Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 337 від 22.06.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

01.06.07 N 455


Про внесення змiни до Методичних рекомендацiй iз застосування окремих положень Митного кодексу України, що стосуються питань визначення митної вартостi товарiв, якi iмпортуються на митну територiю України

     Вiдповiдно до Положення про Державну митну службу України, затвердженого Указом Президента України вiд 24.08.00 N 1022/2000, наказую:

     1. Доповнити Методичнi рекомендацiї iз застосування окремих положень Митного кодексу України, що стосуються питань визначення митної вартостi товарiв, якi iмпортуються на митну територiю України, затвердженi наказом Державної митної служби України вiд 31.01.07 N 74 (далi - Методичнi рекомендацiї), главою 3, що додається.

     У зв'язку з цим глави 3 - 8 Методичних рекомендацiй вважати главами 4 - 9 вiдповiдно.

     2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Державної митної служби України Гутника А.Є.

Голова Державної митної служби України О.Б.Єгоров

 

Додаток
до наказу Державної митної служби України
01.06.07 N 455

3. Роз'яснення до статтi 265 Митного кодексу України

     3.1. Пiд час здiйснення митного контролю й митного оформлення окремих видiв товарiв, якi визначенi Держмитслужбою для поглибленого контролю за правильнiстю визначення їх митної вартостi iз застосуванням положень статтi 265 Митного кодексу України, посадова особа митного органу, що здiйснює такий контроль, використовує iнформацiю бази даних Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Державної митної служби України, а також електронного та/або паперового бюлетеня "Огляд цiн українського та свiтового товарних ринкiв", бiржову iнформацiю про цiни на товари та/або сировину, iншi iнформацiйнi джерела, де наведено цiновi характеристики таких товарiв та/або сировини.

     3.2. При митному оформленнi окремих видiв товарiв посадова особа митного органу, яка здiйснює контроль за правильнiстю визначення митної вартостi, обчислює прямi витрати на виробництво товару, зокрема сировину й матерiали та/або комплектуючi, що входять до складу цього товару, вiдповiдно до iнформацiї, надiсланої Держмитслужбою.

     3.3. Якщо заявлена декларантом митна вартiсть товару в результатi розрахункiв нижча, нiж величина витрат, обчислена посадовою особою митного органу згiдно з пунктом 3.2 цих Рекомендацiй, то посадова особа митного органу повiдомляє про це декларанта та запитує додатковi документи в пiдтвердження заявленої декларантом митної вартостi, що визначенi в п.11 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.06 N 1766, зокрема:

     каталоги, специфiкацiї, прейскуранти (прайс-листи) фiрми - виробника товару;

     калькуляцiю фiрми-виробника товару;

     висновки про якiснi й вартiснi характеристики товару, пiдготовленi спецiалiзованими експертними органiзацiями, що мають вiдповiднi повноваження (зокрема Держзовнiшiнформу Мiнiстерства економiки України), на пiдставi конкретного контракту, умов поставки, iнших умов, що стосуються даної зовнiшньоекономiчної операцiї;

     iнформацiю зовнiшньоторговельних i бiржових органiзацiй про вартiсть сировини, з якої виготовлено товар.

     3.4. Якщо декларантом не надано в установлений законодавством термiн вищезазначенi додатковi документи або якщо вiн вiдмовився вiд їх подання, то митний орган вiдповiдно до статтi 265 Митного кодексу України має право зобов'язати його визначити митну вартiсть iншим методом, нiж вiн використав для її визначення. За бажанням декларанта проводиться процедура консультацiй мiж декларантом i митним органом з метою обґрунтованого вибору пiдстав для визначення митної вартостi вiдповiдно до вимог статей 268 i 269 Митного кодексу України. У ходi таких консультацiй митний орган i декларант можуть здiйснити обмiн наявною у кожного з них iнформацiєю за умови додержання вимог щодо її конфiденцiйностi.

     3.5. У разi неможливостi визначення митної вартостi товарiв, якi iмпортуються в Україну, вiдповiдно до вимог статтi 268 i 269 Кодексу митна вартiсть товару визначається митним органом на пiдставi наявних у нього вiдомостей згiдно iз законодавством, зокрема, з використанням iнформацiї бiржових органiзацiй про цiни на сировину й матерiали, якi є складовими оцiнюваного товару, та iнформацiї про розрахунки спiввiдношення вартостi сировини (матерiалiв, комплектуючих) та готової продукцiї, надiсланi Держмитслужбою.

     3.6. Результати такого митного оформлення аналiзуються митним органом щодо доцiльностi:

     формування запитiв до митних органiв країн-вiдправникiв (виробникiв) товару стосовно автентичностi поданих до митного оформлення документiв,

     додаткового контролю правильностi визначення митної вартостi товару пiсля завершення процедур митного контролю, оформлення й пропуску через митний кордон України iз застосуванням форми митного контролю вiдповiдно до статей 60, 69 Митного кодексу України.

     3.7. Iнформацiя про цiновi та якiснi характеристики таких товарiв та їх взаємозалежнiсть накопичується, узагальнюється та аналiзується митним органом з метою вирiшення питання щодо необхiдностi додаткової класифiкацiї такого товару.

     3.8. На пiдставi прийнятих рiшень згiдно з п.п. 3.6, 3.7 цих Рекомендацiй митним органом вживаються передбаченi законодавством заходи.

     Якщо митним органом отримано вiдомостi й данi вiдносно конкретного товару й митного оформлення, якi доцiльнi / необхiднi для загального використання (застосування), то такi вiдомостi доводяться до Управлiння митної вартостi Держмитслужби.

Начальник Управлiння митної вартостi I.Г.Ляденко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.