiрювань для розрахунку кiлькостi неврахованого матерiалу й межi її невизначеностi.

     1.5. У Положеннi наведенi нижче термiни вживаються у таких значеннях:

     облiковi вимiрювання - вимiрювання кiлькiсних характеристик ядерного матерiалу, результати яких заносяться в облiковi документи;

     перевiрнi вимiрювання - вимiрювання кiлькiсних характеристик ядерного матерiалу, якi проводяться у випадку виявлення розбiжностей в процесi проведення фiзичної iнвентаризацiї та при передачах ядерних матерiалiв;

     пiдтверднi вимiрювання - вимiрювання, результати яких використовуються для пiдтвердження всiх або деяких кiлькiсних характеристик та (або) атрибутивних ознак ядерних матерiалiв;

     атестацiя методики виконання вимiрювань, вимiрювальна лабораторiя, вимiрювання, еталон, єднiсть вимiрювань, засiб вимiрювальної технiки, калiбрування засобiв вимiрювальної технiки, методика виконання вимiрювань, повiрка засобiв вимiрювальної технiки, стандартний зразок - уживаються в цьому Положеннi в значеннях, наведених у статтi 1 Закону України "Про метрологiю та метрологiчну дiяльнiсть";

     зона балансу матерiалу, ключова точка вимiрювання, фiзична iнвентаризацiя - уживаються в цьому Положеннi в значеннях, наведених у Положеннi про державну систему облiку та контролю ядерних матерiалiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.12.96 N 1525;

     балк-форма ядерного матерiалу, збереження ядерного матерiалу, iнвентарна кiлькiсть, iнвентаризацiйна рiзниця, неруйнуючий аналiз, облiкова одиниця, проба, пристрiй iндикацiї втручання, репрезентативна проба, руйнiвний аналiз, ядерне виробництво, ядернi втрати - уживаються в цьому Положеннi в значеннях, наведених у документi "Гарантии МАГАТЭ. Глоссарий. Издание 2001 г. Серия международного ядерного контроля N 3. - Вена, МАГАТЭ, 2002".

     1.6. У Положеннi застосовуються такi скорочення:

     ЗБМ - зона балансу матерiалу;

     КТВ - ключова точка вимiрювання;

     ЯМ - ядерний матерiал.

2. Забезпечення функцiонування системи вимiрювань ядерних матерiалiв на державному рiвнi

     2.1. Держатомрегулювання України встановлює вимоги до систем вимiрювання ЯМ, а також здiйснює державний нагляд за додержанням правил ведення державного облiку та контролю ЯМ щодо функцiонування систем вимiрювань ЯМ лiцензiатiв.

     2.2. Державний метрологiчний нагляд за забезпеченням єдностi вимiрювань ЯМ та державний метрологiчний контроль у сферi вимiрювань ЯМ здiйснюється вiдповiдно до законодавства України.

     2.3. Нацiональна академiя наук України сприяє лiцензiатам у забезпеченнi єдностi вимiрювань ЯМ у частинi, що стосується:

     розробки еталонiв та стандартних зразкiв ЯМ;

     розробки таблиць довiдкових даних ЯМ;

     розробки методики виконання вимiрювань ЯМ;

     проведення навчання з пiдвищення квалiфiкацiї спецiалiстiв у галузi вимiрювань ЯМ.

     2.4. Центральнi органи виконавчої влади, Нацiональна академiя наук України сприяють лiцензiатам, що знаходяться в їх управлiннi, у:

     органiзацiйно-методичному забезпеченнi єдностi вимiрювань;

     органiзацiйно-методичному забезпеченнi дiяльностi органiзацiй, на якi покладено виконання завдань системи вимiрювань ЯМ;

     питаннях стосовно наявностi, стану й застосування засобiв вимiрювальної технiки, методики виконання вимiрювань, еталонiв та стандартних зразкiв;

     розробцi програм вимiрювань ЯМ;

     пiдготовцi фахiвцiв у сферi вимiрювань ЯМ.

