МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 20 вересня 2007 року N 488

Про внесення Змiн до наказу Мiнприроди вiд 05.07.2004 N 264

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 жовтня 2007 р. за N 1154/14421


     Вiдповiдно до Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення, Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", а також з метою удосконалення порядку оформлення посадовими особами матерiалiв при провадженнi у справах про адмiнiстративнi правопорушення наказую:

     1. У пунктi 3 наказу Мiнприроди України вiд 05.07.2004 N 264 "Про затвердження Iнструкцiї з оформлення органами Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення", зареєстрованого в Мiн'юстi 27.07.2004 за N 934/9533, слова "Республiканському комiтету Автономної Республiки Крим з екологiї та природних ресурсiв, державним управлiнням екологiї та природних ресурсiв в областях, мiстах Києвi та Севастополi, Державнiй iнспекцiї охорони Чорного моря, Державнiй екологiчнiй iнспекцiї Азовського моря та Державнiй Азово-Чорноморськiй екологiчнiй iнспекцiї" замiнити словами "Державнiй екологiчнiй iнспекцiї, Республiканському комiтету Автономної Республiки Крим з охорони навколишнього природного середовища, Державним екологiчним iнспекцiям в областях, мiстах Києвi та Севастополi, Державнiй екологiчнiй iнспекцiї з охорони довкiлля Пiвнiчно-Захiдного регiону Чорного моря, Державнiй Азово-Чорноморськiй екологiчнiй iнспекцiї, Державнiй екологiчнiй iнспекцiї Азовського моря".

     2. Затвердити Змiни до Iнструкцiї з оформлення органами Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення, затвердженої наказом Мiнприроди України вiд 05.07.2004 N 264, зареєстрованої в Мiн'юстi 27.07.2004 за N 934/9533, що додаються.

     3. Державнiй екологiчнiй iнспекцiї (Г. Псарьов) забезпечити подання наказу на державну реєстрацiю до Мiн'юсту в установленому порядку.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра - Головного державного iнспектора України з охорони навколишнього природного середовища Д. Ворону.

Перший заступник Мiнiстра С. Глазунов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України
вiд 20 вересня 2007 р. N 488
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 жовтня 2007 р. за N 1154/14421

ЗМIНИ
до Iнструкцiї з оформлення органами Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення, затвердженої наказом Мiнприроди України вiд 05.07.2004 N 264, зареєстрованої в Мiн'юстi 27.07.2004 за N 934/9533

     1. В Iнструкцiю з оформлення органами Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення внести такi змiни:

     1.1. У текстi та додатках слова "Мiнприроди України" замiнити словом "Мiнприроди" у вiдповiдних вiдмiнках.

     1.2. Пункт 1.2 викласти в такiй редакцiї:

     "1.2. Iнструкцiя визначає порядок оформлення матерiалiв посадовими особами Державної екологiчної iнспекцiї, Республiканського комiтету Автономної Республiки Крим з охорони навколишнього природного середовища, Державної екологiчної iнспекцiї в областях, мiстах Києвi та Севастополi, Державної екологiчної iнспекцiї з охорони довкiлля Пiвнiчно-Захiдного регiону Чорного моря, Державної Азово-Чорноморської екологiчної iнспекцiї, Державної екологiчної iнспекцiї Азовського моря (далi - органи Мiнприроди) при провадженнi у справах про адмiнiстративнi правопорушення, а також встановлює порядок їх облiку".

     1.3. Пункт 2.2 викласти в такiй редакцiї:

     "2.2. При виявленнi порушень вимог природоохоронного законодавства, якi вчиненi посадовими особами пiдприємств, установ та органiзацiй, їх структурних або вiдокремлених пiдроздiлiв, незалежно вiд форм власностi та видiв господарської дiяльностi, протокол про адмiнiстративне правопорушення складається вiдносно особи, яка вчинила порушення природоохоронного законодавства, а якщо таку особу встановити неможливо, - то вiдносно посадової особи, яка вiдповiдає за стан охорони навколишнього природного середовища на даному пiдприємствi, а у разi, якщо така особа не призначена - стосовно керiвника пiдприємства, установи чи органiзацiї".

     1.4. В абзацi першому пункту 2.3 слова "скласти його" замiнити словами "складення протоколу".

     1.5. В абзацi восьмому пункту 2.4 слова "сiмейний стан (кiлькiсть утриманцiв)" замiнити словами: "сiмейний стан, у тому числi кiлькiсть утриманцiв (у разi наявностi iнформацiї)", а в абзацi одинадцятому пiсля слiв "заробiтної плати" доповнити словами "(у разi наявностi iнформацiї)".

