ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 19.03.2007 р. N 11/7-16/2747-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


     Державною митною службою України при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi та дотриманням суб'єктами ЗЕД вимог чинного законодавства виявлено, що в наданих, у пiдтвердження митної вартостi, експертних висновках оцiнки дорожнiх транспортних засобiв (далi - ДТЗ), укомплектованих змiнними кузовами-фургонами, як правило, не приводяться розрахунки вартостi складових частин, зокрема у разi комплектацiї транспортних засобiв гiдравлiчним та холодильним обладнанням.

     З метою вдосконалення контролю правильностi визначення митної вартостi транспортних засобiв, укомплектованих додатковим обладнанням, надаємо роз'яснення щодо корегування вартостi, зокрема у випадку комплектацiї транспортних засобiв додатковим гiдравлiчним або холодильним обладнанням.

     Пункти 7.35.2 - 7.35.5, 7.35.7, 7.35.8 Методики товарознавчої експертизи та оцiнки дорожнiх транспортних засобiв (далi - Методика), затвердженої наказом Мiнiстерства юстицiї України, Фонду державного майна України вiд 24.11.2003 року N 142/5/2092, визначають алгоритм визначення вартостi таких ДТЗ.

     Якщо з свiдоцтва про реєстрацiю ДТЗ (технiчного паспорта), iншого документа країни придбання, вбачається наявнiсть спецiального обладнання (наприклад, зазначено, що ДТЗ є швидкою допомогою, крановою установкою, пожежним автомобiлем тощо), то це обладнання враховується безпосередньо у вартостi самого ДТЗ (останнє є спецiальним чи спецiалiзованим згiдно понятiйного апарату, наведеного у Методицi).

     Вартiсть такого ДТЗ може бути визначено з застосуванням ресурсiв мережi Iнтернет згiдно вимог пункту 7.35.5 чи даних спецiалiзованих друкованих видань у країнi придбання ДТЗ, де зазначаються цiновi пропозицiї до продажу конкретних авто. Якщо маються данi про цiну нового спецiального чи спецiалiзованого ДТЗ, то вартiсть такого, що було у користуваннi, визначається за алгоритмом, зазначеним у пунктi 7.35.7 та додатку 7 до Методики, або у пунктi 7.22 Методики.

     Якщо з свiдоцтва про реєстрацiю ДТЗ (технiчного паспорта), iншого документа країни придбання, не вбачається наявнiсть спецiального обладнання (наприклад, не зазначено про наявнiсть на ДТЗ холодильного обладнання, змiнного кузову-фургона, контейнера тощо), то вартiсть такого товару, що ввозиться на митну територiю, буде складатися з вартостi ДТЗ (без врахування додаткового обладнання) та вартостi самого обладнання.

     Вартiсть такого ДТЗ може бути визначена з застосуванням довiдкових даних, передбачених дiючою Методикою, а вартiсть обладнання - з ресурсiв мережi Iнтернет щодо цiни нового обладнання та за алгоритмом, зазначеним у пунктi 7.35.7 та додатку 7 до Методики, або пунктом 7.18 Методики.

     Слiд зазначити, що у довiдковiй лiтературi у ведучих країнах-експортерах наводиться вартiсть шасi вантажних автомобiлiв без додаткового обладнання (якщо iнше не зазначено у довiднику).

     Таким чином, визначення вартостi ДТЗ, що має спецiальне, спецiалiзоване чи додаткове обладнання лише за вартiстю автомобiльного шасi, суперечить дiючому законодавству та веде до необґрунтованого заниження митних платежiв.

Заступник Голови Служби А. Є. Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.