АДМIНIСТРАЦIЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 25 червня 2007 року N 472


Про затвердження Положення про базу даних "Вiдомостi про осiб, якi перетнули державний кордон України"

Зареєстровано
Мiнiстерствi юстицiї України
5 липня 2007 р. за N 765/14032


     Вiдповiдно до Законiв України "Про Державну прикордонну службу України", "Про iнформацiю", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах", "Про Нацiональну програму iнформатизацiї", "Про Концепцiю Нацiональної програми iнформатизацiї", "Про вибори народних депутатiв України", Положення про порядок надання Державнiй прикордоннiй службi та виконання нею доручень правоохоронних i розвiдувальних органiв щодо осiб, якi перетинають державний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 сiчня 2001 року N 35, наказую:

     1. Затвердити Положення про базу даних "Вiдомостi про осiб, якi перетнули державний кордон України" (далi - Положення), що додається.

     2. Управлiнню зв'язку та iнформатизацiї Департаменту охорони державного кордону разом з управлiнням правового забезпечення Мiжнародно-правового департаменту в установленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Департаменту охорони державного кордону Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України:

     забезпечити установлення програмно-технiчних комплексiв автоматизацiї прикордонного контролю (далi - ПТК АПК) "Гарт-1/П" iнтегрованої iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи "Гарт" (далi - IIТС "Гарт") Державної прикордонної служби України в усiх пунктах пропуску (пунктах контролю) (далi - пункти пропуску);

     провести роботу з пiдключення цих комплексiв до телекомунiкацiйної системи Державної прикордонної служби України для забезпечення безперервного збирання iнформацiї до бази даних "Вiдомостi про осiб, якi перетнули державний кордон України" (далi - База даних осiб) центрального сховища даних центральної пiдсистеми IIТС "Гарт" вiд ПТК АПК "Гарт-1/П", установлених у пунктах пропуску;

     забезпечити формування та функцiонування Бази даних осiб як складової центрального сховища даних центральної пiдсистеми IIТС "Гарт", а також зберiгання iнформацiї з дотриманням режиму доступу;

     вiдповiдно до Правил забезпечення захисту iнформацiї в iнформацiйних, телекомунiкацiйних та iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.2006 N 373, органiзувати виконання заходiв щодо створення та запровадження в IIТС "Гарт" комплексної системи захисту iнформацiї.

     4. Начальникам органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України пiд час здiйснення прикордонного контролю забезпечити внесення достовiрних вiдомостей про осiб, якi перетинають державний кордон України, до Бази даних осiб iз документiв на право виїзду з України та в'їзду в Україну, паспорта громадянина України та iнших джерел документованої iнформацiї.

     5. Ректору Нацiональної академiї Державної прикордонної служби України iм. Б. Хмельницького, начальнику Навчального центру з пiдготовки молодших спецiалiстiв Державної прикордонної служби України забезпечити вивчення вимог цього наказу пiд час навчання вiдповiдних категорiй вiйськовослужбовцiв.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону.

     7. Наказ довести до вiдома особового складу Державної прикордонної служби України в частинi, що його стосується.

Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник М. М. Литвин

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України
вiд 25 червня 2007 р. N 472
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
5 липня 2007 р. за N 765/14032

ПОЛОЖЕННЯ
про базу даних "Вiдомостi про осiб, якi перетнули державний кордон України"

     1. Це Положення розроблено вiдповiдно до Законiв України "Про Державну прикордонну службу України" та "Про iнформацiю", iнших законодавчих актiв у сферi iнформатизацiї i встановлює загальнi вимоги до збирання, використання та зберiгання iнформацiї про осiб, якi перетнули державний кордон України.

     2. Термiни вживаються в цьому Положеннi у значеннях, у яких вони використанi в Законах України "Про iнформацiю", "Про захист iнформацiї в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах", "Про телекомунiкацiї", "Про Нацiональну програму iнформатизацiї".

     3. База даних "Вiдомостi про осiб, якi перетнули державний кордон України" (далi - База даних осiб), - автоматизований банк даних вiдомостей про громадян України, iноземцiв та осiб без громадянства, зареєстрованих у пунктах пропуску через державний кордон, та вiдповiдно документiв громадян України на право виїзду з України i в'їзду в Україну, у тому числi паспорта громадянина України, та паспортних документiв iноземцiв та осiб без громадянства.

     4. Базу даних осiб створено в iнтересах розвiдки, контррозвiдувального забезпечення охорони державного кордону України, оперативно-розшукової дiяльностi, участi в боротьбi з органiзованою злочиннiстю та протидiї незаконнiй мiграцiї, для забезпечення виконання нею доручень правоохоронних i розвiдувальних органiв та для подання за три днi до дня виборiв до окружних виборчих комiсiй вiдомостей про осiб, якi зареєстрованi в межах вiдповiдної адмiнiстративно-територiальної одиницi, фактично перетнули державний кордон i на момент подання вiдомостей вiдсутнi данi про їх повернення на територiю України, та в iнших випадках, передбачених законами України.