3. Вимоги до системи вимiрювань ядерних матерiалiв на об'єктовому рiвнi

     3.1. Вимiрювання ЯМ проводяться при одержаннi ЯМ у ЗБМ, передачi ЯМ з однiєї ЗБМ в iншу або при змiнi кiлькостi ЯМ усерединi ЗБМ. Лiцензiати виконують облiковi, перевiрочнi та пiдтверджуючi вимiрювання у випадках, перелiчених у пунктах 3.2 - 3.4 з урахуванням типу, форми ЯМ та iнших факторiв.

     3.2. Облiковi вимiрювання кiлькiсних характеристик ЯМ проводяться при:

     одержаннi в ЗБМ та постановцi на облiк та контроль ЯМ у виглядi облiкових одиниць, а також процедурi зняття з облiку та контролю ЯМ, у разi вiдсутностi достовiрних даних про кiлькiсть ЯМ в облiкових одиницях або, якщо облiкова одиниця мiстить складовi частини, якi можуть бути вилученi без її руйнування;

     одержаннi в ЗБМ та постановцi на облiк та контроль ЯМ у балк-формi;

     установленнi кiлькостi та складу втраченого або iншим способом вилученого з iнвентарної кiлькостi ЯМ.

     3.3. Перевiрнi вимiрювання ЯМ проводяться в разi:

     пiдозри на втручання або виявлення ознак фiзичного втручання у вирiб або контейнер, що мiстить ядерний матерiал;

     виявлення розбiжностей у процесi проведення фiзичної iнвентаризацiї та при передачах ядерних матерiалiв.

     3.4. Пiдтверднi вимiрювання ЯМ проводяться при проведеннi фiзичної iнвентаризацiї та передачi ЯМ з однiєї ЗБМ в iншу, при цьому можуть виконуватися вимiрювання ЯМ в окремих облiкових одиницях та контейнерах, що були вибранi довiльно з використанням статистичних методiв.

     3.5. При проведеннi фiзичної iнвентаризацiї допускається використання результатiв попереднiх вимiрювань кiлькiсних характеристик ЯМ, якщо збереження ЯМ пiдтверджене пристроями iндикацiї втручання або вiдповiдними пiдтвердними вимiрюваннями.

     3.6. Для ЯМ у виглядi збiдненого урану в складi промислових виробiв проводяться лише пiдтверднi вимiрювання.

     3.7. У випадках, коли неможливо провести вимiрювання ЯМ, допускається використання розрахункових методик визначення кiлькостi ЯМ. Обґрунтування таких випадкiв здiйснюється лiцензiатами та погоджується з Держатомрегулювання України.

     3.8. Для ЗБМ, де ЯМ знаходиться у виглядi облiкових одиниць, вимiрювання ЯМ здiйснюється методами неруйнiвного аналiзу для визначення:

     маси урану, плутонiю або торiю;

     вмiсту урану або плутонiю в твердих вiдходах;

     величини збагачення урану;

     iзотопного складу урану (iзотопи 235U, 233U) або плутонiю;

     ядерних утрат та ядерного виробництва у вiдпрацьованому паливi при його передачi в сховище вiдпрацьованого палива.

     3.9. Для ЗБМ, де ЯМ знаходиться у балк-формi, вимiрювання ЯМ здiйснюються з використанням методiв неруйнiвного та руйнiвного аналiзу для визначення:

     маси урану, плутонiю або торiю;

     вмiсту урану або плутонiю в твердих вiдходах;

     величини збагачення урану;

     iзотопного складу урану (iзотопи 235U, 233U) або плутонiю;

     ядерних утрат.

     3.10. Руйнiвнi й неруйнiвнi методи вимiрювань ЯМ повиннi забезпечувати межi невизначеностi не гiршi, нiж указанi нижче:

Величина, що вимiрюється Межа невизначеностi
руйнiвнi методи неруйнiвнi методи
Маса урану 0,5 % (при пробовiдборi) 5 %
Умiст урану
(твердi вiдходи)
- 20 %
Збагачення урану по 235U 0,2 % 2 %
Iзотопний склад урану 0,2 % (iзотопи 235U, 233U) 2 %
Маса плутонiю 0,2 % (при пробовiдборi) 2 %
Умiст плутонiю
(твердi вiдходи)
- 15 %
Iзотопний склад плутонiю 0,2 % 2 %
Маса торiю 0,5 % (при пробовiдборi) 5 %
Вигоряння (ядерне паливо) - 10 %

     3.11. Граничнi величини кiлькостi неврахованого матерiалу та межi невизначеностi вимiрювань ЯМ установлюються лiцензiатами залежно вiд виду та форми ЯМ окремо для кожної КТВ та погоджуються з Держатомрегулювання України.