     1.6. Пункт 2.5 викласти в такiй редакцiї:

     "2.5. У разi, якщо виявлено факт заподiяння шкоди навколишньому природному середовищу, однак особу порушника встановити неможливо (порушник вчинив правопорушення i зник з мiсця подiї), посадовою особою органу Мiнприроди на мiсцi виявлення такого порушення складається акт (за формою, наведеною у додатку 2 до Iнструкцiї про порядок вилучення та передання на зберiгання до органiв внутрiшнiх справ вилученої у порушникiв природоохоронного законодавства вогнепальної та iншої зброї i боєприпасiв, затвердженої наказом Мiнекоресурсiв вiд 31.03.2003 N 56/м, зареєстрованої в Мiн'юстi 14.04.2003 за N 298/7619).

     Складений акт протягом трьох днiв з моменту виявлення правопорушення направляється до органу внутрiшнiх справ за мiсцем його вчинення для встановлення особи правопорушника.

     Виявленi на мiсцi вчинення правопорушення об'єкти тваринного та рослинного свiту вилучаються, про що зазначається в актi".

     1.7. Пункт 2.12 викласти в такiй редакцiї:

     "2.12. Протокол складається в одному примiрнику. У разi, якщо матерiали про правопорушення надсилаються до прокурора, органу досудового слiдства чи дiзнання, копiя цих матерiалiв, засвiдчена в установленому порядку, залишається у посадової особи, яка їх склала".

     1.8. У пунктi 2.13 пiсля слова "передбаченi" доповнити словами "статтею 63 Конституцiї України та", пiсля слiв "у протоколi, та" доповнити словами "вручається чи", пiсля слова "повiдомлення" доповнити словами "щодо розгляду справи про адмiнiстративне правопорушення".

     1.9. У пунктi 2.14 слова "для розгляду" виключити.

     1.10. У пунктi 4.7 пiсля слова "справу" додати слова "а у разi подання постанови до органу державної виконавчої служби, скрiплюється печаткою".

     1.11. Пункт 4.9 викласти в такiй редакцiї:

     "4.9. Не пiдлягає виконанню постанова про накладення адмiнiстративного стягнення, якщо її не було звернуто до виконання протягом трьох мiсяцiв з дня винесення. У разi зупинення виконання постанови вiдповiдно до статтi 291 КУпАП перебiг строку давностi зупиняється до розгляду скарги або протесту. У разi вiдстрочки виконання постанови вiдповiдно до статтi 301 КУпАП перебiг строку давностi зупиняється до закiнчення строку вiдстрочки".

     1.12. Пункт 4.10 пiсля слiв "щодо якої її винесено" доповнити словами "або потерпiлою особою".

     1.13. В абзацi другому пункту 4.15 пiсля слова "вiдповiдальностi" доповнити словами "та, у разi необхiдностi, вiдповiдний орган державної виконавчої служби".

     1.14. Пункт 4.20 викласти в такiй редакцiї:

     "4.20. Про примусове стягнення суми штрафу до органiв державної виконавчої служби подається оригiнал постанови про накладення адмiнiстративного стягнення та вiдповiдна заява (додаток 10)".

     1.15. Пункт 4.21 пiсля слова "постанову" доповнити словами "або посадовою особою, яка вiдповiдає за ведення адмiнiстративного провадження у вiдповiдному органi Мiнприроди".

     1.16. Пункт 5.2 викласти в такiй редакцiї:

     "5.2. Постанови мають наскрiзну нумерацiю органу або пiдроздiлу органу Мiнприроди, починаючи з першого номера, в межах календарного року. Винесенi за результатами розгляду адмiнiстративних справ постанови реєструються в Журналi реєстрацiї постанов (додаток 8), сторiнки якого пронумеровуються, прошнуровуються, скрiпляються гербовою печаткою та пiдписом керiвника органу Мiнприроди, в якому розглядалися справи. Допускається ведення журналiв в окремих структурних пiдроздiлах органу Мiнприроди.

     Ведення Журналу реєстрацiї постанов по справах про адмiнiстративнi правопорушення здiйснюється особою, визначеною керiвником органу Мiнприроди".

     1.17. У пунктi 5.4 пiсля слiв "змiст правопорушення" додати словами "та стаття КУпАП".

