МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
КОМIТЕТ З КОНТРОЛЮ ЗА НАРКОТИКАМИ

вiд 24.07.2006 р. N 27-0101-26/2327


Стосовно контролю за експортно-iмпортними операцiями

     На Ваш лист вiд 05.07.2006 р. N 11/4-18/7392 щодо пiдконтрольностi продукцiї, що мiстить прекурсори, повiдомляємо наступне.

     Вiдповiдно до положень статтi 12 Конвенцiї ООН про боротьбу проти незаконного обiгу наркотичних засобiв i психотропних речовин вiд 20.12.88 контролю пiдлягають речовини, що часто використовуються при незаконному виготовленнi наркотичних засобiв або психотропних речовин.

     Зазначена норма Конвенцiї ООН трансформована у нацiональне законодавство з обiгу наркотичних засобiв, психотропних речовин i прекурсорiв.

     Абзацом сьомим статтi 1 Закону України "Про обiг в Українi наркотичних засобiв, психотропних речовин, їх аналогiв i прекурсорiв" (далi - Закон) встановлено, що прекурсори - речовини та їх солi, що використовуються при виробництвi, виготовленнi наркотичних засобiв i психотропних речовин, включених до Перелiку наркотичних засобiв, психотропних речовин i прекурсорiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2000 N 770 (далi - Перелiк).

     Примiткою до списку 2 Таблицi IV Перелiку була встановлена межа, з якої пiдлягає контролю продукцiя, що мiстить речовини "ацетон" та "толуол", а саме 10 %. В разi вмiсту меншої кiлькостi таких речовин заходи контролю до продукцiї не застосовувались.

     Наслiдком прийняття господарським судом м. Києва рiшення вiд 27.09.2005 у справi N 38/319, яким визнано частково недiйсним абзац другий примiтки до списку 2 Таблицi IV Перелiку в частинi слiв "ацетон" та "толуол", є зобов'язання Комiтету з контролю за наркотиками вживати вiдповiдних заходiв контролю до речовин, якi мiстяться в продукцiї, починаючи з одного вiдсотка наявностi. Така ситуацiя не є прийнятною, з огляду на фактичну спроможнiсть Комiтету вживати вiдповiдних заходiв контролю при перемiщеннi речовин, що мiстяться в продукцiї, через митний кордон України.

     Стосовно продукцiї ТОВ "Сiброкер" повiдомляємо, що вiдповiдно до статтi 16 Закону юридичнi особи всiх форм власностi можуть здiйснювати дiяльнiсть, пов'язану з обiгом прекурсорiв, включених до списку 2 Таблицi IV Перелiку, за наявностi у них лiцензiї на цей вид дiяльностi.

В. о. Голови М. Ю. Iванов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.