ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПIДПРИЄМНИЦТВА

НАКАЗ

вiд 10 квiтня 2007 року N 47


Про затвердження Iнструкцiї про порядок оформлення матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 квiтня 2007 р. за N 427/13694


     Вiдповiдно до Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення, Закону України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi", з метою дотримання законностi пiд час оформлення матерiалiв та складання протоколiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi наказую:

     1. Затвердити Iнструкцiю про порядок оформлення матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi, що додається.

     2. Управлiнню лiцензування (Iванченко О. Б.) в установленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Департаменту стратегiчного планування, iнформацiйного забезпечення та взаємодiї з територiями (Жерибор Т. В.) забезпечити опублiкування цього наказу в засобах масової iнформацiї та довести цей наказ до вiдома представництв Держпiдприємництва України пiсля його державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

В. о. Голови К. О. Ващенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва
вiд 10 квiтня 2007 р. N 47
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
25 квiтня 2007 р. за N 427/13694

Iнструкцiя
про порядок оформлення матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi

1. Загальнi положення

     1.1. Ця Iнструкцiя визначає порядок оформлення та складання Державним комiтетом України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва (далi - Держпiдприємництво) та представництвами Держпiдприємництва в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi (далi - представництво) протоколiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi, якi передбаченi статтею 16612 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення (далi - адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування), оформлення справ та облiку матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування.

     1.2. Повноваження щодо оформлення матерiалiв та складання протоколiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування (далi - протокол), здiйснюванi вiдповiдно до статтi 255 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення (далi - КУпАП), покладаються на посадових осiб:

     - вiдповiдного структурного пiдроздiлу центрального апарату Держпiдприємництва;

     - представництв.

     1.3. Повноваження щодо оформлення матерiалiв та складання протоколiв закрiплюються за посадовими особами:

     - у центральному апаратi Держпiдприємництва - його наказом;

     - у представництвах - їх наказами.

     1.4. Посадовi особи, визначенi в пунктi 1.2 цiєї Iнструкцiї, несуть вiдповiдальнiсть за обґрунтованiсть та правильнiсть складання протоколiв.

     1.5. При вирiшеннi питання про складення протоколу стосовно посадової особи органу лiцензування, яка притягається до адмiнiстративної вiдповiдальностi, установлюються:

     - наявнiсть у дiях посадової особи складу правопорушення;

     - строк, протягом якого може бути накладено на посадову особу адмiнiстративне стягнення.

2. Порядок складання протоколiв про адмiнiстративне правопорушення законодавства про лiцензування

     2.1. При виявленнi адмiнiстративного правопорушення законодавства про лiцензування, за результатами перевiрки, посадова особа складає протокол про адмiнiстративне правопорушення за формою згiдно з додатком 1 до цiєї Iнструкцiї.

     У разi вчинення адмiнiстративного правопорушення декiлькома посадовими особами органу лiцензування протокол складається стосовно кожної особи окремо.

     2.2. Виявленi порушення фiксуються в протоколi з обов'язковим зазначенням положень (пункт, частина, стаття тощо) Закону України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi", який порушено, та зазначенням винних у їх допущеннi осiб. Викладенi в протоколi фактичнi обставини вчиненого правопорушення мають вiдповiдати складу адмiнiстративного правопорушення, передбаченого статтею 16612 КУпАП.

     2.3. Посадовiй особi органу лiцензування роз'яснюються права та обов'язки, передбаченi статтею 268 КУпАП, про що зазначається в протоколi i засвiдчується її пiдписом. У разi вiдмови цiєю особою поставити пiдпис про це робиться вiдповiдна вiдмiтка посадовою особою, яка складає протокол, та засвiдчується її пiдписом iз зазначенням дати.

     2.4. Посадовiй особi органу лiцензування пропонується ознайомитися iз складеним протоколом, дати письмове пояснення по сутi вчиненого правопорушення, яке засвiдчити своїм пiдписом iз зазначенням дати. Пояснення можуть бути викладенi також на окремому аркушi з вiдмiткою про це в протоколi.