     5. База даних осiб є складовою центрального сховища даних (далi - ЦСД) центральної пiдсистеми iнтегрованої iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи "Гарт" Державної прикордонної служби України (далi - система "Гарт") та iнтегрованої мiжвiдомчої iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи щодо контролю осiб, транспортних засобiв та вантажiв, якi перетинають державний кордон (далi - система "Аркан").

     6. Структура та порядок роботи системи "Гарт" та системи "Аркан" визначаються положеннями про цi системи, що розробляються та затверджуються Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби України.

     7. Формування Бази даних осiб передбачає можливiсть iнформацiйної iнтеграцiї з подiбними базами даних iнших правоохоронних органiв, а також центральних органiв виконавчої влади, суб'єктiв системи "Аркан" згiдно з чинним законодавством.

     8. База даних осiб формується шляхом ведення iнформацiї про осiб з використанням автоматизованих робочих мiсць "Iнспектор" (стацiонарних, портативних, кишенькових) (далi - АРМ "Iнспектор") до програмно-технiчних комплексiв автоматизацiї прикордонного контролю (далi - ПТК АПК) iнформацiйно-телекомунiкацiйної системи (далi - IТС) "Гарт-1" i передавання її в режимi реального часу до ЦСД системи "Гарт" з використанням технiчних засобiв телекомунiкацiйної мережi Державної прикордонної служби України.

     9. ПТК АПК IТС "Гарт-1" розгортаються в усiх пунктах пропуску (пунктах контролю) (далi - пункти пропуску) через державний кордон, де здiйснюються пасажирськi перевезення та пропуск осiб через державний кордон. Склад ПТК АПК IТС "Гарт-1" визначається для кожного пункту пропуску окремо вiдповiдно до технiчних умов, виходячи з його категорiї i виду, характеру транспортних перевезень, режиму функцiонування, часу роботи та стану облаштування.

     10. Уведення iнформацiї до Бази даних осiб здiйснюється посадовими особами пiдроздiлiв органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України, якi в установленому порядку призначенi i несуть службу в прикордонному нарядi "Перевiрка документiв" iз зазначенням реквiзитiв, перелiк яких додається.

     11. Забороняється змiнювати реквiзити та вносити iнформацiю, не передбачену реквiзитами.

     12. За формування Бази даних осiб та пiдтримання її в актуальному станi вiдповiдають:

     в Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України - начальник Окремого вiддiлу з обробки даних у ЦСД центральної пiдсистеми системи "Гарт" Державної прикордонної служби України;

     в органi охорони державного кордону - керiвники пiдроздiлiв органу охорони державного кордону (начальник прикордонної комендатури, КПП, вiддiлу прикордонної служби, вiддiлення прикордонного контролю, начальник прикордонної застави (у разi охорони державного кордону в мiсцевому пунктi пропуску через державний кордон), посадова особа, яка безпосередньо вводить iнформацiю до Бази даних осiб iз застосуванням автоматизованих робочих мiсць ПТК АПК IТС "Гарт-1".

     13. Пiд час уведення iнформацiї до Бази даних осiб використовуються класифiкатори iнформацiї, зокрема: локальнi, загальносистемнi, вiдомчi, загальнодержавнi, країн СНД та мiжнароднi. Класифiкатори iнформацiї створюються та ведуться в центральнiй пiдсистемi системи "Гарт" i передаються для використання до системи "Аркан" та ПТК АПК IТС "Гарт-1".

     14. Вiдомостi про особу вводяться до Бази даних осiб посадовими особами iз документiв громадян України на право виїзду з України i в'їзду в Україну, паспорта громадянина України та паспортних документiв iноземцiв та осiб без громадянства iз застосуванням приладiв для автоматичного зчитування машинозчитувальної зони паспортних документiв (паспортрiдерiв), у тому числi i з електронних чипiв, що мiстять iнформацiю про власника, зокрема й iнформацiю про його бiометричнi данi, а в разi вiдсутностi таких приладiв чи даних у машинозчитувальнiй зонi - уручну.

     15. Iнформацiя про осiб, що вводиться до Бази даних осiб, повинна бути достовiрною, без помилок та перекручень i забезпечувати однозначне тлумачення їх користувачами, а також можливiсть однозначної iдентифiкацiї особи.

     16. Мова, що використовується для введення iнформацiї до Бази даних осiб, визначається окремим розпорядженням Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України залежно вiд виду паспортного документа та країни, що його видала.

     17. Посадовi особи, зазначенi в пунктi 10 цього Положення, вiдповiдають за своєчаснiсть, повноту та достовiрнiсть iнформацiї, уведеної до Бази даних осiб.

