УКАЗ
ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про зупинення дiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 липня 2007 року N 895

     Кабiнетом Мiнiстрiв України 11 липня 2007 року видано постанову N 895 "Про внесення змiни до пункту 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 липня 1999 р. N 1228".

     Зазначеною постановою державне пiдприємство "Зовнiшньоторговельна фiрма "ТАСКО-експорт" (м. Київ) уповноважується на дiяльнiсть, прямо пов'язану iз забезпеченням нацiональної безпеки i оборони держави, а саме: здiйснення у повному обсязi експорту та iмпорту товарiв вiйськового призначення i товарiв, якi мiстять вiдомостi, що становлять державну таємницю.

     Таке рiшення Кабiнету Мiнiстрiв України не вiдповiдає основним принципам державної полiтики у сферi вiйськово-технiчного спiвробiтництва, суттєво ускладнює здiйснення державного експортного контролю, створює передумови для витоку державної таємницi та порушення мiжнародних зобов'язань України, пов'язаних з нерозповсюдженням зброї масового знищення, засобiв її доставки та обмеженням передач звичайних видiв озброєння, що становить загрозу нацiональнiй безпецi України. У зв'язку з цим зазначена постанова Кабiнету Мiнiстрiв України (не вiдповiдає статтi 17 Конституцiї України, за якою забезпечення економiчної безпеки є однiєю з найважливiших функцiй держави, статтi 18 Основного Закону України, згiдно з якою зовнiшньополiтична дiяльнiсть України має бути спрямована на забезпечення її нацiональних iнтересiв i безпеки.

     За наведених обставин постанова Кабiнету Мiнiстрiв України N 895 не вiдповiдає й частинi другiй статтi 8 Конституцiї України, згiдно з якою нормативно-правовi акти мають прийматися на основi Конституцiї України i вiдповiдати їй.

     Видаючи постанову всупереч Основному Закону держави, Кабiнет Мiнiстрiв України порушив частину другу статтi 6 та частину другу статтi 19 Конституцiї України, за якими органи державної влади зобов'язанi здiйснювати свої повноваження в установлених Конституцiєю України межах та на її пiдставi, а також частину третю статтi 113 Конституцiї України, яка зобов'язує Уряд керуватися у своїй дiяльностi Конституцiєю України.

     Ураховуючи викладене, вiдповiдно до пунктiв 1, 15 i 17 частини першої статтi 106 Конституцiї України постановляю:

     1. Зупинити дiю постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 липня 2007 року N 895 "Про внесення змiни до пункту 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 липня 1999 р. N 1228" як такої, що не вiдповiдає Конституцiї України.

     2. Секретаревi Ради нацiональної безпеки i оборони України при пiдготовцi для розгляду на засiданнi Ради питання про вдосконалення системи вiйськово-технiчного спiвробiтництва забезпечити опрацювання та пiдготовку пропозицiй щодо оптимiзацiї здiйснення експорту, iмпорту товарiв вiйськового призначення та товарiв, якi мiстять вiдомостi, що становлять державну таємницю.

     3. Цей Указ набирає чинностi з дня його опублiкування.

Президент України В.ЮЩЕНКО

м. Київ
13 серпня 2007 року
N 707/2007

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.