     2. Додатки 1, 2 та 8 викласти в такiй редакцiї:

"Додаток 1
до пункту 2.1 Iнструкцiї з оформлення органами Мiнприроди матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення

Мiнiстерство охорони навколишнього
природного середовища України

 
(найменування органу Мiнприроди)
Мiсцезнаходження  
 
 
Телефон  
Факс  
Електронна пошта  

ПРОТОКОЛ N ____
про адмiнiстративне правопорушення

___ ____________ 200_ року  
(мiсце складання протоколу)
Я,  
 
 
  ,
(повна назва посади, прiзвище, iм'я та по батьковi посадової особи, яка склала протокол)
склав цей протокол про те, що гр.  
 
(прiзвище, iм'я та по батьковi)
дата ___ ____________ 200_ року та мiсце народження  
  ,
який проживає за адресою  
 
i працює (навчається) на посадi  
 
(повна назва мiсця роботи чи навчання iз зазначенням поштової адреси)
сiмейний стан   кiлькiсть утриманцiв  
заробiтна плата   грн., iдентифiкацiйний номер (при наявностi)
  ,
здiйснив адмiнiстративне правопорушення, вiдповiдальнiсть за яке передбачена ч.   статтi   ,
а також статтею(ями)  
 
 
Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення, тим,
що о ___ год. ___ хв. ___ ____________ 200_ року  
 
(мiсце, суть правопорушення)
 
 
 
 
 
 
 
 
  ,
що є порушенням  
(назви закону та iнших нормативно-правових актiв iз зазначенням статей та пунктiв, вимоги яких порушенi)
 
 
 
 
Внаслiдок порушення вимог природоохоронного законодавства державi заподiяна шкода
 
(суть заподiяної шкоди)
 
 
 
Порушником пред'явленi такi документи, що засвiдчують його особу
 
(назва документа, серiя, номер, ким i коли виданий)
 
У порушника виявленi:  
 
i вилученi згiдно опису N   вiд  
 
(на всi вилученi речi обов'язково видавати опис, який пiдписує складач протоколу)
 
 
 
 
На мiсцi правопорушення вiдiбранi проби:  
 
(час вiдбору проб, N акта чи протоколу)
 
Iншi вiдомостi, необхiднi для вирiшення справи:  
 
(чи притягувалася ранiше особа до адмiнiстративної вiдповiдальностi, якщо так, то ким, коли i за що, обставини, що пом'якшують або обтяжують вiдповiдальнiсть, тощо)
 
 
Чи чинив порушник опiр (описати докладно):  
 
 
 
Пояснення порушника та його зауваження до змiсту протоколу чи мотиви вiдмови вiд його пiдписання:
 
 
 
 
Розгляд справи про адмiнiстративне правопорушення, вiдбудеться о _________ год. ____________ хв. ___ ____________ 200_ року в примiщеннi
 
(повна назва органу, в якому вiдбудеться розгляд справи)
за адресою:  
(повна адреса мiсця, де вiдбудеться розгляд справи)
Додатки (якщо вони є):  
 
 
 
Порушнику роз'яснено права вiдповiдно до статей 63 Конституцiї України та 268 КУпАП, зокрема: знайомитися з матерiалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розглядi справи користуватися юридичною допомогою адвоката, iншого фахiвця у галузi права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рiдною мовою i користуватися послугами перекладача, якщо не володiє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справi; а також про те, що справа про адмiнiстративне правопорушення розглядається в присутностi особи, яка притягається до адмiнiстративної вiдповiдальностi, а у разi вiдсутностi цiєї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є данi про своєчасне її сповiщення про мiсце i час розгляду справи i якщо вiд неї не надiйшло клопотання про вiдкладення розгляду справи. Особа не несе вiдповiдальностi за вiдмову давати свiдчення або пояснення щодо себе, членiв сiм'ї чи близьких родичiв, коло яких визначається законом.
   
(П. I. Б. особи, якiй права роз'яснено та її пiдпис)
Пiдписи:
Посадової особи, яка склала протокол:
   
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Особи, яка вчинила адмiнiстративне правопорушення:
   
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Свiдки (при наявностi):
   
(пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
  ,
(мiсце проживання)
   
(пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
 
(мiсце проживання)

 

Додаток 2
до пункту 2.1 Iнструкцiї з оформлення органами Мiнприроди матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення

Мiнiстерство охорони навколишнього
природного середовища України

 
(найменування органу Мiнприроди)

ПРОТОКОЛ
про адмiнiстративне правопорушення

___ ____________ 200_ року N Г-00000
Мiсце складання протоколу  
 
Я, громадський iнспектор з охорони довкiлля  
 
(найменування територiї, прiзвище, iм'я та по батьковi особи громадського iнспектора)
 
 
  ,
керуючись статтями 254 - 256 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення, склав цей протокол про те, що гр.
 