     18. За введення недостовiрної iнформацiї до Бази даних осiб або несанкцiоноване внесення змiн до неї посадовi особи несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством.

     19. Iнформацiя, що зберiгається в Базi даних осiб, є сукупнiстю вiдкритої адмiнiстративної iнформацiї та iнформацiї про осiб i є власнiстю Державної прикордонної служби України та не належить до iнформацiї з обмеженим доступом. Iнформацiя, що зберiгається у Базi даних осiб, повинна оброблятися в ЦСД центральної пiдсистеми IТС "Гарт" iз застосуванням комплексної системи захисту iнформацiї з пiдтвердженою вiдповiднiстю.

     20. Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби України забезпечує використання iнформацiї, що зберiгається в Базi даних осiб, виключно зi службовою метою та вiдповiдно до законодавства.

     21. Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби України повинна забезпечити реалiзацiю права кожної особи ознайомитися з даними про себе, що мiстяться в Базi даних осiб.

     22. Iнформацiя про особу не може бути надана третiй особi або поширена будь-яким iншим чином без письмової згоди особи, вiдомостi про яку занесено до Бази даних осiб, крiм випадкiв, передбачених законами України.

     23. Iнформацiя з Бази даних осiб надається у формi витягiв безкоштовно на письмову вимогу суду, прокуратури, органiв дiзнання i слiдства та iнших органiв державної влади (посадових осiб) у зв'язку з здiйсненням ними повноважень, визначених чинним законодавством України.

     24. Використання даних з Бази даних осiб з метою отримання статистичної iнформацiї для центральних органiв виконавчої влади та органiв мiсцевого самоврядування здiйснюється безкоштовно, при цьому iнформацiя про особу їм не може бути надана.

     25. Доступ до iнформацiї, що зберiгається в Базi даних осiб, надається уповноваженим посадовим особам Державної прикордонної служби України, iнших правоохоронних органiв та органiв державної влади (далi - користувачi) вiдповiдно до законодавства в порядку, що визначається окремим наказом Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України.

     26. Адмiнiстратором Бази даних осiб є Центральний вузол зв'язку Державної прикордонної служби України, який має доступ до Бази даних осiб i вiдповiдає за її матерiально-технiчне та технологiчне забезпечення, збереження i захист даних, що мiстяться в Базi даних осiб.

     27. Користувачi несуть вiдповiдальнiсть за порушення законодавства про iнформацiю стосовно незаконного розголошення iнформацiї, що отримана з Бази даних осiб.

     28. Здiйснення контролю за дотриманням користувачами Бази даних осiб вимог щодо обробки iнформацiї в Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби України покладається на адмiнiстратора Бази даних осiб, в органах та пiдроздiлах Державної прикордонної служби України - на їх начальникiв.

     29. Iнформацiя Бази даних осiб зберiгається на дисковому масивi у файлах формату системи керування базами даних "Oracle 9i" основного та резервного серверiв ЦСД центральної пiдсистеми системи "Гарт":

     щодо вiдомостей про iноземцiв та осiб без громадянства - протягом 3 рокiв,

     щодо вiдомостей про громадян України - протягом 1 року.

     Пiсля вказаних строкiв зазначенi вiдомостi знищуються комiсiйно в порядку, що визначається Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби України.

Заступник директора Департаменту охорони державного кордону - начальник управлiння зв'язку та iнформатизацiї - начальник зв'язку генерал-майор С. О. Фесенко

 

Додаток
до пункту 10 Положення про базу даних "Вiдомостi про осiб, якi перетнули державний кордон України"

Реквiзити бази даних "Вiдомостi про осiб, якi перетнули державний кордон України"

N
з/п
Тип даних Назва поля Назва таблицi у БД Назва поля у БД Специфiкацiя Примiтка
1 2 3 4 5 6 7
Дата та мiсце перетинання державного кордону
1   Дата i час перетинання державного кордону OBD2 DATECROSS 8 + 4 (ДЧ)  
2 класифiкатор Код назви пункту пропуску (пункту контролю) PPIP CODEUSEL 3 (N)  
3 класифiкатор Назва пiдроздiлу органу Держприкордонслужби PPIP UNIT 100 (С)  
4 класифiкатор Дiлянка державного кордону UCH UCH 20 (С)  
5 список Напрямок перетинання OBD2 NAPRID 1 (С) I - в'їзд; O - виїзд, S - скасовано
Вiдомостi про особу
1   Прiзвище, iм'я особи (латинськими буквами) OBD2 FIOLAT 255 (С)  
2   Прiзвище, iм'я особи (українською) OBD2 FIOUKR 255 (С) тiльки для громадян України
3   Прiзвище, iм'я особи (росiйською) OBD2 FIORUS 255 (С) тiльки для громадян РФ та РБ, якi прямують через державний кордон за внутрiшнiми паспортами
4   Дата народження OBD2 DATEBORN 10 (Д)  
5   Стать OBD2 SEX 1 (С)  
6 класифiкатор Статус особи STATUSOS STATUSOS 30 (С) видворений/
не пропущений/
бiженець тощо
7 класифiкатор Дiя вiдносно особи ACTION ACTION 30 (С) пропуск/непропуск/
передача/затримання/
iнформування/огляд
8   Мiтка, що особа є водiєм ТЗ OBD2 ISDRIVER 1 (С) 1 - водiй, 0 - нi; (тiльки в пунктах пропуску для автомобiльного сполучення)
    Данi про реєстрацiю громадян України в межах вiдповiдної адмiнiстративно-
територiальної одиницi:
 