     3.12. Лiцензiати забезпечують розробку, упровадження i технiчну пiдтримку систем вимiрювань ядерних матерiалiв та несуть вiдповiдальнiсть за їх функцiонування.

     3.13. До складових системи вимiрювань характеристик ЯМ належать:

     методика виконання вимiрювань;

     засоби вимiрювальної технiки;

     еталони та стандартнi зразки;

     персонал, що проводить вимiрювання ЯМ;

     контроль якостi вимiрювань ЯМ;

     мiжлабораторнi порiвняння результатiв вимiрювань ЯМ.

     3.14. Вимiрювання ЯМ проводяться вiдповiдно до програм вимiрювань ЯМ, якi розробляються лiцензiатами термiном на два роки, погоджуються з Держатомрегулювання України та затверджуються розпорядчими документами лiцензiатiв.

     3.15. Програма вимiрювань ЯМ розробляється для кожної ЗБМ та мiстить перелiк КТВ, iнформацiю про методику виконання вимiрювань, засоби вимiрювальної технiки, еталони та стандартнi зразки, межi невизначеностi вимiрювань, процедуру виконання вимiрювань та процедуру оформлення результатiв вимiрювання. У випадку, якщо вимiрювання виконуються сторонньою органiзацiєю, програма вимiрювань повинна мiстити iнформацiю про цю органiзацiю.

     3.16. Лiцензiат своїм розпорядчим документом визначає вiдповiднi пiдроздiли та конкретнi особи, що безпосередньо здiйснюють вимiрювання ЯМ.

     3.17. Вимiрювання ЯМ здiйснюються в КТВ.

     3.18. Результати вимiрювань ЯМ оформлюються у виглядi протоколiв та заносяться в облiкову документацiю, яка повинна зберiгатися у вiдповiдностi з вимогами до облiкових та звiтних документiв.

     3.19. Протокол результатiв зважування ЯМ мiстить:

     iдентифiкацiйний номер проби або облiкової одиницi;

     тип та форму ЯМ;

     дату зважування;

     тип, заводський та iнвентарний номер ваги, на якiй проводилось зважування;

     результати зважування проби або облiкових одиниць iз зазначенням похибки;

     пiдпис особи, яка вiдповiдальна за виконання зважування.

     3.20. Протокол результатiв вимiрювання ЯМ мiстить:

     iдентифiкацiйний номер проби або облiкової одиницi;

     тип та форму ЯМ;

     дату вiдбору проби;

     дату вимiрювання;

     найменування та реєстрацiйний номер методики виконання вимiрювань;

     тип, заводський та iнвентарний номери засобiв вимiрювальної технiки;

     результат вимiрювання iз зазначенням похибки;

     пiдпис особи, яка вiдповiдальна за виконання вимiрювання.

4. Складовi системи вимiрювань ядерних матерiалiв

     4.1. Методики виконання вимiрювань ядерних матерiалiв

     4.1.1. Методика виконання вимiрювань має забезпечувати вимiрювання тих характеристик ЯМ i з такими межами невизначеностi, якi зазначенi в програмi вимiрювань ЯМ. Вибiр та оцiнку методики виконання вимiрювань для конкретної КТВ здiйснює лiцензiат, виходячи з установлених для цiєї КТВ граничних величин кiлькостi неврахованого матерiалу та межi невизначеностi вимiрювань ЯМ.