  ,
(прiзвище, iм'я та по батьковi)
який народився ___ _________________ року у  
(мiсце народження)
  ,
проживає за адресою:  
 
i працює (навчається) на посадi  
 
(посада, повна назва мiсця роботи чи навчання, поштова адреса цього мiсця)
 
 
сiмейний стан   , кiлькiсть утриманцiв   , заробiтна плата   грн.,
iдентифiкацiйний номер (при наявностi)   , здiйснив
адмiнiстративне правопорушення, вiдповiдальнiсть за яке передбачена
ч.   статтi   , а також статтею(ми)  
Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення, тим,
що о _________ год. _______ хв. ___ ___________ 200_ року
 
(суть порушення вiдповiдно до вимог законодавчих та iнших нормативно-правових актiв)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  ,
що є порушенням  
 
(назва закону та нормативно-правового акта, вимоги яких порушенi, їх статтi)
Порушником пред'явленi такi документи, що засвiдчують його особу
  серiя   N   ,
(назва документа)
що виданий  
 
(дата видачi та назва органу, який видав документ)
 
У порушника виявленi:  
 
 
 
 
 
Iншi вiдомостi, необхiднi для вирiшення справи:  
 
 
 
Чи чинив порушник опiр (описати докладно):  
 
 
 
Пояснення порушника:  
 
 
 
 
 
Порушнику роз'яснено права вiдповiдно до статей 63 Конституцiї України та 268 КУпАП, зокрема: знайомитися з матерiалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розглядi справи користуватися юридичною допомогою адвоката, iншого фахiвця у галузi права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рiдною мовою i користуватися послугами перекладача, якщо не володiє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справi, а також про те, що справа про адмiнiстративне правопорушення розглядається в присутностi особи, яка притягається до адмiнiстративної вiдповiдальностi, а пiд час вiдсутностi цiєї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є данi про своєчасне її сповiщення про мiсце i час розгляду справи i якщо вiд неї не надiйшло клопотання про вiдкладення розгляду справи. Особа не несе вiдповiдальностi за вiдмову давати свiдчення або пояснення щодо себе, членiв сiм'ї чи близьких родичiв, коло яких визначається законом.
   
(П. I. Б. особи, якiй права роз'яснено та її пiдпис)
Пiдписи:
Посадової особи, яка склала протокол:
   
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Особи, яка вчинила адмiнiстративне правопорушення:
   
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Свiдки (при наявностi):
   
(пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
  ,
(мiсце проживання)
   
(пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)
 
(мiсце проживання)

 

Додаток 8
до пункту 5.2 Iнструкцiї з оформлення органами Мiнприроди матерiалiв про адмiнiстративнi правопорушення

Мiнiстерство охорони навколишнього
природного середовища України

 
(найменування органу Мiнприроди)

ЖУРНАЛ
реєстрацiї постанов по справах про адмiнiстративнi правопорушення

винесених  
(найменування органу Мiнприроди)
N ___________________ __________________
Розпочатий ___ ____________ 200_ року
Закiнчений ___ ____________ 200_ року

(зворотний бiк)

Зразок журналу

 

Лiва сторiнка журналу

 
N та дата винесення постанови Посада, прiзвище, iм'я та по батьковi особи, яка винесла постанову Вiдомостi про особу, яка притягається до вiдповiдальностi Номер та дата складання протоколу про адмiнiстративне правопорушення Посада, прiзвище, iм'я та по батьковi особи, яка склала протокол Суть порушення за протоколом та посилання на нормативно-правовий акт
1 2 3 4 5 6
           

Права сторiнка журналу

 
Результат розгляду справи (розмiр штрафу), санкцiї або вiдмiтки про закриття справи Результати оскарження (опротестування) постанови (заповнюється за наявностi такого) Направлено для примусового стягнення Накладенi адмiнiстративнi стягнення Вiдмiтки про стягнення
    попередження штраф (грн.) майнова шкода (грн.) штрафу (грн.), реквiзити платiжного документа майнової шкоди (грн.), реквiзити платiжного документа
7 8 9 10 11 12 13 14 15
                 
Керiвник органу Мiнприроди    
(прiзвище та iнiцiали) (пiдпис)

     Примiтка. Журнал пронумеровується, прошнуровується та скрiплюється гербовою печаткою".

Начальник Державної екологiчної iнспекцiї Г. Псарьов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.