     Посадова особа органу лiцензування має право робити зауваження i пояснення щодо змiсту протоколу та матерiалiв, якi долучаються до протоколу, а також викласти мотиви своєї вiдмови вiд його пiдписання.

     У разi вiдмови посадовою особою органу лiцензування вiд надання пояснення або пiдписання протоколу посадова особа, яка склала протокол, робить запис такого змiсту: (прiзвище, iм'я, по батьковi особи, яка вчинила правопорушення) вiд надання пояснення по сутi правопорушення(-нь), викладеного(-них) у протоколi, або пiдписання протоколу вiдмовився(-лася) та засвiдчує це своїм пiдписом iз зазначенням дати.

     Вiдмова вiд надання пояснення та (або) пiдписання протоколу особою органу лiцензування не є пiдставою для припинення складання протоколу.

     2.5. Протокол складається в одному примiрнику в паперовому варiантi i повинен мати наскрiзну нумерацiю сторiнок.

     2.6. Протокол заповнюється розбiрливим почерком державною мовою.

     2.7. Не допускається закреслення чи виправлення вiдомостей, що заносяться до протоколу, а також унесення додаткових записiв як пiд час складання, так i пiсля того, як протокол пiдписаний посадовою особою органу лiцензування, щодо якої вiн складений.

     Не допускається заповнення протоколу олiвцем, закреслення чи виправлення вiдомостей, що вносяться до протоколу, а також додаткових записiв пiсля того, як протокол пiдписаний посадовою особою органу лiцензування, вiдносно якої вiн складений. У графах, якi не заповнюються при складаннi протоколу, проставляється прочерк.

     2.8. Протокол пiдписується посадовою особою, яка складає протокол, та посадовою особою органу лiцензування, яка вчинила адмiнiстративне правопорушення законодавства про лiцензування.

     2.9. До протоколу долучаються матерiали, що пiдтверджують факт учинення адмiнiстративного правопорушення (копiї документiв, що свiдчать про вчинення адмiнiстративного правопорушення, копiї наказiв (розпоряджень) щодо функцiональних обов'язкiв, пояснення, заяви, клопотання посадової особи органу лiцензування тощо).

     Матерiали, якi долучаються до протоколу, повиннi бути облiкованi в установленому порядку.

     2.10. Складений протокол та необхiднi матерiали формуються в окрему справу про адмiнiстративне правопорушення та не пiзнiше 3 робочих днiв пiсля його складання реєструються посадовою особою, яка склала протокол, у Журналi облiку матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi (далi - Журнал), який ведеться за формою згiдно з додатком 2 до цiєї Iнструкцiї, та подаються керiвнику (або його заступнику) Держпiдприємництва (представництва) для розгляду та прийняття рiшення щодо подальшого направлення до суду.

     При розглядi поданих матерiалiв з'ясовуються такi питання: обґрунтованiсть, правильнiсть, повнота складення протоколу та наявнiсть iнших матерiалiв, необхiдних для розгляду справи про адмiнiстративне правопорушення.

     2.11. Оформлений протокол разом з матерiалами долученими до нього та супровiдним листом, пiдписаним керiвником (або його заступником) Держпiдприємництва (представництва), у строк не пiзнiше 10 робочих днiв пiсля реєстрацiї протоколу в Журналi направляється до суду за мiсцем вчинення правопорушення.

3. Порядок ведення дiловодства в справах про адмiнiстративне правопорушення законодавства про лiцензування

     3.1. Копiя оформленого протоколу разом з матерiалами, долученими до нього, що передаються до суду, групуються у справу, нумеруються i прошиваються. В описi зазначаються: порядковий номер, повна назва документа, його дата, номери аркушiв за порядком, а також загальна кiлькiсть документiв i аркушiв цифрами та лiтерами. Опис пiдписується посадовою особою, яка склала протокол, та ставиться дата його складання.

     3.2. Про направлення протоколу i матерiалiв, долучених до нього на розгляд суду, в Журналi робиться вiдповiдний запис посадовою особою, яка склала протокол.

