СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Науково-технiчне управлiння

03.03.2006 p. N 36/1199


     Службою безпеки України розглянуто Ваш запит щодо перелiку товарiв, якi вiдносяться до спецiальних технiчних засобiв негласного отримання iнформацiї (далi - СТЗ).

     Повiдомляємо, що вiдповiдно до п. 1.3 Лiцензiйних умов провадження господарської дiяльностi з розроблення, виготовлення спецiальних технiчних засобiв для зняття iнформацiї з каналiв зв'язку, iнших засобiв негласного отримання iнформацiї, торгiвлi спецiальними технiчними засобами для зняття iнформацiї з каналiв зв'язку, iншими засобами негласного отримання iнформацiї, затверджених наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва i Служби безпеки України вiд 29 сiчня 2001 року N 17/17, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 8 лютого 2001 року за N 122/5313, СТЗ визначаються як технiчнi засоби, устаткування, апаратура, прилади, пристрої, препарати та iншi вироби, спецiально створенi, розробленi, запрограмованi або модернiзованi для виконання завдань з негласного отримання iнформацiї пiд час здiйснення оперативно-розшукової дiяльностi.

     До таких засобiв належать:

     спецiальнi технiчнi засоби для негласного отримання та реєстрацiї аудiоiнформацiї;

     спецiальнi технiчнi засоби для негласного вiзуального спостереження та документування;

     спецiальнi технiчнi засоби для негласного прослуховування телефонних переговорiв;

     спецiальнi технiчнi засоби для негласного перехоплення та реєстрацiї iнформацiї з технiчних каналiв зв'язку;

     спецiальнi технiчнi засоби для негласного контролю поштових повiдомлень i вiдправлень;

     спецiальнi технiчнi засоби для негласного обстеження предметiв i документiв;

     спецiальнi технiчнi засоби для негласного проникнення у примiщення, транспортнi засоби, iншi об'єкти та їх обстеження;

     спецiальнi технiчнi засоби для негласного контролю за перемiщенням транспортних засобiв та iнших об'єктiв;

     спецiальнi технiчнi засоби для негласного отримання (змiни, знищення) iнформацiї з технiчних засобiв її зберiгання, обробки та передачi.

     Спiрнi питання щодо належностi до СТЗ конкретного технiчного засобу, який розробляється, виготовляється i реалiзується суб'єктом господарювання, вирiшуються Службою безпеки України.

     Вiдповiдно до спiльного наказу Державної служби експортного контролю України, Служби безпеки України та Державної митної служби України вiд 05.06.2003 p. N 135/222/386 висновки щодо належностi (неналежностi) товару до СТЗ та можливостi здiйснення їх мiжнародної передачi надається СБ України.

     Перелiк ознак СТЗ та орiєнтовний перелiк кодiв УКТЗЕД, якi призначенi для визначення належностi товарiв до СТЗ, мiстяться у контрольному списку товарiв, наведеному в частинi A3 роздiлу 5 "Спецiальнi технiчнi засоби" "Списку товарiв подвiйного використання, що можуть бути використанi у створеннi звичайних видiв озброєнь, вiйськової чи спецiальної технiки", який додається до Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв подвiйного використання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.04р. N 86.

Начальник Управлiння О. Сиров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.