     4.1.2. Розробка методики виконання вимiрювань має здiйснюватись лiцензiатом або органiзацiями, якi в установленому порядку уповноваженi на цей вид дiяльностi, на основi технiчного завдання, розробленого лiцензiатом i погодженого з Держатомрегулювання України. У технiчному завданнi зазначаються:

     призначення методики виконання вимiрювань;

     принцип, на якому має базуватися методика виконання вимiрювань, з зазначенням основних параметрiв;

     фiзико-хiмiчнi властивостi ЯМ, що вимiрюється;

     дiапазон значень, що вимiрюються;

     вимоги до засобiв вимiрювальної технiки;

     установленi межi невизначеностi вимiрювань ЯМ;

     умови вимiрювань ЯМ, уключаючи час, необхiдний для виконання вимiрювань;

     вимоги до рiвня квалiфiкацiї персоналу, який виконує вимiрювання ЯМ.

     4.1.3. У методиках виконання вимiрювань, якi використовуються для вимiрювань ЯМ у балк-формi, уключається процедура вiдбору репрезентативної проби. Процедура має визначати:

     мету пробовiдбору;

     способи пробовiдбору та зберiгання проб;

     загальнi вимоги до вiдбору проб ЯМ;

     вимоги до обладнання для вiдбору та зберiгання проб ЯМ;

     вимоги до перевезення проб ЯМ;

     вимоги до документування вiдбору проб ЯМ;

     вимоги до персоналу, який виконує пробовiдбiр.

     4.1.4. Методики виконання вимiрювань атестуються органiзацiями, якi в установленому порядку вповноваженi на цей вид дiяльностi.

     4.2. Засоби вимiрювальної технiки

     4.2.1. Засоби вимiрювальної технiки, призначенi для вимiрювання ЯМ, повиннi мати технiчнi характеристики, що забезпечують установленi межi невизначеностi таких вимiрювань:

     маси урану, плутонiю або торiю;

     вмiсту урану/плутонiю в твердих вiдходах;

     збагачення урану за 235U;

     iзотопного складу урану (iзотопи 235U, 233U) або плутонiю;

     ядерних утрат та ядерного виробництва у вiдпрацьованому паливi при його передачi в сховище вiдпрацьованого палива.

     4.2.2. Засоби вимiрювальної технiки для вимiрювань ЯМ мають вiдповiдати вимогам чинних нормативно-правових актiв з метрологiї, iнших нормативних та розпорядчих документiв.

     4.2.3. Калiбрування або повiрку засобiв вимiрювальної технiки проводять органiзацiї, якi в установленому порядку вповноваженi на цей вид дiяльностi.

     4.3. Еталони та стандартнi зразки

     4.3.1. При вимiрюваннях ЯМ використовуються еталони та стандартнi зразки лiцензiатiв, розробленi лiцензiатами або органiзацiями, якi в установленому порядку вповноваженi на цей вид дiяльностi.

     4.3.2. Атестацiя еталонiв та стандартних зразкiв, їх реєстрацiя, зберiгання, застосування, контроль та вiдповiдальнiсть за дотриманням правил та умов їх зберiгання, застосування здiйснюються у вiдповiдностi до вимог дiючих нормативно-правових актiв з метрологiї, iнших нормативних та розпорядчих документiв.

     4.4. Персонал, що проводить вимiрювання ЯМ

     4.4.1. До виконання вимiрювань ЯМ допускаються спецiалiсти, якi:

     пройшли спецiальну перевiрку знань та отримали в установленому порядку допуск до роботи з ЯМ;

     мають практичний досвiд роботи з ЯМ та квалiфiкацiю, що дозволяє виконувати вимiрювання на рiвнi, який вiдповiдає вимогам до методик виконання вимiрювань;

     атестованi на право роботи з зазначеними засобами вимiрювальної технiки та за вiдповiдними методиками виконання вимiрювань.

     4.4.2. Лiцензiатами розробляються i затверджуються програми атестацiї та пiдвищення квалiфiкацiї персоналу, який виконує вимiрювання ЯМ.

     4.4.3. У програмi атестацiї та пiдвищення квалiфiкацiї персоналу зазначаються:

     критерiї вiдбору персоналу для проведення вимiрювань ЯМ;

     порядок проведення атестацiї персоналу на право проведення вимiрювань ЯМ;

     порядок пiдвищення квалiфiкацiї.

     4.5. Забезпечення якостi вимiрювань ядерних матерiалiв

     4.5.1. Метою забезпечення якостi вимiрювань ЯМ є забезпечення єдностi вимiрювань та встановлених меж невизначеностей вимiрювань.