     3.3. Сторiнки Журналу повиннi бути прошнурованi та пронумерованi, а також скрiпленi печаткою Держпiдприємництва (представництва).

     Такий Журнал оформлюється уповноваженою особою.

     3.4. Копiя справи, що передається до суду, зберiгається у вiдповiдному структурному пiдроздiлi Держпiдприємництва, представництвi. 

     3.5. Пiсля отримання вiдомостей про прийняте судом рiшення у справi про адмiнiстративне правопорушення до Журналу особою, яка склала протокол, уносяться вiдомостi про результати розгляду справи: номер та дата винесення ухвали (постанови), вiдомостi про суд (суддю), який винiс ухвалу (постанову), результати розгляду справи.

     3.6. Матерiали зберiгаються протягом термiну, встановленого чинним законодавством.

Начальник Управлiння лiцензування Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва О. Б. Iванченко

 

Додаток 1
до пункту 2.1 Iнструкцiї про порядок оформлення матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi

Протокол N ______
про адмiнiстративне правопорушення законодавства про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi за ст. 16612 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення

"___" _____________ 20__ р. ____________________
(мiсце складання)

Я, уповноважена посадова особа Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва (Представництва),

 
 
  ,
(прiзвище, iм'я, по батьковi; посада)
за результатами перевiрки  
 
 
(указати повне найменування органу лiцензування)
мiсцезнаходження  
 
 
Склав(ла) цей протокол про те, що
 
 
 
(мiсце, перiод вчинення порушення, суть адмiнiстративного правопорушення, нормативний акт, який передбачає вiдповiдальнiсть за дане правопорушення; прiзвища, адреси свiдкiв, якщо вони є)
Вiдомостi про посадову особу, стосовно якої складено протокол:
прiзвище, iм'я, по батьковi  
дата, мiсце народження  
громадянство  
мiсце проживання, номер телефону  
 
мiсце роботи, посада  
 

Чи притягався до адмiнiстративної вiдповiдальностi протягом року за правопорушення законодавства про лiцензування

 
 
(дата, яким органом, розмiр стягнення)

Документ, що засвiдчує особу (вид, серiя, N, ким i коли виданий)

 
 
 

Посадовiй особi _________________________________ роз'яснено його (її) права та обов'язки, передбаченi ст. 268 КУпАП (має право: ознайомлюватися з матерiалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розглядi справи користуватися юридичною допомогою адвоката, iншого фахiвця в галузi права, який за законом має право надавати правову допомогу особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рiдною мовою i користуватися послугами перекладача, якщо не володiє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справi),

пiдпис  

Пояснення посадової особи, стосовно якої складено протокол:

 
 
Пiдпис посадової особи, щодо якої складено протокол  
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали)
 

У разi вiдмови посадової особи, яка вчинила адмiнiстративне правопорушення, вiд пояснення або пiдписання протоколу про це робиться запис особою, яка склала протокол.

До протоколу долучається:  
 

Пiдпис уповноваженої посадової особи, яка склала протокол

 
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали)
 
Начальник Управлiння лiцензування Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва
О. Б. Iванченко

 

Додаток 2
до пункту 2.10 Iнструкцiї про порядок оформлення матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi

Журнал
облiку матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення законодавства про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi

____________________________________________________
(найменування пiдроздiлу Держпiдприємництва, представництва)

Почато "___" ____________ 20__ р.

Закiнчено "___" ____________ 20__ р.

N
з/п
Дата реєстрацiї та номер протоколу про адмiнiстративне правопорушення /ким складено та коли/ Кiлькiсть аркушiв матерiалiв, долучених до протоколу Прiзвище, iм'я та по батьковi правопорушника, його мiсце проживання Перiод вчинення правопорушення та стисло суть правопорушення До якого суду та коли направлено протокол, вихiдний номер Вiдомостi про рiшення суду за протоколом Примiтки
               
 
Начальник Управлiння лiцензування Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва
О. Б. Iванченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.