9 класифiкатор АРК, область, мiста Київ, Севастополь D100 N100 25 (С) за окремим рiшенням АДПСУ
10 класифiкатор Назва району областi (АРК) або району в мiстi T757 NU101 50 (С) за окремим рiшенням АДПСУ
11   Назва населеного пункту (мiсто, селище, село) OBD2 REEST_PUNKT 100 (С) за окремим рiшенням АДПСУ
12   Назва вулицi (проспекту, бульвару, площi, провулку, кутка тощо) OBD2 STREET 50 (С) за окремим рiшенням АДПСУ
13   Номер будинку OBD2 NUM_BUD 10 (С) за окремим рiшенням АДПСУ
14   Номер корпусу (крило буд., блок, секцiя тощо) OBD2 NUM_KORP 5 (С) за окремим рiшенням АДПСУ
15   Номер квартири (кiмнати) OBD2 NUM_OFFICE 5 (С) за окремим рiшенням АДПСУ
Документи
1 класифiкатор Громадянство STATES STATE 60 (С) назва країни
2 класифiкатор Вид документа DOCNAME DOCNAMEID 25 (С) дипломатичний, службовий, посвiдчення особи моряка тощо
3   Серiя, номер документа OBD2 PASPNOM 25 (С)  
4 класифiкатор Тип вiзи VISATYPE VISATYPE 15 (С)  
5   Номер вiзи OBD2 VISANOM 15 (С)  
6 класифiкатор Кратнiсть вiзи VISAMULTI VISAMULTI 15 (С)  
7   Термiн дiї вiзи OBD2 VISATERMIN 10 (Д)  
Особи, вписанi до паспорта
1   Iмена i дати народження дiтей OBD2 CHILDS 120 (С)  
Данi про поїздку
1 класифiкатор Мета прибуття/вибуття GOALTRAVEL GOALTRAVEL 100 (С) приватна, службова, туризм тощо
2   Назва сторони, що приймає OBD2 ZAKLAD 60 (С) тiльки для iноземцiв
3   Адреса сторони, що приймає OBD2 ZAKLADADDR 120 (С) тiльки для iноземцiв
4   Дата передбачуваного виїзду OBD2 DATETRIP 8 (Д) тiльки для iноземцiв
5 довiдник Пункт пропуску (пункт контролю) передбачуваного виїзду PPIP UNIT 100 (С) тiльки для iноземцiв, якi прямують транзитом
Технологiчнi поля
1   Мiтки про iдентифiкацiю особи в пунктi пропуску за базами даних доручень правоохоронних органiв OBD2 IDENTMARK 15 (С)  
2   Результати опитування (спiвбесiди), проведеної iнспектором OBD2 INFCONTR 80 (С)  
3   Результати опитування (спiвбесiди), проведеної старшим змiни OBD2 INFCHEEF 80 (С)  
Системна iнформацiя про введення вiдомостей
1   Дата, час введення iнформацiї OBD2 INPUTTIME 8 + 4 (ДЧ)  
2   Ким уведена iнформацiя OBD2 INPUTPERSON 50 (С) Прiзвище та iнiцiали iнспектора
Iнформацiя про осiб, виявлених пiд час контролю за дорученнями правоохоронних органiв
1   Посилання на запис про особу в Базi даних осiб OBD2_DOR2 CHAPID_OBD2 10 (Ч)  
2   Посилання на запис в базi доручень OBD2_DOR2 CHAPID_DOR2 10 (Ч)  
3   Номер бази даних доручень OBD2_DOR2 TYPEBD 1 (Ч)  
4   Ступiнь вiдповiдностi даних OBD2_DOR2 RANK 3 (Ч) Вiд 0 до 1 (0 - 100 %)
5   Дата i час створення запису OBD2_DOR2 INSERTDATE 8 + 4 (ДЧ)  
 
Заступник директора Департаменту охорони державного кордону - начальник управлiння зв'язку та iнформатизацiї генерал-майор
С. О. Фесенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.