     4.5.2. Забезпечення якостi вимiрювань ЯМ здiйснюється за напрямками:

     вимiрювання маси ЯМ;

     вимiрювання характеристик ЯМ;

     вимiрювання об'єму, температури, тиску, щiльностi та iнших параметрiв, що можуть впливати на точнiсть вимiрювання характеристик ЯМ;

     розрахунок розмiру вибiрок;

     виконання графiкiв повiрки та калiбрування засобiв вимiрювальної технiки;

     програми обмiну зразками;

     установлення i контроль статистичних контрольних меж;

     документування процедур вимiрювань;

     атестацiя та пiдвищення квалiфiкацiї персоналу.

     4.5.3. Для забезпечення якостi вимiрювань ЯМ лiцензiати розробляють:

     графiки калiбрування або повiрки засобiв вимiрювальної технiки;

     плани перегляду та переатестацiї методики виконання вимiрювань i стандартних зразкiв;

     процедури забезпечення якостi проведення вимiрювань ЯМ для пiдтвердження правильностi та збiжностi результатiв вимiрювань, а також досягнення встановлених меж невизначеностей вимiрювань;

     процедури контролю збiжностi та похибки результатiв вимiрювань факторiв, що впливають на вимiрювання ЯМ (об'єму, температури, тиску, рiвня, щiльностi тощо).

     4.5.4. Об'єктами забезпечення якостi вимiрювань ЯМ є результати вимiрювань, якi отриманi в КТВ, а також стан засобiв вимiрювальної технiки, еталонiв та стандартних зразкiв, квалiфiкацiя персоналу, забезпечення ресурсами, умови на робочих мiсцях i таке iнше.

     4.6. Мiжлабораторнi порiвняння результатiв вимiрювань ядерного матерiалу

     4.6.1. Мiжлабораторнi порiвняння результатiв вимiрювань ЯМ проводить координатор - органiзацiя, що визначена Держатомрегулювання України.

     4.6.2. Мiжлабораторнi порiвняння результатiв вимiрювань ЯМ застосовуються з метою:

     перевiрки правильностi виконання вимiрювань ЯМ та забезпечення єдностi вимiрювань;

     контролю ефективностi iснуючих методик виконання вимiрювань, а саме вiдповiдностi якостi виконання вимiрювань установленим вимогам;

     виявлення i усунення проблем, пов'язаних з дотриманням вимiрювальними лабораторiями встановлених меж невизначеностi вимiрювань ЯМ.

     4.6.3. Координатор розробляє програму мiжлабораторного порiвняння результатiв вимiрювань ЯМ, що вiдповiдає метi конкретної перевiрки якостi вимiрювань, та забезпечує вiдповiднi зразки ЯМ для виконання вимiрювань.

     4.6.4. У програмi мiжлабораторного порiвняння результатiв вимiрювань ЯМ зазначається:

     мета мiжлабораторного порiвняння результатiв вимiрювань;

     перелiк вимiрювальних лабораторiй, що беруть участь у мiжлабораторному порiвняннi результатiв вимiрювань;

     види, послiдовнiсть та обсяг проведених вимiрювань;

     час проведення мiжлабораторного порiвняння результатiв вимiрювань;

     критерiї оцiнки правильностi виконання вимiрювань у вимiрювальних лабораторiях;

     вiдповiдальнiсть координатора та вимiрювальних лабораторiй за проведення мiжлабораторного порiвняння результатiв вимiрювань ЯМ.

     4.6.5. Пiдсумки мiжлабораторного порiвняння результатiв вимiрювань ЯМ координатор надає Держатомрегулювання України у виглядi звiту.

     4.6.6. Держатомрегулювання України на пiдставi пiдсумкiв мiжлабораторного порiвняння результатiв вимiрювань ЯМ оцiнює якiсть вимiрювань та робить вiдповiднi висновки, якi надсилаються до вимiрювальних лабораторiй лiцензiатiв, що брали участь у програмi.

Начальник Управлiння гарантiй та безпеки перевезень С. Д. Лопатiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.