ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

05.04.2006 р. N 11/2-10/3597-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про тимчасове ввезення транспортних засобiв громадянами-нерезидентами як несупроводжуваного багажу

     У зв'язку iз зверненнями митних органiв щодо надання роз'яснень стосовно порядку митного оформлення транспортних засобiв, що надходять в Україну з метою тимчасового користування на цiй територiї як несупроводжуваний багаж та отримуються громадянами-нерезидентами, повiдомляємо наступне.

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону України вiд 13.09.01 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" несупроводжуваний багаж - вiдправленi власником (або за його дорученням - iншою фiзичною чи юридичною особою) особистi речi та товари, що перетинають митний кордон України окремо вiд власника.

     Згiдно з вимогами пункту 2.4 Порядку декларування валютних цiнностей, цiнностей, предметiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами, i оформлення митної декларацiї, затвердженого наказом Державної митної служби вiд 22.11.01 N 763 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 07.12.01 за N 1020/6211, несупроводжуваний багаж декларується письмово.

     Вiдповiдно до положень Порядку митного оформлення несупроводжуваного багажу, що перемiщується через митний кордон України, затвердженого наказом Державної митної служби вiд 08.10.99 N 645 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.10.99 за N 739/4032, факт вiдправлення несупроводжуваного багажу (далi - НСБ) iз-за кордону зазначається в митнiй декларацiї, яка заповнюється власником в одному примiрнику на прикордоннiй митницi при в'їздi в Україну.

     Митна декларацiя, засвiдчена вiдтиском особистої номерної печатки посадової особи митного органу, залишається у власника НСБ.

     При отриманнi НСБ власник подає митницi митну декларацiю, у якiй заявлено про НСБ, предмети, валюту та цiнностi, пропущенi при в'їздi в Україну.

     У разi отримання НСБ особою, яка дiє за дорученням власника, ця особа подає митницi митну декларацiю власника НСБ та вiдповiдне нотарiально засвiдчене доручення.

     Враховуючи викладене, у разi отримання громадянами-нерезидентами транспортних засобiв, якi надiйшли в Україну з метою тимчасового використання на цiй територiї як несупроводжуваний багаж, такi громадяни або уповноваженi ними особи подають митному органу, який здiйснює митне оформлення, митну декларацiю, форму якої затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв", та письмове зобов'язання про зворотне вивезення.

     Митним органам забезпечити здiйснення облiку таких транспортних засобiв та контроль за виконанням зобов'язання про зворотне вивезення.

Перший заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.