НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

вiд 23.04.2007 р. N 27-009/165


Щодо здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну

     Розглянувши запит Київської редакцiї українського бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит" вiд 20.03.2007 р. N ДК 01-32, повiдомляємо таке.

     Згiдно зi статтею 3 Закону України "Про режим iноземного iнвестування" (далi - Закон), однiєю з форм здiйснення iноземних iнвестицiй на територiї України є будь-яка форма участi нерезидента-iнвестора в пiдприємствi.

     Вiдповiдно до пункту 1.1 Положення про порядок iноземного iнвестування в Україну (далi - Положення N 280), iноземнi iнвестицiї в Україну можуть здiйснюватись у формi прямої iнвестицiї, портфельної iнвестицiї та iнвестицiйного вкладу.

     Порядок здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну в грошовiй формi визначено роздiлом 2 Положення N 280. Порядок повернення iноземних iнвестицiй, а також прибуткiв, доходiв, iнших коштiв, одержаних iноземним iнвестором вiд iнвестицiйної дiяльностi в Українi, визначено роздiлом 3 Положення N 280.

     Згiдно зi статтею 11 Закону України "Про режим iноземного iнвестування", iноземний iнвестор у разi припинення iнвестицiйної дiяльностi має право на повернення не пiзнiше шести мiсяцiв з дня припинення цiєї дiяльностi своїх iнвестицiй у натуральнiй формi або у валютi iнвестування у сумi фактичного внеску (з урахуванням можливого зменшення статутного фонду) без сплати мита, а також доходiв з цих iнвестицiй у грошовiй чи товарнiй формi за реальною ринковою вартiстю на момент припинення iнвестицiйної дiяльностi, якщо iнше не встановлено законодавством або мiжнародними договорами України.

     Виходячи з вимог статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", глави 3 Положення N 280, операцiї, якi здiйснюються з метою повернення нерезиденту його iноземної iнвестицiї, доходiв, прибуткiв вiд iнвестицiйної дiяльностi, не потребують отримання iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України, за винятком переказу коштiв, отриманих вiд продажу цiнних паперiв на позабiржовому ринку, що потребують наявностi iндивiдуальної лiцензiї, порядок видачi якої визначається Положенням про порядок видачi резидентам iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України на переказування iноземної валюти за межi України з метою оплати валютних цiнностей.

Керiвник прес-служби НБУ З. Гавриленко

"Галицькi контракти - Дебет-Кредит", N 22, 28 травня 2007 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.